Dodaj do ulubionych

Świeta Wielkanocne-menu

08.04.06, 13:03
W zwiazku ze zbliżającymi się świętami, jakie menu macie w planie, czy np.
żurek przejdzie?
Podzielcie sie swoimi przepisami
Obserwuj wątek
    • homeopatkaqq Re: Świeta Wielkanocne-menu 08.04.06, 19:32
      zurek przejdzie, najlepszy z wlasnego zakwasu.
      Jesli juz zmuszona jestes kupowac zakwas w sklapie to sprawdz tylko, czy w
      skladzie zakwasu nie ma drozdzy... bo w fabrykach czesto dla szybszego efektu
      fermentacjii zakwasu dodawane sa drozdze.
      Jesli nie ma drozdzy to jest ok.

i smacznego.

A ja na swieta ide do tesciow,wiec nic nie gotuje w domu ....tzn trzymam sie
      starych nawykow.
      A mezowi przygotuje to co zwykle + karpatke.
    • jagoda9999 Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 11:31
      Chciałam upiec jakieś ciastka. Czy można coś zrobić z mąki orkiszowej albo
      kleiku kukurydzianego? Oczywiście bez cukru. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
      • zocha18 Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 13:43
        KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI składniki: 3 szklanki mąki razowej z orkiszu, 5 jajek,
        1 szklanki płynnego miodu lub brązowego cukru, pół laski wanilii, 1 szklanki
        oliwy lub roztopionego masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczki proszku
        do pieczenia, owoce sezonowe lub bakalie sposób przyrządzania: Całe jajka ubić
        z miodem, dodawać po trochu resztę składników, cały czas mieszając. Ciasto
        wylać na wysmarowaną wcześniej formę, wysypaną otrębami, na to kładziemy owoce
        (jagody, maliny, śliwki, wiśnie itp.). Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50
        minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, można posypać cukrem pudrem

• agazabcia1 Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 13:47
          Ten przepis zawiera duuużo cukru i chyba nie jest najlepszy dla candidowców.
          • homeopatkaqq Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 14:10
            ktos kiedys podawal przepis na BEZY bezcukrowe z duza zawartoscia kokosowej
            miazgi rowniez niedosladzanej.
            Brzmialo apetycznie...Beziki chrupiace...mniam mniam...bez cukru oczywiscie:_0
            • elpasz Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 14:27
              A może placuszki kokosowe z białek i wiórków na maśle lub smalcu. Są dobre i na
              zimno i na ciepło. Można na nie nakładać coś "słodkiego" dozwolonego ale dobre
              też na wytrawnie.
            • homeopatkaqq Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 15:19
              mysle, ze namniej maki z dobrze nam znanych ciast jest w ciescie na karpatke,
              bo to wlasciwie bardziej wata niz ciasto. I do masy zamiast budyniu z cukrem
              dac budyn bez cukru + maslo...Ale nie jesc wiecej niz jeden maly kawalek i
              tylko i wylacznie z racjii tych swiat...a nie co tydzien. ...bo to i tak juz
              male przestepstwo,ze w ogole chwytamy za weglowodany. W budyniu tez jest maka
              ziemniaczana...
    • agrafka11 Re: Świeta Wielkanocne-menu 09.04.07, 18:51
      Szkoda, że dopiero dziś zapoczątkowałam akcję czytania całego forum i natknęłam
      się na ten właśnie wątek sad Chciałam upiec babkę wielkanocną na mące
      kukurydzianej, z jajkami przepiórczymi i bez cukru ( mam I etap diety
      przeciwgrzybiczej ) i niestety - była niejadalna. Owszem, upiekła się ekstra i
      wyglądała bardzo dobrze, ale była tak bez cukru, że naprawdę nie można jej było
      zjeść.
      • zoyzola Re: Świeta Wielkanocne-menu 10.04.07, 09:08
        Nawet do kanapek - pod szczypiorek?wink
    • agrafka11 Re: Świeta Wielkanocne-menu 10.04.07, 14:16
      No w tej wersji nie próbowałam, chciałam po prostu jakąś namiastkę czegoś
      słodkiego ... sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka