Dodaj do ulubionych

Zdejmowanie aparatu ..

29.07.09, 18:48
Za parę dni będę ściągać aparat z zębów . ( Na górze nosiłam 2,5 roku na dole
ponad rok ) . Chciała bym się dowiedzieć ile trwa zdejmowanie aparatu i w
jakim stanie są zęby ( np. czy nie zostaje klej itd ) . Jeśli jest taki wątek
, to sory , ale nie znalazłam .. proszę , napiszcie coś ..
Obserwuj wątek
    • sysiek4444 Re: Zdejmowanie aparatu .. 29.07.09, 18:52
      Hmm ja nie mam stalego aparatu ...
      Ale chyba bede miala.....i też chcialabym sie dowiedziec tak na pszyszlosc xD ;P
      • ox Re: Zdejmowanie aparatu .. 29.07.09, 19:19
        no właśnie ja chcę przede wszystkim wiedzieć czy to boli ??? uncertain
      • meteora Re: Zdejmowanie aparatu .. 29.07.09, 19:24
        Ja miałam aparat na góre i na dół przez około 2 lata. Cóz powiem jedno,nie martw się
        zdejmowanie nie boli. Sama nasłuchałam sie jakiś bzdur jakie to będzie okropne,ale to
        tylko przesadzone historyjki. Zdejmowanie trwa około 2 minut. No może troszkę więcej.
        Ortodonta jakimiś specjalnymi szczypcami naciska na płytki(tak to chyba się nazywało to
        co jest na zebach)i odrazu odklejają się. Jak zdejmie Ci już aparat bierze wiertło i usuwa
        klej,który pozostał na zebach. To może troche boleć(ale też nie musi) ponieważ Twoje
        zęby są słabe i wrażliwe po tych 2 latach przestawiania ich. I oto cała operacja uwalnianiawink
        Chociaż na tym może się nie skończyć Twoja przyjaźń z ortodontą. Niektórzy tego nie
        mają,więc może Ciebie też ominie. Po aparacie stałym pacjenci zazwyczaj muszą kupić
        specjalne płytki,żeby zęby nie przestawiły się do pierwotnego stanu. Te płytki różnie
        wyglądają. Są to różne druty,albo przezroczyste wkładki(ja takie mam). Na początku musi
        się je nosić cały dzień,ale później coraz bardziej ogranicza się ich noszenie.Cóz to już
        wszystko. Mam nadzieje,że Ci pomogłam.
        PS. Jak ja juz pozbyłam sie aparatu,to miałam takie dziwne uczucie,że czegoś mi brakuje
        w ustach,zęby sprawiały wrażenie super-gładkich,a i nie mogłam sie przestać uśmiechaćbig_grin
        • sysiek4444 Re: Zdejmowanie aparatu .. 29.07.09, 19:32
          meteora
          Hehe a dlaczego nie moglas pszestac sie usmiechac xD ???
          A idziekiii bo chyba tez bede nosila aparat a i jeszcze jedno ile te wkladki kosztują ??
          • meteora Re: Zdejmowanie aparatu .. 29.07.09, 19:39
            Cóż sysiek4444 nie mogłam przestać sie uśmiechać,bo było mi tal lekko i jakoś inaczejwink
            Jak będziesz nosiła stały aparat to Ci współczuje. Powiem tylko jedno początki są
            straszne,ale później to szybsko zleci. Nim się obejrzysz już będziesz go ściągaćwink

Cena wkładek zależy od tego jakie będziesz miała. Ja chyba miałam te droższe bo była z
            jakiegoś tam specjalnego plastiku;/ Kosztowały ok. 350 zł jedna( kupuje się na góre i na
            dół) plus 50 zł(przynajmniej moja tyle bierze) za wizyte,zeby sprawdzić czy wszystko w
            porządku;/
    • candy.girl Re: Zdejmowanie aparatu .. 30.07.09, 12:29
      Dzięki , bardzo mi pomogłaś ;* mam tylko nadzieję , że nie będę musiała nosić
      tych płytek .. uncertain po pierwsze są strasznie drogie .. ale zobaczy się wink
    • selcia17 Re: Zdejmowanie aparatu .. 16.08.09, 21:09
      Zdejmowanie aparatu jest bolsne a zęby są w idealnym stanie. Pozbyłam się
      szparki i jestem zadowolona warto było pocierpiec
      • mandy_ Re: Zdejmowanie aparatu .. 17.08.09, 12:09
        a moja mama
        w dobrym czasie
        zareagowala na moje
        krzywe zeby i mam
        aparat nocny .
        wlasciwie mialam 2 aparaty
        nocne, ale wazne ze
        teraz mam proste zeby ;pp