pani_bozia 27.01.10, 14:38 po co się uczyć? modlić się! ewentualnie Plebanię obejrzeć, pospieszalskiego posłuchać, popatrzeć jak terlikowski "walczy ze swiatem" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tenochtitlan3 Panis et circas! 27.01.10, 15:11 ,,... a najlepiej gdy tłuszcza żre pracuje i śpi i jeszcze się rozmnoży czasem wtedy żadnej myśli nie ma czasu pomyśleć jak by było inaczej..."" Z rozrzewnieniem wspominam czasy gdy rano w ferie zimowe oglądałem w polskiej TV Kwant czy chociażby PI i Sigmę... Czy my jesteśmy takim głupim narodem czy też ktoś usiłuje z nas taki wyrób zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Panis et circas! 27.01.10, 15:16 Tjaa...Czasy Sondy, Kwantu czy Laboratorium juz nie wroca :( Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Panis et circas! 27.01.10, 16:12 tenochtitlan: > Panis et circas! Nie potrafię zgadnąć, co miałeś na myśli, trawestując łacińskie powiedzenie panem et circenses (= ,,chleba i widowisk''). Proszę, wyjaśnij. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Panis et circas! 27.01.10, 19:52 pyteasz: > Chleba i okołów! > > [?] Źle tłumaczysz. Panis to chleb, w mianowniku (jak ktoś się czepnie, że nie tylko, to wtedy się będę tłumaczył...). Zażądać trzeba panem, biernik. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
jurek4491 Po co komu nauka? 27.01.10, 15:32 Linia myślowa PiSu jest jak najbardziej prawidłowa, patrz sondaże kto głosuje na PiS i jakie posiada wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Po co komu nauka? 27.01.10, 15:39 I bardzo dobrze się dzieje. W czasach przedinternetowych telewizja publiczna stanowiła główne źródło informacji dla przeciętnego obywatela i wtedy ważne było, jaki reprezentuje poziom. Teraz sieć przejęła tę rolę, dostarczając każdemu informacje znacznie wiarygodniejsze, bo pochodzące z wielu niezależnych źródeł. Młodzi ludzie coraz częściej po prostu nie mają w domach telewizorów. TVP może spokojnie się stoczyć w zapomnienie i im szybciej to się stanie, tym lepiej. Każdy krok który ją pogrąża i robi z niej pośmiewisko, należy przyjmować z ulgą. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Re: Po co komu TV? 27.01.10, 15:54 Uwiad i degeneracja telewizji to zdrowy objaw dzialania ewolucji, podobnie jak zanikanie gadzinowej prasy i wymieranie pijanego proletariatu. Byt niepotrzebny odchodzi w niebyt, w slad za marksizmem i dinozaurami precz ida ciemne masy telemeneli. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Po co komu nauka? 27.01.10, 16:22 asteroida2: > I bardzo dobrze się dzieje. Nie dzieje się dobrze. Ludzie mają całkiem w głowach poplątane, co może a czego nie może nauka, jakie argumenty mają moc uzasadniania jakich wniosków i czym dyskurs naukowy różni się od politycznego. Widzisz przecież, co dzieje się choćby na tym forum. Natomiast nie mogę podzielić smutku pana Niedzickiego w tej sprawie: CytatTeraz panuje i będzie panowała cisza. Środowisko naukowe nie potrafi krzyczeć i używać gromkich słów. I bardzo dobrze, że nie potrafi. Gdyby naukowcy potrafili skrzyknąć się i huzia na rząd z jakimiś śrubami lub innymi laserami, to staliby się silni politycznie, i wtedy... ja bym im przestał ufać w kwestiach poznawczych. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Po co komu nauka? 28.01.10, 12:46 > Nie dzieje się dobrze. Ludzie mają całkiem w głowach poplątane, co > może a czego nie może nauka, To chyba nic nowego. Naukowiec dla przeciętnego człowieka to zawsze było coś w rodzaju czarodzieja. > jakie argumenty mają moc uzasadniania jakich wniosków i czym > dyskurs naukowy różni się od politycznego. Widzisz przecież, co > dzieje się choćby na tym forum. Ale to jest tylko o tyle nowe, że w sieci głos gimnazjalisty jest równie głośny co głos profesora. Po prostu tutaj miesza się poziom dyskusji podwórkowych z poziomem dyskusji akademickich. Spadek poziomu jest tylko pozorny. Statystycznie efekt jest pozytywny, bo profesorowi słuchanie gimnazjalistów nie zaszkodzi, a gimnazjaliści zdobędą trochę wiedzy i umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Po co komu nauka? 28.01.10, 13:48 asteroida2: > Naukowiec dla przeciętnego człowieka to zawsze było coś w rodzaju czarodzieja. Sadząc po wpisach na tym Forum, już nie jest. To raczej taki głupek, który nie widzi oczywistości. Za to wyciąga rękę po wielką kasę za pomocą straszenia ludzi. Ale i to czyni mało skutecznie, bo to przecież nieudacznik, każdy uczestnik Forum potrafi zarobić więcej niż on. Masz rację, że dawniej ludzie nie wiedzieli, na czym polega nauka. Ale teraz jest inaczej: ludzie wiedzą, że nauka polega na zestawieniu populacji bocianów z przyrostem naturalnym i policzeniu, że średnio z bocianem mamy po jednym skrzydle i pół dzioba. Niestety GW (m.in. klawiaturą pani Oli) wiedzie prym we wpajaniu społeczeństwu, że nauka polega na zestawianiu dwóch przypadkowych cech i wykonywaniu dla nich dowolnego obliczenia statystycznego. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
bret.2 Re: Po co komu nauka? 30.01.10, 20:19 Nauka, Nauka . Jaka my mamy dziś naukę? W sensie werbalnym to nie Nauka to cech rzemiosł rożnych kazdy pichci w swojej dyscyplinie z nosem w warsztacie i nie interesuje się niczym do okola.Niema intelektualno -filozoficznego spojrzenia na kraj i świat a z racji swojego statusu zawodowego powinien (świecić przykladem)Nie mówiąc już o zabieraniu głosu w sprawach ważnych dla kraju i kształtowaniu opinii społecznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart To moze zlikwidujmy radio, telewizje, ksziazki, 27.01.10, 17:38 gazety, oduczmy ludzi pisania dlugopisem czy malowania kredkami, Czytanie na glos? A po co to komu? Przeniesmy wszystko do internetu, niech w kazdej pracy zastapia nas roboty. Straszna wizja z "Powrotu z gwiazd" Lema? Nie, to sie staje nasza rzeczywistoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: To moze zlikwidujmy radio, telewizje, ksziazk 28.01.10, 10:26 > Straszna wizja z "Powrotu z gwiazd" Lema? Nie, to sie staje > nasza rzeczywistoscia... A co w tej wizji było strasznego? Że człowiek nie może odnaleźć się w świecie zmienionym przez 100 lat rozwoju? To przecież tylko kwestia przyzwyczajeń. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: To moze zlikwidujmy radio, telewizje, ksziazk 28.01.10, 11:52 asteroida2 napisał: > > Straszna wizja z "Powrotu z gwiazd" Lema? > ...przecież tylko kwestia przyzwyczajeń. Jasne, MLI, MLI po wiek wieków! Pewnie, że można się przyzwyczaić! Co jest ważne, czego chce publika - niektórzy już wiedzieli w 1954 roku! If Zanuck's latest picture were the good old-fashioned kind,There'd be no one in front to look at Marilyn's behind.If you want to hear applauding hands resound You've gotta have glorious Technicolor, Breathtaking Cinemascope and Stereophonic sound. Wstawcie sobie 3D, IMAX, Dolby czy DTS - i idźcie na Avatara. Kto tam by oglądał jakieś "Laboratoria" - to nuda!!! Poza tym - wszystko TAJNE, opatentowane, tajemnica handlowa firmy... Masz zapłacić, użyć, wyrzucić i kupić NOWE! Tylko u nas - NIEKWESTIONOWANEGO LEADERA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Re: Po co komu nauka? 28.01.10, 08:55 asteroida2 się myli. Dzieci nie potrafią znaleść w Internecie materiałów edukacyjnych. To dla nich powinny być programy edukacyjne w Telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Po co komu nauka? 28.01.10, 10:29 > Dzieci nie potrafią znaleść w Internecie materiałów edukacyjnych. > To dla nich powinny być programy edukacyjne w Telewizji. To dla nich powinny być programy uczące jak znajdować materiały edukacyjne w Internecie. To że dzieci nie potrafią znaleźć tych materiałów same, jest właśnie winą zeszłowiecznego nauczania, polegającego na tym że dziecku podtyka się pod nos stertę faktów i każe ją wykuć na pamięć. Nic dziwnego, że w ten sposób nauczone dziecko słabo sobie radzi z samodzielną nauką. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Po co komu nauka? 28.01.10, 12:17 W dzisiejszym swiecie zasadniczym problemem nie jest brak informacji, lecz jej nadmiar oraz trudnosci z jej selekcja... Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Po co komu nauka? 28.01.10, 12:32 > W dzisiejszym swiecie zasadniczym problemem nie jest brak > informacji, lecz jej nadmiar oraz trudnosci z jej selekcja... Właśnie o tym piszę. Bo selekcja informacji, a jeszcze lepiej: weryfikacja informacji, nie jest wcale jakimś strasznie trudnym zadaniem. To zadanie jawi się tylko jako trudne tym, którzy nigdy się tego nie nauczyli. Bo od małego byli przyzwyczajani, że prawdziwe jest to, co podsunął pod nos jakiś autorytet: rodzic, pani w szkole, kumpel albo pan w telewizorze. Upadek autorytetów to najlepsze co mogło nas spotkać. Teraz ludzie nie mają wyjścia i muszą zacząć myśleć samodzielnie, bo inaczej maszynka reklamowo-propagadnowa ich po prostu strawi. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Po co komu nauka? 28.01.10, 15:40 asteroida2 napisał: > Upadek autorytetów to najlepsze co mogło nas spotkać. Teraz ludzie nie mają wyjścia i muszą zacząć myśleć samodzielnie, bo inaczej maszynka reklamowo-propagadnowa ich po prostu strawi. Myslisz, ze leniwi z natury ludzie zadadza sobie trud, by selekcjonowac i weryfikowac potok informacyjny? Optymista z Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Po co komu nauka? 29.01.10, 15:07 Chodzi nie tylko o lenistwo, ale również o efektywność. "Samodzielne myślenie" jest bardzo kosztowne, a jego rezultaty wątpliwe. Po czorta zadawać sobie wieloletni trud, jeśli zdecydowana większość miejsc pracy jest "bezmózgowa", a ewentualne innowacje tylko przysparzają kłopotów pomysłodawcom. Odpowiedz Link Zgłoś
bret.2 Re: Po co komu nauka? 30.01.10, 20:23 Dziecku w internecie ciężko się zdobyć na samo-dyscyplinę ,zbyt wiele pokus tam czyha. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic Re: > I bardzo dobrze się dzieje. 31.01.10, 10:18 Nie zgodzę się, że dekadencja programów misyjnych w TVP, jest pożądanym zjawiskiem. Poza dużym miastami nadal ogólnodostępne kanały telewizyjne wyznaczają trendy, budzą zainteresowania, stanowią tematy do rozmów. Oczywiście internet jest nieograniczonym źródłem wiedzy, trudno spodziewać się aby samoistnie zainteresował młodego człowieka nauką. Aby czegoś szukać, przeczytać musisz o tym wiedzieć, na FC, NK, czy innych portalach społecznościowych nie znajdziesz odnośników do tematów naukowych. Drugim zaprzeczeniem nikłej popularności programów naukowych jest pakiet kanałów Discovery. Smutne, że stacja discovery wystartowała 4 miesiące po polskim programie nauka i teraz jest potentatem, a u nas totalny regres. Telewizory, tutaj też Cię rozczaruję statystycznie 2 tv na gospodarstwo domowe, 0,75 komputera. Dodatkowo : wyborcza.biz/biznes/1,101562,7472776,Deloitte__iPod_nie_zabije_radia__a_YouTube___telewizji.html Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_dobrze_poinformowany A po co komu nauka - religia to jest to ? 27.01.10, 15:44 Od nauki to tylko główka boli a ... kto na kościół łoży, tego głód nie zmorzy !!! Każda złotówka na kkk to ... da zwrot stukrotny !!! I ... WSZYSTKO JASNE !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ndrj Po co komu nauka? 27.01.10, 15:48 Pamiętam doskonale z mojego dzieciństwa, przypadającego na lata 90. , że po powrocie ze szkoły włączałem tvp, by oglądąc telewizję edukacyjną, każdego dnia w godzinach wczesno-popołudniowych nadawane były programy popularno-naukowe. Każdemu dniu tygodnia, przyporządkowana była odrębna tematyka np. programy przyrodnicze w poniedziałek, historyczne we wtorek, geograficzno-krajoznawcze w środę itd. Z programów tych czerpałem całą masę wiedzy, której znaczną część cały czas mam np. o specyfice polskich jaskiń, o zagadnieniach dot. ochrony środowiska itp. Poziomem zaawansowania dostosowane były dla ludzi w różnym wieku, były więc programy dla maluchów (ok.9-11 lat), jak i takie, które i dziś byłyby dla mnie rozwijające. W ubiegłym roku wylądowałem w szpitalu... w szpitalu, jak to w szpitalu skazany byłem na telewizor (współpacjenci twierdzili, że skoro zapłacony, to ma grać cały czas;), och jaką wspaniałą ofertę ma tvp dla młodzieży wracającej ze szkoły - po prostu bomba - telezakupy mango, telegra "wyślij sms", powtórka klanu, powtórka plebanii, powtórka teleturnieju pierwszego, powtórka teleturenieju drugiego, telezakupy. bomba! misja, ba misja specjalna niestety telewizje pseudonaukowe jak Discovery (może poza Planette) poziomem swego infantylizmu, ścigają się z tv publiczną. Niech telewizja pracuje dla dobra całego społeczeństwa, niech jej podstawowym zadaniem będzie dostarczanie edukacji i kultury, szczególnie dla tej części społeczeństwa, która nie ma możliwości (bądź przekazanych rodzinnie wzorów) korzystania z instytucji naukowych i kulturalnych. Łożenie publicznych pieniędzy na taką telewizję byłoby świetną inwestycją państwa, do tej pory to państwo pieniądze wyrzuca w błoto, przepraszam nie błoto, w kupę polityczno-cyrkową. Odpowiedz Link Zgłoś
jar-ry Re: Po co komu nauka? 27.01.10, 19:05 " wyrzuca w błoto, przepraszam nie błoto, w kupę polityczno-cyrkową" No cóż? Wiadomo że w "kupie siła" Było napisane w wychodku. U Kiepskich, Boczków i Paździochów... I TVP powinna się uczyć od Polsatu... W kupie siła państwo z TVP, tylko w kupie! Odpowiedz Link Zgłoś
k_pacho Po co komu nauka? 27.01.10, 16:04 za edukacje wystarczy transmisja z pielgrzymki a za nauke pogadanki Pospieszalskiego. ludek ciemny to ludek lozacy kornie na tace. Odpowiedz Link Zgłoś
jezoslaw Re: Po co komu nauka? 27.01.10, 17:27 nie zapominajmy o "talk show" red. Wildsteina... Zastanawiam się czy to ogłupianie przez TV (poprzez kasowanie co ambitniejszych programów) ma jakiś cel? Może po prostu bezmózgim motłochem, podlanym religijnym sosem lepiej się steruje? Odpowiedz Link Zgłoś
flawerwell Po co komu nauka? 27.01.10, 16:29 Po co komu nauka? Wystarczą programy religijne. Ciemnota, ciemnota i jeszcze raz ciemnota. Odpowiedz Link Zgłoś
wikonwi Po co komu nauka? 27.01.10, 16:49 To zaiste w najwyższym stopniu durnota władz TV ale i może dobrze ze tak się dzieje uzasadnia to coraz bardziej decyzję o niepłaceniu abonamentu . Niech ten motłoch psowsko sld owski działa a nie będzie co oglądać i wtedy spadnie oglądalność a cały ten burdel sprzedać będzie można za symboliczną złotówkę Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Po co komu abonament? 27.01.10, 17:02 Tylko nie żebrajcie o wpłaty na telewizję. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Misja TVP jest jasna. 27.01.10, 17:30 Misja TVP i przekaz dla młodego człowieka są jasne: - "zostań złodziejem!" - gros czasu audycji informacyjnych i "publicystycznych" - "zostań przygłupem z telewizji!" - tzw. programy rozrywkowe, sylwestry-szmestry, denne seriale i teleturnieje - "bądź aroganckim bucem!" - wszystko powyższe - "KUPUJ! KONSUMUJ! NIE PYTAJ! NIE MYŚL!" - reklama, sport i product placement zgodnie z myślą "Work - Buy - Obey - Die" - "NIE PYTAJ! NIE MYŚL!" - transmisje z Watykanu i inne programy religijne. Proste jak drut. Misja jest wykonywana sumiennie i z zapałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ateret Nauka znika z TVP 27.01.10, 19:40 Apeluję do TVP! Przejrzyjcie na oczy! Ludziom nie wystarczy tylko kolejny odcinek klanu! Programy które kształcą, rozwijają też są nam potrzebne! Odpowiedz Link Zgłoś
alakyr Podziękujmy Platformie 27.01.10, 19:44 za popieranie nie płacenia abonamentu. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
zalobanarodowa Nauka znika z TVP 27.01.10, 20:05 Panie Niedzicki po co komu nauka? Ważniejsze są gołe tyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
flexxok Nauka znika z TVP 27.01.10, 21:22 Skandal. Po prostu skandal. Ci w TVP mają nawalone. Odpowiedz Link Zgłoś
krakowianka4444 Re: Nauka znika z TVP 27.01.10, 21:38 Panie Niedzicki, a ja po prostu dziękuję. To tacy ludzie, jak Pan, twórcy wspaniałych programów edukacyjnych, sprawili, że z mojego dzieciństwa, lat wczesnoszkolnych, wyniosłam coś więcej niż wyniosą ci, którzy dziś - jak ktoś już tu trafnie napisał - po powrocie ze szkoły oglądają powtórki "Klanu". BTW, to samo dzieje się z Telewizją Polonia... Kiedyś regularnie pokazywała świetne polskie kino, klasyczne produkcje historyczne i nie tylko - dziś tam również leci tylko "Klan" na zmianę z "Barwami (nie)szczęścia". Smutne to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Nauka znika z TVP 27.01.10, 22:01 Panie Wiktorze. Smutna prawda, ale prawda. Nauka sie skonczyła. Jakość przeszła w ilość. To samo można obserwować na zachodzi już od wielu lat, gdzie poziom szkolnictwa spada drastycznie na łeb na szyję. A uczeń "sredniej" szkoły średniej o ułamkach nie słyszał. Jesteśmy na początku tej ewolucji, która na zachodzie, rządzona "wynikami finansowymi", odbyła się już dawno. Efekt: mizerna średnia i wybitne jednostkowe uczelnie skupiające "wyjątki". Ekonomia. Nie bez powodu tylu naukowców pochodzi z Azji. Tam jeszcze ekonomia nie ma takiego wpływu na naukę. Jeszcze kilka lat temu i Polska nalezała do tego grona. Fachowcy z Polscy byli wychwalani i rozchwytywani na prawo i lewo, bo potrafili, wiecej, lepiej szybciej. Wlasnie doswiadczamy konca tej epoki. Dlaczego naukowcy nie krzyczą. Proszę sobie założyć pętlę na szyję i próbować krzyczeć. Przy stypenium doktoranckim wynoszacym mniej niz 1000 zł miesieczni, przy pensji profesorskiej wynoszacej 3 - 4 tys (dla porównania, wczoraj prawnik skasował mnie 500 zł za godzine), naukowcy zajeci sa wygrzebywanie "chleba ze smietnika", i nie wgłowie im wznoszenie barier. Doktoranci, zeby przezyc dorabiaja na dwoch etatach zamiast robic nauke, profesorzy maja po dwa etaty, zeby dorobic. A reszta? Reszta, wyjechała za granicę, bo suchy chleb im już zbrzydł. Więc kto ma krzyczeć. Ten kto ledwo zipie probujać przeżyć? Ten kto chałurzy w soboty niedziele i wieczorami na prywatnych uczelniach, zeby dorobic? Czy ci, którzy wyjechali za granicę i mają gdzieś co się w Polsce dzieje? Nie nikt nie bedzie krzyczał, bo nie ma kto. Koniec. Skonczylo sie. Nauki dla mas juz nie ma i nie bedzie. Brak inwestowania w naukę odbił się nam czkawką. Za 30 - 40 lat będziemy mieli wybitnych pojedynczych fachowców, wybitne, drogi uczelnie, kuszące stypendiami dla wybitnych. Jestesmy swiadkami zmian. Jeden gatunek ginie, inny powstaje. Ewulucja. Gatunek "popularnonaukowy" właśnie dokonał swojego żywota. Ostatni osobnik tego gatunku w Pana osobie, został dobity. Rodzi się nowe. Nauka dla wybitnych, minumum dla mas. Lepsze, gorsze. Zobaczymy. Przecież wszyscy tak sobie ten zachód chwalą.... Cudze chwalicie, swego nie znacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wszczebrzeszyn Zamiast gadać od rzeczy wyślijcie maila 27.01.10, 22:02 Zamiast gadać od rzeczy i przywoływać religię i politykę do tego wyślijcie maila do prezesa TVP. Jak zostanie zasypany listami może 2 razy zastanowi się nad swoją decyzją. Ja wysłałem i zaraz wyślę znowu, ale z innego konta (nie wiadomo które domeny jego skrzynka odfiltrowuje). Odpowiedz Link Zgłoś
wlserwis ciekawe, czy abonament płacą?.. 27.01.10, 23:16 czy zapłacili ci wszyscy tutejsi krytykujący i narzekający, i paradowcipne bzdety wypisujący jak 'pani_bozia' na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
kls888 Nauka znika z TVP 27.01.10, 23:33 nauke i edukacje to ja mam na kablówce-discowery science,nathional geographic i inne i w tvp edukacja mi nie jest potrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
witek7205 Re: Nauka znika z TVP 28.01.10, 07:01 kls888 napisał: > nauke i edukacje to ja mam na kablówce-discowery science,nathional geographic > i inne i w tvp edukacja mi nie jest potrzebna wiem, że nic nie wiem. to jest właśnie mądrość. Odpowiedz Link Zgłoś
arkady.ronin pozdrawiam zarząd TVP! 28.01.10, 01:50 wszystkiego najlepszego w nowym cyklu orbitalnym! niech Wam gwiazdka pomyślności! amen! Odpowiedz Link Zgłoś
golmark Nauka znika z TVP 28.01.10, 05:32 No i doczekałem się. TV publiczna jest wtedy, gdy trzeba płacić abonament. Nie po to spełniać misję edukacyjną. A ile programów religijnych zejdzie z anteny ? No ? Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany_pawel Nauka znika z TVP 28.01.10, 08:39 ,,Starałem się pokazać naukę w sposób możliwie atrakcyjny. Czasem ryzykując zdrowie i życie. Wszystko po to, by kiedyś spotkać młodego doktoranta, który mówił, że program o.... tak go poruszył, że właśnie kończy pracę doktorską i będzie nadal zajmował się tą tematyką." Ja też pewnie nie pisałbym doktoratu gdyby nie program Laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
aluksz Nauka znika z TVP 28.01.10, 13:18 To pewnie w ramach "misji", za którą każą nam płacić abonamentem. Hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
bjkor Re: Nauka znika z TVP 30.01.10, 05:09 no przecież naszym wspaniałym ARTYSTOM brakuje forsy na produkcje typu taniec na linie dlatego niszczą inne programy Odpowiedz Link Zgłoś
a_chacun_son_paradis Nauka znika z TVP 28.01.10, 14:38 taka jest chyba tendencja, ze o nauce coraz mniej. ludzie przestaja rozumiec co sie w niej dzieje. ponikead dlatego tez, ze tak malo sie jej prezentuje albo sposob i tresci tych prezentacji sa na poziomie uwlaczajacym samej nauce. wystarczy spojrzec na coraz wieksza liczbe mizernych notek, bo trudno je nazwac artykulami, zamieszczanych w np. gazecie.pl. dodatkowo mozna sprawdzic jakie tresci pokazuja sie w 'kopalni wiedzy'. polska jest tam wlasciwie nieobecna (spostrzezenie na bazie dzialu 'technologie'), a naprawde byloby co zamieszczac. inny przypadek, to supermozg (spod skrzydel agory) skierowany raczej do mlodszej publicznosci. dzial fizyka ma ze stricte fizyka wspolna glownie nazwe. portale te prezentowane sa potem m.in. na monitorach w metrze warszawskim. przypadkowi ludzie czytaja to i wyrabiaja sobie opinie takie, a nie inne. to, ze chamiejemy jest faktem. niejmniej oczywiscie niezrozumiale jest dlaczego przykladaja do tego palec ci, ktorzy mogliby zrobic cos nawet z pozoru nieoplacalnego. jak wiekszosc zjawisk w naturze i ten proces zaczyna przypominac samonakrecajaca sie maszynke. nie prezentujemy tresci ambitniejszych, bo sie nie oplaca, bo nie zrozumieja. problem w tym, ze nie rozumieja, bo nie maja z tym kontaktu, bo nikt nie tlumaczy. kolo sie zamyka. srodowisko naukowe ma w ogolnosci inne problemy na glowie. owszem ludzie udzielaja sie w popularyzacji nauki. sa festiwale naukowe, pikniki, wyklady otwarte itp. istnieje taki twor jak towarzystwo popierania i krzewienia nauki. sa turnieje mlodych fizykow itp. itd. jak widac przywoluje tutaj dosc waska dziedzine, a przeciez w innych dzieje sie rowniez wiele. sa takie przybytki jak centra nauki Kopernik. problem jest w mysleniu ludzi, ktorzy maja wladze nad mediami. nie chodzi tu tylko o telewizje, ale rowniez gazety, czy portale niternetowe. niestety przebic sie jest trudno. moze po prostu z nasza mentalnosc jest taka, ze zamiast stawac sie tworcami i odkrywcami, wolimy byc skladaczami technologii innych nacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
pmmal28pl "Sonda", "Kwant"..... "Laboratorium" 28.01.10, 16:43 W temacie wymieniłem te 3 programy, na których się wychowałem i z których się uczyłem. Na pierwszy ogień poszła "Sonda" najlepszy program popularno naukowy w dziejach telewizji w Polsce!!! Prowadzący program panowie A.Kurek i Z.Kamiński zginęli w wypadku samochodowym pod Raciborzem w 1989 roku, jednak pozostawili po sobie arcydzieło programów tego typu, które w dużej części zostało zniszczone, pozostało ponad 200 odcinków z 500 zrealizowanych. Także "Kwant" został zdjęty, ten program był skierowany do młodszej widowni i miał swoje miejsce w Telewizji Edukacyjnej, tak samo jak omawiane tutaj Laboratorium. Panie Wiktorze czas zacząć starania o ratowanie tego co pozostało z wymienionych przeze mnie programów, a tym bardziej trzymam za pana kciuki w walce o swój program, który chcą panu odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś