sami. 09.03.11, 17:26 No właśnie ostatnio mieliśmy na religij setny raz powtórzenie o pierwszych ludziach czyli o Adamie i Ewie no i oni mieli dwóch synów To jak to się stało ze ci synowie mieli dzieci ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
superagniesia Re: Tak się zastanawiam . Religia 09.03.11, 18:07 sami. napisał(a): > No właśnie ostatnio mieliśmy na religij setny raz powtórzenie o pierwszych ludz > iach czyli o Adamie i Ewie no i oni mieli dwóch synów To jak to > się stało ze ci synowie mieli dzieci ???? Może syn zrobił sobie z matką dzieciaki heh? Odpowiedz Link Zgłoś
natip11 . 09.03.11, 18:13 też się kiedyś nad tym zastanawiałam xd ale w sumie do dziś nie wiem ;d Odpowiedz Link Zgłoś
demi2917 xPP 09.03.11, 18:16 Ja się właśnie od jakiegoś czasu nad tym zastanawiam. Miałam kiedyś nawet na gadu taki opis, więc myślałam, że może mnie znasz. Ale raczej nie A wiec musze sie zapytać mojego ''wszechwiedzącego'' pana od religii.xPP Odpowiedz Link Zgłoś
sook ja wiem 09.03.11, 18:18 sa 2 teorie. 1) abel mial dzieci z ewa( wtedy bylo inne poczucie estetyki ) 2) adam i ewa to ludzie ktorych opisano jako przyklad a po nich bog stworzyl innych. Wg mnie bardziej prawdopodobna jest 2 teoria Odpowiedz Link Zgłoś
kristie02 Re: Tak się zastanawiam . Religia 13.03.11, 09:49 Pierwsi geje ...? xD Ta historia to przenośnia. Metafora, bo człowiek niebyłby w stanie tego pojąć. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikax3 Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 19:22 może syn miał dziecko z matka ? innego wytłumaczenia to chyba nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiau11 ; d 13.03.11, 09:56 To tak samo jak pytanie co było pierwsze ? Kura czy jajko . Może mieli dzieci z matką ? W tamtych czasach wszystko było możliwe ; d Odpowiedz Link Zgłoś
nickaa Re: Tak się zastanawiam . Religia 20.04.11, 16:12 to wszystko jest w przenośni. powstali ludzie i grzeszyli i Bóg zesłał Jezusa aby ich wybawił. tak przynajmniej mi się wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
love_r.h.c.p. Re: Tak się zastanawiam . Religia 22.04.11, 19:45 W tamtych czasach córki nie liczyły się tak bardzo, więc mówiono tylko o synach. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ Tutaj 22.04.11, 19:57 Nam kiedyś jakaś nauczycielka o tym wspominała. Bodajże polonistka... Nie ważne. Są podobno jakieś księgi mówiące o tym, że poza Adamem i Ewą byli również inni ludzie na ziemi, o których w biblii się nie dowiemy. Te księgi nie są przyjęte przez kościół (apokryfy) więc mało kto o nich wie. Odpowiedz Link Zgłoś
donia.19 Re: też się nad tym zastanawiam..... 22.04.11, 20:57 ja tez a naszego księdza nawet nie pytam , bo jest dziwny ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
koloorowa. Re: też się nad tym zastanawiam..... 22.04.11, 21:28 może google powie xd Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.devil Re: Tak się zastanawiam . Religia 22.04.11, 21:22 Według mojego katechety z podstawówki oprócz Adama i Ewy byli jeszcze inni ludzie, którzy mieszkali w jakiejś odległej wiosce i tam właśnie wyruszyli synowie "pierwszych ludzi". Bajka? Już sama nie wiem co o tym myślec xD Odpowiedz Link Zgłoś
molinka Re: Tak się zastanawiam . Religia 22.04.11, 21:25 zapytaj księdza , może odpowie haha ; d Odpowiedz Link Zgłoś
klama_kcmil # 22.04.11, 21:35 Zastanawiam się nad tym od ósmego roku życia i do dzisiaj nie doszłam do żadnego wniosku xd. Odpowiedz Link Zgłoś
pwe Re: Tak się zastanawiam . Religia 22.04.11, 21:45 A to ci pytanie... Może adoptowali hehe . Żartuje zapytaj księdza Odpowiedz Link Zgłoś
klaudsons klaudsons. 22.04.11, 21:41 bez kitu.xd z naukowego punktu widzenia byli tez jaskiniowcy ktorzy 'ewoluowali' homo erectusy jakies czy cos. to ciekawe jak na poczatku wygladali? Odpowiedz Link Zgłoś
kropka_myslnik psota_21: Albo... 23.04.11, 18:00 Leźli sobie przez pole buraków (ew. kukurydzy, ew. kapusty), a tam... bachorek! Moi rodzice, jak ich denerwuję, mówią, że znaleźli mnie w kapuście. Bu! Myślnik Odpowiedz Link Zgłoś
cikicikita Re: Tak się zastanawiam . Religia 22.04.11, 21:59 no własnie ;d nie tylko ciebie to flustruje xd Odpowiedz Link Zgłoś
cikicikita Re: Tak się zastanawiam . Religia 22.04.11, 21:59 no własnie ;d nie tylko ciebie to flustruje xd Odpowiedz Link Zgłoś
kolejnezmiany Re: Tak się zastanawiam . Religia 22.04.11, 22:35 robią nam wodę z mózgu.tu teoria że człowiek pochodzi od małpy, tu że od Adama i Ewy...to niech się zdecydują na jedną wersję. a z tymi synami to nie wiem.. chociaż opcja z bocianem jest kusząca. Odpowiedz Link Zgłoś
nusia123 Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 15:34 ja pytałam księdza i on powiedział, że prawdopodobnie oni mieli też córki, ale pismo święte o dziewczynach wogóle rzadko wspomina i oprócz nich byli na świecie także inni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
super_star Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 15:50 LUDZIE POWSTALI OD MAŁP, NA TO SĄ DOWODY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
itsjustmee Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 17:58 Są takie dowody, że koleś, który "odszukał" tego przodka wziął szkielet starego człowieka, który żył kilka tysięcy lat temu i miał po prostu ze starości skoliozę, czyli kręgosłup skrzywiony w przód w kształcie łuku i czaszkę małpy... A Darwin, który teorię pochodzenia od małpy wymyślił, bo inaczej tego nazwać nie można, na łożu śmierci, jak już umierał, powiedział, że ta teoria, to wszystko bzdura, i tak żałuje, że to nawymyślał tylko po to, żeby zdobyć sławę, że chciałby ludziom powiedzieć, że to tylko brednie, ale nie może. Pooglądaj sobie Kenta Hovinda, który, mimo, że jest katolikiem, to opowiada to wszystko ze strony naukowej. Tak samo jak teoria pochodzenia od małpy, teoria Wielkiego Wybuchu i śmierci dinozaurów jest wymysłem - jak ktoś chce się więcej dowiedzieć, to niech pisze na prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: Tak się zastanawiam . Religia 03.05.11, 13:03 na pewno teoria ewolucji jest bardziej prawdopodobna od kobiety, która powstała z żebra, zeżarła jabłko poznania dobra i zła, mimo, że tego poczucia nie znała więc nie wiedziała, czy to co robi jest dobre, czy złe. Na koniec miłosierny i wybaczający Bóg wypieprzył ich z raju. Miała z Adamem dwóch synów, jeden zabił drugiego i ludzkość się rozmnożyła. Kazirodztwo jak się patrzy. Cóż, nie oglądałam żadnych naukowych programów, po prostu skończyłam biologiczno-geograficzny kierunek, gdzie wszystko się ze sobą łączy, wiąże. Płazy, gady, ptaki, ssaki... Odpowiedz Link Zgłoś
nessy96 Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 16:05 jednak wole pozostać przy wersji że ludzie wzieli się od małp... Odpowiedz Link Zgłoś
vivisis Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 16:07 Słuchajcie... Biblia pisze tylko o najważniejszych rzeczach. Adam i Ewa nie byli jedynymi ludżmi na wygnaniu. Byli PIERWSZYMI LUDŻMI. Żyli inni ludzie. Na dowód: Byli dwaj bracia Kain i Abel. Biblia nie pisze że był trzeci SET. Dopiero w innym rozdziale jest taka wzmianka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulqa Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 16:07 Kiedyś u nas pani z religii mówiła, że to było kiedyś możliwe, że w jednej rodzinie mieli ze sobą dzieci, bo wtedy nie było jakiś problemów z genami czy coś xDD Odpowiedz Link Zgłoś
made_in_italia tu . 23.04.11, 16:25 Bo biblia to księga o Bogu i tym wszystkim co on stworzył. Biblia pokazuje nam jaki Bóg jest dobry itp. Na początku były dinozaury a potem od małp powstał człowiek. Tak było naprawde i są na to dowody. jestem katoliczką, ale wiem że było tak jak opisałam Odpowiedz Link Zgłoś
dacey Ja nie rozumiem tej naszej religii. 23.04.11, 16:42 Sama jestem katoliczką , ale tego nie rozumiem... Widocznie z Ewą je mieli . Kiedyś w końcu było kazirodztwo . A "3 osoby Boskie - Bóg Ojciec , Syn Boży i Duch Święty" ? Mówi się , że to jedna osoba. Więc jak można być swoim Ojcem i Synem ? Żałosne . ;x Odpowiedz Link Zgłoś
coldprincess Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 16:48 samozapłodnienie? ... xd Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_jasper Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 16:58 też się zastanawiałam... ale nam Katecheta powiedział, że Adam i Ewa to fikcyjne postacie... ale jakbyś się kiedyś ktoś dowiedział jak to było to dajcie znać Odpowiedz Link Zgłoś
stayaway Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 17:23 też mnie to zastanawia słyszałam wiele teorii, ale najczęściej mi wmawiaja że na ziemi byli jeszcze inni ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
madziulla00 Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 17:19 Czy ty aż taka ciemna jesteś. Wiadomo, że znaleźli sobie żony i te żony urodziły im synów. Odpowiedz Link Zgłoś
theklaudia Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 17:38 podobno z Ewą ;/ ale to by było nie okey bo teraz mówią ze to żle że matka z synem ale ta historia to nieprawdziwa chyba bo tylko po to aby człowiek mógł pojąć Odpowiedz Link Zgłoś
itsjustmee Jakbyś czytała Stary Testament, to byś wiedziała.. 23.04.11, 17:47 Jak mówi ST, po zabiciu Abla przez Kaina Adam i Ewa doczekali się trzeciego syna, Seta. W Księdze Rodzaju pisze, że po narodzinach Seta Adam miał jeszcze innych synów i córki. Poza tym, Adam i Ewa byli pierwszymi ludźmi na Ziemi - co znaczy, że po ich stworzeniu Bóg mógł stworzyć kolejnych ludzi po innej stronie planety. Odpowiedz Link Zgłoś
paulka. Re: Tak się zastanawiam . Religia 23.04.11, 17:54 Hmmm zapytam się księdza! Odpowiedz Link Zgłoś