wobarto Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu 18.01.05, 10:50 I jak by nie liczyć 24m wysokości to nie 10 pięter! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mentor Polak potrafi -zespawac barke IP: 194.23.138.* 18.01.05, 11:01 NIestety za czasow rwpg budowalismy wiecej do IL 62 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaus Francuska myśl techniczna IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:18 Nie wsiądę do czegoś w czym Francuzi moczyli swoje łapska ubabrane w żabim tłuszczu. Jeśli ktoś jest tak genialny że wymyśla koło zapasowe opuszczane pod podłogę samochodu (polecam zwłaszcza paniom umieszczenie wymienionej opony na swoim miejscu) to być może w samolocie np jakieś awaryjne procedury uruchamia się z panelu umieszczonego na zewnątrz? Wolę im nie ufać. Sprzedają estetycznie obudowany szajs. Polecam dla porównania przejażdżkę kilkuletnią Laguną i Passatem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Re: Francuska myśl techniczna IP: *.riz.pl / 195.94.202.* 18.01.05, 11:45 Mysle ze przy twojej kulturze technicznej nie jestes zdolny by dokonwyac jakichkolwiek ocen produktow technicznych (mylisz wymiane opony z wymiana kola). No i ktos kto porownuje cokolwiek z ludowozem (rozumiem ze dla ciebie ludowoz to szczyt techniki) troszke sie kompromituje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaus Re: Francuska myśl techniczna IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 15:36 Oczywiście, w drugim przypadku też powinno być koło. Napisałem "opona" prawdopodobnie dlatego, że to właśnie ona dostarcza najwięcej "atrakcji" przy próbach podniesienia pod podłogę auta i przymocowania koła w jakiś przemyślny sposób wynaleziony przez speców z Peugeot'a. A co do ludowozu to chyba dobrze, że prównuję samochody podobnej klasy? Jaki byłby sens porównywania Clio z Audi A6? No chyba, że Twoja "kultura" techniczna dopuszcza takie operacje. W końcu można przez to uniknąć wspominania o (brrr! ohyda) ludowozie. Poza tym wybór do porównań popularnych modeli chyba nie jest niczym zdrożnym. A przed kolejnym głosem polemicznym polecam zapoznanie się (porównawcze) z innymi wytworami Francuzów. Wszak to nie tylko samochody. Jeszcze pociągi, tramwaje, metro itp. Wszędzie jak okiem sięgnąć solidność wręcz przysłowiowa :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Polska mysl ksenofobiczna... IP: 129.81.192.* 18.01.05, 17:53 Tak dla przypomnienia, ksenofobiczny panie "klaus"... "Airbus" to wspolna konstrukcja konsorcjum, w ktorego sklad wchodzi Francja, Hiszpania, Niemcy oraz Wlk. Brytania! A ekipa konstruktorow jest - zaiste - miedzynarodowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaus Re: Polska mysl ksenofobiczna... IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.05, 13:15 Nie jestem ksenofobem - po prostu realnie oceniam możliwości francuskich inżynierów na podstawie ich "dokonań" w różnych dziedzinach. Zespół mędzynarodowy to fakt ale jednak i Francuzi mają działkę, za którą odpowiadają. To wystarczy żebym się obawiał. Bo co mi z tego że np. silniki będą działać bez zarzutu jeśli rozleci się dajmy na to kadłub? ;) Ksenofobem nie jestem oczywiście - dowód to choćby moje przeciwstawienie Francuzów Niemcom, zresztą jest wielu innych do których "myśli technicznej" nie mam zastrzeżeń. Zatem jeśli już to nie "ksenofobiczny" a bardziej "francofobiczny" ;) a i to z zastrzeżeniem, że dotyczy to tylko techniki i oparte jest o konkretne przesłanki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano ja Co to żabojady nie wymyślą... IP: *.gates.com 21.01.05, 19:07 Już wystarczy Waszmość bo zaczyna to być śmieszne. Jestem inżunierem z zawodu i pracuję dla GM w Detroit, więc wisi mi czy coś jest niemieckie czy francuskie. Dlatego powozwól Wasze, że wymieniać zacznę: 1.Rafael – dorównuje a pod niektórymi względami przewyższa amerykańskie myśliwce. Z pewnością jest lepszy od niemieckich. Drogi, ale świetny. 2.Rakieta powietrze-ziemia Exotec – cholerenie droga i cholernie dobra. Zatopiła brytyjskie statki podczas wojny falklandzkiej, pomimo nieprawdopodobnej obrony przeciwlotniczej (angielskiej i amerykańskiej!). 3.Rakiety Ariane – czy ktoś jeszcze w Europie produkuje i z powodzeniem wysyła satelity za pomocą własnych rakiet? Daje to Europie pewną niezależność w podboju kosmosu. 4.A pamiętasz Waszmość słynne Citroeny? Jedne z pierwszych miały niezależne pneumatyczno-hydrauliczne zawieszenie. Technologicznie skomplikowane, ale działało jak złoto, a to już nie przelewki. I mogę tak wymieniać ale nie będę tu ksiązki pisał... Bywaj zatem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Ja tam wolę Boeingi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:21 Są szybsze i nowocześniejsze od tego przestarzałego syfu, francuziki nie potrafią nawet samochodu zmajstrować, a co dopiero samolot i jeszcze myślą, że ktoś to od nich kupi. Europa już powoli zchodzi ze światowej sceny i updada, a my zamiast sprzymierzyć się z USA, wchodzimy jeszcze do tego Eurokołchozu. Najlepsze samoloty robi USA, no i jeszcze może trochę Japonia, a Francuzi najlepiej robią ślimaki i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grądziel A ja preferuję opinie fachowców IP: *.crowley.pl 18.01.05, 11:52 Airbus jest tylko MONTOWANY we Francji z części europejskich. Tragicznie niemerytoryczne są autorytatywne opinie dyletantów na tym forum, których wirtualna wiedza o lotnictwie pochodzi z prasy lub z Internetu. Założę się że 99% z nich nie leciała nawet na parasolu teściowej - a co dopiero Boeingiem, Airbusem WizzAir czy Concorde'em Aerospace BA lub prymitywnym Embarrerem Eurolotu czy jeszcze AN 27 Lotu w Polsce. Produkcji samolotu nie można porównywać z trzepaniem samochodów = Mirage są lepsze od amerykańskich - ale gorsze od szwedzkich Grippenów, a renówki czy peżoty to badziewie w porównaniu z Volvo - ale genialne w porównaniu z polskimi. GRĄDŹL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokostary Preferuj sobie, ale pisze się EMBRAER IP: *.bielsko.msk.pl 18.01.05, 12:36 Nie wymądrzaj się, choćbyś był pilotem jednego z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete Sukces Europy. IP: *.ri.ri.cox.net 18.01.05, 14:42 Cieszyc sie nalezy ze wprowadza sie nowe technologicznie samoloty. Dla pasazerow wazne sa po pierwsze: efekty finansowe, dojazdy do lotnisk, przesiadki, dlugosc oczekiwania na odprawe. Potem nastepuje: komfort lotu, wygoda (przestrzen pomiedzy fotelami), dostep do toalety i inne udogodnienia. Mysle ze Aribus 380 bedzie mial spora liczbe klijentow. Trzeba sobie zdawac tez sprawe ze samolotami lata coraz wiecej ludzi na calym swiecie. Boening 7E7 bedzie mogl ladowac niemal na kazdym lotnisku. Na dzisiaj dojazd do JFKennedy Airport jest koszmarem. Koszmarem sa tez opoznienia startu na tak duzych lotniskach, co powoduje spoznienia na samoloty przesiadkowe. Licba pasazerow latajacych pomiedzy lotniskami molochami jest ogromna i Aribus bedzie tam na pewno odnosil sukcesy, niemniej ja widze tez miejsce dla Boeninga 7E7, bo kazde nawet wielkie lotnisko ma swoje granice "przerobu" pasazerow. Mniejsze lotniska beda wiec przezywaly swoj rozwoj i na to postawil Boening. Cieszyc sie nalezy ze jest ostra konkurencja bo klijent na tym zyskuje. Jak do tej pory niewiele zwracalem uwagi jakim typem samolotu bede lecial. Jedno wiem ze nie chcial bym leciec rosyjskim TU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka z Tuluzy Re: A ja preferuję opinie fachowców IP: 213.223.148.* 18.01.05, 15:00 Bylam osoba zwiedzajaca hale konstrukcyjne i wg tego co wiem,slyszalam i widzialam ,wiekszosc fachowcow,to ludzie z calego swiata a nie tylko Francuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaus Re: A ja preferuję opinie fachowców IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 15:39 Zdecydowanie się z Panią zgadzam. Większość fachowców to nie Francuzi (inżynierów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Ja tam wolę Boeingi... IP: 129.81.192.* 18.01.05, 17:58 Panie "Tom"... Wypowiedz pelna kompletnych bzdur i to tyle!!! P.S. A jakie to samoloty (pasazerskie?) robi Japonia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Ja tam wolę Boeingi IP: *.nys.biz.rr.com 18.01.05, 21:06 A co sie stalo z Douglasem ? Loskheedem ? Kiedys tez robili samoloty pasazerskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forecast88 Skrzydla tylne dziela sie na IP: *.pepsico.plusnet.pl 18.01.05, 11:57 skrzydla poziome (dwa - lewe i prawe) i skrzydla pionowe (jedno - tylne pionowe gorne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek wielki techniczny sukces Europy!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.05, 12:45 po ladowaniu europejskiej sondy na ksiezycu saturna, mamy kolejny prawdziwy europejski sukces, wileki samolot, ktory przescignal boenigi o trzy generacje. brawo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mężczyzna z hakiem Bedzie czym rozwalac wiezowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 12:47 Wiekszy samolot - wiecej wiezowcow moze rozwalic za jednym podejsciem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crayfish Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu IP: *.ib-pan.krakow.pl 18.01.05, 14:44 Nie ornitolog (ptaki tez nie maja tylnych skrzydel) tylko ktos od owadow - lepidopterolog np. (od motyli) albo spec od wazek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vector Olbrzym w powietrzu IP: *.devs.futuro.pl 18.01.05, 16:28 Kolejne olbrzymy w powietrzu. Drogo, jak zwykle. Jednak tylu pasażerów żaden z tych gigantów nie zabierał. Będzie odpowiednikiem Maybacha lub Titanica, jeśli patrzymy na niego jako superluksusowy statek powietrzny. Tylko kogo będzie na to stać?. Są tam najbardziej eksklusywne wnętrza, jakie kiedykolwiek widziałem ze zdjęć z jakichkolwiek samolotów(może poza filmami o Air Force One). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Narinio W zakladach Airbusa w Hamburgu Finkenwerder IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.05, 16:37 pracuje wielu Polakow.Dlatego i my mamy nasz skromny udzial w budowie A 380. Polscy inzynierowie po wydziale lotnictwa maja tam szanse na prace. Nic jak tylko sie o nia ubiegac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Airbus a Boeing IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:33 chociaż jestem całkowicie za zwiększeniem konurencyjności Europy do U.S.A. nie podoba fakt, że jeden samolot jest budowany przez kilka państw. U.S.A. samo wszystko zrobiła, to idzie na ich konto. A w Europie? Tutaj kółko, tam siedzonka... dobrze że Ameryka się chciała sądzić. Ale oczywiście U.E. chce złożyć kontrpozew. Boeing zaczął robić dobre samoloty, a Airbus to takie byle co z U.E. Oczywiście niechcę, aby odebrano mnie jako jaiegoś pro-amerykana, eurofoba...po prostu coś mi się tu nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wedrowiec3 Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu IP: *.man.bydgoszcz.pl 18.01.05, 20:05 w przypadku katastrofy,ile będzie ofiar!!!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mietek Wielcy przywodcy UE Chirac, Szroder, Blaiir IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.05, 20:19 i zapatero na najwiekszej uroczystosci przdstawienia najnowszego produktu europejskiego, 5 krotnie przewyzszajacy klas a i komfortem i inne samoloty. UE pokazala swoja wielkosc techniczna, potwierdzilo to ladowanie europejskiej sondy na ksiezycu saturna. Im bardziej niektorzy sa dalej od naszej Europy tym lepiej dla niej. Brawo UE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F16 Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu IP: *.aster.pl 18.01.05, 20:42 Trudną będzie decyzja ministra obrony w sprawie zestrzelenia takiego olbrzyma nad Polską... Czy ktoś zakładał, że to będzie cel do aktu terrorystycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avioneciorz marketingowe pieprzenie IP: *.access.telenet.be 18.01.05, 20:47 Juz niech nie wychwalaja!!! utopili pieniedzy w jakis chory projekt i teraz go pchaja gdzie popadnie ! pewno chopoki ktore zrobily badanie rynku i stwierdzily ze na takiego looja jest zaptrzebowanie , juz szykuja sie do odlotu ale z Airbusa. 550 osob na dwa poklady na ktory lot znajdzie sie tylu pasazerow? chyba Jedynie na czarter Bagdad - Manhattan( z ladowaniem bez wyciagnietego podwozia ) ilu pasazerow musie zabrac zeby paliwo i obsluge oplacic? Na mojego nosa to jest wtopa i to wielka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: marketingowe pieprzenie??? IP: 129.81.192.* 18.01.05, 21:39 Masz bardzo krotki wzrok chlopcze "avioneciorzu"! A rynek lotniczy rzadzi sie nieco innymi prawami nizli marketing i sprzedawanie - powiedzmy - mydla ale... moze o tym nie wiesz... P.S. A odpowiedz jest prosta - Azja! Tam ruch lotniczy rosnie najszybciej i tam najlatwiej bedzie zapelnic kazdy - nawet najwiekszy samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciru Re: marketingowe pieprzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 19:08 drogi avio...cos tam. po twojej wypowiedzi o wrozeniu wielkiej klapy projektowi airbusa, chcialem tylko wyrazic zadowolenie ze nie kierujesz gospodarka polski, bo pojecie masz o tym slabiutkie. conajwyzej mozesz byc z samoobrony, ale na nich napewno nie bede glosowal wlasnie dlatego, ze swietnie do nich pasujesz! a co do oplacalnosci, jesli sie niemyle to wszystkie takie projekty maja bys skompensowane ekonimicznie na 60, albo 70 procentowe zapelnienie. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTEK Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu IP: 216.223.64.* 18.01.05, 21:11 LOT POWINIEN KUPIC BOEINGI,WSZAK PRZYJAZN Z PRZODUJACA DEMOKRACJA ZOBOWIAZUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
hki Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu 18.01.05, 21:30 Nie rozumiem tych lamentów na temat ewentualnej katastrofy- największy wypadek w którym uczestniczył JEDEN samolot to 520 ofiar- B747 w Japonii. 555 to niewiele więcej. Zresztą popatrzcie sobie na ilośc katastrof- jest znikoma. Co do przystosowania lotnisk dla A380- większość duzych portów jest przygotowana więc tutaj bym się nie martwił. LOT nie zakupi 380 gdyz sa one za duże na nasze potrzeby. Niech nasi kupia 330 i otworza się na kierunki azjatyckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nielot Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu IP: *.pen.dialup.connect.net.au 19.01.05, 03:56 Broniu, gdybys pokonywal chociaz raz w roku trase Sydney - Europa leciwym, ciasnym, glosnym B747 w 24-28 godzin plus miedzylowanie przymusowe po paliwko...to..gdyby nawet grzybolog podal ci waidomosc o takim cudku jak Airbus A 380 ..pialbys z zachwytu.By the way, czy czescia skladowa samolotu sa skrzydla czy moze kapelusze? No, badz markotny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła 747 latał tez non stop na tej trasie IP: *.iod.krakow.pl / *.IOd.krakow.pl 19.01.05, 09:37 747 pare razy latał non stop na tej trasie ale pasażerowie nie wytrzymali i dlatego są przerwy ! praktycznie to chyba sa dwie takie ładne trasy londyn Auckland przez Los Angeles i Rio - Johannesburg - Hong Kong, były jeszcze takie trasy aeroflotu moskwa cypr libia dakar, wyspy na środku atlantyku, brazylia i peru lub chile, albo moskowa shanon hawana i dalej lub moskwa - gander i dalej pasażerowie odwidzali szalety na lotniskach np to w Hawanie !! ale teraz to pewnie historia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RafalN Nowy wielki airbus już gotowy do lotu IP: *.ipt.aol.com 19.01.05, 16:42 Cieszę się, że Airbus ruszył ostro do przodu. W końcu ileż można było czekać na konkurenta dla B747. Malkontentom którzy wróżą klapę projektu przypomnę, że sprzedano już ponad 100 maszyn. A jasne jest, że większość przewoźników wstrzymuje się z decuzja kupna do czasu ukończenia testów w locie i generalnie sprawdzenia się samolotu w praktyce. A tych co oceniają francuską myśl techniczną na podstawie samochodów, proszę żeby przejechali się kiedyś samochodem amerykańskim. Paliwa żre toto tyle co czołg, w środku wszystko klekocze, zakręcać się tym nie da, bo układ kierowniczy do bani. Co chwila coś się psuje, odpada itp. I nijak się to ma do ich technologii lotniczej, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Nowy wielki airbus już gotowy do lotu IP: *.pwn.com.pl 20.01.05, 13:53 Zdecyduje sprawność dużych lotnisk. Jak będą gubić bagaże to ludzie będą woleli bezpośrednie połączenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bieluś niespodzianka dla terrorystów IP: 82.160.38.* 28.01.05, 16:30 teraz to terroriści bedą mieli co robic takim samolotem mozna zrobić dziure wielkości boiska do nogi. Taki samolot nic by niezostawił z wtc. masakra to dopiero będzie się działo. Odpowiedz Link Zgłoś