miss_deathwish Re: Gitara. 11.11.09, 10:33 Ja tym bardziej nie mam żadnych ambicji. Gram, ot, bo mi się tak podoba. Jeno mi dwie struny pękły ;cc Ale skoro chcesz nauczyć się grać, to... w czym problem? Bynajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
q. Re: Gitara. 11.11.09, 15:28 a ja cię jeszcze bardziej zdołuje, klasyczne kosztują 300, radzę rozglądać się za akustycznymi. naprawdę lepiej brzmią, lepsza akustyka i nie są zrobione ze sklejki... Odpowiedz Link Zgłoś
blueye Re: Gitara. 14.11.09, 19:15 Niektóre odpowiedzi są śmieszne ' śliczna, i całkiem ładnie brzmi'. To chyba powinno być sformiłowane na odwrót... No, ale okej. Po pierwsze zdecyduj akustyk czy klasyk. Osobiście jestem za tym pierwszym. Chociaż to zależy od Ciebie - już tłumaczę. Grając na akustyku bardziej bolą Cię palce, ponieważ ma struny metalowe, więc jeśli rzeczywiście masz słomiany zapał, to ból będziesz traktowała jak wymówkę, i tutaj jest plus dla klasyka. Aczkolwiek, ja osobiście z bólem opuszków nie miałam problemów, po ok. 2-3 tygodniach palce stwardniały,a za brzmienie byłam gotowa wiele wycierpieć . Druga sprawa.... przemyśl czy rodzice nie mają racji, może rzeczywiście to nie ma sensu ? Jeśli Ci zależy, sama uzbieraj kasę. Po trzecie, to nie prawda, że dobra gitara kosztuje ponad 500zł. W kwestii klasycznych, nie poradzę Ci zbyt dobrze, ale do 200 zł dostaniesz spoko gitarę. CO do akustycznej... gitara na, której już da się grać ksozuje ok. 239 zł. Venture, sama posiadam wiec mogę polecić. Ma dobry, twardy gryf, progi są dopasowane, ładnie stroi (to już cecha egzemplarzu, więc sama musisz przetestować, jednak nie słyszałam o zbyt wielu takich przypadkach. I jescze jedno - nie kupuj czarnej Oo . Brudzi się szybko, kurz widać, więc tutaj jest potrzebna systematyczność w czyszczeniu jej. No i oczwyiście chęć do grania. Jak coś - napisz na gg. 10355564 Odpowiedz Link Zgłoś
q. Re: Gitara. 14.11.09, 19:27 Grając na akustyku bardziej bolą Cię palce, ponieważ ma struny metalowe struny można wymienić -,-' ten ból to nie jest taki zły ból, po prostu... czujesz że grałaś. I jescze jedno - nie kupuj czarnej Oo . Brudzi się szybko, kurz widać kup pokrowiec i chowaj ją tam, nie widać kurzu, bo go nie ma. co do stwardnienia opuszków palców, 1, 2 tg. góra 3 tygodnie (również zależy od tego ile razy dziennie grasz). nie smaruj ich kremem nawilżającym, bo cały efekt przepadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
blueye Re: Gitara. 14.11.09, 19:32 Grając na akustyku bardziej bolą Cię palce, ponieważ ma struny metalowe struny można wymienić -,-' ten ból to nie jest taki zły ból, po prostu... czujesz że grałaś. Owszem, na kustyku można wymienić na nylonowe, ale czy po to wydawaliśmy tyle kasy ? POza tym, wtedy traci brzmienia. Jeśli założysz metalowe na klasyczną istnieje prawdopodobieństwo, że gryf się złamie. Wytrzymuje obciążenie do ok. 15-20 kg , a struny metalowe naciągają się z siłą mniej więcej 50 kg. Więc? Uważam, że to co napisałaś jest śmieszne... I jescze jedno - nie kupuj czarnej Oo . Brudzi się szybko, kurz widać kup pokrowiec i chowaj ją tam, nie widać kurzu, bo go nie ma. A myślisz, że tak nie robię ? Wystraczy, że gitara zostanie np. godzinę 'na wierzchu'. Odpowiedz Link Zgłoś
q. Re: Gitara. 14.11.09, 23:27 o, mi się aż tak nie kurzy. co prawda dbać ją trzeba, wystarczy szmatką przetrzeć raz na kilka dni. wielkie mi halo. czy napisałam może coś o tym aby zakładać na klasyczną metalowe struny? Odpowiedz Link Zgłoś
gb Re: Gitara. 19.11.09, 18:28 Założę się, że na początek będzie lepszy klasyk bo gra się na zwykłych strunach a nie na metalowych Odpowiedz Link Zgłoś
avrilka_lavigne Re: Gitara. 14.11.09, 19:25 Najpierw zastanów się czy masz czs na treningi [ok. 1 godz dziennie może być pół] a potem możesz kupować gitarę [ja kupiłam za 120 zł] i pamiętaj że nie da się wszystkigo nauczyć od razu [nie zaczynaj od razu od piosenek tylo od prostych chwytów] a i najważniejsze elektryczna czy akustyczna???? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
blueye Re: Gitara. 14.11.09, 19:39 a czy chwytyów nie lepiej uczyćśę grając proste piosenki, żeby od początku mieć możliwość 'ćwiczenia' poczucia rytmu, dopsywowania bić ? szczerze powiedziawszy, uważam, że granie tych wszystkich melodyjek jest bez sensu i nie pożyteczne. akordy, które musisz poznać na samym początku to na pewno : (małymi literkami oznaczone sa mollowe ,np. a = amoll, dużymi durowe, np. C= cdur) : a,A,C,c,D,d,E,e,G. Barowe zostaw sobie na późnie gdy nabierzesz techniki - najpierw ogarnij podstawowe, później ich 'inne wersje ' z dodanymi dźwiękami etc. Odpowiedz Link Zgłoś
lovemodeling Re: Gitara. 14.11.09, 19:49 słuchaj miałam to samo z rodzicami ale twoja mama ma trochę racji bo większość osób(np.ja)kupują gitare i nauczą się paru chwytów a potem odstawiają ją pod ściane i nie grają ale jak chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
esmecullen Re: Gitara. 14.11.09, 20:26 A ja mam inną propozycję. Sama uzbieraj na gitarę... (np. z kieszonkowego). I jeśli w tym wytrwasz to będzie oznaczało ze naprawdę zależy Ci na grze. Pozatym coś kupionego zas woje własne pieniądze traktuje się inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
aitii gitarra 14.11.09, 20:24 Podejdź do jakiegoś sklepu muzycznego w twoim mieście i popytaj, jaka jest najlepsza gitara, ile kosztuje, jaka kosztuje najmniej. Kto pyta nie błądzi Z tym bólem palców nie ma co przesadzać, jak będziesz dosyć często ćwiczyć to po 2 tygodniach opuszki powinny ci stwardnieć. Popytaj w rodzinie czy ktoś czasem nie ma gitary, pożyczysz na parę tygodni, rodzice zobaczą, że ci zależy i powinno ci się udać ich przekonać ) Ja nie miałam tego problemu, bo mam gitarę po tacie, co z tego, że stara, ładne wydaje dźwięki, a przecież to się liczy ;D Odpowiedz Link Zgłoś
green_day21 Re: Gitara. 14.11.09, 20:25 Hej. Mam gitarę klasyczną od dwóch lat i nic się z nią nie dzieje... Zapłaciłam za nią 240 zł + pokrowiec, stroik i pasek (100zł). Za 340 zł mam niezły sprzęt na którym nieźle mi idzie gra.. Miałam tez taki okres że przez 3 miesiące nie ruszyłam gitary, ale w końcu się przełamałam zaczęłam szperać w necie i znalazłam kilka fajnych piosenek.. Teraz w sql mamy kółko gitarowe i tam zaczynam powoli przygotowywać się do grania solówek na elektrycznej.. Pogadaj z mamą i powiedz że Ci zależy.. A jak ci się nie będzie chciało już grać wrzuć gitarę na Allegro i sprzedaj ją w jakiejś przyzwoitej cenie . Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
blueye yy 14.11.09, 21:40 jaka jest najlepsza gitara po co, skoro nigdy nie trzymała gitary w ręce? po co, jeśli nie jest pewna czy wytrwa ? Hohner HC06 - polecam - tania, a dobra. no okej, niezbyt tania, bo ok. 300 zł, ale warta swojej ceny, ale na pewno lepiej niż jakaś za 500zł. grałam na dwóch przedstawicielkach modelu tego, i super. na prawdę, ale na początek może lepiej w szita zainwestować, ale bez przesady - nie tskiego, tkóry będzie utrudniał CI naukę... patrz na odległość strun od gryfu, powinna byc dość mała. Odpowiedz Link Zgłoś
selcia17 Re: yy 14.11.09, 23:57 Hmmm...ja miałam tak z fletem...dostałam na święta zeszłego roku i nie umiem nic grac.xD Pełne lenistwo Odpowiedz Link Zgłoś
piekarzewski144 Re: Gitara. 15.11.09, 08:49 jeśli lubisz słuchać rocka i czegoś mocniejszego zacznij od elektryka... Klasyk ma duży gryf... Pudło chyba też dobre jest na start... Na basistów dziewczyny lecą, bo oni mają zwinne palce a strune na basie najtrudniej wprawić w wibracje Ja osobiście zacznę od elektryka... nawet mam już jedną na oku Odpowiedz Link Zgłoś
msthic Re: Gitara. 15.11.09, 18:18 Pokaż im, że potrafisz być ambitna. I np. jak będziesz u koleżanki to się trochę poucz gry i opowiadaj im o tym. Może w końcu się przekonają, że naprawdę tego chcesz [o ile zależy ci na grze i chcesz]. Co do gry palce zawsze na początku bolą, ale po paru tygodniach się przyzwyczaisz Odpowiedz Link Zgłoś
elza1502 Re: Gitara. 15.11.09, 18:38 Ja mam gitare klasyczna i akustyczna.jezeli chcesz akustyczna to licz sie z tym ze beda bardziej bolaly palce.na klasycznej mniej bo sa nylonowe struny.znajomosc chwytow nie starczy aby pisac piosenki.ja jestem w klasie muzycznej i naprawde zdziwilam sie ze tyle nowyc rzeczy doszlo.tez mialam taki zapal jak Ty ze musze koniecznie miec gitare i grac ale teraz to mi sie wcale nie podoba...mam nadzieje ze Ci sie uda przekonac rodzicow i nie zniechecisz sie Odpowiedz Link Zgłoś
kamiliosa Re: Gitara. 19.11.09, 18:41 Ja miałam taki sam problem. Namów rodziców na początku na używaną gitarę. Ja tak zrobiłam. Kupiłam gitarę od koleżanki za 100zł(no mama na imieniny mi kupiła). Też wszyscy mówili, że się nie nauczę grać, bo mam już keyboard, a na nim nie gram. A teraz nie rozstaję się z gitarą. Mogę na niej brzękać przez cały dzień. I nawet wpadałam w taki wir, że nauczyłam się grać na keyboardzie. A jeżeli masz jakąś koleżankę, która ma już gitarę. Poproś aby cię trochę nauczyła grać. Gdy rodzice zobaczą, że ci na tym zależy i że chcesz grać i że się starasz to może się skuszą i kupią ci tą wymarzona gitarę. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia14 Re: Gitara. 19.11.09, 18:45 hmmm..powiedz im, że to twoje marzenie i bardzo ci na tym zależy. bądź upiedliwa. to sie sprawdza.. aha. nie chcę cię martwić ale dobra gitara kosztuje ok 700-1000 zł... powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś