Gość: H5N1 IP: *.pronet.lublin.pl 15.12.05, 19:39 Białe znaczy lepsze. :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: juri Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 19:48 jak to biala preferowana, skoro ten kolor nie jest dominujacy wsrod ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najzdolniejszy Re:Każdy Polak genetycznie powinien otrzymać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:06 Każdy Polak wyjeżdżający za pracą powinien otrzymać genetycznie czarną skórę oraz statut polskojęzycznego bezpaństwowca na wniosek moherowej koalicji. Każdy moher oprócz atenki nastawionej na odbiór oszołomstwa katolickiego powinien otrzymać aureolkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Biela i czarna rasa, fajne - a co z zoltkami? 16.12.05, 22:26 Japonskiego jena nie znalezli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł [...] IP: *.kompania.net 16.12.05, 22:41 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 16.12.05, 00:40 jak to nie jest ? każdy chce się wybielić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Do produlcki wit D nie potrzeba duzo swiatla IP: *.ucsd.edu 15.12.05, 22:13 wiec teoria, ze jasniejsza skora jest preferowana na polnoc od rownika jest zupelnie bledna. Nie mowiac o tym, ze pierwotny czlowiek spozywal duzo wiecej miesa niz teraz, a razem z nim wiecej tluszczu i wit D! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmin Re: Do produlcki wit D nie potrzeba duzo swiatla IP: *.dynamic.qsc.de 15.12.05, 22:25 Czy autor artykulu o lodowcach nigdy nie slyszal? Nie wie facet jak sie odpigmentowalismy a na genach rybki sie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Re: Do produlcki wit D nie potrzeba duzo swiatla 16.12.05, 02:15 jak się odpigmentowaliśmy? pytam serio, bo moja wiedza jest na 'poziomie' tej wersji z kompromisem między vit D a karnacją powstrzymującą UV. I tak to jest opisywane w literaturze i np. filmach BBC. Jeśli są jakieś inne czynniki to chętnie się dowiem. pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Ale co z żółtymi ludami północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:32 Ale co z ludami syberyjsko-eskimoskimi i ugro-finskimi przeciez one wczesniej zasiedlaly tereny polnocne (ugro-fini byli przed nami w Europie polnocnej, np. Saami) a zachowaly afro-azjatycka wersje genu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokado Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.lze.lodz.pl 16.12.05, 07:24 Nie dania tylko np. Danio pręgowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sheriffMarley Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.05, 14:58 raczej białe znaczy zmutowane...proszę przeczytać uważniej...jesteśmy (biali) jedynie mutacją genetyczna osób czarnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:15 Czyli wynikiem specjalizacji, ewolucji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r39 Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.ifpan.edu.pl 16.12.05, 15:09 Czyż ostatnie zdanie: "Mogą także pomóc w opracowaniu skuteczniejszych kosmetyków, np. kremów z filtrem czy samoopalaczy." nie wskazuje jasno i wyraźnie, że nie chodzi o żadną naukę, tylko o lepszy "naukowy podkład marketingowy" dla pewnej klasy produktów, głównie kosmetycznych? P.S. Czy czarni chorują na czerniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sekwnecja [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:50 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J_P Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.ibch.poznan.pl 16.12.05, 23:08 sorry - mylisz sie - to nie jest sekwencja genu tylko bialka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słowianin [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:53 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
busdriver1 Czy M. Jackson uzyska wreszcie naturalna biel ? 16.12.05, 21:32 trzymam kciuki, moze naprawią majkela Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 16.12.05, 21:55 Mnie się "podoba" poprawność polityczna autora: Europejczycy i rdzenni mieszkańcy Afryki (murzynów już nie ma?) Europejczycy i pierwotni mieszkańcy Afryki (Austrlopiteki czy jak?) Jak durni amerykania: u nich murzyn to afroamerykanin. Gdyby być konsekwentnym to biali amerykanie byliby "euroamerykaninami" a azjaci to "azjoamerykanie". Pewnie są również "azjo arykano amerykanie" czy "amerykano amerykanie" (indianie) itd. Co w przypadku murzyna z Afryki bawiącego czasowo w USA? "Afrokanin"? ;-))) A my to "rdzenni mieszkańcy Europy" i "pierwotni mieszkańcy Europy" ;-))) Wolę być po prostu Europejczykiem, albo białym. Od razu widać kto ma kompleksy i kryje się za neologizmami. I kto jest prawdziwym rasistą uważając, że nazwanie kogoś murzynem jest wysoce obraźliwe i nie może być użyte w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liliana Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.server.ntli.net 16.12.05, 22:08 afroamerykanie to ci ktorzy mieszkaja w ameryce od kilku pokolen.. jestem mulatka i mozna nawet nazwac mnie w polowie murzynka nieprzeszkadza mi to do poki nikt nie bedzie do mnie wolal "ty murzynie!" kompleksow nie mam zadnych, i moja ciemna czesc rodziny zapewne tez ich nie ma, mieszkalam i w afryce i w europie przez jakis czas rownierz wpolsce i wierz mi ze to wlasnie polacy sa najbardziej zakapleksionym narodem... przepraszam jesli w mojej wypowiedzi pojawiaja sie bledy nigdy nieuczylam sie polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herr Kriss Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:36 Nie uczylas sie polskiego? oO W sumie piszesz lepiej niz znakomita wiekszosc userow forum... Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 17.12.05, 01:04 Stosunek Polaków do Murzynów nie jest, moim zdaniem, wynikiem kompleksow, lecz braku kontaktów osobistych. Z opowiadań rodziny wiem, że przed II wojną światową w Warszawie był tylko jeden Murzyn (pracował w hotelu "Europejski"), a przez wiele lat po tej wojnie przedstawiciele innych ras byli rzadkością. Nawet dzisiaj gdybyś pokazała - przykładowo - Japończyka, Chińczyka i Kazacha, to zdecydowana większość Polaków nie byłaby w stanie ich odróżnić, nie mówiąc już o rozróżnieniu mieszkanców Etiopii i Konga. Powiem więcej, ludzie nie odróżniają od siebie nawet Gruzinów, Ormian, Żydów i Arabów. Takich przykładów mogę dać cały worek. Zresztą nie jesteśmy pod tym względem wcale gorsi od innych narodów - czytałem kiedyś wspomnienia polskich sportowców z olimpiady w Tokio (1964) i zarykiwałem się ze śmiechu z tego, jak Japończycy reagowali na "innych". Odpowiedz Link Zgłoś
schizo123 Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 17.12.05, 00:11 >Jak durni amerykania: u nich murzyn to afroamerykanin. Murzyn po polskiemu brzmi lagodnie, ale przetlumacz sobie na inglisz i moze zrozumiesz, ze to obrazliwe slowo! > Od razu widać kto ma kompleksy i kryje się za neologizmami. I kto jest > prawdziwym rasistą uważając, że nazwanie kogoś murzynem jest wysoce obraźliwe tak, lepiej mowic glupek zamiasy wyksztalcony w stopniu podstawowym - to na pewno nikogo nie obrazi. pomysl troche wpierw zanim cos napiszesz, mnie nie przeszkadza owa poprawnosc polityczna, jak slysze Afroamerykanin to milej brzmi niz jak Murzyn - czyli porsto z plantacji... Tobie chyba przeszkadza, wiec do kogo z tym rasizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Afro czy nie Afro 17.12.05, 00:53 schizo123: > Murzyn po polskiemu brzmi lagodnie, ale przetlumacz sobie na inglisz i moze > zrozumiesz, ze to obrazliwe slowo! Jak może ,,Black'' brzmieć obraźliwie, skoro ,,White'' nie brzmi obraźliwie? Tak, jasne, że można tego murzyna przetłumaczyć inaczej, ale można też tak. Amerykańscy murzyni od wielu pokoleń mieszkają w Ameryce. Najczęściej (jak wszyscy Amerykanie) nie znają nawet własnego stanu a co dopiero Afryki Odpowiedz Link Zgłoś
europitek Re: Afro czy nie Afro 17.12.05, 01:16 Prawdę mówiąc, to poprawność polityczna w kwestii nazewnictwa jest bez sensu, bo w rzeczywistości nie jest ważne "co" mówisz, tylko "jak". Bez "odpowiedniej" intonacji, miny czy gestu większość narodowo-rasowych epitetów brzmi bardzo blado. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joasia ja tam nie jadam dań pręgowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 23:19 jak jacyś żydowscy naukowcy. W ogóle to co za człowiek je danie pręgowane?!?? Ja jadam zwykłe dania i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.chello.pl 16.12.05, 23:46 Białe znaczy inne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford I tylko to ci pozostalo, by sie dowartosciowac? 17.12.05, 02:01 Biedaczek, dopisuje sobie ideologie do MUTACJI :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: 213.158.197.* 17.12.05, 08:40 Adam (ten z raju) był czarny. trzeba teraz przemalować wszystkie obrazy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:25 Ale jak wytlumaczyc, ze ludy syberyjskie eskimoskie i ugro-finskie zyjace w jeszcze bardziej skrajnych warunkach i zyjace w nich wczesniej od bialych, zachowaly gen w wersji afro-azjatyckiej? Cos w tym jest;) Biale jest fajniejsze;). Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 18.12.05, 13:54 Ale trzeba przyznać, że tym razem Gazeta dała text błyskawicznie, zaraz po publikacji textu źródłowego w Science. BBC miało dwa dni opóźnienia. Zwykle jest na odwrót :). PS: Dlaczego jesli ktoś wklei linka, to post jest kasowany, a nie kasuje się wpisów za zawieranie kompletnych bredni, albo bycie nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
plazzek Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 19.12.05, 12:42 A mnie się spodobał komentarz w telewizorni, że będzie można ujednolicić barwę skóry wszystkich ludzi. Najlepiej od razu też wygląd, niech wszyscy będą tacy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Danio pręgowany :] IP: *.netkomp.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:48 za łebka to hodowaliśmy, ale nie znało się nazwy gatunkowej- mówiliśmy na nie "oświęcimki"... Odpowiedz Link Zgłoś