Dodaj do ulubionych

Opowiadanie

22.06.11, 22:17
Witam , od pewnego czasu piszę opowiadanie pt Cena życia . I chciałabym poznac opinie różnych ludzi ; ) Więc zapraszam do czytania Prologu + Rozdziału pierwszego ; )

Prolog

Wystarczyła chwila nie uwagi aby moje życie z dnia na dzień rozpadło się na tysiące małych kawałeczków , aby ludzie zaczęli traktować mnie jak trędowatą , lecz dziewięć miesięcy później do mojego serca zapukało szczęście którego wszyscy zaczęli mi zazdrościć . Minęła burza i wyszło słońce , ale nie na długo ,ponieważ życie lubi płatać ludziom figle . Słońce szybko uciekło a jego miejsce zajęła głęboka czarna dziura , która codziennie wciąga mnie głębiej . Jeśli nie chcę zniknąć powinnam wziąć się w garść , ale nie potrafię , moje rany są za świeże .

Rozdział I

Z przerażeniem patrzyłam się w swoje odbicie w lusterku szkolnej toalety . Wyglądałam jak trup , blada twarz , podkrążone i opuchnięte od płaczu oczy a zawsze malinowe usta stały się sine . Drżącymi dłońmi zebrałam kasztanowe do pasa loki w koński ogon i ochlapałam twarz lodowatą wodą po czym jeszcze raz spojrzałam w lusterko . Żadnej poprawy , nadal wyglądam i czuję się jak martwa osoba .

Miałam już dosyć życia w ciągłym strachu przed ludźmi , chciałabym cofnąć czas i znowu móc rozkoszować się każdym dniem spędzonym w gronie przyjaciół , lecz to nie jest możliwe. Wszyscy odwrócili się do mnie plecami , nikt oprócz mojego starszego brata nie podał mi ręki . Większość ludzi to egoiści , martwią się tylko i wyłącznie o siebie , mają gdzieś uczucia innych , nie potrzebują prawdziwych przyjaciół , wystarczy im że pokarzą się z kimś szanowanym i myślą że są kimś , ale to nie prawda w życiu najważniejsza jest miłość do bliźniego .

Naciągnęłam na głowę kaptur siwej bluzy , spuściłam głowę w dół i poszłam zmierzyć się z moim strachem . Czułam na sobie spojrzenia wszystkich uczniów , jedni wybuchali śmiechem na mój widok zaś drudzy szeptali coś po między sobą . Byłam najnowszym tematem plotek , nikt nie szczędził słów . Chcieli zobaczyć jak wielki ciężar potrafię unieść na swoich barkach . Odpowiedz brzmi :niewielki , jestem słaba a dzięki nim staje się jeszcze słabsza , przezroczysta, z każdym sprawiającym ból słowem spadam w sam środek niczego . Czułam jak po moich policzkach spływają pojedyncze krople łez , nie mogłam i nie chciałam ich powstrzymać. Przynosiły ukojenie , były pewnego typu lekarstwem na ból w sercu . Jak najszybciej chciałam znaleźć się z daleka od ludzi , w miejscu gdzie będę mogła zamknąć oczy i otrzeć mokre policzki . Przyspieszyłam kroku , lecz zatrzymałam się w połowie drogi kiedy usłyszałam jego głos .
- Zdzira . - Powiedział a raczej wykrzyczał na całą szkołę mój były chłopak . Mocno zacisnęłam pięści i odwróciłam się w jego stronę . Dzieliła nas nie wielka odległość , czułam jak jego dobrze umięśnione ciało drży .
-Dlaczego mi to robisz ? -wyszeptałam . Byliśmy razem ponad rok , mówił że zawsze będziemy razem , nic nas nie rozdzieli . Okłamał mnie i nic sobie z tego nie robił . Patrzyłam prosto w jego szarozielone oczy i czekałam na odpowiedz , lecz on odwrócił się do mnie plecami i pocałował moją byłą bliską przyjaciółkę prosto w usta . Czyli to była prawda, zostawił mnie dla niej . Kiedy oderwał od niej swoje wargi ostatni raz spojrzał na mnie i powiedział :
-Ja mówię prawdę, zawsze tego oczekiwałaś . Pamiętasz ? Pierwsza zasada udanego związku : Nigdy nie okłamywać partnera . Chciałaś prawdy to proszę , nigdy cię nie kochałem . Byłaś tylko jedną z moich zabawek . - Zaszumiało mi w głowie , poczułam się jakby część mnie umarła , została tylko niewielka połowa która musi poradzić sobie z wszystkimi problemami . Jeszcze raz spojrzałam na Jasona i stwierdziłam że nie jest wart moich łez , ale to nie było takie proste . Nadal coś do niego czułam , chciałabym alby powiedział że to wszystko to jakiś żart , ale tak na prawdę to prawdziwe życie w którym mój ból gra główną rolę . Pogrążona w myślach wychodziłam ze szkoły i wtedy nasze ciała się zderzyły...
Obserwuj wątek
    • pauluskaaa Re: Opowiadanie 25.06.11, 08:58
      czegoś brakuje mi w prologu...ja zrobiłabym go chyba trochę dłuższym i postarała się bardziej dokładniej i rzeczowo opisać sytuację.ale jest okej.
      za to pierwszy rozdział mi się bardzo podoba,chociaż mógłby być troszkę dłuższy.;DDD
      • szaman Re: Opowiadanie 25.06.11, 15:43
        Nie jestem jakimś mistrzem, ale mam wrażenie, że jest za dużo przemyśleń bohaterki, mniej akcji. Prolog, jest trochę za krótki.... ja chyba czegoś nie kumam (wiesz, 9 miesięcy jest jednoznaczne), czy bohaterka ma dziecko? Z rozdziału pierwszego, prócz tego, że jest zdzirą, mało się o niej dowiadujemy.

I taki mały błąd ortograficzno, pisarski smile
        w dialogach piszemy tak: np.
        - Chodź idziemy się całować - powiedział Adam (bez kropki! sekwencja nie zakończona)
        w innym wypadku:
        - Chodź idziemy się całować. - Adam złapał mnie za rękę i przeciągną na środek sali (z kropka,bo sekwencja zakończona, bohater wykonuje inną czynność)

Wtedy lepiej się czyta smile

Ale tako to, podoba mi się, w sensie, nie jest to bestseller, ale chyba dobrze się czyta i jestem ciekawa co dalej.
    • olcissia_1998 Re: Opowiadanie 26.06.11, 09:30
      Mistrzowskie opowiadanie, to nie jest, ale miło i fajnie się czyta smile
      Jestem ciekawa, co dalej! big_grin
    • by_moonlight Re: Opowiadanie 28.06.11, 13:58
      Jak dla mnie całkiem niezłe, ale ja pozbyłabym się tych "dziewięciu miesięcy" w prologu i przekształciła wszystko tak, by przetrzymać czytelnika w niepewności. Mam na myśli to, żeby od razu nie informować osoby czytającej o tym, że bohaterka jest w ciąży (bo jak da mnie to jest oczywiste) tylko pozostawić to przypuszczeniom. Ale jak wolisz.
      I zmieniłabym nieco ten tekst "byłaś jedna z moich zabawek". To dość oklepane, a powiedziane tak bezpośrednio daje wrażenie mówienia tekstu wyuczonego na pamięć, a nie czegoś co wychodzi naturalnie. Może coś w stylu "po prostu chciałem się zabawić, a ty byłaś pod ręką". Sens podobny, a wychodzi troszkę mniej sztywno.

Takie moje drobne wskazówki. Nie stosuj się, jeśli nie chcesz. :] A powiem ci, że jestem nawet zaciekawiona, jak potoczą się losy bohaterki.
    • twist_of_fateee Rozdział II 03.08.11, 12:00
      Dziękuję wam big_grin Wszystkie rady które napisaliście na pewno mi się przydadzą big_grin
      Aktualnie mam już 10 rozdziałów smile Dzisiaj wstawię kawałek drugiego jeśli ktoś będzie chciał kontynuować czytanie zapraszam na bloga : cena-zyciaa.blog.onet.pl/

Rozdział II

Szybko wyrwałam się z uścisku chłopaka i rozmasowałam rękę którą delikatnie obejmował swoją dłonią abym nie upadła . Przez ostatnie wydarzenia dotyk obcych ludzi sprawiał mi ogromny ból . Kiedy zamykałam oczy dokładnie widziałam ten dzień kiedy wszystko się zmieniło...Szybko odgoniłam od siebie myśli które paliły żywym ogniem i zobaczyłam wysokiego , dobrze zbudowanego chłopaka o brąz włosach opadających na jego zarumienione policzki .
      -Jestem Michael - przedstawił się i pokazał rząd białych zębów w szerokim uśmiechu. Nie miałam ochoty z nim rozmawiać , teraz potrzebowałam tylko świeżego powietrza...

ZAPRASZAM NA BLOGA : CENA ŻYCIA
    • anulka Re: Opowiadanie 03.08.11, 13:13
      zobaczymy jak to się rozwinie w wolnej chwil zajrzę na blogasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka