Dodaj do ulubionych

Kawa czy herbata?

28.08.06, 00:30
Witam.

W jaki sposób witacie szefa(szefową), proponujecie kawę? Jestem nowym
pracownikiem i nie znam jeszcze na tyle mojego szefa, aby znać jego
"przyzwyczajenia". Nie wiem czy dzień zaczyna od śniadania czy nie. A poza tym
czy faktycznie parzenie kawy należy do sekretarki?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Kawa czy herbata? 28.08.06, 08:13
      Mój sobie sam zapodaje napoje. Swojemu gościowi także on podaje npoje :D
      Czasem, gdy jest wielu gości kawke,m herbatkę etc ja przygotowuję.

W poprzedniej firmie, witałam szefa filiżnaką kawy i ponownie bez większego
      pytania serwowałam mu kawkę ok. 14. Jeśłi jednak do tego czasu wypijał już
      kilka kaw kategorycznie odmawiałm kawy i podawąłm mu jedynie soki lub wodę :)
    • edytka-g Re: Kawa czy herbata? 28.08.06, 08:38
      Ja miałam o tyle komfortową sytuację że byłam na stażu więc sekretarka która
      ustępowała mi stanowiska wszystko mi dokładnie przekazała. Szefowa zaczyna
      dzień od zielonej herbaty, którą robię bez pytania a potem sama prosi jeśli ma
      jeszcze na coś ochotę.
      Proponuję ci zapytać szefa czy ma jakiś swój rytuał albo po prostu poczekać aż
      sam poprosi. Ale będzie zadowolony jeśli spytasz. SZefowie to lubią jeśli
      radzimy się ich bo nie zawsze powiedza ze robimy coś źle.
    • julka9924 Re: Kawa czy herbata? 28.08.06, 10:16
      Parzenie kawy to jeden z podstawowych obowiązków sekretarki, ale nie tylko...U
      mnie szef sam zakomunikował,że zawsze z rana pije kawę bez cukru i na powitanie
      ją dostaj. Później sam prosi o kawę lub inne napoje.
      • jagoda_271 Re: Kawa czy herbata? 28.08.06, 13:05
        u mnie też tak jest zawsze na powitanie ma już kawe
      • edytka-g Re: Kawa czy herbata? 28.08.06, 13:22
        oj nie zgodze się z tym że parzenie kawy to podstawowy obowiązek. To raczej
        przywilej, mogła by to robić przecież nawet księgowa itp a my parzymy kawe
        tylko dlatego że szef ma nas pod ręką...
        • dactylo Re: Kawa czy herbata? 07.10.06, 16:16
          jak ja nie lubię tego robić!! :D a nawet im posłodzic od razu musze i robie to róznie, na oko, hehe i sie zastanawiam potem czy nie za malo, lub za dużo.
          a prezes raz jak mnie pochwalił, aż urosłam: kiedyś kadrowa robila sobie kawe i jak akurat on przechodził koło kuchni, ona mu ją zaproponowala a on powiedzial: "chętnie, ale niech ola zrobi, bo robi najlepszą!!" :)) i wszyscy słyszeli :))
          mimo to uwazam, że mógłby sam sobie robić...

najlepiej zapytac jaką pije, czy życzy sobie na wejscie itd.
    • kiddo Re: Kawa czy herbata? 08.10.06, 13:33
      moja szefowa sama robi sobie kawę / herbatę. Ja podaję napoje jak są goście.. i
      strasznie nie lubię tego robić, nie mogę opanować wtedy uczucia upokorzenia :/
      głupio tak jakoś.. zresztą zawsze boję się, że coś rozleję albo podam nie w
      takiej kolejności co trzeba albo nie z tej strony co trzeba :)
      A jak pytacie gości, czego się napiją? ja pytam "co mogę zaproponować panu do
      picia?" (ale w sumie to jest głupio sformułowane, w końcu to JA wiem co mogę
      zaproponować:) albo po prostu: "czego się pan napije?"
      A wlaśnie - co macie do zaproponowania gościom? bo ja: herbatę czarną zwykłą,
      cytrynową, earl grey, herbatę zieloną, kawę (cappuccino z ekspresu też), soki,
      wodę z cytryną... normalnie kawiarnia :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka