Gość: SPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.09, 22:10 A ja mam cały czas w Multibanku kredyt mieszkaniowy na 7,7 % i bank mi go nie obniży, bo takich jak ja frajerów ma ponad 60 tys. Z daleka będę go omijał ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jimmyjazz Stopy procentowe w dół 25.02.09, 22:12 Niższe stopy to jeszcze słabsza złotówka. I panowie orły z rpp będą równocześnie obniżać stopy i pakować euro na rynek aby wzmocnić plna. Brawoo. To tak jak gasić pożar benzyną i równocześnie polewać wodą. Aż mi sie nie chce w to wierzyć. Żeby to tylko inżynier Skrzypek tak bredził ale tam przecież dziesięciu chłopa tak zgłupiało. ___ Jeśli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh Leszczyku stopy nie są przyczyną słabości złotówki 25.02.09, 22:41 tu działają inne czynniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Re: Stopy procentowe w dół IP: 198.161.203.* 26.02.09, 03:05 Zgadza sie. Tez od dawna nic glupszego nie widzialem. Wysprzedaja rezerwy walutowe i beda bezradni jak niemowleta. Zaden Tusk kijem Wisly nie zawroci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gleen Re: Stopy procentowe w dół IP: 195.216.115.* 26.02.09, 07:44 Trzeba było brać kredyt w złotówkach . Podjąłeś ryzyko i teraz masz babo placek twoja wina a nie orłów . Skusiła niska ratka i wizja rosnącej złotówki . Sam jesteś sobie winny a nie teraz wytwarzanie teorii do sytuacji . Teraz rząd i my wszyscy mamy pokrywać twoje straty bo podjąłeś ryzyko kredyt w walucie to hazard i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Stopy procentowe w dół 26.02.09, 19:54 Gość portalu: gleen napisał(a): > Trzeba było brać kredyt w złotówkach . Podjąłeś ryzyko i teraz masz > babo placek Jak się nie zrozumiało postu to po prostu można nic nie napisać a nie pisać głupoty. Czy ja gdzieś narzekam na kurs zł? Piszę tylko że chłopaki z rpp i nbp robią ruchy które sobie przeczą. Ot tyle. ___ Jeśli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
mwieczorek11 Re: Stopy procentowe w dół 26.02.09, 15:05 Czyżby? Jakoś po stopie WIBOR tego nie widać: wibor.pox.pl/ , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mn Stopy procentowe w dół IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.09, 22:14 To dziwne.Stopy spadły ostatnio o 1.5% przed dzisiejszą obniżką a moja rata w Banku PKO BP ani w ząb nie ruszyła w dól.Niby "Polski"ten bank a ja mam coraz wieksze wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Re: Stopy procentowe w dół IP: 198.161.203.* 26.02.09, 03:18 Dziwne, co ? Moze to czary jakies ... Ale ja ci powiem wiecej: 1. Nie o 1.5% a o cale 2.0% 2. W tym samym czasie gdy obcieto stope % z 6% na 4%, odsetki ustawowe wlasnie podniesiono z 11.5% na 13.0% ! Jedna stopa w dol, druga w gore. I gospodarka sie rozkraczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Stopy procentowe w dół IP: 194.152.50.* 26.02.09, 22:02 Właśnie byłam dzis w banku Pko BP ,i włśnie się dowiadywałam jak to jest że stopy idą w dół a raty mam te same .Ale kiedy było na odwrót,w sierpniu to zaraz rata została zwiększona dziwne :((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh Wartość PLN nie zależy od stóp 25.02.09, 22:44 Jak słucham tych wszystkich teoretyków i akademików którzy swoją wiedzę opierają na pożal się Boże kiepskich opracowaniach ekonomicznych ogarnia mnie pusty śmiech. Zrozumcie że słabość PLN nie zależy od stóp procentowych. Nikt teraz nie gra na "carry" to jest gra o default kraju, kwestie wyjścia z ryzykownych aktywów i tyle. Warunki na carry są najlepsze w historii (spread między instrumentami cashowymi vs EURO a zwłaszcza USD) ale to nie ma znaczenia przy obecnej fali paniki. Jak myślicie czy niższe stopy procentowe spowodują że codziennie banki nie będą musiały kupować kilkudziesięciu milionów EURO na rynku pod rozliczenia opcji? Ten flow będzie tak czy inaczej, stopy tu nic nie zmienią a dzięki niższym stopom przynajmniej budżet państwa taniej sfinansuje wasze pensje i emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Wartość PLN nie zależy od stóp IP: *.aster.pl 25.02.09, 22:51 "Dzięki niższym stopom budżet taniej sfinansuje dług"?!! To niby tak sobie budżet może ustalić po ile chce sprzedawać skarbówki? Stopy będą takie jakie zaakceptuje rynek. Tym wyższe im więcej budżet pożyczy, no chyba że NBP dodrukuje za friko, ale to już chwyt z zupełnie innej bajki i z innymi skutkami (inflacja). Odpowiedz Link Zgłoś
heheheheh Re: Wartość PLN nie zależy od stóp 25.02.09, 22:54 Zgadza się ale jak stopy miałbyś 6 to budżet finansowałby się po 7-8% a tak finansuje się po 5-6 przy stopach 4. Jednak trochę taniej Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Wartość PLN nie zależy od stóp 27.02.09, 00:01 heheheheh napisała: > Zgadza się ale jak stopy miałbyś 6 to budżet finansowałby się po 7-8% a tak > finansuje się po 5-6 przy stopach 4. Jednak trochę taniej A to ci nowość. A ja myślałem że chłopaki sobie zerkną ile dają inni przy tym samym ryzyku i tam zainwestują gdzie dają najwięcej. Nowa teoria popytu i podaży - wprowadzić stopy 0% to będziemy refinansować obligacje po 1%. ___ Jeśli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Wartość PLN nie zależy od stóp 25.02.09, 23:11 Artur napisał(a): > "Dzięki niższym stopom budżet taniej sfinansuje dług"?!! To niby tak > sobie budżet może ustalić po ile chce sprzedawać skarbówki? Stopy > będą takie jakie zaakceptuje rynek. Tym wyższe im więcej budżet > pożyczy, no chyba że NBP dodrukuje za friko, ale to już chwyt z > zupełnie innej bajki i z innymi skutkami (inflacja). To właśnie Rada kształtuje rynek ustalając stopy. Pożyczki budżetowe mogą być finansowane obligacjami (i z reguły są). NBP nie ma obecnie potrzeby dodrukowywania pieniędzy, większe dodruki mają miejsce w okresie ożywienia i wtedy istnieje potrzeba podwyższania stóp. Obecnie Rada działa dokładnie tak jak powinna - ostrożnie lecz w dobrym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Re: Wartość PLN nie zależy od stóp IP: 198.161.203.* 26.02.09, 03:34 Hahaha ! Thomza, mlody jeszcze jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Wartość PLN nie zależy od stóp 27.02.09, 00:05 thomza napisał: > Obecnie Rada działa dokładnie tak jak > powinna - ostrożnie lecz w dobrym kierunku. hmm no faktycznie mogli tak jak ostatnio walnąć -0,75pp a tutaj tylko -0,25pp. To nie jest dobra droga. ___ Jeśli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Re: Wartość PLN nie zależy od stóp IP: 198.161.203.* 26.02.09, 03:49 Heheheh ! Ale bredzisz. Zupelnie nie wiem co wygadujesz. Od niczego PLN bardziej nie zalezy niz od stopy procentowej ! W jednym zdaniu to jest tak: celem utrzymania stabilnosci waluty slabsza gospodarka potrzebuje wyzsza stope procentowa, silniejsza gospodarka - nizsza stope. Odpowiedz Link Zgłoś
thomza Re: Wartość PLN nie zależy od stóp 26.02.09, 08:01 Czasami występuje efekt odwrotny. Redukcja wysokości stóp przekonuje inwestorów, że gospodarka jest silna, a podwyżka, że słaba. Poza tym, wysokość stóp należy analizować relatywnie tzn np. o ile więcej mogę zarobić inwestując w złotówkę niż w dolara. Jeśli FED tnie stopy dolara, to Rada może bezkarnie ciąć stopy złotówki - i tak pozostanie ona atrakcyjna. Jak będziesz trochę starszy, to zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Stopy procentowe w dół 25.02.09, 23:29 Kredyty będą tańsze. A czy ktoś z RPP próbował czy taki kredyt da się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
agg co za brednie, skoro 2/3 zadluzenia Polakow jest 26.02.09, 00:55 we frankach to jak niby obnizenie stopy procentowej NPB mialoby pomoc gospodarce? Przeciez zalamanie zlotowki jako jedyny efekt tych rochow podniosl koszty dla 2/3 zadluzonych i obnizyl dla 1/3. Czy ten skrzypek nie umie liczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Polska to nie Japonia. % do gory a nie do dolu! IP: 198.161.203.* 26.02.09, 04:18 Tusk i jego "experci" to idioci. Polska to nie Japonia ani nie USA. Polska na obcym kapitale stoi i totalnie jest od niego zalezna. Stopa procentowa teraz powinna isc do gory, nie do dolu, aby powstrzymac odplyw kapitalu z Polski. Nikt tam tez nie bedzie investowal przy tak niestabilnej walucie. W Islandi korona stracila polowe wartosci w ciagu 2 lat, poliskiemu PLN zajelo to 6 miesiecy (2zl/USD w sierpniu, prawie 4zl/pln tydzien temu). To jest kryzys swiatowy, nie lokalny. Balcerowicz ratowal gospodarke stopa procentowa ok 30% ! Na Wegrzech stopa procentowa jest obecnie 11.5%. A te barany w Polsce obcinaja, bo tak robia w USA i Angli ! Na dodatek wysprzedaja rezerwy walutowe. Co i tak im nie pomoze na dluzej niz pare tygodni. Tymczasem przy niskim PLN codzienne koszta utrzymania (energia, zywnosc, artykuly przemyslowe, etc) gwarantowane ze pojda do gory, niezaleznie czy ludzi bedzie stac na to czy nie. Inflacja wiec gwarantowana. Jednoczesnie ludzie beda tracic prace bo kryzys jest swiatowy i Polski on nie ominie. Wkrotce te becwaly rzadowe beda szybciej te stope procentawa podnosic niz ja obcinali. I znacznie wyzej niz byla w ub roku! Gwarantowane. I jeszcze jedno: Czy wiesz dlaczego zloto ciagle idzie do gory, podczas gdy wszystko inne do dolu ? Jeden tylko powod: INFLACJA. Juz wszystkie dzieci na swiecie mowia o wielkiej inflacji czekajacej za rogiem. Gdy ruszy (wkrotce) to wszedzie stopy beda szly ostro w gore. Ostroznie wiec z tym obnizaniem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Polska to nie Japonia. % do gory a nie do dol IP: *.auchan.pl 26.02.09, 08:45 Ciekawe rzeczy piszesz. Szwecja tez jest uzalezniona od obcego kapitalu a stopy sa tam na poziomie 1%. A u nas zarty sobie robia obnizajac je o 0,25. Takim ruchcem napewno nie pobudza gospodarki. Jesli zwykly obywatel nie dostanie kredytu na mieszkanie to 5 branz nie ma co robic. Firmy pieniadze maja tylko nie chca wypuszczac ich na rynek, boja sie zaryzykowac. Tak sie gospodarki nie ruszy. U nas sie czeka na niewiadomo co. Tak pykaja te stopy w dol a moze cos sie zacznie dziac. Co ci da stopa na poziomie 11%? Myslisz ze wiecej sie zarobi na jednym kredycie ze stopa 11% niz na 50 ze stopa np. 2%? Nierozumiem takiego podejscia. Ksiazki sa dobre ale tylko teoretycznie. Bo w praktyce to zadne mechanizmy nie zostaly opracowane na ta sytuacje. Trzeba cos zaczac robic a nie podchody robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Re: Polska to nie Japonia. % do gory a nie do dol IP: 198.161.203.* 26.02.09, 23:47 Rafal. Widze, ze jestes mlody. Inaczej nie porownywalbys Polski do Szwecji. Zaledwie 20-30 Polacy toneli na Baltyku probujac sie z Polski wydostac bo w Polsce nie bylo co jesc ! Polacy zarabiali 10(dziesiec)USD/miesiac ! Wszyscy sa zalezni od obcego kapitalu, na tym polega obecna gospodarka swiatowa. Ale zaden kraj nie jest zalezny od Polskiego kapitalu czy przemyslu. Szwecja jest bogata, Szwecki kapital i konglomeracje sa po calym swiecie. Tymczasem polski przemysl jest wysprzedany (nawet juz nie ma polskiego banku w Polsce) a Szwecja nalezy do wspolwlascicieli. Zapytaj Balcerowicza dlaczego on nie porownywal Polski do Szwecji i przez szereg lat utrzymywal stope ok 34%, podczas gdy na Zachodzie (i Szwecji) stopa % byla ok 4%. On sie nie przejmowal tym ze polski biznes nie mogl zaciagac pozyczek. A jednak za jego kadencji gospodarka rozkwitla (choc cena byla wysprzedaz Polski). Polska gospodarka stoi na obcym kapitale i stopa procentowa powinna byc konkurencyjna (odpowiednio wyzsza) ze stopami w krajach skad ten kapital sie wywodzi. Pamietaj tez ze to nie jest jakis kryzys lokalny. Zawala sie swiatowy system finansowy ! Bo za duzo pozyczono, zwlaszcza na nieruchomosci. A ty chcesz jeszcze wiecej pozyczac na mieszkania ? Przez to wlasnie ludzie teraz traca zatrudnienie na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmartwiony Stopy procentowe w dół IP: *.inetaccess.pl 26.02.09, 10:32 Mam małe pytanko i moze osoby, które sie znaja bądź interesują sie tym tematem odpowiedzą mi dlaczego od początku obnizki stóp przez NBP nie spadła wysokość już spłacanych kredytów w PLN w banku PKO BP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zak Re: Stopy procentowe w dół IP: 198.161.203.* 26.02.09, 23:59 "Mam małe pytanko i moze osoby, które sie znaja bądź interesują sie tym tematem odpowiedzą mi dlaczego od początku obnizki stóp przez NBP nie spadła wysokość już spłacanych kredytów w PLN w banku PKO BP? " I dlaczego odsetki ustawowe wlasnie skoczyly z 11.5% na 13% ? Tymczasem obcokrajowcy przyjezdzaja z EURO i z USD i wykupuja polska ziemie za polowe ceny ... Odpowiedz Link Zgłoś