Dodaj do ulubionych

osteoporoza

01.12.05, 10:42
na tym forum niewiele jest pan w wieku doroslym bardzo, w jaki sposob
powinnysmy zapobiegac osteoporozie przy naszej chorobie
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: osteoporoza 02.12.05, 11:18
      Może biorąc wapń z magnezem ? Mięsko powinno zapewnić jego odpowiednia ilosc,
      ale zalezy ile kto je..................
      • bastet7 Re: osteoporoza 02.12.05, 11:21
        W mięsie to jest białko raczej niż wapń....
        Ale problem pozostaje: skąd brać wapń jak sie nie je nabiałów???
        • asiabed Re: osteoporoza 02.12.05, 12:32
          w warzywach tez jest wapn (brokuly, ryz, inne zboza, orzechy, nasiona, salata,
          algi, straczkowe)....spokojnie, mleko i nabial to nie wszystko...
          • michell Re: osteoporoza 02.12.05, 12:57
            wapn na pewno nie z miesa ;o)). tez ten w nabiale nie jest najlepiej
            przyswajalny przez orgaznizm, a juz na pewno ten z mleka. doskonalym zrodlem
            wapnia sa np. orzechy, kapusta, mrchew, buraki, wszystkie zielone rosliny.
            • jullieta Re: osteoporoza 02.12.05, 18:50
              Ponieważ od dawna w zasadzie nie jadłam mleka i jego przetworów, zaczęłam się
              wspomagać preparatem wapniowym z muszli ostryg. Zrobiłam sobie badanie w
              kierunku zawartości wapnia w kościach i wynik wyszedł bardzo dobrze. Ale nie
              stosuję go non stop robię sobie przerwy, "coby" nie przedobrzyć.
              • michell Re: osteoporoza 02.12.05, 19:01
                przy osteoporozie, przy zagrozeniu osteoporoza i domniemanych niedoborach
                wapnia, czy tez profilaktycznie, polecam jedzenie skorupek jajek (zapazonych
                oczywiscie i zmielonych na proszek - 1/2 - 3/4 lyzeczki dziennie, przez okres
                kilku tygodni - kuracje powtarzac co jakis czas). skorupki mozna dodawac do
                surowek, jesc razem z jogurtem nat, przyjmowac razem z sokiem z cytryny (wtedy
                sa wybitnie smakowite - w polaczeniu z cytryna daja musujaca oranzadke ;o).
                wg mnie ( i nie tylko) jest o niebo lepsze niz "chemiczne", kupowane preparaty.
                • alutka333 Re: osteoporoza 02.12.05, 19:20
                  dziekuje za rady, kiedys juz o tej metodzie czytalam, zaczne ja stosowac
                • asiabed Re: osteoporoza 02.12.05, 19:35
                  Wlasnie chcialam napisac o kuracji skorupkowej - pierwszy raz przeczytalam o
                  niej w ksiazce Michala Tombaka.
                  Osobiscie - polecam kupic na te okzaje dobre jaja - najlepiej od ekologicznych
                  kurek. I takie skorupki wykorzystac.
                  Wlasnie bede sie szykowac do tej kuracji. Jajka juz czekaja na jajecznice...smile

Tylko gdzies spotkalam sie z opinia, ze skorupki zawieraja sporo
                  fosforu?slyszeliscie o tym moze? Szukam potwierdzenia lub negacji tej
                  zaslyszanej opinii.

pozdarwiam,Asia
    • malamikaa Re: osteoporoza 09.03.18, 12:56
      Moja mama zaczęła się więcej ruszać, zapisała się na tai chi, je więcej nabiału i sporo czasu spędza na spacerach. Ostatnio była ponownie zrobić gęstość kości na piwnej 22 praktyka.info.pl no i jest trochę lepiej. Oprócz tego bierze jakieś tabletki oczywiście.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka