Gość: Krzysztof IP: *.lech.kso.pl 16.01.03, 19:24 Zapraszam na www.biodiesel.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: żywemy nie przepuści Re: W piątek o 12 prezydent ogłosi, co zrobi z us IP: *.wspiz.edu.pl 16.01.03, 19:40 Tako rzecze Kalinowski: jeśli teraz nie wprowadzimy w życie ustawy, to wprowadzimy ją za kilka lat, ale wtedy nie będzie już nowych miejsc pracy. czy chodzi o miejsca pracy dla PSL w radach nadzorczych spółek biopaliwowych? Jeżeli tak to naprawdę tragedia. Polska bez PSL, aż trudno sobie wyobrazić, takie straszne miejsce. Posłowie bez wąsów, żadnych zielonych i buraczkowych garniturów w TV. Wyć się chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kisiel Re: Nie ma jak polskie IP: *.dtvk.tpnet.pl 16.01.03, 20:51 >Te same zarzuty dotyczą art. 14 ustawy. Mówi on, iż do produkcji biokomponentów mogą być wykorzystane wyłącznie surowce rolnicze zebrane na terytorium naszego kraju. Także to rozwiązanie jest niezgodnie z prawem wspólnotowym. < Wiadomo ze inne surowce np. amerykanska kukurydza jest modyfikowana genetycznie i mogla by zaszkodzic naszym silnikom:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x NIECH PAROBASY LEJE BIOGOWNO DO TRAKTOROW !!! IP: 217.153.49.* 17.01.03, 08:54 Jak Kwasniewski podpisze ustawe, to ma ze mna sprawe w sadzie... A moze zamiast wprowadzac biogowno zmusic wszystkich kierowcow, zeby przy zakupie 10 litrow paliwa kupowali litr oleju rzepakowego ? A moze idac dalej zmuszac wszystkich do zakupu tony wegla przy kupnie samochodu ??? Z jakiej racji znowu mam wspierac jakis pieprzonych nieudacznikow ? Najpierw stoczniowcy, potem gornicy, kolejarze, pielegniarki, a teraz jeszcze parobasy ! Do roboty lenie smierdzace ! I gowno mnie obchodzi, ze wam sie nie chcialo uczyc ! Ja na was nie zamierzam placic darmozjady ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jnw Re: Ostro powiedziane IP: *.atm.com.pl 17.01.03, 10:50 Ostro pojechałeś, może nawet trochę za mocno, chociaż masz w zasadzie pełną racje. Tak naprawdę to trzeba takie tesksty pisać do gości "używających" masy rolniczej do robienia doskonałych interesów (Kalinowski i cała reszta zielono- czerwonych "biznesmenów"). Oni tumanią chłopków a tak naprawde mają ich całkowicie w dupie, całym swoim działaniem robia im wielka krzywdę, konserwując biedę, głupote i zacofanie na wsi na nastepne 50 lat. Dopóki "interesy" rolnictwa, jego rozwój i unowoczesnianie reprezentują tacy ludzie jak teraz, rolnictwo ma zagwarantowaną stagnacje albo wręcz staczanie się odmęty beznadziei przez kolejne lata. I do tego kosztem bezmyslnego topienia pieniędzy zarabiających podatników (KRUS, różnorakie dopłaty, podatki bezpośrednie i posrednie itp. bzdury) Co do biopaliw, racjonalnie patrząc, sam pomysł jest generalnie O.K. i rozwoju rynku tych paliw pewnie sie nie zatrzyma. Tyle tylko, że "nasza" (czyli kalinowska) ustawa jest kompletna kpiną z obywateli. Chamstwo, buta, partykularyzm, bezczelność i idiotyzm grupy forsującej tą ustawę jest porażający! Nie mam nic przeciwko biokomponentom w paliwie, ale; 1. dlaczego 4,5% to dolna a nie górna granica? dlaczego w ogóle nie ma takiej granicy? i skąd 4,5%? dlaczego nie 8 albo 12,5%? co to za różnica? 2. kto i jak zagwarantuje jakość i przestrzeganie norm (jeśli jakieś są?)dla tego paliwa? jeśli dzisiaj "normalna" benzyna jest kiepskiej jakości na wielu stacjach (był na ten temat niedawno jakiś raport, nie pamietam gdzie i przez kogo przygotowany), to co sie będzie działo po wejściu takiej ustawy? przecież będzie można wlać do zbiorników na stacji i sprzedawać klientom byle gówno, każdego rodzaju, mieszając z benzyną byle co. w razie czego zwali sie na biopaliwo...przecież to jasne, że znajdą się chetni do zrobienia szybkich interesów na bazie "bopaliwa"...kto zapłaci ludziom za uszkodzone silniki i inne z tym związane problemy? Kalinowski? 3. dlaczego nie można wybrać rodzaju paliwa? gdzie my żyjemy, w Kongu czy Bangladeszu? mozna ludziom wciskać dowolny kit? rozumiem, ze zielono-czerwoni od zawsze "władaja" umysłami ciemniaczków i prostaczków (w 80-90%) i tam przejdzie każda demagogia jak się obieca że się "im" zabierze a "wam" da... Ale coś im sie porąbało, chcą ten styl "zarządzania" rozciągać na całe społeczeństwo? Jak można w tak bezczelny sposób wsadzać łapy do ludzkich kieszeni? i narażać ludzi na zniszczenie swojego prywatnego, cieżko wypracowanego mienia? Jakim prawem, ja się pytam! Gdzie do cholery, panie Kalinowski i spółka, są gwarancje jakości, normy, testy tego paliwa, pozytywne opinie producentów silników, wyniki doświadczeń laboratoryjnych i rynkowych na świecie? gdzie są narzedzia kontroli producentów i dystrybutorów paliw? gdzie rzetelne i jasne ekspertyzy a co za tym idzie i kto bieże na siebie odpowiedzialność za skutki działania tego paliwa, za zwiększone zużycie itd? A jeszcze ważniejsze, gdzie u pana i pana kolesi jest przyzwoitość i Konstytucja RP! To jest równość obywateli wg was?! Boże, Orwell by tego nie wymyslił! I rzeczywiście jedyna nadzieje w Olku. rany, jak by mi ktoś powiedział, że bedę na niego liczył w jakiejś sprawie to bym do niedawna wyśmiał...ale po tym jak zastopował ostatnie głupoty MF, licze na to samo w tym przypadku. Ale kto wie...ciekawe jakie są opinie "Brukseli" na ten temat, to jest chyba wyznacznik decyzji Olka, przeciez zaczyna juz robić "miedzynarodową" kariere polityczną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: W piątek o 12 prezydent ogłosi, co zrobi z us IP: *.chello.pl 16.01.03, 20:31 PODPISZ SIĘ JESZCZE KALINOWSKI a TAK SZCZERZE TO ILE KMIOCIE STRACISZ JAK NIE PODPISZE? BIOPALIWO DLA TRAKTORÓW TYYYYLKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel spadaj na szczaw to też biopaliwo IP: *.chello.pl 16.01.03, 20:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: W piątek o 12 prezydent ogłosi, co zrobi z us IP: *.bielsko.msk.pl 16.01.03, 20:39 Z tego jasno wynika, że nasi wnioskodawcy, parlamentarzyści i decydenci - nie wszyscy - posiadają dostateczną wiedzę o systemach jakości w gospodarce rynkowej. Radzę się dokształcić ... . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Z. Ok. zapłacę ten haracz, ale zostawcie silnik łotry!!! IP: *.proxyplus.cz / 10.0.0.* 17.01.03, 09:48 Ok. zaplace ten haracz, ale zostawcie moj silnik!!! Łotry, to juz nie wystarczy krasc, chcecie jeszcze niszczyc moja wlasnosc!!! Zlodziej ktory mi okradl mieszkanie nic mi nie zniszczyl, dlaczego zbóje chcecie mi zniszczyc auto?!?!?!?!?!? Po prostu PRECZ!!! PRECZ!!! PRECZ!!! PRECZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: W piątek o 12 prezydent ogłosi, co zrobi z us IP: *.acn.waw.pl 16.01.03, 22:12 Mym nadzieję, że Prezydent nie posłucha Wicepremiera i nie podpisze tej fuszerki parlamentarnej. Nie dość, że pełna błędów, to przecież dotyczy wielomilionowej rzeszy użytkowników aut. Chyba,że P.Kalinowski zobowiąże się do naprawy każdego popsutego przez tak wysokoprocentowe biopaliwa silniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: W piątek o 12 prezydent ogłosi, co zrobi z us IP: webcacheP* / 62.29.222.* 16.01.03, 22:58 Tak samo jak Kalinowski mam gleboka nadzieje, ze ROZSADEK zwyciezy i Pan Prezydent przynajmniej skieruje tego pazernego bubla do Trybunalu. Powoli zaczynam miec dosc tego rozpasanego bogatego chlopstwa z PSL. Moze w koncu zamilkna i nie beda ludziom wciskac tak wscieklych glupot jak ta ustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. CHŁOPSKA PAZERNOŚĆ IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 23:37 Podpisując ustawę o tzw. "biopaliwach", Pan Prezydent znajdzie się w "zaszczytnym" gronie miłosciwie nam panującej od kilkudziesięciu lat dyktatury nieuków i ciemniaków, rodem z dawnych czworaków i PGR-ów. Pazerność tej rzepakowej chołoty, której w dodatku od 2004 roku Unia Europejska będzie płacić żywą gotówką za samo posiadanie ziemi (a nie za jakąkolwiek produkcję) jest przerażająca. Jak można ulegać warstwie społecznej, która niewiele daje do krajowego PKB, nie płaci de facto podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mały Re: CHŁOPSKA PAZERNOŚĆ IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.03, 23:52 Gość portalu: T. napisał(a): > Podpisując ustawę o tzw. "biopaliwach", Pan Prezydent znajdzie > się w "zaszczytnym" gronie miłosciwie nam panującej od > kilkudziesięciu lat dyktatury nieuków i ciemniaków, rodem z > dawnych czworaków i PGR-ów. Pazerność tej rzepakowej chołoty, > której w dodatku od 2004 roku Unia Europejska będzie płacić żywą > gotówką za samo posiadanie ziemi (a nie za jakąkolwiek > produkcję) jest przerażająca. Jak można ulegać warstwie > społecznej, która niewiele daje do krajowego PKB, nie płaci de > facto podatków. O Jezu , a gdzie taki dres się uchował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: CHŁOPSKA PAZERNOŚĆ IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 01:53 Przeżył, bo nie odwiedzał Jedwabnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west W Aleksandrze cała nadzieja !! IP: *.chorzow.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 01:16 W państwie prawa nie może dojść do sytuacji kiedy wąska grupa ludzi ( miedzy innymi politycy PSL ) się bogaci kosztem całego społeczeństwa. Zresztą z parlamentu takie buble (ustawa o biopaliwach) nie mają prawa wychodić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwachu Kwachu nie podpisze bo się boi opinii publicznej IP: *.plusgsm.pl 17.01.03, 01:26 Lepiej żeby jaśnie nam panujący wytłumaczył jednak opinii jak to jest z tymi biopaliwami, przecież ma swoich ekspertów. Nie wierzę że naukowe opinie są przeciw biodislowi. Problem polega na tym że gawiedź już się dowiedziała z mediów że im się samochody popsują na amen od lania benzyny do silników. Nawet jeśli ta benzyna będzie spełniać europejskie! Pan Prezydent jednak nie będzie się martwił o chłopków skoro media już orzekły że ustawa nie jest zupełnie europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Kwachu nie podpisze bo się boi opinii publicz IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 02:00 Ustawa powinna być, chłopska, a najlepiej nie polska, tylko białoruska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzepak fan popierajmy polską produkcje tak długojak prawo zezwala IP: *.plusgsm.pl 17.01.03, 01:17 Jeżeli możemy przez dwa lata do wejścia do Unii mieć zapis że to ma być polski rzepak, to wspierajmy polską produkcję. Przecież bez sensu będzie dofinansowywać jeszcze Europejskich rolników naszą polską ulga w akcyzie. Przecież Unia też do ostatniego dnia utrzyma bariery dla polskich towarów. A jak już wejdziemy to się ten przepis zmodyfikuje. Zupełnie nie rozumiem tych co argumentują żeby dostosowywać się do reguł prawa europejskiego szybciej niż trzeba, jeśli jest to niekorzystne dla Polski. Może odrazu znieśmy też wszystkie cła - przecież w Unii też nie będzie wewnętrznych ceł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: popierajmy polską produkcje tak długojak praw IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 01:56 Pewnie chodzisz piechotą po tym głupim kraju. Wlej sobie do butów to paliwo kalinowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diodek WAZNE PYTANIE DO PANA KALINOWSKIEGO i SPÓŁKI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 02:31 Czy jest w ustawie o biopaliwach zapis który zagwarantuje nam, społeczeństwu zwrot kosztów napraw samochodów spowodowanych uzywaniem tego biopaliwa w samochodach które konstrukcyjnie nie sa do tego przystosowane? Podejrzewam ,że nie a twierdzenie pana Kalinowskiego ,że wg niego biopaliwa nie są szkodliwe dla samochodu jakoś mnie nie przekonuje. Po raz kolejny politycy próbują załatwiać swoje prywatne wyborcze interesy kosztem społeczeństwa, zwyczajnie nabijając nas w butelkę. I podejrzewam,że jescze na tym zarobią ,bo jak zaczną nam sie psuć samochody to będziemy musieli kupić nowe auta a oni nam wtedy przyłożą podwójną akcyze, Vat, podatek od luksusu itp. a z uzyskanych w ten sposób pieniędzy podwyższą sobie stołki. Co mi z tego,że ON powie to czy tamto. Jak mi samochód sie zepsuje to mi wytłumaczą,że to jednostkowy przypadek który nic nie znaczy. A ja bede sie zastanawiał, czy naprawić samochód z którego żyję czy kupić dziecku ciepłe buty na zimę. Ale pan Kalinowki tego nie odczuje, bo jak mu sie Lancia zepsuje to z moich podatków kupi sobie jeszcze fajniejszą. I tu nie chodzi tylko o pana Kalinowskiego. Oni wszyscy dobrze sie bawią a my, społeczeństwo - cierpimy. Osobiscie gorzej boje sie polityków i ich rozmaitych lobbingów niż HIV'a. HIV'a przynajmniej moge próbować uniknąć natomiast skoro chce żyć w tym kraju codziennie musze łykać te cudowne przepisy które ci panowie uchwalają i co gorzej muszę sie tym przepisom podporządkować. Zastanawiam się jak długo ta farsa będzie jeszcze trwała. Ile lat musi jeszcze minąć zanim ktoś zrobi z tym porządek. To już przestaje być smieszne, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy A kto mi buty wyczysci? IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 17.01.03, 08:39 Gość portalu: Krzysztof napisał(a): > Zapraszam na www.biodiesel.pl Przepraszam Cie Krzysztofie ale nie mam czasu i nie widze sensu nigdzie zagladac. Jest interes do zrobienia i pieniadze do zarobienia. Panstwo jest od tego zeby prowadzilo polityke, a urzedy panstwowe, zeby jednoznacznie okreslaly normy panstwowe odnosnie paliw naprzyklad. Paliwo zgodne z norma - to na rynek z nim, a nie macic wode i gierki polityczne na frajerach robic. Wszyscy eksperci, ktorzy wydaja opinie, I BIORA PIENIADZE za to, o sprawach od dawna uregulowanych w krajach normalnych, zamiast sie madrzyc i brednie wygadywac, ze 100% ethanol jest drozszy od 96% bo tak w szkole o azeotropach ucza - nepotrzebnie chodzili do szkoly i prosze zeby sie wzieli za czyszczenie mi butow ("safety" - bo do roboty musze). A czytelnikom i internautom proponuje zabawe, taka na niby, prosze sie nie denerwowac. 1. Prosze kupic w monopolowym z akcyza pol litra spirytusu 96%. 2. Prosze wziasc od zony "foodprocessor" i wymieszac z 1/2l benzyny lo87 (prosze jej wytlumaczyc, ze to na niby, bo wiadomo, ze naprawde to bedzie nalewka, a ja niechce odpowiadac za awantury malzenskie). 3. Prosze wypozyczyc film jaki kto lubi, a mieszaninke do zamrazareczki. 4. Po obejzeniu filmu zdekantowac lub sitkiem zonki przecedzic lod i wyrzucic. 5. Pozostalosc wymieszac z 4 i pol litra benzynki lo87. 6. Policzyc liczbe oktanowa powstalej mieszanki. 7. Wiedzac, ze w Kanadzie benzyna lo92 jest o 25%drozsza od lo87, prosze ja tam sprzedac a za zarobek kupic sobie nastepne pol litra. A madrale i eksperci niech sobie dalej czas legislacyjny marnuja. Marudy niech dalej marudza a ludzie niech korzystaja z urokow i poczucia wolnosci jakie daje motoryzacja. Prosze tez pogonic ekspertow i pilnowac zeby benzyna odpowiadala normom panstwowym, bo tak naprawde to ethanol jeszcze nie zepsol zadnego silnika a wielu silnikom przedluzyl zywotnosc. Nie dajcie sie robic w konia i zarabiajcie pieniadze wbrew scccchabilitowanym do imentu profesorom-ekspertom, zamiast udowadniac, ze zarobic sie nie da, bo ... ? - cokolwiek, bo inni juz tylko czekaja na to zeby zarobic na was. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: W piątek o 12 prezydent ogłosi, co zrobi z us IP: 195.205.73.* 17.01.03, 09:42 jużuuuu....ludziska niech se gadają co chcą- parobasy/biogówno itp. itd. ale mnie interesuje tylko jedno 1.ile jeszcze z moich skromnych zarobków mam oddać na "biednych" ??? 2. jakie koszty będe musial ponosic w zwiazku z pogorszeniem sie jakosci paliwa? Chyba zainwestuje troche grosza i na bilbordzie w centrum Warszawy zamówie sobie plakat pt.: Całkowicie zdrowy,młody,wykształcony z dwoma językami,w ramach protestu przeciwko rzeczywistości ŻĄDA sponsora do konca swoich dni. Rozumując jak większość Polaków górników/strażaków/łapiduchów/rolników mnie też należą się pieniądze....li tylko dlatego ze mam obywatelstwo RP, mam dlugi, brak perspektyw, pracuje cięzko a po skończeniu kariery zawodowej emerytura starczy mi tylko na czapke do trumny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek177a Re: W piątek o 12 prezydent ogłosi, co zrobi z us IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.01.03, 12:49 Nasz przeswietny sejm specjalizuje sie w glupotach prawnych. Ale juz dawno temu pewien uczony Anglik powiedzial "Nikt nie jest pewien życia, zdrowia i majątku dopóki trwa sesja parlamentu". Nasz sejm chyba ten aforyzm wział sobie jako motto do swojej dzialanosci. pozdrawiam Rysiek Odpowiedz Link Zgłoś