Dodaj do ulubionych

Antybiotyk, a candida

06.01.12, 19:16
Witam!
Tuż przed świętami zachorowałem na anginę. Lekarz przepisał antybiotyk do którego stosowałem osłonę "Biotyk" (2x4 mld bakterii dziennie). Wziąłem 10 z 14 tabletek antybiotyku. Tuż po wyleczeniu czułem się znakomicie, a osad na języku i nieprzyjemny zapach z ust o dziwo zniknął prawie całkowicie. Wraz z zakończeniem antybiotyku zaprzestałem brania probiotyku. Po ok. tygodniu osad zaczął z czasem odrastac, a nieprzyjemny zapach wracac, czego skutkiem jest powrót do stanu w jakim byłem przed chorobą.

Pytanie, co było przyczyną usunięcia białego nalotu? Może po prostu miałem jakąś bakterię, którą zwalczyłem, ale nie do końca i teraz wraca? (wiem, że gronkowiec jest wrażliwy na ten antybiotyk) Może dzięki probiotykom moja flora wzrosła i zaczęła zwalczac grzyba?
Obserwuj wątek
    • jan440 Re: Antybiotyk, a candida 06.01.12, 20:24
      Po pierwsze skąd wiesz czy miałeś gronkowca.
      Po drugie nie wziąłeś antybiotyku do końca - kiedys to może być kosztowny błąd.
      Od probiotyku nie może odrastać osad i wracać nieprzyjemny zapach.
      To są klasyczne oznaki grzyba.
      • weewee1 Re: Antybiotyk, a candida 06.01.12, 20:47
        Nie wiem, że miałem gronkowca, ale wiem, że grzybica bardzo często lubi sobie z nim życ.

Antybiotyku nie wziąłem do końca, ponieważ jestem już zdesperowany ta candida, wiem, że niszczą florę i wolałem od nich jak najdalej uciekac, więc gdy objawy anginy zniknęły postanowiłem zrezygnowac z ostatnich 4 tabletek. Czy nie wzięcie tych tabletek mogło zrobic dużą różnice?

W takim razie czemu osad prawie całkiem zniknął, a po przykrym zapachu z ust ani śladu przez ponad tydzień? Dodam, że nie byłem na żadnej diecie przez ten czas... Niestety problem powraca...
        • jan440 Re: Antybiotyk, a candida 07.01.12, 08:56
          Uwielbiam takich ludzi - nic nie wiem ale jednak wiem.
          Ja wiem że jeśli się zdecydowałeś na antybiotyk to bierze się go do końca serii.
          Idź do lekarza, rób testy, czytaj.
        • gambit24 Re: Antybiotyk, a candida 22.01.12, 14:57
          Czemu zniknal? Hmm ... wydaje mi sie ze skoro anty-biotyki zabijaja wszystko w rorganizmie (dlatego bierze sie podczas kuracji antybitykowej pro-biotyki) to moze wyczyscil tez Cie z candidy? Tyle ze zarodniki grzyba utrzymuja sie w organizmie bardzo dlugo (nawet do 5 lat) wiec jak pozniej nie trzymales diety to grzyb sie znowu zadomowil. Tak to dla mnie wyglada gdy logicznie na to spojrze.

Sam sie zatanawiam czy nie prosciej bylo by mi wybic cadide antybiotykami a poziej trzymac diete, tylko boje sie ze to wplynie gorzej na moje zdrowie niz warte jest pozbycie sie candidy tym sposobem.
          • jan440 Re: Antybiotyk, a candida 22.01.12, 22:12
            Antybiotyk nie zabija wszystkiego tylko bakterie i nie grzyby(chyba, że jest to specjalny abx)
            Niedługo ktoś napisze, że zarodniki mogą być nawet 10 lat.
            Nie przesadzajmy i tak nikt tego nie sprawdzi.
            Gdyby było tak łatwo wybić grzyba abx to . . .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka