Dodaj do ulubionych

Tradzik i Candida

10.10.05, 18:28
Chcialam napisac, ze przez wiele lat zmagalam sie z tradzikiem i niestety nic
mi nie pomagalo. Natomiast po zastosowaniu diety na candide wszystko
przeszlo i nie moge az uwierzyc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • monikx2 Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 18:30
      Sama dieta Ci pomogla? Co jeszcze stosowalas?
      • konwalia24 Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 18:49
        Dieta glownie przy tym bralam suplementy przeciw candida oraz probiotyki.
    • paszczak44 Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 18:54
      Też mam kłopoty z cerą od wielu lat. Dieta mi pomaga, ale nie rozwiązuje
      problemu całkowicie.
      • konwalia24 Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 18:57
        A jak dlugo stosujesz diete?
    • asiabed Re: Tradzik i Candida 10.10.05, 19:54
      U mnie problemy powazne ze stanem skory zaczely sie 2 lata temu, teraz - od
      czasu stosowania diety, probiotykow, prebiotykow itd. - jest jakby lepiej - choc
      stopniowo.

Jeszcze pare lat temu nie zdawalm sobie sprawy, ze od stanu jelita zalezy taaak
      duzo...
      A jak dlugo stosowalas diete i kuracje antygrzyb. Konwalia24?
      A unikalas moze w diecie dodatkowo pomidorow, glutenu, laktozy? Wielokrotnie
      spotyalam sie z teza, ze przy leczeniu tradziku trzeba wystrzegac sie czerwonych
      warzyw i owocow. Ja ostatnio wlasnie odstawialm na jakis czas moje ukochane
      pomidory... (bo owoce to juz dawno odstawilam).
      Aha, a zazywalas moze wieksze dawki cynku? ja np. zauwazylam, ze jak lykam
      kaspulki z cynkiem to poprawa jest (choc staram sie jesc duzo produktow bogatych
      w cynk, to jednak zmuszona bylam do dodatkowej suplementacji - pewnie zwiazane
      jest to z kiepska jeszcze wchlanialnoscia w jelicie).

pozdrawiam.Asia
      • konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 16:02
        Z tego co mi lekarz przykazal to nie wolno przy candidzie jesc glutenu,
        laktozy, cukru, drozdzy. Pomidory sa dozwolone, jedyne warzywa, ktore sa
        zabronione to: ziemniaki, jakiegokolwiek grzyby, kapusta kiszona i ogorki
        kiszone. Widzialam juz efekty po miesiacu czasu, ale bralam olej z oregano,
        ktory jest najskuteczniejszym srodkiem do zwalczania candidy. Diete stosuje 7
        miesiecy.
    • konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 16:12
      Zapomnialam dodac, ze przez pierwsze 4 miesiace nie jadlam zadnych owocow.
      • asiabed Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 19:10
        dzieki za odpowiedz.
        Co ciekawe lekarz od razu zalecil Ci wykluczenie glutenu i laktozy, nie wszyscy
        chyba tak polecaja - ja dopiero po paru tygodniach odstawilam produkty glutenowe
        - i nie wiem czy od tego, ale zauwazylam lekka poprawe (jesli chodzi o cere i
        wzdecia), ale byc moze to tylko zbieg okolicznosci.

Jablek tez nie jadlas w pierwszym okresie? (nawet tych kwasieluchow holenderskich).
        A swoja druga to mozna ogolnie powiedziec, ze przez 4 miesiace trzymalas scisla
        diete bez laktozy, glutenu, owocow, drozdzy, kiszonek (fermentowanych),
        niskoweglowodanowa(?) plus naturalne leki.
        No to musze pogratulowac Ci wytrwalosci.
        pozdrawiam
        • konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 21:47
          Na prawde cera mi sie niesamowicie poprawila, kiedys mialam cale plecy i twarz
          w tradziku i to strasznie, a teraz ani znaku, oprocz blizn oczywiscie.
          Jesli chodzi o jablka to absolutnie ich nie jadlam, pomimo, ze sa kwasne
          zawieraja fruktoze, a wiec odpada. Bylam na bardzo scislej diecie i nie
          wykroczylam w niczym, nie bylo tak zle, bo mialam przekonanie, ze jesli zjem
          czego mi nie wolno zacznie odzywac candida i chyba to mnie jakos motywowalo.
          • asiabed Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 21:54
            No, z tymi jablkami to fakt (kazde zawiera cukier).
            ale rozumiem, ze po tych 4 miesiacach zaczelas jesc juz owoce, produkty maczne i
            mleczne - czy nadal ograniczasz ich spozycie. A czy pilas czasem kawe i czarna
            herbate - czy tez odstawilas? Aha, a czy np mleko sojowe (oczywiscie bez cukru)
            pilas, czy rowniez nie bylo o tym mowy?
            Przepraszam, ze Cie tak mecze tymi pytaniami, ale to tylko ciekawosc...
            pozdrawiam,
            • konwalia24 Re: Tradzik i Candida 11.10.05, 22:03
              Cos Ty nie ma problemu z pytaniami.
              Mleko sojowe jest dozwolone bez cukru, mleko z ryzu, z migdalow, mleko z kokosa
              tez mozna. Niestety najgorsza rzecza dla mnie bylo nie picie kawy, takze z
              niej zrezygnowalam, pilam jedynie herbate zielona, zwyklej tez nie mozna.
              Po 4 miesiacach zaczelam jesc owoce, ale tylko jeden owoc na dzien i mam liste
              owocow, ktore mozna jesc, nie wszystkie sa dozwolone. Produkty maczne tylko
              bez glutenu moge jesc, typu maka gryczana, maka z brazowego ryzu etc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka