alutka333 01.12.05, 10:42 na tym forum niewiele jest pan w wieku doroslym bardzo, w jaki sposob powinnysmy zapobiegac osteoporozie przy naszej chorobie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowajulka Re: osteoporoza 02.12.05, 11:18 Może biorąc wapń z magnezem ? Mięsko powinno zapewnić jego odpowiednia ilosc, ale zalezy ile kto je.................. Odpowiedz Link
bastet7 Re: osteoporoza 02.12.05, 11:21 W mięsie to jest białko raczej niż wapń.... Ale problem pozostaje: skąd brać wapń jak sie nie je nabiałów??? Odpowiedz Link
asiabed Re: osteoporoza 02.12.05, 12:32 w warzywach tez jest wapn (brokuly, ryz, inne zboza, orzechy, nasiona, salata, algi, straczkowe)....spokojnie, mleko i nabial to nie wszystko... Odpowiedz Link
michell Re: osteoporoza 02.12.05, 12:57 wapn na pewno nie z miesa ;o)). tez ten w nabiale nie jest najlepiej przyswajalny przez orgaznizm, a juz na pewno ten z mleka. doskonalym zrodlem wapnia sa np. orzechy, kapusta, mrchew, buraki, wszystkie zielone rosliny. Odpowiedz Link
jullieta Re: osteoporoza 02.12.05, 18:50 Ponieważ od dawna w zasadzie nie jadłam mleka i jego przetworów, zaczęłam się wspomagać preparatem wapniowym z muszli ostryg. Zrobiłam sobie badanie w kierunku zawartości wapnia w kościach i wynik wyszedł bardzo dobrze. Ale nie stosuję go non stop robię sobie przerwy, "coby" nie przedobrzyć. Odpowiedz Link
michell Re: osteoporoza 02.12.05, 19:01 przy osteoporozie, przy zagrozeniu osteoporoza i domniemanych niedoborach wapnia, czy tez profilaktycznie, polecam jedzenie skorupek jajek (zapazonych oczywiscie i zmielonych na proszek - 1/2 - 3/4 lyzeczki dziennie, przez okres kilku tygodni - kuracje powtarzac co jakis czas). skorupki mozna dodawac do surowek, jesc razem z jogurtem nat, przyjmowac razem z sokiem z cytryny (wtedy sa wybitnie smakowite - w polaczeniu z cytryna daja musujaca oranzadke ;o). wg mnie ( i nie tylko) jest o niebo lepsze niz "chemiczne", kupowane preparaty. Odpowiedz Link
alutka333 Re: osteoporoza 02.12.05, 19:20 dziekuje za rady, kiedys juz o tej metodzie czytalam, zaczne ja stosowac Odpowiedz Link
asiabed Re: osteoporoza 02.12.05, 19:35 Wlasnie chcialam napisac o kuracji skorupkowej - pierwszy raz przeczytalam o niej w ksiazce Michala Tombaka. Osobiscie - polecam kupic na te okzaje dobre jaja - najlepiej od ekologicznych kurek. I takie skorupki wykorzystac. Wlasnie bede sie szykowac do tej kuracji. Jajka juz czekaja na jajecznice... Tylko gdzies spotkalam sie z opinia, ze skorupki zawieraja sporo fosforu?slyszeliscie o tym moze? Szukam potwierdzenia lub negacji tej zaslyszanej opinii. pozdarwiam,Asia Odpowiedz Link
malamikaa Re: osteoporoza 09.03.18, 12:56 Moja mama zaczęła się więcej ruszać, zapisała się na tai chi, je więcej nabiału i sporo czasu spędza na spacerach. Ostatnio była ponownie zrobić gęstość kości na piwnej 22 praktyka.info.pl no i jest trochę lepiej. Oprócz tego bierze jakieś tabletki oczywiście. Odpowiedz Link