Dodaj do ulubionych

UFO. Porozmawiajmy o UFO.

21.12.17, 20:31
Czy UFO istnieje i skąd taka pewność?
Obserwuj wątek
    • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 21.12.17, 20:40
      Jeśli twierdzisz że tak to jakie dowody a jeśli że nie to skąd taka pewność?
    • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 21.12.17, 22:47
      Co rozumiesz przez UFO?
      1. pierwotne, "wojskowe" znaczenie - "obiekt lub zjawisko na niebie, którego obserwator nie potrafi zidentyfikować, przynajmniej do momentu, gdy nie opisze obserwacji komuś innemu". Oczywiście, wiele jest takich obiektów lub zjawisk.
      2. "zjawisko socjologiczne, współczesny mit, mówiący o pojazdach innej niż nasza cywilizacji" - oczywiście, takie zjawisko istnieje, każdy sie z nim chyba spotkał.
      3. "ta część dziwnych obserwacji, która była analizowana metodami racjonalnymi i nie doczekała się ostatecznego wyjaśnienia" - oczywiście, istnieje taka część.
      Jak widzisz, nie jest trudno tak zdefiniować UFO, by istnienie UFO było oczywiste i niekwestionowane.
      • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 21.12.17, 23:15
        UFO, inaczej niezidentyfikowany obiekt latający. Ktoś przecież tym kieruje a jeśli nie jest to pojazd ziemski to chodzi o istnienie z obcej planety. Mówiąc UFO mam na myśli pospolite myslenie żywe ufoludki z zielonymi czułkami, oczywiście jeśli ktoś ma większe pojęcie na ten temat to jeszcze lepiej.
        • europitek Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 22.12.17, 00:23
          rafal.marcin.j87 napisał(a):
          > żywe ufoludki z zielonymi czułkami

Kolor czułków zależy od aktualnej mody.
        • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 22.12.17, 01:22
          Czyli - mówisz o treści mitu, o którym pisałem w punkcie drugim. Czy odpowiada on rzeczywistości. Cóż, wg kryteriów przyjętych przez naukę - nie. Nie istnieją - o ile mi wiadomo - prace wskazujące na związek tych obserwacji z aktywnością "innych".
          Około 70 lat obserwacji nie przyniosło żadnego konkretnego śladu wskazującego na aktywność Kosmitów. Takiego, który mógłby stać się przedmiotem dyskusji. Już to jest bardzo rozczarowujące dla kogoś, kto rozważałby taką możliwosć. Długotrwałe obserwacje w połączeniu z gwałtownie, bardzo gwałtownie rosnącymi możliwościami powinny przynieść jakiś postęp - a tu nic... Kiedyś byłem bardziej otwarty na rozmaite możliwości, lecz między innymi właśnie całkowity brak postępu spowodował spadek zainteresowania tematem. Ten brak realnego postępu charakterystyczny jest dla pseudonauk.
          Zaś obserwacje dziwnych rzeczy na niebie z pewnością nie tworzą jednej grupy zjawisk. Niektóre potrafiliśmy wyodrębnić, zbadać - jak np. wyładowania atmosferyczne zwane "sprites", kiedyś niekiedy opisywane jako UFO właśnie. Lecz z dzialalnoscią "Innych" nie ma to nic wspólnego.
          • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 22.12.17, 03:20
            To że nauka czegoś nie mówi to nie znaczy że tego nie ma. Istnieje mnóstwo faktów które przemawiają za prawdziwością owego zjawiska a niektórych utrwalają w przekonaniu iż tak jest i potwierdzają to.
            • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 22.12.17, 09:26
              Nauka wypracowała skuteczne metody weryfikacji twierdzeń. Umożliwiają one obiektywną ocenę tego, co subiektywnie uznajemy za "fakty". Pragniesz swoje przekonania wesprzeć autorytetem nauki - niestety, to niemożliwe. Taki jest po prostu obecny stan rzeczy, można się na niego gniewać, nie ulegnie od tego zmianie.
              • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 22.12.17, 10:10
                Obecnie nie ma i nigdy nie będzie lepszego urządzenia do weryfikacji czy jakichkolwiek badań, nawet kosmosu od mózgu. Rozum i myślenie istoty duchowej zawsze przerastać będzie maszyny i roboty i za pomocą tego można odkryć znacznie więcej niż technologia. Faktem jest to iż fenomen UFO istnieje i są też fakty które za tym przemawiają. "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" Albert Einstein.
                • petrucchio Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 22.12.17, 22:01
                  No ale to przecież umysły ludzkie wymyśliły naukę. I zrobiły to po to, żeby odróżnić wiedzę sprawdzalną, dającą się usystematyzować i wykorzystać do wiarygodnych przewidywań, od czystej i nieskrępowanej fantazji. Wymyślić można wszystko: pegazy, krasnoludki, bogów, elfy, nimfy, smoki i zielone ludki z czułkami. Jeżeli wolisz rojenia od wiedzy naukowej, niepotrzebnie pytasz o UFO na forum Nauka. Nie bardzo można dodać cokolwiek do tego, co już napisał Pomruk.
                  • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 23.12.17, 00:00
                    Umysł wymyślił naukę. Zgoda. Ale czym jest fenomen UFO? No faktem. Dzisiejsza technologia wykorzystywana jest do poszukiwania życia pozaziemskiego a przecież technologia jest owocem nauki. Nie było by takich przedsięwzięć gdyby nie było to czymś zainicjowane. Jest bardzo dużo rzeczy które wskazują na ewentualne życie pozaziemskie, takie jak obrazy średniowieczne czy chodzby kabała ktora jest starsza od Biblii i mówi o cywilizacjach pozaziemskich. Nauka tylko nie potwierdza ich istnienia i nie wyklucza że ono jest. Nauka szuka obcych, awiec jest to odpowiednie forum.
                    • cojestdoktorku Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 23.12.17, 00:20
                      jest też wiele źródeł świadczących o istnieniu krasnoludków
                      czemu powaznie traktujesz te o UFO (UFO pochodzenia pozaziemskiego) a niepowaznie te o krasnoludkach
                      • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 23.12.17, 01:53
                        Nigdy nie powiedziałem że temat krasnoludków traktuję nie poważnie. NOL i istoty pozaziemskie to poważna rzecz i dlatego mam takie podejście.
                        • europitek Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 23.12.17, 06:34
                          Skoro mówimy o <b>niezidentyfikowanych obiektach</b> latających to trzeba mieć na uwadze, że one są właśnie <b>niezidentyfikowane</b>, czyli mogą być wszystkim. O pochodzeniu od pozaziemskiej cywilizacji będziemy mogli mówić jak któryś <b>zidentyfikujemy</b>, co wymaga bezpośredniego kontaktu z takim obiektem w warunkach kontrolowanych. Jeśli to się zdarzy, będziemy mieli <b>jeden zidentyfikowany</b> obiekt, czyli urządzenie pozaziemskiego pochodzenia, jeśli identyfikacja przebiegnie pomyślnie w tym kierunku.
                          • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 12:36
                            Tak jest on tak naprawdę niezidentyfikowany ale wystarczająco wiele wskazuje na to że jest on wytworem bardziej rozwiniętej technologicznie cywilizacji od nas ponieważ np. osiąga prędkości nieosiągalne dla nas. Skoro tak jest to musi istnieć coś co potrafi to stworzyć. Najlepszym dowodem na to że w kosmosie może istnieć życie jesteśmy my sami, bo przecież jesteśmy życiem w kosmosie. To na jakiej podstawie miałbym stwierdzić że gdzieś tam nie ma życia kiedy dodatkowo to rozumiem.?
                            • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 14:04
                              Jeśli chcesz dyskutować na tym forum np. o "nieosiągalnych prędkościach" jakiś manewrujących pojazdów, musisz podać linki do jakiś realnych, rzetelnych źródeł podających wyniki pomiarów tych prędkości, metodykę dokonywania pomiarów, krytyczną ocenę i dyskusję możliwych błędów pomiarów itd. Inaczej poruszasz się w zupełnie innym obszarze - mitu , nie nauki.
                              • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 17:10
                                m.youtube.com/watch?v=rLgdc5YzQxY
                                • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 17:44
                                  Ziemskie rakiety w prawdzie osiągają prędkość tysięcy kilometrów na godzinę, czyli taka jak na filmie i większą ale równie dobrze może to być odwiedzający nas pojazd z innej planety. Takie kształty jak na tym filmie na niebie były obserwowane w średniowieczu i uwiecznianie na malowidłach

www.paranormalne.pl/topic/1939-ufo-na-malowidlach-religijnych/

Były to czasy w których oprócz latających zwierząt nic nie mogło przemierzać nieba, może jeszcze kula wyrzucona z katapulty. Dodam iż malowidła te pokazują dosyć aerodynamiczny kształt co sprzyja lataniu szybkich pojazdów. Gdyby obrazy te miałyby być stworzone celowo to artysta musiałby mieć wiedzę o aerodynamice a skąd taka w tamtych czasach? Być może dzisiejsza technologia pozwala nam na tworzenie latających spodków ale napewno nie średniowieczna i nie jeszcze starsza a spotkałem się z malowidłami z przed czasów średniowiecznych.
                                  • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 19:08
                                    Podałeś linki do filmu na youtube i do serwisu paranormalne.pl :) Nie zrozumiałeś mojego wpisu?
                                    • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 22:19
                                      Podałem ażeby przedstawić jakiś materiał z nol. Może być tak że jest on podrobiony ale pewności niema, napewno obrazy do których podałem link są autentyczne. Mowa o obcych jest już w zapiskach z przed tysięcy lat, więc z pewnością nie można tego negować a należy rozważyć. Ja uważam to za dowód na obserwację. Podchodzisz do tego sceptycznie. Tak to odbieram.
                                      • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 25.12.17, 11:47
                                        No widzisz? Właśnie do tego sprowadzają sie dziś rozmowy o UFO - dałeś doskonały przykład. Najpiew stwierdziłeś, że "osiągają ogromne prędkości". Ja spytałem, skąd o tym wiesz, poprosiłem byś podał jakiekolwiek dane na ten temat. Nie potrafiłeś tego zrobić - lecz upierasz się przy swoim. W takim razie - o czym dyskutować? Przecież materiał do dyskusji dokładnie zerowy :)
                                        • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 25.12.17, 18:36
                                          Wiem o tym z przeróżnych filmów dokumentalnych z relacji świadków a to o czym powiedziałem jest idealne do przedyskutowania. Dyskusja trwa jak można zaowazyc tylko ty podchodzisz sceptycznie do dyskusji kiedy to słusznie jest sceptyzm zastosować przy stawianej teorii. Już samo to o czym mówiłem otwiera ogromne wrota do tego tematu. Podałem link do przykładowego filmu i do obrazów średniowiecznych.
                                          • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 25.12.17, 19:12
                                            I twórcy tych filmów dokumentalnych oraz świadkowie mieli dostęp do wyników pomiarów, o które pytałem? Ja zaś dostepu do nich nie powinienem mieć i dyskutować powinienem nad tym, do czego dostępu nie mam? Dobrze rozumiem?
                                            Czy też wyniki te po prostu, zwyczajnie, nie istnieją?
                                            Nie podchodze sceptycznie do dyskusji - szukam jakichkolwiek danych, które móglbym przedyskutować. To źle?
                                            • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 00:52
                                              Przepraszam ale jak interesuje się tematyką UFO tak jeszcze nie spotkałem się z dokładnymi pomiarami tak zwanych nol , wszystkie prędkości tych pojazdów za każdym razem były sugerowane i oscylowały w jakichś tam granicach.

To świetnie że szukasz czegoś do przedyskutowania tu.
                                              Ludzie jak zeznają widują nol na niebie i jest to przeważnie bardzo aerodynamiczny kształt, często spodek. Charakteryzuje się tym że jest bardzo ciche i bardzo szybkie. Porusza się z prędkością dużo większa niż znane nam powszechnie samoloty pasażerskie czy wojskowe które nie są dla nas żadna tajemnica i widzimy je na niebie. Oczywiście są tajne wojskowe projekty które mogą przerastać nasza wyobraźnię i nasza technologia z pewnością wykracza znacznie ponad to co nam jest podane do oficjalnej wiadomości. Skoro ukrywa się przed nami tajna nowoczesną technologię to czemu służyć miało by ukazywanie się ludzia w taki sposób jak UFO ? Byłoby to zaprzeczeniem założeniu. UFO takie jak obserwowane jest w czasach dzisiejszych widywane było również choćby w średniowieczu. Te wszystkie obserwacje składają się na fenomen UFO. Tak jak już mówiłem od dawna agencje kosmiczne poszukują życia pozaziemskiego co świadczy o powadze tego zjawiska. Ważnym elementem który składa się na fenomen są zeznania świadków które zgadzają sie i przekładają na sens ich istnienia pod wieloma kątami.
                                              • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 00:59
                                                www.paranormalne.pl/topic/1939-ufo-na-malowidlach-religijnych/

Jeżeli potrzebujesz więcej informacji od osób które zajmują się tym o czym mowa to powiedz. Istnienie obcych cywilizacji jest logiczne i sensowne. Wazniejsze niż zobaczyć na oczy jest zrozumiec.!
                                              • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 01:50
                                                Otóż to. Zeznania świadków. Sugestie. Ani jednego pomiaru. Ani jednego - przez 70 lat.
                                                A przecież nie powinno być z tym większych trudności. Np. UFO relacjonowane jest jako jasno świecący obiekt widoczny na nocnym niebie. Wiszący nieruchomo, wykonujący nagłe manewry, odlatujący z ogromną szybkością. Wezmę teraz pod uwagę tylko jeden jedyny sposób obserwacji - sieci kamer, służących astronomom do rejestrowania przelotu meteorów. Działają one w nocy "na okragło". Przelot rejestrowany jest najczęściej przez wiele kamer, daje to trójwymiarowy obraz trasy przelotu, możliwe jest precyzyjne określenie zarówno toru lotu jak i prędkości obiektu w różnych jego fazach. Jeśli jakiś świecący nocą obiekt przelatywałby z ogromną predkością, byłby wręcz idealnym celem dla takiej sieci. A niezwykłe manewry natychmiast zwróciłyby uwagę każdego, analizującego zapisy z takiej sieci. Zapisów takich nie posiadamy. Czemu? Przecież to wręcz idealny środek do śledzenia takich UFO!
                                                Owszem, możliwe, że umknie mu zjawisko incydentalne. Lecz podobno UFO jest zjawiskiem masowym. Zaś sieci kamer, o których wspomniałem, wykrywają znacznie wiecej przelotów np. jasnych bolidów, niż te, które dostrzegają obserwatorzy! I mnóstwo przelotów samolotów czy satelitów, nawiasem mówiąc.
                                                Zjawiska realne charakteryzują się tym, że gdy już stwierdzimy, w jaki sposób można je zarejestrować, obserwacje stają się łatwiejsze i częstsze, a postęp w technikach obserwacyjnych przynosi szybki wzrost zarówno ilości jak i jakości wyników takich obserwacji. Dla przykładu - zjawisko "sprites" o którym wspomniałem, sfotografowane zostało po raz pierwszy w roku 1989. Lecz już około roku 1995 mieliśmy wiele obserwacji fotograficznych i filmowych tego zjawiska, wykonywanych z Ziemi, samolotów czy nawet orbity wokółziemskiej. Obecnie jest ono udokumentowane tak dobrze, że nie istnieją jakiekolwiek wątpliwości co do jego realności.
                                                Takiego postępu nie obserwujemy w "wątpliwych" dziedzinach. Wręcz przeciwnie - w miarę doskonalenia technik obserwacji zdają się nam coraz bardziej "umykać" i jeśli w nie wierzymy, musimy wymyślać coraz to nowe usprawiedliwenia, czemu np. krasnoludki czy wróżki leśne, widywane kiedyś przecież od czasu do czasu, nie pojawiają się już np. na nagraniach kamer rejestrujących zwierzynę leśną w dzień i w nocy.
                            • europitek Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 15:53
                              rafal.marcin.j87 napisał(a)
                              > Tak jest on tak naprawdę niezidentyfikowany, ale wystarczająco
                              > wiele wskazuje na to że jest on (...)

Jeśli "wystarczająco wiele wskazuje" to nie może być niezidentyfikowany, gdyż "wskazywanie" może być jedynie skutkiem naszej wiedzy o danym obiekcie. A jeśli "wiele wskazuje" to znaczy, że już go zidentyfikowaliśmy, czyli zbadaliśmy.

> np. osiąga prędkości nieosiągalne dla nas.

Fura (lub dwie) różnych obiektów naturalnych osiąga prędkości dla nas nieosiągalne.
                              • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.12.17, 17:17
                                Jeżeli coś na coś wskazuje to podsowa nam pewną myśl czy też nakierowuje w celu stwierdzenia i identyfikacji tego.
                                • europitek Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 25.12.17, 02:21
                                  Ale żeby "wskazywało" potrzebna jest wiedza o obiekcie "wskazywania", czyli jego zbadanie (zidentyfikowanie). Bez tej wiedzy "wskazywanie" będzie bardzo ryzykowne, niosące mała szansę, że "wskazuje" prawdę.
                                  • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 25.12.17, 04:44
                                    Mówi się że wiele poszlak wskazuje na to lub na tamto .
                                    Dobrze powiedziałem. Poszlaki mogą wskazywać na coś co nie zostało jeszcze sprawdzone.
                                  • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 25.12.17, 04:47
                                    sjp.pwn.pl/sjp/;2506061

Wyjaśnienie słowa -poszlaka_.
                                    • speedyhawk circumstantial evidence 26.12.17, 05:15
                                      rafal.marcin.j87 napisał(a
                                      >
                                      > Wyjaśnienie słowa -poszlaka_.
                                      >
                                      Na poszlakach oparta jest nauka zwana fizyką
                                      teoretyczną, która uważana jest za królową
                                      nauk przyrodniczych, a więc nauki w ogóle.
                        • cojestdoktorku Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 13:25
                          no to czemu akurat o UFO a nie o krasnoludkach?
                          lepiej porozmawiajmy o krasnoludkach, mamy ku temu choćby jakieś naukowe przesłanki
                          pl.wikipedia.org/wiki/Homo_floresiensis
                          kości, a wiec fakty a nie malowidła które mogą być odpowiednikiem dzieł salvadora dali
                          • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 19:16
                            Widzisz więc że skoro na naszej planecie roi się od życia to dlaczego miałoby go nie być jeszcze gdzieś. Wazniejsze niż zobaczyć na oczy jest zrozumieć. Bo co z tego że ktoś ujzy jak nic z tego nie zrozumie? To wszystko jest logiczne.
                            • cojestdoktorku Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 20:53
                              alez ja jestem zdanie że jest jeszcze gdzies
                              to nie jest jednak równoznaczne z tym ze nas odwiedza na naszej planecie

na razie chce sie dowiedziec dlaczego chcesz mówić o UFO a nie o krasnoludkach
                              coś mi się wydaje że mówisz o UFO nie dlatego ze to bardziej prawdopodobne a tylko dlatego że ten pomysł (odwiedziny obcych) Cię fascynuje o wiele bardziej niz inne (np. krasnoludki) i po prostu usilnie tego pragniesz by UFO okazało sie obcymi a przez to stajesz sie nieobiektywny swoich dociekaniach

skoro nie interesują Cie za bardzo krasnoludki o wiele wiecej obiektywizmu zachowasz zajmujac sie tym czy faktycznie kiedyś dawno temu nie plątały nam sie pod nogami zanim ich nie wybilismy

• rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 21:20
                                Krasnoludki faktycznie nie zdążyły mnie zainteresować, pewnie dlatego że nic mądrego z nich nie wynika co byłoby głośne. Interesują mnie bardziej inteligentne cywilizacje i lepiej rozwinięte ponieważ ziemianie dążą dopiero do tego i wiele z tego wynika. Jest mi to bliskie.
          • andrew.wader Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 13:37
            pomruk napisał:

> Około 70 lat obserwacji nie przyniosło żadnego konkretnego śladu wskazującego n
            > a aktywność Kosmitów. Takiego, który mógłby stać się przedmiotem dyskusji. Już
            > to jest bardzo rozczarowujące dla kogoś, kto rozważałby taką możliwosć. Długotr
            > wałe obserwacje w połączeniu z gwałtownie, bardzo gwałtownie rosnącymi możliwoś
            > ciami powinny przynieść jakiś postęp - a tu nic... Kiedyś byłem bardziej otwart
            > y na rozmaite możliwości, lecz między innymi właśnie całkowity brak postępu spo
            > wodował spadek zainteresowania tematem. Ten brak realnego postępu charakterysty
            > czny jest dla pseudonauk.

W tej dziedzinie jest jednak tak, że stale coś jest "dodawane"

wiadomosci.wp.pl/pentagon-publikuje-filmy-z-ufo-tajny-program-wyszedl-na-jaw-6199283764721793a

Wg. mnie osoby które lubią tą tematykę powinny rozważyć, skąd takie stateczki miałyby pochodzić. Czy chodziłoby o przemieszczanie się z szybkością nad-świetlną? No bo jeśli miałyby pochodzić z najbliższej okolicy to skąd ? - nawet z alfa-Centauri to trochę daleko.
            ~ Andrew Wader
            • pomruk Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 15:16
              Stale jest coś "dodawane" - tyle że jest to powielanie dokładnie takich samych obserwacji jak w latach 40-tych. I wtedy miałeś obserwacje "czegoś" dokonywane z ziemi i z pokładu samolotu. I wtedy miałeś zdjecia, ukazujące niewyraźne ciemne kształty lub jasne plamy. I wtedy miałeś programy wojskowe - pierwszym miał być Project Sign, drugim Project Grudge... Zauważ - obecny przynosi dokładnie to samo, co tamte.
              Stale jest cos "dodawane" i na pewno będzie - z tej prostej przyczyny, że zawsze masz zjawiska, których obserwator nie potrafi zinterpretować - a zjawisk takich jest zaskakująco dużo. Bardzo często wytłumaczenie obserwacji jest takie, że obserwator przyznaje "do głowy by mi to nie przyszło". Dla przykładu - niezwykły, pojawiajacy się i znikajacy obiekt świetlny "manewrujący" na niebie i wprawiajacy w zdumienie obserwatorów może okazać się... widzianym z oddali polietylenowym woreczkiem, miotanym przez wiatr, odbijającym niekiedy w stronę obserwatora promienie słoneczne - a niekiedy nie odbijającym... Otóż masz mnóstwo tego typu "śmiecia" z istnienia którego nie zdajemy sobie najczęściej sprawy. Obecnie się go zresztą namnożyło, także z przyczyn intencjonalnych - sam puszczałem "UFO" (baloniki ze świeczką jako źródłem ciepła i swiatła) a na filmach widziałem, jak wspaniałe efekty mozna uzyskać za pomocą drona... Do tego dochodzi czasem zupełnie chybiona, naprawdę mocno chybiona interpretacja obserwacji. Sam byłem świadkiem, gdy widoczny w dzień lub wieczór Księżyc był raz wzięty za balon, drugi raz za zachodzące i mocno przyćmione Słońce. Ciekawe pomyłki, prawda? Wydawało by się, że każdy wie, czym jest Księżyc.
              • rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 20:18
                Może ty uważasz że nie istnieją obce cywilizacje?
                • pomruk Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 21:02
                  Sądzę, że jest bardzo prawdopodobne, że istnieją. Choć "paradoks Fermiego" nie daje mi spokoju. Mówię oczywiście o - jak to ujmuje Wikipedia - " wyraźnej sprzeczności pomiędzy wysokimi oszacowaniami prawdopodobieństwa istnienia pozaziemskich cywilizacji i brakiem jakichkolwiek obserwowalnych śladów ich istnienia".
                  • cojestdoktorku Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 21:28
                    oszacowania są zbyt optymistyczne, nie uwzględniaja takich szczegółów jak to ze potrzebne jest silne pole magnetyczne po to by planeta nie była sterylizowana
                    i wielu innych

załóżmy jednak ze w widzialnym wszechświecie istnieje w tej chwili 3,85mln cywilizacji technicznych mających ochotę na kontakt
                    czyli nasza ludzką miarą bardzo bardzo dużo
                    jednak galaktyk w tym widzialnym wszechświecie jest 350mld dużych i około 3,5bln karłowatych (według obecnych danych z wiki bo to sie zmienia)
                    to daje nam jedną cywilizację na 1 milion galaktyk
                    ktoś kto teraz ma w pobliżu jakiś monitor z rozdzielczoscią fullHD to ma na nim dwa miliony pixeli
                    jeśli założyć ze kazdy z tych pixeli to jedna galaktyka to w tych 2mln pixeli mamy tylko dwa zawierajace cywilizacje techniczne
                    jakim cudem miałby sie znaleźć i skontaktować z talk olbrzymich międzygalaktycznych odległości, z tych dziesiątków milionów lat świetlnych
                    gdyby jakims cudem dwie cywilizacje znajdowały sie dziwnym niesamowitym trafem akurat w tym samym pixelu, a wiec w tej samej galaktyce to np. w naszej moze wciaz je dzielić około 50tys lat światła
                    czyli dalej nie ma szans byśmy się z nimi kontaktowali
                    tym bardzie nie ma szans na jakas sensowna podróż

ktoś powie ze powinniśmy ich usłyszeć
                    gdyby cywilizacja miała niezmiennie trwac przez miliony lat to mooze takie szanse choć dalej minimalne by sie pojawiły
                    ale już dziś wiemy ze taka cywilizacja jak nasza bardzo dynamicznie sie zmienia
                    za jakiś czas moze sie stać cywilizacja nie ludzi a sztucznych inteligencji z zupełnie innymi motywacjami (moze zupełnie olewac poszukiwanie obcych form życia)
                    albo moze sie stac czymś w rodzaju kokonu-matrixa, czyli mozemy stworzyć własny wszechswiat i sie w nim zanurzyć nie interesując sie wiecej pustką na zewnątrz (tak uważał Lem)
                    czas w którym jesteśmy zainteresowani kontaktem moze byc wiec stosunkowo krótki
                    i nawet jeśli w widzialnym wszechświecie jest w tej chwili te 3,85mln cywilizacji podobnych do naszej to wciąz o wiele za mało byśmy w stanie byli sie wzajemnie dostrzegać a odwiedzanie nie ma nawet mowy

• rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 21:34
                      Dla najstarszych technologicznie cywilizacji takie odległości mogą nie być problemem.
                    • cojestdoktorku Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 21:35
                      nie wiem czy dobrze pamiętam ale ten facet od kosmologiczej inflacji na jakiejś tam podstawie określił wielkość całego wszechświata (a nie tylko widzialnego) jako 10 do 23 potęgi w stosunku do tego co obserwujemy
                      czyli we wszechświeice mozemy miec w tej chwili np.
                      3,85 x 10 do potęgi 29 cywilizacji technicznych i praktycznie nie mamy szans na kontakt ze względu na odległości

nie czujemy po prostu tych odległości i dlatego nie widzimy w nich problemu, w końcu skoro przebylismy oceany, a ostatnio nawet na księżyc sie dostaliśmy to wiekszosci sie wydaje ze przebycie kosmicznej pustki to tylko kwestia dalszego rozwoju by móc przebyć wieksze odległosci
                      nic z tego
                      istnieją granice rozwoju i tak jak pewnych rzeczy sie nigdy nie dowiemy tak pewnych odległosci nigdy nie bedziemy w stanie pokonać
                    • pomruk Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 21:59
                      Oszacowania są bardzo różne, przeprowadzane zazwyczaj "w przeliczeniu na galaktykę". Tak wygląda równanie Drake'a, tyczące naszej Drogi Mlecznej. Równanie owo pokazuje ilosć cywilizacji, które chciałyby się z nami obecnie kontaktować. Zazwyczaj też mamy na myśli nie tyle bepośrednie wizyty Inych czy kontakty z nimi, ale też ślady ich astroinżynieryjnej działaności, czy wręcz "odpady" technologiczne. Ślady - dodajmy - cywilizacji istniejacych obecnie lecz również już nieistniejących. Cywilizacja, mająca naturę którą opiszemy jako "technologiczną" po pewnym czasie powinna pozostawiać po sobie takie ślady, o ile ich rozwój nie zatrzyma sie na poziomie niewiele wyższym od osiągniętego już przez nas.
                      Oszacowania dokonywane na podstawie równania Drake'a przyjmowały bardzo różne współczynniki. Jak się ostatnio przekonaliśmy, przynajmniej jeden czynnik - częstość występowania układów planetarnych - okazał się wyższy, niż sie spodziewano przed ostatnimi odkryciami. Ponieważ obecna selekcja obserwacyjna preferuje albo bardzo masywne planety, albo planety krążące wokół czerwonych karłów, można się spodziewać, że ilość planet ziemiopodobnych w poznanej dotąd próbce jest niereprezentatywnie mała.
                      • pomruk Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 22:19
                        Może doprecyzuję jeszcze: przyjmując odpowiednio małe współczynniki - np. prawdopodobieństwo 0.02 że na planecie, leżącej w ekosferze rozwinie sie życie inteligentne i ze trwanie stworzonej przez niego cywilizacji technicznej to okres kilkuset lat, możemy dojść do wniosku, że obecnie mamy tylko jedną taką cywilizację. Naszą. Dobrze, ale z cywilizacji technicznych trwajacych średnio kilkaset lat jakiś ułamek trwać mógłby zauważalnie dłużej i jakiś ułamek byłby mocno ekspansywny. Biorąc pod uwagę wiek naszej Galaktyki nie jest więc całkiem zrozumiałe, czemu żadnych śladów owej ekspansywności nie obserwujemy.
                        • cojestdoktorku Re: Pentagon ostatnio opublikował? 27.12.17, 11:19
                          dla mnie odległości tłumaczą wszystko
                          co z tego ze jest nie jedna tylko wiele skoro najbliższa w odległości np. 10mln lat światła (wiec w zasadzie nie jest tylko była)

• rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 27.12.17, 20:19
                          Należy wziąć pod uwagę to że kosmos może mieć poprosi sprzątaczy ☺
                        • rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 27.12.17, 20:26
                          Pewnie mamy zgromadzonych więcej materiałów z kosmosu w postaci filmów luz zdjęć które nie są nam pokazywane. Nie możemy powiedzieć więc że one są ale też że ich nie ma. Napewno co możemy to zastanowić się skąd wzięły się obiekty latające na tych obrazach o których mówiłem. To jest ciekawa sprawa.
                          • rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 27.12.17, 21:33
                            innemedium.pl/wiadomosc/czy-jezus-chrystus-byl-istota-pozaziemska

Ciekawy dodatek do tego o czym mówimy.
                  • rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 21:29
                    Jak już wcześniej wspomniałem w KABALE która ma tysiące lat opisane są cywilizacje technologiczne i nawet wygląd kosmosu. Są starożytne obrazy z pojazdami kosmicznymi, są zapiski biblijne że z nieba schodzą ogniste rydwany, aniołowie czy Bogowie. To wszystko się zgadza z tematyką lepiej rozwiniętych cywilizacji. Obrazy te są autentyczne. Uważam to za dowód.
                    • cojestdoktorku Re: Pentagon ostatnio opublikował? 26.12.17, 21:37
                      a na co dowodem są dzieła picassa?
                      https://uploads8.wikiart.org/images/pablo-picasso/untitled-1937-8.jpg!PinterestSmall.jpg
                      https://i.pinimg.com/originals/ee/1a/17/ee1a172b1272d67eb7816a0c48f910ce.jpg
                      z pewnością musieli istnieć tacy ludzie, a już na pewno widział ich pablo picasso
                      • rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 27.12.17, 19:55
                        Nie wiem co chciał przez to powiedzieć
                    • mlodavy Re: Pentagon ostatnio opublikował? 28.12.17, 10:25

> Jak już wcześniej wspomniałem w KABALE która ma tysiące lat opisane są cywiliza
                      > cje technologiczne i nawet wygląd kosmosu. Są starożytne obrazy z pojazdami kos
                      > micznymi, są zapiski biblijne że z nieba schodzą ogniste rydwany, aniołowie cz
                      > y Bogowie. To wszystko się zgadza z tematyką lepiej rozwiniętych cywilizacji.
                      Obrazy te są autentyczne. Uważam to za dowód.

Ten akurat obrazek jest dowodem na ignorancję. Bo ta kula to nie jest sputnik czy ufo, tylko obraz kosmosu, według starożytnych mędrców, tam widać w środku sfery Słońce, Księżyc, jest nawet na niej pas zodiaku(zarys).
                      Ci dwaj goście łapią się za bieguny, w języku polskim akurat etymologia słowa biegun (oś świata i konik na biegunach) jest jasna i dokładnie odpowiada temu przedstawieniu, nie jest to przypadek, są dwa bieguny na północy do których pozornie wychyla się Ziemia w obiegu rocznym.

https://illuminutti.files.wordpress.com/2012/05/0301.jpg

Co do starożytnych cywilizacji, no była tu wysoko rozwinięta cywilizacja hiperborejska i u Pliniusza, mamy podobny opis tego kraju Apolla, są w tym kraju bieguny oraz ekstremalne punkty obiegu planet, jest to fragment starożytnej wiedzy astronommicznej z tego kraju i o tym kraju.
                      • rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 29.12.17, 20:35
                        Spotkałem się już wcześniej z tym obrazem i był on interpretowany jako kolejny z tych obrazów na których widzimy jakiś obiekt latający ale jak się okazuje błędnie. Co możesz powiedzieć o tych obrazach do których link podałem wcześniej?
                        • mlodavy Re: Pentagon ostatnio opublikował? 31.12.17, 11:05
                          Ogólnie religie możemy uznać za starą odmianę SF... w starożytności i później był jakiś kult nieba, planet, gwiazd, geometrii (święta geometria) itp, tak więc nawet mogli coś fantastycznego domalować. Spodki są zresztą podobne do altocumulusów UFO w Szkocji Altocumulus lenticularis.

Religia i kosmologia była dość skomplikowana i powiązana ze sobą, wiele rozjaśniające sprawę "O naturze bogów".

www.pistis.pl/biblioteka/Cyceron%20-%20O%20naturze%20bogow.pdf
                          UFO jako statki obcych po co mieli by się afiszować, dużo wyżej zaawansowana cywilizacja mogłaby się tak zakamuflować, że byśmy tego nawet nie widzieli, jakieś mikrosondy w kształcie ptaków czy owadów, co oni w ogóle by mieli tu robić, jakie ich byłby cele, jeśli jakieś oczywiste przejęcie kontroli w celu panowania, to jakimś dowodem pośrednim mógłby być fakt, mocnego wyhamowania rozwoju energetyki jądrowej, czy regres w kosmonautyce.

Ale może to wynikać po prostu z naturalnej przewagi głupoty, czy istnienia lokalnych elit i ich interesów sprzedających dobrze znane i ładnie opakowane g... z krótkim okresem użytku.
                          • rafal.marcin.j87 Re: Pentagon ostatnio opublikował? 03.01.18, 12:00
                            Tematyka religii i UFO idzie w parze od początków ludzkości o czym świadczyć mogą malunki naskalne jak i już wspomniane średniowieczne obrazy. Owszem mógł ktoś celowo namalować spodki latające wraz z załogą ale ten ktoś musiałby mieć wiedzę tak jak już powiedziałem o maszynach latających i o aerodynamice. Wiedza taka w czasach średniowiecznych to spotkanie z inteligencją wyższa ponieważ dopiero dzisiejsze osiągnięcia pozwalają nam na budowę latających spodków których kształt jest jak najbardziej sprzyjający lataniu. Bardzo ważne ażeby napomnieć jest to iż właściwe postrzeganie kosmitów to albo inteligencją wyższa od naszej, taka sama lub mniej. Dzisiaj ludzie często podchodzą do ufolodkow emocjonalnie a nie racjonalnie i wielu z nich na ich widok poprostu by oszalało. Uważam że aniołowie schodzący z nieba czy też ogniste rydwany to kosmici którzy ukierunkowują nas ziemian na pewnym etapie ewolucji poprzez sporadyczne ukazywanie się w odpowiednim czasie i miejscu czego owocem są owe obrazy z latającymi obiektami. Tak zwane cuda czy objawienia to poprostu ich ingerencja co ma nas trzymać w wierze w dobrego Boga i ukierunkowywać. Rozumiem Boga stwórcę i rozumuje go bezosobowo. Nie jako białego starca z długą brodą który wszystkich kocha tylko jako niedościgniona świadomość. Podobnie jest w -Deizmie-. Uważam też że przykazania boze to przepis na to żeby nasza cywilizacja przetrwała. Wszystko w nich zgadza się z właściwie funkcjonująca cywilizacja lepiej rozwinięta od naszej, zgadza się to z logika wraz z sensem istnienia i świadomością sensu życia. Tak jest u lepiej rozwiniętych cywilizacji. Również tutaj przy rozmowie o przykazaniach jest mowa o inteligencji wyzszej, wyrastającej ponad średnia nawet w czasach dzisiejszych. Mojżesz wszedł na górę i przyniósł z niej przykazania Boże. Ja uważam że to obcy sprawujący nad nami kontrolę we właściwy sposób przekazali ten przepis, ta mądrość Mojżeszowi żeby nam pomóc właściwie się rozwinąć gdyż etap homosapiens jest bardzo niebezpiecznym etapem. Skoro UFO się pokazuje to ma w tym swój interes.
                            • grzeg34 Pareidolia 05.01.18, 12:50

> Tematyka religii i UFO idzie w parze od początków ludzkości o czym świadczyć mo
                              > gą malunki naskalne jak i już wspomniane średniowieczne obrazy. Owszem mógł kto
                              > ś celowo namalować spodki latające wraz z załogą ale ten ktoś musiałby mieć wie

Zjawiska o których piszesz są dawno zbadane i opisane naukowo, a zalicza się je do zaburzeń psychicznych zdefiniowanych pod nazwą: Pareidolia.

pl.wikipedia.org/wiki/Pareidolia
                              Oprócz przypadków "interwencji obcych", zjawisko to także opisuje przypadki rzekomych objawień na szybach (Jezusa, Maryi), a także np. erotykę drzew:

www.google.pl/search?rlz=1C1AOHY_plPL708PL709&biw=1527&bih=845&tbm=isch&sa=1&ei=jGRPWsfaAYLUkwXhxJ34Dg&q=erotyczne%2Bdrzewa&oq=erotyczne%2Bdrzewa&gs_l=psy-ab.3...256421.260398.0.261052.11.11.0.0.0.0.115.970.8j2.10.0....0...1c.1.64.psy-ab..1.2.215...0i7i30k1j0i8i7i30k1.0.HBR-9JhsYPI#imgrc=I44eBcgJluBiYM:
                              • grzeg34 Re: Pareidolia 05.01.18, 12:53
                                detektywprawdy.pl/2015/03/26/objawienia-jezusa-w-kolumbii-na-osuwisku-i-inne/
                                • rafal.marcin.j87 Re: Pareidolia 05.01.18, 13:15
                                  Tak tylko że te obrazy namalowane zostały celowo i nie sa przypadkiem natury więc nie dopatruję się w nich niczego na siłę tylko patrzę na to co uwiettrrznil artysta a to co innego niż pareidolia.
                                  • grzeg34 Re: Pareidolia 05.01.18, 13:34

> Tak tylko że te obrazy namalowane zostały celowo i nie sa przypadkiem natury wi
                                    > ęc nie dopatruję się w nich niczego na siłę tylko patrzę na to co uwiettrrznil
                                    > artysta a to co innego niż pareidolia.

Łaał, jaki niedowiarek...
                                    co tak nagle taki sceptyczny się zrobiłeś?
                                    czyżby w Tobie biblijny naukowiec "Tomasz" przebudził się?
                                  • grzeg34 Re: Pareidolia 05.01.18, 16:25

> Tak tylko że te obrazy namalowane zostały celowo i nie sa przypadkiem natury wi
                                    > ęc nie dopatruję się w nich niczego na siłę tylko patrzę na to co uwiettrrznil
                                    > artysta a to co innego niż pareidolia.

Dlaczego uważasz, że np. patelnia nie może się w sposób przypadkowy przypalić na obraz i podobieństwo Jezusa?
                                    • rafal.marcin.j87 Re: Pareidolia 09.01.18, 20:53
                                      Patelnia może przypalić się nawet na podobieństw o gumy do żucia ale to co innego niż dzieło artysty który tworzy celowo.
                              • grzeg34 Re: Pareidolia 05.01.18, 16:32
                                www.google.pl/search?q=Pareidolia&rlz=1C1AOHY_plPL708PL709&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiw54T2kcHYAhWiCsAKHRP7DS0Q_AUICigB&biw=1073&bih=692
                              • grzeg34 Re: Pareidolia 05.01.18, 16:37
                                www.google.pl/search?q=pareidolia%2Bufo&rlz=1C1AOHY_plPL708PL709&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjkktSik8HYAhUDKcAKHZCeDKAQ_AUICigB&biw=1042&bih=692
    • shlomo11 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 05:50
      Nie mamy zadnej pewnosci do tego tematu. To tylko jakas gra zgadywanka czy kosmici istnieja czy nie, i sa na to tylko trzy mozliwe solucje:
      a) nie ma zycie poza ziemia (i Boga :D), a my tylko wymyslamy bajki o UFO
      b) istnieje, ale nie chce nas spotkac (to jest zrozumiale, bo ziemia jest pelna idiotow)
      c) sa, ale nie wiedza ze my istniemy
      • cojestdoktorku Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 13:43
        jest jeszcze jedna mozliwość i moim zdaniem decydująca
        d) w kosmosie panują zbyt wielkie odległości by się móc spotykac
        • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 20:02
          Raczej kwarantanny i na nas ciążą również. Nie możemy z każdą cywilizacja się spotkać bo jesteśmy zbyt slabo rozwinięci.
          • cojestdoktorku Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 20:57
            >Nie możemy z każdą cywilizacja się spotkać bo jesteśmy zbyt slabo rozwinięci.

dlaczego to miałby być problem?
            psy czy koty albo mrówki sa o wiele słabiej rozwinięte niz mynie ukrywamy sie przed nimi
            mamy to w nosie czy one nas widza czy nie, własnie dlatego ze takie słabo rozwinięte
            gdyby były wysoko rozwinięte to własnie wtedy moze byśmy się raczyli przed nimi ukrywać

• rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 21:45
              Psy i koty to istoty z którymi ludzie dziela planetę. To normalne że z nimi żyjemy. Również i one są ziemianami tylko innym gatunkiem. Co innego jest z glizdami dla przykładu na obcej planecie. Po co robić coś bez potrzeby?. Po co pokazywać się lub oficjalnie powitać "cześć glizdy przybyliśmy z obcej planety i to jest oficjalny kontakt" kiedy one nic z tego nie zamykają. Porostu nie ma sensu z nimi dyskutować bo są za słabo rozwinięte. Poczekajmy aż dotra do etapu kiedy będą z nami komunikatywne. Nie dziwi mnie to że do nas nie przylatują z oficjalnym kontaktem kosmici bardziej inteligentni i rozwinięci. Dzisiaj na ziemi mamy czasy WOJEN RELIGIJNYCH!!!!!!! Jesteśmy bardzo słabo rozwinięci.
              • cojestdoktorku Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 27.12.17, 11:15
                > Psy i koty to istoty z którymi ludzie dziela planetę. To normalne że z nimi żyj
                > emy. Również i one są ziemianami tylko innym gatunkiem. Co innego jest z glizda
                > mi dla przykładu na obcej planecie. Po co robić coś bez potrzeby?

no własnie, po co sie kamuflowac przed jakimiś obcymi słabo rozwiniętymi glizdami, mrówkami czy świnkami morskimi

> Po co pokazywać się lub oficjalnie powitać "cześć glizdy przybyliśmy z obcej planety i to j
                > est oficjalny kontakt" kiedy one nic z tego nie zamykają. Porostu nie ma sensu
                > z nimi dyskutować bo są za słabo rozwinięte.

nie ma sensu się witać z nimi, ale tak samo nie ma sensu się ukrywać

>Dzisiaj na ziemi mamy czasy WOJEN RELIGIJNYCH!!!!!!! Jesteśmy bardzo słabo rozwinięci.

no jeśli ktoś tu przyleci to o wiele większe szanse są na to ze będzie to jakaś agresywna ekspansywna rasa, albo moze fanatycy religijni nawracajacy wszechswiat, a nie hipisi wąchający kwiatki
                by dana cywilizacja podjęła tak duży wysiłek jak podróże międzygwiezdne potrzeba silnego zaangażowania a to jest mało prawdobne u "ekologicznych lewaków", dużo wieksze szanse ze takiego wysiłku podejmą się z pełną mocą jacyś międzygalaktyczni faszyści lub krzyzowcy
                • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 27.12.17, 20:02
                  Może istnieć wiele powodów dla których nas odwiedzają. Od badań naukowych poprzez turystykę po wydobywanie złóż
                  np
      • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 19:55
        Definitywnie odpowiedz B bo to tak samo jakby ziemianie polecieli na obca planete i zastaliśmy istoty akie jak np. glizdy. Po co im się pokazywać?
        • cojestdoktorku Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 26.12.17, 21:15
          a po co sie przed nimi ukrywac?
          olalibyśmy zupełnie to czy nas widza czy nie a nie inwestowalibyśmy w ukrywanie sie przed nimi
      • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 27.12.17, 22:15
        Zdecydowanie B! Sam nie chciałbym tu przylatywać.
    • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 04.01.18, 19:28
      Ufo czy też kosmici powinni być postrzegani jako inteligencja wyższa tego samego szczebla życia co ludzie a nie jako oszałamiające dziwolongi.
      • tbernard Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 08.01.18, 14:09
        Trzeba uwzględnić, że te inteligentne istoty mogły się naoglądać filmów o Godzilli i dlatego tu nie przylatują, bo się panicznie boją.
        • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 09.01.18, 20:54
          Co myślisz że Godzilla może mieć lepszą technologię od UFO?
        • rafal.marcin.j87 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 09.01.18, 20:56
          Ja myślę że Godzilla nie ma nawet odtwarzacza DVD bo jednym przyciśnięciem Play niszczy sprzęt więc raczej mało prawdopodobne że się go boją.
    • nogard-10 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 28.11.18, 18:54
      Wiele jest dowodow na istnienie tzw.obcych obiektow,oczywiscie pewna czesc naukowcow do takiej sytuacji nie dopuszcza.Biorac np.taki fakt,tzw.WW i ocena wieku planety ziemia i ogromu obiektow w tym nazywanym WSZECHSWIATEM i co gorsze,okreslanie wieku,ZIEMIA I INNE OBIEKTY W KOSMOSIE,TO MYSL NAUKOWCOW,MOZE BYC CALKIEM INACZEJ A PODSTAWY NAUKOWE PODLEGAJA WERYFIKACJI.TEN ELEMENT WSZECHSWIATA,TAK NAPRAWDE JEST DO NIEZBADANIA,JEGO TZW.ODLEGLOSCI OD PLANETY ZIEMIA,JEST TO BARDZO POWAZNY PROBLEM.SWIAT NAUKI JEST NIEPRZYGOTOWANY TECHNOLOGICZNIE I NIE WYSTARCZA TELESKOPY I INNE OBIEKTY W KOSMOSIE A JEGO OGROM NIEMA GRANIC,DEFINICJA KOSMOSU,NIEMA GRANIC A JEGO BUDOWA I JAK TEN WSZECHSWIAT POWSTAL ITD.EPIZODY,WODA TAM LUB GDZIE INDZIEJ,PROSZE SOBIE DAROWAC,MOZE I SA JAK OSTATNIO,LECZ TO NIE ZAWSZE ZYCIE.OGROM KOSMOSU I ODLEGLOSCI OD DALSZEJ CZESCI,SA TO MILIARDY LAT SWIETLNYCH,BA MOZE WIECEJ,MOZE POSIADAJA TECHNOLOGIE O KTORYCH NIGDY CZLOWIEK SIE NIE DOWIE.TAK MERYTORYCZNIE,SKAD JEST NAGLE PLANETA ZIEMIA I CALOSC ZYCIA.
    • agent.szczypior2003 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 23.02.19, 20:45
      Moim zdaniem istnieje. Mam takie podejrzenia dlatego ze w strefie 51 jest możliwe że akurat tam są przeprowadzane eksperymenty na kosmitach lub może to kosmici podają pomysły np. telefony, internet itp. A może kosmici są ludźmi kruży ewoluowali. Może pochodzą z innej czasoprzestrzeni i nas obserwują. A w strefie 51 jak ktoś zrobi zdjęcie tak zwanego UFO to pracownicy zamazują aby ludzkość nie dowiedziała się o Kosmitach.
      • pomruk Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 23.02.19, 21:15
        To już wiem do kogo kierować pretensje w sprawie tego internetu.
        A tak serio - sądzę, że jakoś nie ma wynalazków które by się wzięły "nie wiadomo skąd". Tak, wiem, wydarzeniu w Roswell przypisywano i teflon i tranzystor i światłowody - ale jakoś dziwnym trafem wszystkie te odkrycia czy wynalazki bardzo pasowały do ówczensego stanu wiedzy i techniki.
        Nie mówiąc juz o tym, że np. teflon odkryto w 1938 roku, na 9 lat przed Roswell. Spolimeryzował w zbiorniku teterafluoroetylen, gaz używany już przedtem w chłodnictwie. Zaś pierwsze patenty na tranzystor (nie nazywano go jeszcze tak) to lata 1925-1930. Owszem, dzialajacy tranzystor ostrzowy to rok 1947, rok Roswell, ale... akurat to był mały etap, pionierskie, żmudne prace to były lata 50-60. Nie widać tu ani śladu "iluminacji z zewnątrz".
        • europitek Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.02.19, 22:24
          No dobra, to może choć wymyślenie nazwy można im przypisać? Bo przecież chyba to nie człowiek wymyślił, że krawat to "zwis męski".
          • kalllka Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.02.19, 22:38
            Zwis męski wymyślił człowiek radziecki.
            Czlowiek radziecki do wymyślania wszystkiego, a nawet do mówienia, używał radzieckich naukowców. Radzieccy naukowcy to z pewnością coś na kształt sztucznej inteligencji- ciało nadające pędu newtonowskim zasadom.. itd etc..
            Dziękuje za wypowiedz.
            • kornel-1 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.02.19, 23:18
              kalllka napisała:

> Zwis męski wymyślił człowiek radziecki.
              > Czlowiek radziecki do wymyślania wszystkiego, a nawet do mówienia, używał rad
              > zieckich naukowców. [...]

Bez sensu

k.
              • kalllka Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 24.02.19, 23:51
                Przykro mi kornelu, nie otwieram tinych linków.
                Niestety w bbcode zrodla nie są widoczne,
                I mogą być pełne osobistych zwidów pełniacych role krawatów, pomału zaciskających się na mej labedziej szyi..
                Niemniej dziękuje za próbę usensownienia ludzi radzieckich, w zamian podrzucając coś równie interesującego pozdrowię wieczornie:
                thehackernews.com/2019/02/bigscreen-vr-hacking.html
                • kornel-1 Re: UFO. Porozmawiajmy o UFO. 25.02.19, 18:35
                  kalllka napisała:

> Przykro mi kornelu, nie otwieram tinych linków.
                  > Niestety w bbcode zrodla nie są widoczne,
                  >

Nie rozumiem. Klikasz w cytuj.
                  Elementarnie.

k.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka