Gość: pilne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 19:15 dysk I/O error.replace the disk,end the press any key...-chce zformatowac dysk i taki komunikat sie pojawia gdy wkladam dyskietke startowa .poprosze o rade .Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zezen Re: Piękno nauki 22.09.05, 20:13 Zrób temu błędowi zdjęcie, najlepiej w ultrafiolecie, i prześlij. Może wygrasz konkurs? Odpowiedz Link Zgłoś
insite jak nie czyta, to albo naped do bani, albo dysketk 23.09.05, 00:29 a BIOS masz dobrze skonfigurowany? Gość portalu: pilne napisał(a): > > dysk I/O error.replace the disk,end the press any key...-chce zformatowac > dysk i taki komunikat sie pojawia gdy wkladam dyskietke startowa .poprosze o > rade .Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
insite kto pisal tekst pod zdjeciami? 23.09.05, 00:31 jak promieniowanie podczerwone moze wzbudzic fluorescencje w swietle widzialnym? Jak oni wpakowali WSZYSTKIE substancje fluoryzujace w taka mala rurke? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noga Re: kto pisal tekst pod zdjeciami? IP: *.3.pl 23.09.05, 10:52 Nogą upchnęli i zatkali korkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: kto pisal tekst pod zdjeciami? 23.09.05, 14:22 Pisał jakiś dziennikarz - oni wszystko potrafią popieprzyć ;-). Oczywiście, fluorescencja "świeci" w dłuższej fali niz promieniowanie wzbudzające ją. I oczywiście nie wepchnęli w rurkę - to jest mozaika zdjęć. Za to fotografia bagien piękna. Za młodu chciałem fotografować z latawca, a zwłaszcza rakiety, ale była taka Służba Bezpieczeństwa - okropnie jej sie takie pomysły nie podobały. Ja zrezygnowałem, niektórzy koledzy olali Służbę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 dla insite IP: *.ifpan.edu.pl 23.09.05, 15:26 Nikt niczego nigdzie nie pakował. Ostatnia ilustracja to INFOGRAFIKA. To takie nowe słowo, podobnie jak "biometr". Nie wiem dokładnie co zaś by to mogło być, ale na pewno nie jest to fotografia. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: dla insite 23.09.05, 15:37 Ostatnio tyle nowych słów... Infografika. Biometr. Trudno się połapać ;-) A obrazkom nie wierzcie - teraz byle kto zrobi obrazek, pokazujący lądowanie Marsjan na Wenus. Kiedyś zrobiłem piękne (i prawdopodobne) obrazy uderzenia planetoidy w Saturna (straciłem je, bo komp siadł). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enzo Re: kto pisal tekst pod zdjeciami? IP: *.rockefeller.edu 23.09.05, 17:48 > jak promieniowanie podczerwone moze wzbudzic fluorescencje w swietle widzialnym? Moze. Efekt wielokwantowy. W skrócie: flurescencja może być wzbudzona poprzez jednoczesne pochłonięcie więcej niż jednego fotonu, których suma energii równa się energi wzbudzenia. Intensywność emisji E ~ I^n, gdzie n ilość fotonów, I - intensywność wiązki oświetlającej. Efekt standardowo jest wykorzystywany w mikroskopii konfokalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: kto pisal tekst pod zdjeciami? 23.09.05, 17:52 Masz rację. Wycofuję poprzednie uwagi, bo zakładałem, że 1 kwant wzbudzajacy daje 1 kwant wypromieniowany (inna sprawa, że prawie zawsze tak jest). Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Ciekawostka 23.09.05, 18:06 Przyjrzyjcie się napojowi typu "TONIC", zawierającego chininę. W świetle dziennym zauważycie wyraźną, niebieskawa fluorescencję od strony swiatła słonecznego. Chinina fluoryzuje! Wygląda to w ten sposób, że w szklance maleńka warstewka od strony Słonca będzie lekko świecić niebieskawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thriller fan Re: Piękno nauki w Polsce IP: *.chello.pl 23.09.05, 00:48 A w razie problemów, żeby przeforsować swoje racje, można wykorzystać ochroniarzy: wiadomosci.onet.pl/1168145,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pronauka 2005 Re: Piękno nauki IP: *.bib.wpia.us.edu.pl 23.09.05, 14:52 Nauka jest jeszcze piękniejsza niż na zdjęciach wtedy gdy może uratować komuś życie.Kiedy wreszcie zaczniecie pisać poważniej? Nanotechnologia,elektronika kwantowa,lasery,nowe materiały dla was nie istnieją? Nic się w tych dziedzinach nie dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
pomruk Re: Piękno nauki 23.09.05, 14:57 OK, załóż nowy wątek "piękno nauki". Niektóre wątki są mało powazne (żartobliwe), inne bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Piękno nauki czy piękno przyrody? IP: *.ifpan.edu.pl 23.09.05, 15:34 Nie mogę się powstrzymać i nie zaprosić zainteresowanych na wystawę zdjęć o zbliżonej tematyce wykonanych przez uczniów. Wcale nie są gorsze, niż te tutaj (no, mózgów dzieci nie fotografowały), za to w dużo większym formacie. Wystawa uświetniała Zjazd Fizyków, który odbywał się w ub. tygodniu a teraz (jeszcze) można ją obejrzeć, całkowicie za friko, w Instytucie Fizyki PAN, niedaleko od Galerii Mokotów. Dojazd autobusami 117, 141, 186, 189, przystanek nazywa się "Instytut Fizyki". Warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coto Re: Piękno nauki IP: *.konst.silesianet.pl 23.09.05, 19:21 Kto wymyslil taki durnowaty tytul? To jest piekno przyrody, a nie nauki. Piekno nauki tkwi np. w E=mc2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iKS Re: Piękno nauki IP: 217.153.26.* 23.09.05, 21:06 >Przypomnijmy sobie choćby schematy ludzkiej anatomii naszkicowane węglem przez Leonarda DaVinci< Jakim węglem? Nie mogę sobie przypomnieć... Jeśli już, to sangwiną lub tuszem. Nie chcę narzekać na poziom edukacji w ogóle, ale redaktorzy piszący o nauce powinni, być douczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fraktal A co na to matematyka? IP: *.atol.com.pl 25.09.05, 16:55 www.fractal.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś