Dodaj do ulubionych

Odkryto gen koloru ludzkiej skóry

IP: *.pronet.lublin.pl 15.12.05, 19:39
Białe znaczy lepsze. :))
Obserwuj wątek
    • Gość: juri Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 19:48
      jak to biala preferowana, skoro ten kolor nie jest dominujacy wsrod ludzi?
      • akirah Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 15.12.05, 20:30
        w _E_U_R_O_P_I_E_
        • Gość: najzdolniejszy Re:Każdy Polak genetycznie powinien otrzymać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:06
          Każdy Polak wyjeżdżający za pracą powinien otrzymać genetycznie czarną skórę
          oraz statut polskojęzycznego bezpaństwowca na wniosek moherowej koalicji.

Każdy moher oprócz atenki nastawionej na odbiór oszołomstwa katolickiego
          powinien otrzymać aureolkę.
          • tarura Biela i czarna rasa, fajne - a co z zoltkami? 16.12.05, 22:26
            Japonskiego jena nie znalezli ?
            • Gość: Paweł [...] IP: *.kompania.net 16.12.05, 22:41
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • kropek_oxford Tez MUTANT. Jak i biali (jest w tekscie) 17.12.05, 02:02

• yanca3 Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 16.12.05, 00:40
        jak to nie jest ? każdy chce się wybielić !
    • Gość: Krzysiek Do produlcki wit D nie potrzeba duzo swiatla IP: *.ucsd.edu 15.12.05, 22:13
      wiec teoria, ze jasniejsza skora jest preferowana na polnoc od rownika jest
      zupelnie bledna. Nie mowiac o tym, ze pierwotny czlowiek spozywal duzo wiecej
      miesa niz teraz, a razem z nim wiecej tluszczu i wit D!
      • Gość: karmin Re: Do produlcki wit D nie potrzeba duzo swiatla IP: *.dynamic.qsc.de 15.12.05, 22:25
        Czy autor artykulu o lodowcach nigdy nie slyszal? Nie wie facet jak sie
        odpigmentowalismy a na genach rybki sie zna.
        • yoric Re: Do produlcki wit D nie potrzeba duzo swiatla 16.12.05, 02:15
          jak się odpigmentowaliśmy?
          pytam serio, bo moja wiedza jest na 'poziomie' tej wersji z kompromisem między
          vit D a karnacją powstrzymującą UV. I tak to jest opisywane w literaturze i np.
          filmach BBC. Jeśli są jakieś inne czynniki to chętnie się dowiem.
          pzdrv
          • Gość: Biały Ale co z żółtymi ludami północy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:32
            Ale co z ludami syberyjsko-eskimoskimi i ugro-finskimi przeciez one wczesniej zasiedlaly tereny polnocne (ugro-fini byli przed nami w Europie polnocnej, np. Saami) a zachowaly afro-azjatycka wersje genu?
    • Gość: Mokado Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.lze.lodz.pl 16.12.05, 07:24
      Nie dania tylko np. Danio pręgowanego.
    • Gość: kasia Wiedzą, że niewiele wiedzą... IP: *.chello.pl 16.12.05, 10:21
    • Gość: sheriffMarley Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.05, 14:58
      raczej białe znaczy zmutowane...proszę przeczytać uważniej...jesteśmy (biali)
      jedynie mutacją genetyczna osób czarnych
      • Gość: Biały Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 21:15
        Czyli wynikiem specjalizacji, ewolucji;)
    • Gość: r39 Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.ifpan.edu.pl 16.12.05, 15:09
      Czyż ostatnie zdanie:

"Mogą także pomóc w opracowaniu skuteczniejszych kosmetyków,
      np. kremów z filtrem czy samoopalaczy."

nie wskazuje jasno i wyraźnie, że nie chodzi o żadną naukę,
      tylko o lepszy "naukowy podkład marketingowy" dla pewnej
      klasy produktów, głównie kosmetycznych?

P.S. Czy czarni chorują na czerniaka?
    • Gość: sekwnecja [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:50
      • Gość: J_P Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.ibch.poznan.pl 16.12.05, 23:08
        sorry - mylisz sie - to nie jest sekwencja genu tylko bialka :)
    • Gość: Słowianin [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 18:53
    • busdriver1 Czy M. Jackson uzyska wreszcie naturalna biel ? 16.12.05, 21:32
      trzymam kciuki, moze naprawią majkela
    • framberg Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 16.12.05, 21:55
      Mnie się "podoba" poprawność polityczna autora:
      Europejczycy i rdzenni mieszkańcy Afryki (murzynów już nie ma?)
      Europejczycy i pierwotni mieszkańcy Afryki (Austrlopiteki czy jak?)

Jak durni amerykania: u nich murzyn to afroamerykanin.
      Gdyby być konsekwentnym to biali amerykanie byliby "euroamerykaninami" a azjaci
      to "azjoamerykanie". Pewnie są również "azjo arykano amerykanie" czy "amerykano
      amerykanie" (indianie) itd. Co w przypadku murzyna z Afryki bawiącego czasowo w
      USA? "Afrokanin"? ;-)))

A my to "rdzenni mieszkańcy Europy" i "pierwotni mieszkańcy Europy" ;-)))

Wolę być po prostu Europejczykiem, albo białym.
      Od razu widać kto ma kompleksy i kryje się za neologizmami. I kto jest
      prawdziwym rasistą uważając, że nazwanie kogoś murzynem jest wysoce obraźliwe i
      nie może być użyte w artykule.
      • Gość: liliana Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.server.ntli.net 16.12.05, 22:08
        afroamerykanie to ci ktorzy mieszkaja w ameryce od kilku pokolen.. jestem
        mulatka i mozna nawet nazwac mnie w polowie murzynka nieprzeszkadza mi to do
        poki nikt nie bedzie do mnie wolal "ty murzynie!" kompleksow nie mam zadnych, i
        moja ciemna czesc rodziny zapewne tez ich nie ma, mieszkalam i w afryce i w
        europie przez jakis czas rownierz wpolsce i wierz mi ze to wlasnie polacy sa
        najbardziej zakapleksionym narodem... przepraszam jesli w mojej wypowiedzi
        pojawiaja sie bledy nigdy nieuczylam sie polskiego
        • Gość: Herr Kriss Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:36
          Nie uczylas sie polskiego? oO W sumie piszesz lepiej niz znakomita wiekszosc
          userow forum...
        • europitek Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 17.12.05, 01:04
          Stosunek Polaków do Murzynów nie jest, moim zdaniem, wynikiem kompleksow, lecz
          braku kontaktów osobistych. Z opowiadań rodziny wiem, że przed II wojną światową
          w Warszawie był tylko jeden Murzyn (pracował w hotelu "Europejski"), a przez
          wiele lat po tej wojnie przedstawiciele innych ras byli rzadkością. Nawet
          dzisiaj gdybyś pokazała - przykładowo - Japończyka, Chińczyka i Kazacha, to
          zdecydowana większość Polaków nie byłaby w stanie ich odróżnić, nie mówiąc już o
          rozróżnieniu mieszkanców Etiopii i Konga. Powiem więcej, ludzie nie odróżniają
          od siebie nawet Gruzinów, Ormian, Żydów i Arabów. Takich przykładów mogę dać
          cały worek.
          Zresztą nie jesteśmy pod tym względem wcale gorsi od innych narodów - czytałem
          kiedyś wspomnienia polskich sportowców z olimpiady w Tokio (1964) i zarykiwałem
          się ze śmiechu z tego, jak Japończycy reagowali na "innych".
      • schizo123 Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 17.12.05, 00:11
        >Jak durni amerykania: u nich murzyn to afroamerykanin.

Murzyn po polskiemu brzmi lagodnie, ale przetlumacz sobie na inglisz i moze
        zrozumiesz, ze to obrazliwe slowo!

> Od razu widać kto ma kompleksy i kryje się za neologizmami. I kto jest
        > prawdziwym rasistą uważając, że nazwanie kogoś murzynem jest wysoce obraźliwe

tak, lepiej mowic glupek zamiasy wyksztalcony w stopniu podstawowym - to na
        pewno nikogo nie obrazi. pomysl troche wpierw zanim cos napiszesz, mnie nie
        przeszkadza owa poprawnosc polityczna, jak slysze Afroamerykanin to milej brzmi
        niz jak Murzyn - czyli porsto z plantacji...
        Tobie chyba przeszkadza, wiec do kogo z tym rasizmem?
        • stefan4 Afro czy nie Afro 17.12.05, 00:53
          schizo123:
          > Murzyn po polskiemu brzmi lagodnie, ale przetlumacz sobie na inglisz i moze
          > zrozumiesz, ze to obrazliwe slowo!

Jak może ,,Black'' brzmieć obraźliwie, skoro ,,White'' nie brzmi obraźliwie?
          Tak, jasne, że można tego murzyna przetłumaczyć inaczej, ale można też tak.

Amerykańscy murzyni od wielu pokoleń mieszkają w Ameryce. Najczęściej (jak
          wszyscy Amerykanie) nie znają nawet własnego stanu a co dopiero Afryki
          • europitek Re: Afro czy nie Afro 17.12.05, 01:16
            Prawdę mówiąc, to poprawność polityczna w kwestii nazewnictwa jest bez sensu, bo
            w rzeczywistości nie jest ważne "co" mówisz, tylko "jak". Bez "odpowiedniej"
            intonacji, miny czy gestu większość narodowo-rasowych epitetów brzmi bardzo blado.
    • Gość: joasia ja tam nie jadam dań pręgowanych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.05, 23:19
      jak jacyś żydowscy naukowcy. W ogóle to co za człowiek je danie pręgowane?!??
      Ja jadam zwykłe dania i koniec.
    • Gość: Artur Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.chello.pl 16.12.05, 23:46
      Białe znaczy inne. :)
    • kropek_oxford I tylko to ci pozostalo, by sie dowartosciowac? 17.12.05, 02:01
      Biedaczek, dopisuje sobie ideologie do MUTACJI :)))
    • Gość: woj Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: 213.158.197.* 17.12.05, 08:40
      Adam (ten z raju) był czarny. trzeba teraz przemalować wszystkie obrazy....
    • Gość: Biały Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 13:25
      Ale jak wytlumaczyc, ze ludy syberyjskie eskimoskie i ugro-finskie zyjace w jeszcze bardziej skrajnych warunkach i zyjace w nich wczesniej od bialych, zachowaly gen w wersji afro-azjatyckiej? Cos w tym jest;) Biale jest fajniejsze;).
    • yoric Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 18.12.05, 13:54
      Ale trzeba przyznać, że tym razem Gazeta dała text błyskawicznie, zaraz po
      publikacji textu źródłowego w Science. BBC miało dwa dni opóźnienia. Zwykle jest
      na odwrót :).

PS: Dlaczego jesli ktoś wklei linka, to post jest kasowany, a nie kasuje się
      wpisów za zawieranie kompletnych bredni, albo bycie nie na temat?
    • plazzek Re: Odkryto gen koloru ludzkiej skóry 19.12.05, 12:42
      A mnie się spodobał komentarz w telewizorni, że będzie można ujednolicić barwę
      skóry wszystkich ludzi. Najlepiej od razu też wygląd, niech wszyscy będą tacy
      sami.
    • Gość: Hmmm Danio pręgowany :] IP: *.netkomp.net / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 14:48
      za łebka to hodowaliśmy, ale nie znało się nazwy gatunkowej- mówiliśmy na
      nie "oświęcimki"...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka