09.05.11, 21:52
Mam do Was prośbę smile
Chciałabym, żebyście poleciły mi jakieś książki. Nie chodzi tu o zwykłe powieści dla nastolatków, które się szybko czyta, ale o książki, które długo zapadają w pamięć. Chciałabym, żeby nie były to takie jak: pamiętniki księżniczki, zmierzch, pamiętniki narkomanki, itp. Nie o to mi chodzi. Mam raczej na myśli książki takie jak: Przygody Robinsona Crusoe, Przeminęło z wiatrem, Bez mojej zgody, itp. Mogą to być książki minionych epok, jak i teraźniejsze. Nie chcę po prostu czytać kolejnych książek, które się "pochłania", bo są napisane tak prostym językiem jak wypracowanie 10-latka. Mogą mieć różną tematykę: od przygodowych, do romansów. Proszę także, abyście podawały mniej znane pozycje. Wiem, że niewiele młodych ludzi z własnej woli sięga po takie książki. Ale może jednak.. Nie jestem pewna, czy zrozumiałyście o co mi chodzi, jednak mam nadzieję, że tak i, że ktoś mi udzieli sensownej odp. smile
Obserwuj wątek
    • sar1812 :) 09.05.11, 22:11
      Ja po prostu uwilbiam historie: Ulysses Moore! Takze mnie wlasnie teraz zainteresowalam sie zwiadowcami smile
      • alice_16 Re: :) 09.05.11, 22:16
        Sugerowałabym na przykład Opactwo Northanger Jane Austen albo Złodziejkę książek Markusa Zusaka. Zupełnie różna tematyka, ale obie warte przeczytania. Polecamsmile
        • alicecullen13 Re: :) 09.05.11, 23:07
          Też lubię takie książki. Polecam ci "Księga bez tytułu" Anonima. Akcja jest zawiła i dobrze proprowadzona. Świetnie się ją czyta. Z trylogii, to powinny spodobać Ci się Sekrety Nieśmiertelnego Nicolasa Flamela: "Alchemik", "Czarodziejka" i "Mag", Michaela Scotta. Na razie w Polsce, wydano 3 tomy, ale jest ich 6. Co jeszcze... "Złoty Kompas", Magiczny Nóż" i "Bursztynowa Luneta", Philipa Pullnana-kolejna trylogia. Jest jeszcze jedna książka - Endymion Spring, Matthew Skeltona.
    • looveangel Re: Książki 09.05.11, 22:46
      Żar Serca - Senait G. Mehari.
      moja ulubiona książka. jest o dziewczynce (Senait, autorka książki), która opowiada o tym jak ojciec w wieku 4 lat posłał ją i jej dwie siostry na wojnę, jak przeżywały i wgl. niektóre momenty są tragiczne, ale książka zapada w pamięć.
      • nastyangel To już zależy, co lubisz... 10.05.11, 07:33
        Jeżeli lubisz 'dreszczyk emocji', to z ręką na sercu polecam ci Kinga! Jednakże niektórych horrory nudzą.
        Graham - trochę naiwne pomysły, fabuły, ale przejdzie.
        Masterton, Grabińśki.
        Może interesuje cię egzystencjonalizm. Jeśli tak, polecam Kierkegaarda, Sartre'a i Camusa.
        Jeśli coś bardziej 'lekkiego' - Książki Sparksa nadają się na spędzenie przyjemnie popołudnia.
        Salinger - ''Buszujący w zbożu", "Franny and Zooey".

Ja w wolnych chwilach lubię czytać biografie. Między innymi członków rodzin królewskich, bo interesuję się różnymi monarchiami. Wiem, że nie każdemu to przypadnie do gustu, ale myślę, że "Wyznania Królowej" mogłyby niejednego zainteresować.

Odradzam Coelho.

Ogólnie temat rzeka, mogłabym tak wymieniać dalej. Jak wspomniałam, wszystko zależy od tego, co lubisz.
        • nastyangel Zapomniałam. Dodałabym jeszcze zdecydowanie... 10.05.11, 07:37
          Tołstoja, Dostojewskiego, Wilde'a i Salingera.

• nastyangel Przepraszam, miało być 'egzystencjalizm' 10.05.11, 07:43
    • estera102 Re: Książki 10.05.11, 07:35
      książki nocholasa sparksa : czytałam chyba wszystkie i wszystkie mogę ci polecić
      • estera102 Re: Książki 10.05.11, 07:36
        " nicholasa "
    • trufla Re: Książki 10.05.11, 08:30
      Spróbuj z Jane Austen np. Rozważna i Romantyczna czy Duma i Uprzedzenie. Emilie Bronnte i jej Wichrowe Wzgórza też mogą ci przypaść do gustu jeśli lubisz romanse na tle dawnych epok...
    • mari86 Re: Książki 10.05.11, 17:32
      Wszystkim bardzo dziękuję za odp. Naprawę mi się przydały smirk
    • yourbadream Autorzy. 10.05.11, 20:45
      Harlan Coben - fajnie pisze kryminały, ma swój schemat.
      Terry Pratchett - moja pierwsza jego to "Muzyka duszy", naprawdę mi się podobało, tak inaczej, ale polecam wszystkie.
      Christopher Moore - gościu o różnych rzeczach pisze komediowo, fajnie i przyjemnie.
      Stephen Frey - facet kiedyś wice prezesem jakiegoś banku czy coś, teraz pisze książki dzięki temu thrillery w świecie finansjery.
      Agatha Christie - wiadomo, tą panią każdy zna wink
    • sasetka54 Re: Książki 10.05.11, 21:01
      krótkie , ale nie dla 10-latków.
      Mały Książe . < 3

no i mój ulubieniec :
      Hobbit ; )
      ogólnie cały Władca Pierścieni Tolkiena .

wow , gustuję w lekturach shock
    • natalciaxxx Re: Książki 11.05.11, 15:15
      "Oskar i pani róża" lub "Tam gdzie spadają anioły"
    • titka Re: Książki 11.05.11, 15:50
      "Dama Kameliowa" ; "Duma i uprzedzenie"
    • vampiresfan Re: Książki :))) 11.05.11, 16:51
      Weronika Postanawia Umrzeć i Requiem dla Snu

Podobało mi się też Atramentowe sercesmirk
    • hatterka Re: Książki 11.05.11, 17:12
      José Carlos Somoza - Jaskinia filozofów
      Jürgen Thorwald - Godzina detektywów
      Javier Sierra - Tajemna wieczerza
      Philipp Vandenberg - Spisek sykstyński
      Ciekawe są też książki Steve'a Berry'ego, moimi ulubionymi są Przepowiednia dla Romanowów i Trzecia tajemnica.
      Gorąco polecam wspomnianą na początku Jaskinię filozofów, jestem w trakcie czytania, ale już czuję, że w moim przypadku na jednej książce Samozy się nie skończy. wink
      • hatterka * Somozy. Mała literówka :/ 11.05.11, 17:15
        • julie.love : P 11.05.11, 17:35
          Ja osobiście popieram "Oskar i pani Róża" - tak jak to napisała koleżanka wcześniej, a potem następna koleżanka poleciła "Hobbita". Jeszcze wcześniej ktoś napisał "Złodziejka książek" - polecam. Te trzy książki z wcześniej polecanych, a teraz "Książe mgły" Ruiza i jeszcze starą jak świat "Anię z Zielonego Wzgórza". Nie wiem czy lubisz książki tego typu, ale może Ci się spodoba. Ja osobiście ją lubię. "Dzieci z dworca Zoo" nie czytałam, ale wiele osób mi ją polecało, więc muszę ją przeczytać. Może Tobie też się spodoba. Fajne są polskie nowelki. Krótkie, ale ciekawe. Jeżeli coś mi się przypomni to dopiszę. OK ? Miłego czytania suspicious
    • aggusiiowa Re: Książki 11.05.11, 17:34
      hm, polecę chyba głównie książki, o których inni już pisali, no ale...:
      Wyznania Gejszy - Arthur Golden
      Księga bez tytułu - Anonim, tutaj głównie czarny humor i krwawa jatka, ale ja przez całą książkę się śmiałam.
      Złodziejka książek - Markus Zusak, II wojna światowa w tle, warto.
      Kroniki wampirów - Anna Rice (pierwsza część to Wywiad z wampirem), i bynajmniej nie jest to kolejne romansidło o wampirach, a coś zupełnie innego.<br />
      Trylogia Jeźdźca miedzianego - Paullina Simons, tutaj romans, ale również z II wojną w tle, a ja osobiście całą trylogię uwielbiam.

+ zdecydowanie książki Zafona. No i mistrz horroru - Stephen King, jeżeli lubisz się bać. Szczególnie polecam 'To', przerażająca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka