Dodaj do ulubionych

Książki fantastyczne.

23.01.11, 22:31
Cześć. (:
Możecie, Kotki, polecić mi - jak w temacie - jakąś ciekawą książkę fantastyczną? Ostatnio nie mogę doszukać się żaden sensownej i godnej uwagi. Tylko, BŁAGAM, nic o wampirach, wilkołakach i upadłych aniolach, czy demonach. Szukam czegoś, czego jeszcze nie było albo coś, co już było, tylko ciekawie napisane. c; Buszuję ostatnio w tematyce s-f, ale może być wszystko, co nierealne i fantastyczne.
Pozdrawiam. *;
Obserwuj wątek
    • selena_ Re: Książki fantastyczne. 23.01.11, 22:41
      polecam " Numery czas uciekać "
    • butterfly141 Re: Książki fantastyczne. 23.01.11, 22:55
      "Ostatni elf" jest bardzo fajną książką, oprócz tego może Wiedźmin Sapkowskiego? "W krainie kota", "Tam gdzie spadają anioły" (super, polecam, mimo iż jest to o aniołach) lub "córka czarownic" Doroty Terakowskiej. I jeszcze "Gildia magów" Trudi canavan. Nie lubię s-f, wolę fantastykę z elfami i czarami tongue_out, więc z tematyki sf nic sensownego polecić nie mogę.
    • shakira_ Hmm... 24.01.11, 08:03
      Jeśli lubisz fantastykę to polecam Ci:
      - serię Dziedzictwo ( "Eragon", "Najstarszy", "Brisingr")
      - serię Atramentowy Świat (Atramentowe serce, Atramentowa krew, Atramentowa śmierć)
      - książkę "Skrzydła Laurel" i jej kontynuację "Magia Avalonu"
      - serię Harry Potter (jeśli jeszcze nie czytałaś to polecam)
      - serię Percy Jackson i bogowie olimpijscy (o greckich bogach w XXI wieku, może nie do końca fantastyka, ale bardzo ciekawa seria)

I to tyle.

Pozdrawiam wink
    • emily. Tutaj! 24.01.11, 08:31
      Ja ostatnio mniej siedzę w "typowej" fantastyce, ale chętnie szukam innych tematów.
      Polecam Ci:

~ seria "Gone" Michaela Granta. Tego jest sześć części, ale w Polsce (i na świecie) są dopiero trzy; przeczytałam je i uważam, że są nieziemskie;
      ~ "Seria Niefortunnych Zdarzeń" Lemony'ego Snicketa. Trzynaście części (XD), ale jedna lepsza od drugiej.
      ~ "Beastly" Alex Flinn. Nie ma jeszcze w Polsce, ale ja czytałam na kompie nieoficjalne tłumaczenie. Taka "bajeczka" na nudę; ale fajna;
      ~ "Portret Doriana Graya" Oscara Wilde'a. Klasyka;
      ~ trylogia "Igrzyska Śmierci" Suzanne Collins. Naprawdę niesamowite; świetny temat i akcja;
      ~ "Numery. Czas uciekać" Rachel Ward (chyba już ktoś pisał). Też świetne. O dziewczynie, która widziała datę śmierci każdego człowieka.

Oprócz tego dwie, które nie czytałam, ale mam zamiar i są podobne fajne:

~ "Charlie St. Cloud" Bena Sherwooda. Na podstawie filmu z Zac'iem tongue_out Ale książka super.
      ~ "Deklaracja" Gemmy Malley. Taka futurystyczna. Uwielbiam takie klimaty.

No i polecam Stephena Kinga, np. "Uciekinier" czy "Wielki marsz".
      • nikki Re: Tutaj! 24.01.11, 17:00
        Seria Niefortunnych zdarzeń jest świetna
    • magdalena13072 Re: Książki fantastyczne. 24.01.11, 08:40
      Więc ja nigdy nie przepadałam za tym rodzajem lecz jak przeczytałam pewną serie no to muszę przyznać, że ciągle mi małobig_grin
      ,,Gildia magów' nic o wampirach itp tylko o czarodziejach no magachbig_grin
    • miastowa. Re: Książki fantastyczne. 24.01.11, 11:03
      to nie mój ulubiony gatunek ( bo usunęłaś wampiry )

ale mogę polecić CI :
      - Numery
      - Tajemnica Emmy
      - Seria Niefortunnych Zdarzeń ( 13 tomów )
    • hatterka Re: Książki fantastyczne. 24.01.11, 15:50
      Polecam serię "Ślady" (Winny niewinny, Zaginiony pocisk) Malcolma Rose oraz serię "Tunele" (Tunele, Głębiej, Otchłań, Bliżej) Rodericka Gordona i Briana Williamsa. Zero wampirów, wilkołaków, aniołów i demonów xD
    • reigai Re: Książki fantastyczne. 24.01.11, 16:12
      teraz zarzucę cię tytułami.
      Jeżeli lubisz książki utrzymane w klimacie HP, czy "Zmierzchu", to do gustu powinna ci przypaść seria "Dziedzictwo" Paoliniego. Osobiście trudno mi było przez nią przebrnąć, ale to chyba jednak bardziej ze względów fabularnych, niż z faktu, że czytałam je po angielsku. Pozostając w temacie smoków polecam serie Naomi Novik - "Smok jej królewskiej mości" pierwszą książkę z cyklu przeczytałam baardzo szybko, a do reszty muszę się wreszcie zabrać. Fabuła niezwykle wciąga, a historie smoków absorbują, tak więc jeżeli jesteś początkującą miłośniczką fantasy, to jest to dobra pozycja, aby zacząć. Jeżeli chodzi o polską literaturę fantasy, to należy polecić "Wiedźmina" Sapkowskiego, który niby jest kanonem literatury, ale mnie szczególnie nie zachwycił. Z trochę lżejszych zamienników proponuję serię o Jakubie Wędrowyczu pióra Pilipiuka czasami śmiałam się sama do siebie czytając coraz to kolejne przygody egzorcysty bimbrownika, bo poziom absurdu sięgał pułapu sufitu (można do tego dodać inne pozycje Pilipiuka, ale one mnie już tak nie zachwyciły, jak wykreowany przez niego alkoholik). Posuwając się coraz bardziej na wschód trafiamy na Andrieja Bielanina, który niejednokrotnie zapełniał mi zimowe wieczory c: polecam zwłaszcza "Moja żona jest wiedźmą" i "Tajny wywiad cara Grocha". O, bo bym zapomniała. Na rozgrzewkę możesz sobie też przeczytać "Księgę bez tytułu" oraz "Oko księżyca" Anonima" - uwaga, nie pokazuj jej rodzicom.

jeśli chciałabyś więcej tytułów to wal na pw, albo na gg 9673458
    • seneka4 Re: Książki fantastyczne. 24.01.11, 16:17
      Saga o ludziach lodu! Trochę fantastyki, magii ,ale z nutką romansu. ;D myślę ,że powinno Ci się spodobać. (: Tylko to ma 47 tomików i trudno je zdobyć. ;o poszukaj po bibliotekach. ;D
    • coffin Re: Książki fantastyczne. 24.01.11, 16:23
      Może Felix Net i Nika, w sam raz dla wielbicieli sf i śmiechusmile
      A tak z tych co wymieniono to na pewno polecam trylogię Czarnego Maga, inne książki Trudi są już ciut słabsze, Igrzyska Śmierci, Percy Jackson, Harry Potter (ale to już na pewno czytałaś) smile
    • artis Re: Książki fantastyczne. 25.01.11, 17:11
      Ja mogę Ci polecić serię "Magiczny krąg" ( Mroczny sekret, Upadłe anioły-> wbrew tytułowi nie ma nic o aniołach, to tylko taka przenośnia; Studnia wieczności) Libby Bray i cykl Avaloński Marion Zimmer Bradley.
    • katyk Re: Książki fantastyczne. 25.01.11, 19:07
      "Lewa ręka ciemności" (czy coś w tym stylu, nie znam polskiego tłumaczenia) Ursula K. Le Guin

Ogólnie polecam wszystko tej autorki, jest jedną z najlepszych w swej dziedzinie.
    • nora. hmm. 25.01.11, 19:10
      może Eragon, albo coś Tolkiena ?
    • emma074 "Diuna".... 25.01.11, 19:15
      nie czytałam ale podobno jest fajna
    • cesautres może Tunele ? 25.01.11, 19:16
      kiedyś dużo czytałam z fantastyki , ale teraz zupełnie mi się odmieniło ;d aż wstyd przyznać ale zapomniałam tytułów , tylko Tunele mi się przypomniały .
    • marzka Re: Książki fantastyczne. 25.01.11, 19:17
      H A R R Y P O T T E R !!! serce
    • pizza_girl Tu. :P 25.01.11, 19:18
      Trylogia Anioł Nocy. Naprawdę świetna załączam krótki opis :
      Książka opowiada o losach Merkuriusza , chłopca, który razem z przyjaciółmi mieszka na ulicy, terroryzowany przez grupę starszych i silniejszych chłopców. W końcu postanawia, że nie chce się więcej bać, od teraz to jego będą się bać. Udaje się na naukę do najlepszego siepacza Durzo Blinta. Najpierw musi zmienić tożsamość, staje się Kylarem. Jako Kylar Stern uczy się fachu siepacza, próbuje rozwinąć talent specyficzna magia...

Seria Maximum Ride:
      Max, Kieł, Iggy, Kuks, Gazownik i Angela zostali genetycznie zmienieni - są oni w 98 procentach ludźmi, a w 2 procentach ptakami. W wyniku tej modyfikacji posiadają skrzydła, oraz liczne umiejętności. Dorastali w laboratorium, żyjąc w klatkach jak szczury laboratoryjne, w obiekcie zwanym szkołą, w Death Valley w Kalifornii. Jednak udało im się zbiec z tego miejsca. Ale ich twórcy nie mają zamiaru pozwoli uciec tak ciekawym obiektom - wysyłają więc za nimi w pogoń Likwidatorów - pół ludzi, pół wilków - istot stworzonych po prostu po to, by ich zniszczyć.

• azi1002 Mistrz 25.01.11, 19:20
      • azi1002 Re: Mistrz i Małgorzata. 25.01.11, 19:22
        Cholera, źle wcisnęłam Enter... Jest to książka na pograniczu fantastyki, opowiadająca o balu u szatana, z którym wiążą się bardzo ciekawe i tajemnicze sytuacje... *nastrojowa muzyka*
    • oooola Re: Książki fantastyczne. 25.01.11, 19:25
      Licia Troisi - Wojny Świata Wynurzonego.
    • shock Dzięki wszystkim! *; 26.01.11, 17:46
    • xxxnatalxxx Re: Książki fantastyczne. 26.01.11, 17:55
      Tolkien, chociaż pewnie czytałaś... Anioł cierpienia, ale to jest trochę satanistyczne uncertain/ (klasyfikuje się jako horror) serie Felix, Net i Nika polecam gorąco ;P przygodowo-fantastyczna książka, więc raczej ci się spodoba wink
    • gochex7 Eragon 27.01.11, 13:53
      Dobrą książką fantastyczną jest ,, Eragon''
    • jungra Skrzydła Laurel . 27.01.11, 20:06
      Bardzo fajna książka
      Dużo elementów fantastycznych
      Jest połączony w opowiadaniu świat realny z światem fantastycznym
      POLECAM ;P
    • alicesz Re: Książki fantastyczne. 27.01.11, 23:06
      "Królowa Lata"
      "Klan wilczycy"
      "Intruz"
      "Nieśmiertelny" - nic o wampirach i aniołachwink bo tak możesz pomyśleć widząc tytuł
      książki Tolkiena
      "Harry Potter" xD
      saga "Dziedzictwo"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka