04.04.09, 13:12
witam wszystkich, od kilku lat mecze sie z czestymi gazami,wzdecia brzucha, az
wstyd wyjsc do ludzi, uczelnia koszmar, jezdzenie w brzuchu,przelewanie,
do tego mam niski cukier , robilem 2 razy krzywa cukrzycowa srednia cukru
55-70 nigdy nie mialem wyzszego a dziwne to ze po jedzeniu potrafil spasc,
przed jedzeniem wyzyszy niz po.Dosyc czesto miewam takie ataki hipoglikemii,
robi mi sie zlabo rece drza , serce bije szybciej, poce sie itd..czuje
straszny glod.
Zawsze zle sie odzywialem, glownie slodycze itd
Ostatnio staralem sie jesc zdrowo ale to i tak nie przynioslo skutku
Najgorsze sa te wzdecia, gazy, glosne przelewanie , nie wiem co robic.
Szukalem informacji o moim przypadku w internecie, no i skojarzylems obie ze
to moze by to.... candida

staram sie ograniczac cukier i potrawy z maki, duzo pije niegazowanej wody,
zamierzam isc do lekarza ale co mam powiedziec lekarce?
poprosic o jakies testy na candide?
Obserwuj wątek
    • asaofetida Re: zalamka 05.04.09, 16:50
      To zalezy od lekarza czy wogole cos wie na temat grzybicy.
      Najczesciej lekarze nie maja zielonego pojecia i wysmiewaja
      pacjentow mowiacych o candidzie. Wazna dieta niskoweglowodanowa :
      zero cukru, bialej maki, slodyczy, ciast, pieczywa. Duzo warzyw ,
      malo owocow. Zywnosc naturalna, nieprzetworzona. Poza tym
      czosnek, propolis. Wejdz na storne dr Janusa www.drjanus.pl On
      sie zajmuje grzybica.
      • mruczus11 Re: zalamka 06.04.09, 10:26
        juz zaczynam diete, mam tylko pytanie
        u mnie nie da sie wyeliminowac na 100 %wszystkich produktow ktore sa nie
        dozwolone,co 2 dzien jestem u dziewczyny popoludniu kilka godzin a tam raczej
        nie chce wybrzydzac z jedzeniem a glodnyc chodzic tez nie chce, dlatego
        chcialbym sie zapytac was czy jezeli bede generalnie przestrzegal diety a np
        zjem co 2 dzien jedna kromke chleba to czy nie zniwecze moich wysilkow z walka z
        choroba??

chcialbym sie zapytac jescze czy moge jesc makaron z maki DURUM??
        • estee82 Re: zalamka 18.04.09, 23:19
          Pamiętaj też o zasadzie nie łączenia węglowodanów z białkami, a więc jeśli mięso
          to tylko z surówka, tak samo kasze czy ryż- tylko z surówką. Dodatkowo nie
          popija się w trakcie jedzenia, pije się pół godziny przed jedzeniem albo 1
          godzinę po posiłku. Popijanie w trakcie jedzenia zaburza proces trawienia,
          pokarm nie jest w pełni trawiony, zachodzi proces gnicia, fermentacji i stąd też
          zapewne te gazy. Najważniejsze to zrezygnować z cukru i wszelkimi słodkościami,
          białej mąki, drożdży, czarnej herbaty i alkoholu. Ja zamiast chleba na
          śniadanie jem owsiankę na wodzie na słono z dodatkiem masła, ale płatki owsiane
          mają być tylko zwykłe, nie błyskawiczne, bo te są bardzo przetworzone. Polecam
          też pieczywo chrupkie żytnie firmy Chaber, bardzo dobrze smakuje posmarowane
          masłem. Jeśli chcesz mogę przesłać Ci przepisy na potrawy w leczeniu grzybicy,
          które zebrałam i które sama stosowałam.
      • kawka37 Re: zalamka 06.04.09, 11:26
        Witaj,
        to co piszesz o hipoglikemii, to jakbym o sobie czytała. U mnie też
        krzywe cukrowe były takie, że lekarze zachodzili w głowy dlaczego
        przed jedzeniem cukier choć niski, wyższy niż 2- 3 godziny po i
        pojawiaja się objawy niedocukrzenia. u mnie przycyzną okazałay się
        grzybki a pomaga dieta p.grzybicza, chociaż stany niedocukrzenia
        jeszcze się zdarzają. Nie są one jednak tak drastyczne jak kiedyś.
        Ale zawsze warto też sprawdzić, czy z trzustką wszystko w porządku,
        czy nie ma tzw. wyspiaka. grzybki , pasożyty zajadają się naszym
        cukrem , dlatego mogą wywołać hipoglikiemię, ale nie jest to jedyna
        przyczyna niedocukrzeń.
        • mruczus11 Re: zalamka 06.04.09, 16:38
          czy moge jesc nastepujace produkty:
          wafle pelnoziarniste z ryzu brazowego, makaron durum, chleb wasa
          czy mozna spozywac??
          • koperos33 Re: zalamka 07.04.09, 08:13
            mialem taki sam problem jak ty wykluczylem z diety gluten i
            ograniczylem jedzenia produktow ktore zakwaszaja jelita czyli mieso,
            biala maka, cukier i widze ze jest poprawa. stosuj tez probiotyki
            • asaofetida Re: zalamka 07.04.09, 19:38
              mruczus aby wyleczyc candide trzeba sie wziasc do tego powaznie. A
              nie jeden dzien dieta a drugi chlebek z czyms tam. Biale pieczywo
              jest tabu. Podobnie cukier i wszelkie wypieki. Inaczej nie
              wyleczysz dziadostwa.
              • mruczus11 Re: zalamka 07.04.09, 22:11
                postaram sie, juz wyeliminowalem cukier i slodkie owoce, ziemniaki na pewien
                czas tez, chleb wywalamsmile jedynie jak znajde zytni na zakwasie to od czasu do
                czasu, a co z makaronem durum?? wafle pelnoziarniste z ryzu brazowego??
                mozna od czasu do czasu?
                • kawka37 Re: zalamka 07.04.09, 22:52
                  Durum to odmiana pszenicy , więc lepiej, podobnie jak orkisz, nie
                  jeść. Wafle z brązoweg ryżu jak najbardziej, chleb zytni na
                  zakwasie, o ile tolerujesz gluten, też jeśc możesz. Od czegoś musisz
                  mieć siłę smile
                • tmanna Re: zalamka 08.04.09, 01:16
                  mruczus, mozesz jesc kasze, gryczana i jeczmienna, sa calkiem
                  smaczne. pamietaj tez o jajkach. w pierwszym miesiacu diety
                  powinienes zamienic prawdziwa kawe na inke a czarna herbate na
                  herbate czerwona.
                  • mruczus11 Re: zalamka 08.04.09, 10:12
                    ta dieta mi sie coraz bardziej podoba, do tego mam lekki nadmiar kilogramow a
                    widze ze pozwoli mi schudnacsmile
                    a co z kielbasa?mozna od czasu do czasu jakas lepsza zjesc?
                    • kawka37 Re: zalamka 08.04.09, 14:49
                      Możesz, tylko szukaj takiej bez dodatku cukru. Kiedyś nie miałam o
                      tym pojęcia, że do kiełbas dodaje się cukier, ale niestety tak jest.
                      Na pewno bezcukrowa może być kicha domowa. Tylko mieć czas... ;0)
                      • mruczus11 Re: zalamka 08.04.09, 15:45
                        po jakim czasie mniej wiecej mozna spodziewac sie mniej gazow itp?
                        dzis zjadlem na 1 posilek ryz brazowy 80 g i teraz jem 60 g ryzu brazowego z
                        warzywami , ale mam dzis wieksze gazy niz jadlem normalnieuncertain
                        ale widocznie tak ma byc???
                        • asaofetida Re: zalamka 08.04.09, 17:43
                          U mnie tak bylo na poczatku straszne gazy po ryzu naturalnym i
                          dzikim i po surowkach. Z czasem bylo coraz lepiej. Az zaniknely.
                          Teraz mam gazy tylko po niezdrowym zarciu.
                          • mruczus11 Re: zalamka 09.04.09, 15:47
                            mam pytanko, ta dieta to ma byc dieta typowo niskoweglowodanowa?
                            czy poprostu wyeliminowac produtky zwiazane z cukrem,skrobia,maka?
                            bo np jezeli niskoweglowodanowa to np ziemniak nie ma duzo wegli,2 ziemniaki +
                            warzywa albo np 20 g makaronu z twarogiem to praktycznie jest baaardzo malo
                            weglowodanow, wiec jak?smile
                            mozna jesc wszystko ale tak ukladac posilek zeby bylo malo weglowodanow czy
                            porostu wyeliminowac te produkty na amen i jesc tylko kasze, ryb brazowy jako wegle?
                            • asaofetida Re: zalamka 09.04.09, 19:15
                              Zdania pewnie sa podzielone ale ja uwazam, ze nalezy jesc to co
                              wystepuje w przyrodzie a wiec produkty naturalne i nieoczyszczone.
                              Biala maka, cukier to produkty oczyszczone i rafinowane. Tak samo
                              lepsze sa oleje tloczone na zimno niz rafinowane. Jezeli jesz
                              ziemniaki to musisz zrownowazyc IG warzywami.
                              • mruczus11 Re: zalamka 09.04.09, 19:29
                                ja sie zastanawiam czy majac niski poziom cukru nie zaszkodzimy sobie jedzac
                                wegle o niskim ig ja wczoraj zjadlem jakies 140 g wegli a dzisiaj dopiero okolo
                                70 g i samopoczucie nie jest najlepszesad
                                wczoraj wieczorem potworny bol glowy a dzisiaj spacsad
                                chyba ze jesc 200 g wegli ale zdrowych?
                                • mruczus11 Re: zalamka 10.04.09, 12:06
                                  wlasnie wrocilem od lekarki na moim osiedluuncertain
                                  powiedziala mi ze nie mozna eliminowac calkowicie cukru, nie dala mi zadnego
                                  skierowania na badnia itp przepisala duspatalin, co wy na to?
                                  • asaofetida Re: zalamka 11.04.09, 13:44
                                    Cukier trzeba wyeliminowac. Weglowodany mozna pobierac w warzywach,
                                    ryzu, kaszy, ziemniakach itd. Scisla dieta bez owocow trwa kilka
                                    tygodni aby zaglodzic grzyba potem mozna juz owoce i pyry. Ale
                                    chodzie o te pierwsze kilka tygodni aby zaglodzic grzyba . Wtedy
                                    bardzo sie chudnie ale trzeba to przeczekac a potem mozna juz jesc
                                    wiecej. Ale cukier, biala maka sa tabu przez pare lat.
                                    • mruczus11 Re: zalamka 11.04.09, 14:41
                                      mi odchudzanie sie bardzo przyda i jak czytam wszystko o tym grzybie i jego
                                      przyczyny to wszystko sie zgadza, ja przez dobry czas duuzo jadlem, makarony,
                                      odzywki weglowodanowe, bialkowe bo cwiczylem na silowni ... ciagle zarcie zarcie
                                      , mieszanie wszystkiego ,gora jedzenia a teraz biore sie za swoje zdrowiesmile
                                      tylko szkoda ze lekarka nie kieruje mnie na zadne badania, gdzie mozna sie udac
                                      ? moze najpierw gastrolog prywatnie?
                                      • asaofetida Re: zalamka 13.04.09, 21:28
                                        Mozna prywatnie w laboratorium zbadac kal na candida albicans.
                                      • mruczus11 Re: zalamka 14.04.09, 16:57
                                        znalazlem na stronce aldemedu mojej miejscowosci nastepujace badania

Kał na jaja pasożytów - 5,00 zł
                                        Helicobacter Pylori - 25,00 zł
                                        Kał na Lamblie - test immunologiczny - 22,00 zł
                                        Kał na resztki pokarmowe - 8,00 zł
                                        Morfologia (16 parametrów z histogramem) - 7, 00 zł
                                        Mocz badanie ogólne - 6,00 zł

ktore musialbym zrobic w zwiazku z tymi wzdeciami, gazami ?
                                        najlepiej wszystkie??
                                        • kurova Re: zalamka 18.04.09, 22:50
                                          Hmm, Zielonogórzanin?
                                          • estee82 Re: zalamka 18.04.09, 23:19
                                            Pamiętaj też o zasadzie nie łączenia węglowodanów z białkami, a więc jeśli mięso
                                            to tylko z surówka, tak samo kasze czy ryż- tylko z surówką. Dodatkowo nie
                                            popija się w trakcie jedzenia, pije się pół godziny przed jedzeniem albo 1
                                            godzinę po posiłku. Popijanie w trakcie jedzenia zaburza proces trawienia,
                                            pokarm nie jest w pełni trawiony, zachodzi proces gnicia, fermentacji i stąd też
                                            zapewne te gazy. Najważniejsze to zrezygnować z cukru i wszelkimi słodkościami,
                                            białej mąki, drożdży, czarnej herbaty i alkoholu. Ja zamiast chleba na
                                            śniadanie jem owsiankę na wodzie na słono z dodatkiem masła, ale płatki owsiane
                                            mają być tylko zwykłe, nie błyskawiczne, bo te są bardzo przetworzone. Polecam
                                            też pieczywo chrupkie żytnie firmy Chaber, bardzo dobrze smakuje posmarowane
                                            masłem. Jeśli chcesz mogę przesłać Ci przepisy na potrawy w leczeniu grzybicy,
                                            które zebrałam i które sama stosowałam.
                                            • mruczus11 Re: zalamka 19.04.09, 17:47
                                              ..tak zielonogorzanin smile
                                              ja tak sobie mysle ..nie wiem czy mam grzybcie ale te objawy..ale nigdy nie
                                              choruje nie pamietam kiedy bylem chory, wogole przeziebienie mnie nie lapie
                                              tylko te gazy i nie mily zapach z ust:sad ktore badania musialbym z robic z
                                              podanego wczesneij postu najlepiej te wszystkie?
                                              • kurova Re: zalamka 21.04.09, 09:56
                                                Ja robiłam zwykłe badanie kału w kierunku grzybów w Synevo w Zielonej. Nic nie
                                                wyszło, chociaż kazałam hodować 14 dni.
                                                W Poznaniu robiłam IgG, wyszła 4-najwyższa klasa. Do tego w Instytucie
                                                Mikroekologii w Poznaniu robiłam badanie kału bardzo dokładne. Drogie, bo
                                                kosztuje 350 zł, ale wyszło że nie wyhodowano grzybów, ale mam bardzo mało
                                                bakterii probiotycznych.Odrazu serwują leczenie. Spróbuj tam wysłać.
    • jeff01 Re: zalamka 20.05.09, 04:18
      Zacznij od testu na alergie pokarmowe, to raz

Zrób wszelkie możliwe badania aby wykluczyć celiakię, to dwa

Na trzy - wywal z diety mleko i wszystko, co ma coś wspólnego z wysoko
      przetworzonymi węglowodanami (cukier, biała mąka, ziemniaki).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka