Dodaj do ulubionych

jak to zbadac?

13.12.05, 22:41
prosze powiedzcie mi czy moge sama poprosic w laboratorium, zeby zrobili mi
test na lablie? mam skierowanie na pare badan kalu i krwi, ale lekarz nie
zapisal na candide i lablie..a to i tak nie jest na kase ( przynajmniej
candida, nie wiem jak z lambliami), to myslicie,ze zrobia na moja prosbe, bez
skierowania? z krwi czy kalu..?jutro rano ide, wiec jesli mozecie, odpiszczie
szybkosmile
Obserwuj wątek
    • balamutka Re: jak to zbadac? 13.12.05, 23:28
      Candidy z krwi się raczej nie wykryje, można tylko z kału najlepiej z określeniem ilościowym. Lamblie można wykryć poprzez badanie krwi lub kału. Jeśli chodzi o krew to jest to chyba typowo robione pod danym kątem - wykrywa się dane przeciwciała. Jeśli chodzi o kał to jak ja robilam to przy okazji candidy zribili mi też na bakterie, ale nie na lamblie, więc chyba to trzeba też specjalnie na to. Po prostu się zapytaj przed oddaniem próbki.
    • asiabed Re: jak to zbadac? 14.12.05, 10:20
      byc moze bedziesz musiala doplacic. Czesto robia badania w kierunku pasozytow -
      ale z wylaczeniem lamblii, wiec warto sie o to zapytac. Co do candidy - to
      robia albo posiew w kierunku grzybow (z kalu), albo patrza pod mikroskopem czy
      sa strzepki grzybni. Co laboratorium to.....wiesz jak to jest...
      • mango19 Re: jak to zbadac? 14.12.05, 16:56
        hej..wiec bylam w laboratorium na nowowiejskiego..test na candide-19 zl( ale
        nie wiem czy podaja ilosciowy wynik), na lablie 43(lub 49,nie pamietam)...wiec
        na razie robie tylko na candide..znacie to laboratorium? a raczej sanepidsmile
        • balamutka Re: jak to zbadac? 14.12.05, 22:44
          Ja też robiłam badanie w Sanepidzie ( w moim mieście)bo nie miałam innego wyjścia. Potrzebne były 3 próbki, tylko w jednym wyniku z trzech wyszla mi candida sp.+ natomiast w pozostałych dwóch nic.
          Sanepid nie określa ilościowo i uważam że jakość badań jest średnia.
          • mango19 Re: jak to zbadac? 14.12.05, 22:56
            ehh..to gdzie okreslaja ilosciowo...myslalam,ze w sanepidzie, tylko np. gdzies
            indziej...
            • maxion1 Re: jak to zbadac? 14.12.05, 23:16
              Właśnie te plusy są określeniem ilościowym. Takie badanie robiłem w Sanepidzie.
    • nowajulka Re: jak to zbadac? 15.12.05, 00:35
      Na kandydzoę - badanie mykologiczne kału
      Lamblie - antygen lamblii.........
      • golden24 do nowajulka 15.12.05, 09:32
        Napisz prosze gdzie mozna zrobic antygen lamblii ?
        Chodzi mi o jakies konkretne sprawdzone laboratorium w Warszawie.
        • balamutka Re: do nowajulka 15.12.05, 09:46
          Plusy to tylko mówią jaki jest wzrost a nie określają ilościowo. Badanie ilościowe pokazuje bardzo dokładnie czy jest przerost czy nie. Chyba poniżej 10^3 nie ma przerostu a powyżej już jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka