light Re: Bóg . 16.02.10, 09:23 Nie ma czegoś takiego, jak LOS. Nikt nie ustanowił nam już życia z góry. Sami o sobie stanowimy, jesteśmy dla siebie Bogami. Sami możemy decydować o tym, że świat będzie lepszym miejscem, każdy z nas, mniej czy bardziej, może zmieniać to co się tu dzieje. Katastrofy są i będą. Gdyby tego nie było, zaczęlibyśmy ginąć z powodu przeludnienia i głodu. Zwykła kolej rzeczy. Po co jesteśmy? Myślę, że na takie pytanie nie ma odpowiedzi - jesteśmy po prostu kolejnym etapem rozwoju, tak jak dinozaury, kiedyś my także wyginiemy, przygnieceni przez lepsze gatunki, czy tam meteoryt. Ale ja gadam od rzeczy i bezsensu... Odpowiedz Link Zgłoś
michaelmontana Re: Bóg . 16.02.10, 09:25 Ja teraz mam taką prośbę że musi sto się stać albo niewiem co ze mną będzie... Modlę się codziennie nawet kilka razy.... Błagam Boga o spełnienie mmojej prośby... Napisze ci czy się spełniła ta prośba, tak za miesiąc może dłużej odrobine ... Pozdrawiam, Mam nadzieję że chrześcijankę Odpowiedz Link Zgłoś
light I jeszcze jedno... 16.02.10, 09:31 Jeśli On rzeczywiście istnieje, to chyba zostaliśmy stworzeni po to, aby coś wnieść, coś dobrego do życia innych, aby cieszyć się życiem. I chyba na tym polega to pobożność - w pomaganiu innym mniej lub bardziej, a nie bieganiu do kościółka i modleniu się wtedy, kiedy się boicie... Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_princess. Re: Bóg . 16.02.10, 09:38 ` Bóg , spełnił kilka moich próśb i modlitw . Odpowiedz Link Zgłoś
squash Bóg . 16.02.10, 14:46 Wierzę, że tam, u góry jest coś lub ktoś, kto stworzył ten cały chaos zwany światem. Odpowiedz Link Zgłoś
th4ever Re: Bóg . 16.02.10, 15:55 YH.to więc te wszystkie katastrofy i choroby są po to.... NO nie wiem jak napisać... im gorsze życie(spowodowane przez los..) na ziemi...tym lepiej w niebie w sumie to ja nie wierze...ale chodzę do kościoła bo mama karze..-.- ale nie modle sie bo to ie ma sensu.. Odpowiedz Link Zgłoś
good_thing Re: Bóg . 16.02.10, 16:13 Ja jakiś czas temu miałam poważne wątpliwości co do Boga, ale ostatnio zrozumiałam, że te wszystkie cierpienia, problemy są karą za grzechy, ale to jest nieodłączna część naszego życia i musimy się z tym pogodzić I w sumie ciężko mi to sformułować. Odpowiedz Link Zgłoś
satini Re: Bóg . 16.02.10, 16:22 Wiesz, ja też kiedyś byłam zapaloną chrześcijanką, jednak coraz bardziej tracę wiarę. Czasami mi z tym źle, bo zastanawiam się, co jeśli naprawdę istnieje Bóg i szatan? Co mnie czeka po śmierci? Teraz najbardziej wierzę w reinkarnację i tego się będę trzymać. Nie chodzę do kościoła i teraz nie wiem jak będzie z bierzmowaniem -.-. Wiem, skoro właściwie nie jestem wierząca to nie powinnam go przyjmować, jednakże nie chcę mieć problemów ze ślubem czy chrztem dziecka w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
aveglitchi Re: Bóg . 16.02.10, 17:04 No cóz. - , - Jeżeli o to pytasz to tak, spełnił i to nie jedno . Po co zostaliśmy stworzeni ? Żeby we wrzechświecie była równowaga . - , - Taa , no ja osobiście to księży w kościołach mam daleko gdzieś . Mimo iż jestem bardzo wierząca osobą . Dlaczego ? - x - Bo wiele rzeczy głoszonych przez nich kłóci sią z tym co mówi Biblia , np. oni (księżą) karzą nam cierpieć , bo Bóg tego chcę... Taak, no ale skoro Bóg jest naszym Ojcem to chyba nie chce żebyśmy cierpieli , niee ? No właśnie . Dlatego wydaje mi się , że powinnaś pogadac z jakąś mądrą osoba, tylko nie z księdzem , na ten temat . - , - I nie przestawaj wierzyć , bo z tego co widzę to Ty przestajesz, bo Bóg nie chce spełnić Twoich marzeń . - , - x - ddd - peaceee n' loveee . Odpowiedz Link Zgłoś
aveglitchi Re: Bóg . 16.02.10, 17:05 Aaaaa i te katastrofy to człowiek sam sobie funduje . - , - Odpowiedz Link Zgłoś
aitii no cóż... 16.02.10, 17:11 Wiesz, pokaże ci to na prostym problemie. Jakaś Marysia, modli się do Boga i prosi by nauczyciel przełożył klasówkę. No i Bóg spełnia jej życzenie. Jednak na drugi dzień okazuje się, że jakiś Jasio bardzo chciał klasówkę, ponieważ bardzo do niej się uczył, więc wyklina Boga i żali się, że on nie spełnia jego próśb. Rozumiesz o co mi chodzi? Z resztą co to za życie, wszystko masz podane na tacy, bo powiesz Bogu, jaki byś chciała mieć świat. Może Boga nie ma, może wszystko jest tak naprawdę w naszych rękach? Tego nie wiem, ale jestem chrześcijanką i wierzę w swoje ideały. A tak w ogóle, ktoś bardzo dobrze zauważył. Większość problemów my sami na siebie zesłaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
gitarzystka_ Re: Bóg . 16.02.10, 17:22 A nie przyszło Ci do głowy, że czasem prośba się nie spełni, bo Bóg ma inne plany? Pomodlić się, poprosić nie zaszkodzi. Dlaczego jest tyle zła? Bo Bóg daje człowiekowi wolna wolę. A katastrofy? Nie wiem. Prawa natury. Może Bóg chciał, żebyśmy nauczyli się żyć z naturą. Przed jej wybrykami umiec się obronić, a jej piękno podziwiać. Takie jest moje skromne zdanie. -.- Odpowiedz Link Zgłoś
zwariowany_xd Re: Bóg . 16.02.10, 17:33 tak, żeby moja kuzynka złamała rękę no i złamało po dniu spox nie ? ale nie wierze za bardzo...po co nas Bóg stworzył ? żeby przy śmierci cierpieć ? to jest bez sensu niby życiem się mamy cieszyć ale jak...ciągle cierpimy...dla mnie to nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
virginkaa Re: Bóg . 16.02.10, 17:45 Nie może zapobiec katastrofom , bo dał człowiekowi wolną wolę i rozum, a większość chorób jest jakoś spowodowana. A jeśli chodzi o marzenia, może te które chcemy nie są dla nas najlepszym rozwiązaniem . Odpowiedz Link Zgłoś
wieczko6 Re: Bóg . 16.02.10, 18:01 1. Wszystko ma swój cel, tak wszystko. 2. Mamy wolną wolę. 3. Zło jest dziełem szatana 4. Wydaje mi się, że stronka z 8-latkami nie nadaje się do takiego wąta... 5. Sorry za błędy ;P Odpowiedz Link Zgłoś
dismay12 Re: Bóg . 16.02.10, 19:58 Ja niestety nie wypowiem się subiektywnie, bo nie jestem katoliczką. Większość członków mojej rodziny to katolicy, ale ja jestem ateistką. Cóż, mojego zdania nie poznasz i raczej nie byłyby to miłei wyszukane słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kammi Re: Bóg . 16.02.10, 20:04 ja nie umiem uwierzyć w coś czego nie widzę. staram się coś zrobić z moja wiarą, ale samo chodzenie do kościoła nic nie daje. modlitwa? nie wiem. nie umiem sie do tego zabrać. od razu wydaje mi się to bezsensowne. jak to dziś na religi mówiła siostrzyczka droga `to przez diabła`. no, fakt, możliwe. w takim razie pójdę do piekła. ale czy mogę tam iść, skoro w to nie wierzę? Odpowiedz Link Zgłoś
daria1975 Re: Bóg . 16.02.10, 20:08 Mam takie sami zdanie jak ty. Nie wiem czy powinnam to pisać ale... Czasami sobie myślę skąd ludzie tak na prawdę wiedzą,że Bóg istnieje. Patrz... Herakles, Afrodyta, Hera- istnieją? nie... A więc jakie mamy dowody, że nasz Bóg istnieje? Zadnych, i dla tego chyba w niego nie wierzę Gdyby Bóg był i nas kochał nie było by katastrof! i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
metal Re: Bóg . 28.02.10, 11:31 ja tam się ciesze że jest coś takiego jak ból bo nie docenialibyśmy niektórych istotnych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
alicesz Re: Bóg . 28.02.10, 20:26 Wierzę w Boga. Jestem katoliczką praktykującą. Wiecie dlaczego jest tyle katastrof? wojen i niepowodzeń? Przez nas! Bóg dał nam wolną wolę, wybór. Nie każe nam słuchać się jego bezgranicznie, daje każdemu z nas szansę, bo nas kocha i nie chce zniewolić. Sami sobie jesteśmy winni jeśli w życiu nam się nie powodzi... Jeśli się szczerze modlisz i prosisz On na pewno spełni twoją wolę, ale tylko wtedy kiedy ci to wyjdzie na dobra, ponieważ jest Wszechwiedzący. Życie jest sprawdzianem czy nadajemy się na życie wieczne z Królestwie Bożym. Nie podoba mi się, jak człowiek narzeka na Boga, a sam nic nie chce zrobić żeby było lepiej. Najlepiej, żeby to On wszystko za was odwalił, prawda? I kto tu jest egoistą?! Wy! Odpowiedz Link Zgłoś