konwalia24 10.10.05, 18:28 Chcialam napisac, ze przez wiele lat zmagalam sie z tradzikiem i niestety nic mi nie pomagalo. Natomiast po zastosowaniu diety na candide wszystko przeszlo i nie moge az uwierzyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikx2 Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 18:30 Sama dieta Ci pomogla? Co jeszcze stosowalas? Odpowiedz Link
konwalia24 Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 18:49 Dieta glownie przy tym bralam suplementy przeciw candida oraz probiotyki. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 18:54 Też mam kłopoty z cerą od wielu lat. Dieta mi pomaga, ale nie rozwiązuje problemu całkowicie. Odpowiedz Link
asiabed Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 19:54 U mnie problemy powazne ze stanem skory zaczely sie 2 lata temu, teraz - od czasu stosowania diety, probiotykow, prebiotykow itd. - jest jakby lepiej - choc stopniowo. Jeszcze pare lat temu nie zdawalm sobie sprawy, ze od stanu jelita zalezy taaak duzo... A jak dlugo stosowalas diete i kuracje antygrzyb. Konwalia24? A unikalas moze w diecie dodatkowo pomidorow, glutenu, laktozy? Wielokrotnie spotyalam sie z teza, ze przy leczeniu tradziku trzeba wystrzegac sie czerwonych warzyw i owocow. Ja ostatnio wlasnie odstawialm na jakis czas moje ukochane pomidory... (bo owoce to juz dawno odstawilam). Aha, a zazywalas moze wieksze dawki cynku? ja np. zauwazylam, ze jak lykam kaspulki z cynkiem to poprawa jest (choc staram sie jesc duzo produktow bogatych w cynk, to jednak zmuszona bylam do dodatkowej suplementacji - pewnie zwiazane jest to z kiepska jeszcze wchlanialnoscia w jelicie). pozdrawiam.Asia Odpowiedz Link
konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 16:02 Z tego co mi lekarz przykazal to nie wolno przy candidzie jesc glutenu, laktozy, cukru, drozdzy. Pomidory sa dozwolone, jedyne warzywa, ktore sa zabronione to: ziemniaki, jakiegokolwiek grzyby, kapusta kiszona i ogorki kiszone. Widzialam juz efekty po miesiacu czasu, ale bralam olej z oregano, ktory jest najskuteczniejszym srodkiem do zwalczania candidy. Diete stosuje 7 miesiecy. Odpowiedz Link
konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 16:12 Zapomnialam dodac, ze przez pierwsze 4 miesiace nie jadlam zadnych owocow. Odpowiedz Link
asiabed Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 19:10 dzieki za odpowiedz. Co ciekawe lekarz od razu zalecil Ci wykluczenie glutenu i laktozy, nie wszyscy chyba tak polecaja - ja dopiero po paru tygodniach odstawilam produkty glutenowe - i nie wiem czy od tego, ale zauwazylam lekka poprawe (jesli chodzi o cere i wzdecia), ale byc moze to tylko zbieg okolicznosci. Jablek tez nie jadlas w pierwszym okresie? (nawet tych kwasieluchow holenderskich). A swoja druga to mozna ogolnie powiedziec, ze przez 4 miesiace trzymalas scisla diete bez laktozy, glutenu, owocow, drozdzy, kiszonek (fermentowanych), niskoweglowodanowa(?) plus naturalne leki. No to musze pogratulowac Ci wytrwalosci. pozdrawiam Odpowiedz Link
konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 21:47 Na prawde cera mi sie niesamowicie poprawila, kiedys mialam cale plecy i twarz w tradziku i to strasznie, a teraz ani znaku, oprocz blizn oczywiscie. Jesli chodzi o jablka to absolutnie ich nie jadlam, pomimo, ze sa kwasne zawieraja fruktoze, a wiec odpada. Bylam na bardzo scislej diecie i nie wykroczylam w niczym, nie bylo tak zle, bo mialam przekonanie, ze jesli zjem czego mi nie wolno zacznie odzywac candida i chyba to mnie jakos motywowalo. Odpowiedz Link
asiabed Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 21:54 No, z tymi jablkami to fakt (kazde zawiera cukier). ale rozumiem, ze po tych 4 miesiacach zaczelas jesc juz owoce, produkty maczne i mleczne - czy nadal ograniczasz ich spozycie. A czy pilas czasem kawe i czarna herbate - czy tez odstawilas? Aha, a czy np mleko sojowe (oczywiscie bez cukru) pilas, czy rowniez nie bylo o tym mowy? Przepraszam, ze Cie tak mecze tymi pytaniami, ale to tylko ciekawosc... pozdrawiam, Odpowiedz Link
konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 22:03 Cos Ty nie ma problemu z pytaniami. Mleko sojowe jest dozwolone bez cukru, mleko z ryzu, z migdalow, mleko z kokosa tez mozna. Niestety najgorsza rzecza dla mnie bylo nie picie kawy, takze z niej zrezygnowalam, pilam jedynie herbate zielona, zwyklej tez nie mozna. Po 4 miesiacach zaczelam jesc owoce, ale tylko jeden owoc na dzien i mam liste owocow, ktore mozna jesc, nie wszystkie sa dozwolone. Produkty maczne tylko bez glutenu moge jesc, typu maka gryczana, maka z brazowego ryzu etc. Odpowiedz Link