semyazzza_net 18.03.10, 13:45 "hipermarketów w tym Waitrose, Ocado, JD Sports, Accessorize, River Island i Teslo" Teslo czy Tesco bo to chyba literowka a pozostalych siecie nie widzialem u nas Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MOd Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 19:59 Dobra dobra, w Tesco z tego co wiem to są zwykłe foliówki, za to te na zdjęciu na bank pochodzą z Carefoura albo Auchana. I tam każą sobie za nie płacić, choć torby rozpieprzają się jak np. włożysz tam jakiś karton. Niby powód - ekologiczne. Do dupy z taką ekologią. To się i tak przysłuży bardziej koncernom niż nam, a za zasmiecanie zapłacą sobie malutkie kary albo wcisną łapówę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.et.put.poznan.pl 19.03.10, 14:28 Torby biodegradowalne są robione z poliakcidu, a nie żadnych soli metalicznych. Poliakcid rozpada się na C02 i H20. Wiem, bo robiłem analizę i badałem czas rozpadu. Nie wiem, skąd rewelacje wyciągnął dziennikarz Independent, ale myślę, że powinien przenieść się do gazety Dependent, bo ewidentnie "news" jest na czyjeś zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.sgh.waw.pl 21.03.10, 10:15 takie torby sa w CARREFOURZE.. w tesco nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.aster.pl 21.03.10, 10:44 Bardzo niepraktyczne,łatwo się "prują" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.03.10, 10:47 Ciekawe, jak można z soli metalicznej (np. chlorek sodu, węglan wapnia, octan potasu itp.) wyprodukować torbę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.217.146.194.generacja.pl 21.03.10, 11:00 Co to w ogóle za artykuł...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jack Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.10, 11:00 Człowiek już dawno oderwał si od swoich korzeni, od środowiska. Cokolwiek teraz zrobi będzie już wbrew niej. Brakuje nam pokory i szacunku, traktujemy ja jak "swoją" i traktujemy jak poligon. Czyńmy sobie ziemie poddaną! Dopóki się da, dopóki nas nie wypluje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysz_w Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.03.10, 11:06 a ja używam toreb z materiału, niektóre mam już od kilku lat, nic się nie dziurawi, nie pruje. Polecam wszystkim zamiast tych plastikowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fackir Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.icpnet.pl 21.03.10, 11:20 cudowne odkrycie - wiadomo było o tym od początku. mówiono wprost, że te poprzednie były bardziej bio niż te ze znaczkiem bio. ale producenci i supermarkety zrobiły na tym świetny interes. klient został jak zawsze wycyckany. Odpowiedz Link Zgłoś
andrew9 Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema 21.03.10, 11:26 koszmarny pomysł niby ekologów.Olbrzymie zyski idąc w miliony złotych dla sieci handlowych kosztem obywateli.Jeszcze kilka tak błazeńskich pomysłów i słowo ekologia będzie się kojarzyło z dernażem naszych kieszeni a to Panowie ekolodzy obróci się przeciwko Wam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.szczecin.mm.pl 21.03.10, 11:34 ta moda na "eklogię " to tylko ściema , woda na młyn dla producentów tego rodzaju gówien! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mxtplk Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.acn.waw.pl 21.03.10, 11:38 Ten artykuł wręcz nafaszerowany jest błędami merytorycznymi. 1. Plastik to materiał wybuchowy. Ten artykuł to dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego (www.independent.co.uk/environment/climate-change/green-plastics-may-be-worse-for-environment-1920707.html). Angielskie "plastic" należy tłumaczyć nie jako plastikowy, a z tworzywa sztucznego lub plastyczny. O ile potocznie (i niestety błędnie) na materiały z tworzywa sztucznego mówi się plastikowe, to w takim artykule, który aspiruje do miana naukowego czy też popularno-naukowego nie powinno dochodzić do takiej pomyłki. 2. Tworzywa degradowalne, oksydegradowalne i biodegradowalne to nie to samo. Torby biodegradowalne SĄ kompostowalne, co potwierdza ich zgodność z odpowiednimi normami polskimi i europejskimi, o której informuje specjalny symbol umieszczony na każdej z nich. Torby degradowalne i oksydegradowalne rzeczywiście nie są kompostowalne. 3. Torby biodegradowalne NIE zawierają soli metali, które są dodawane do materiałów degradowalnych i oksydegradowalnych. 4. Dziennikarzyna nawet przetłumaczyć gotowego tekstu nie potrafi poprawnie, nie mówiąc już o samodzielnym zbieraniu rzetelnych informacji. W oryginale artykułu jest napisane "might contaminate the way plastics are recycled", co znaczy, że moga utrudniać recykling tworzyw, tj. jeśli miesza się je z tworzywami przeznaczonymi do recyklingu materiałowego, to mogą one utrudniać ich recykling i pogarszać właściwości wyrobów wykonanych z materiałów pochodzących z tego recyklingu. "might contaminate the way plastics are recycled" bynajmniej nie oznacza "może zanieczyszczać środowisko", tak jak jest to napisane w piątym wierszu powyższego artykułu. 5. Dawno nie byłem już w Tesco, ale torba na zdjęciu pochodzi z Carrefoura. Mam taką w domu. 6. Artykuł został napisany do The Independent i dotyczy toreb dostępnych na rynku brytyjskim. 7. Dziennikarzyna nie wziął pod uwagę, że w The Independent też mogli się pomylić albo nie chciało mu się sprawdzać podanych informacji. Podsumowując: ten kto spłodził ten artykulik, jest nierzetelny albo głupi i nie zna angielskiego. Wyborczej gratulujmy doboru pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.reverse.destiny.be 21.03.10, 11:59 Są degradowalne. Mnie się ta torba zdegradowała zanim zdążyłam donieść zakupy do domu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.satfilm.net.pl 21.03.10, 12:13 koleś napisał dłuższy komentarz niż sam artykuł jakby ktokolwiek miał zamiar to czytać a tym bardziej się nad tym zastanawiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.03.10, 12:21 bla bla bla, bedzie mi taka cholera kazania robila o torbach a sama jedze samochodem do sklepu 3 przecznice dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krn Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.chello.pl 21.03.10, 12:45 Carrefour jest na tyle bezczelny, że każe sobie płacić 60 groszy za taką niby-ekologiczną foliówkę. Zrobili głośną akcję, że tak kochają środowisko i wszystko z miłości do niego, a jedynym powodem było wyciągnięcie dodatkowych pieniędzy od klientów. Mieszkam tuż obok i jeszcze mi się nie zdarzyło kupić takiej reklamówki. Przy stoisku warzywnym są już zwykłe siatki (na owoce i warzywa można by było - z miłości do środowiska - użyć papierowych toreb, ale jakoś Carrefour na to nie wpadł) i jeśli nie mam żadnej torby przy sobie to tam się zaopatruję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qń Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.03.10, 13:34 Teraz na to wpadli. Jeszcze 2 lata temu namawiali serdecznie do zakupu tego gówna. Odpowiedz Link Zgłoś
yeronimo Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema 21.03.10, 13:46 też uważam ,że markety zrobiły świetny interes, zwyczajnie koszty przeżucono na klientów, powinno się zakazać wytwarzania takich toreb, wówczas ludzie przynosili by własne siatki na zakupy i używali toreb wielokrotnego użytku Odpowiedz Link Zgłoś
mkkrawiec Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema 21.03.10, 13:49 eko-marketing Odpowiedz Link Zgłoś
kored Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema 21.03.10, 14:23 to samo jest z niby energooszczędnymi świetlówkami które wytrzymuja maksymalnie kilka miesięcy a kosztują kilkanascie złotych, niezły sposób na wyciągniecie kasy.Zwykłe żarówki są wycofywane ze sprzedaży, lobby świetlówkowe działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrew Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.chello.pl 21.03.10, 14:40 Carefour to wogle zenada. Ma najgorsze reklamowki, pruja sie, w dodatku trzeba za nie placic. Dlatego chodze tam gdzie daja dobre torby za darmo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaybee Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.chello.pl 21.03.10, 15:29 Carrefour to czolowy zlodziej. U nich najtansza torba kosztuje 60groszy, podczas gdy w takim Lidlu tylko 7 groszy. Uczciwy i najlepszy jest Auchan - u nic torby nic nie kosztuja, a kasjerki jeszcze same pakuja zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chemik_27 Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.10, 15:38 Jestem z wykształcenia chemikiem, nadzoruję proces produkcji siatek na zakupy dla wielkij sieci marketów. Z tymi solami to jest totalna ściema. Aby biodegradacja zaszła w pełni potrzeba soli metalicznych wydobywanych i destylowanych z pokładów rtęci, w którą bogate są tylko góry Górnego Kaukazu (Wielkie Góry Wododziałowe). Niestety sa one pełne rebeliantów, którzy zabraniają dostępu do soli. Dla kolegów chemików prawidłowa reakcja powinna wyglądac tak: Ag2O + C6H12O6 ? 2 Ag + C6H12O7. Przepraszam szarych zjadaczy chleba za dziwne znaczki ale koledzy naukówcy wiedzą oco biega. Pamiętajcie ludzie , żadne torby nie uchronią was przed zatruciem środowiska. Lepiej taka torbę spalić aniżeli wyrzucić pod ziemię bo jak się zakopie to dopiero za 5000 lat się rozłoży. Spalenie z drugiej strony jest bezpieczne dla środowiska ponieważ trujące wyziewy wiatr i tak porozdmuchuje w kosmos... Odpowiedz Link Zgłoś
kanonierka Re: Plastikowe torby biodegradowalne to ściema 21.03.10, 15:53 to taka sama ściema, jak z globalnym ociepleniem... Odpowiedz Link Zgłoś