Dodaj do ulubionych

Wielkie ptasie wymieranie

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 00:26
Kiedy umierają ptaki - to bardzo smutny dowód na degradację środowiska,
powietrza, gleby itd. To smutna i straszna rzeczywistość jaka czeka nas
wszystkich i skutki tego odczujemy niebawem wszyscy.
Obserwuj wątek
    • rs_gazeta_forum Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 00:59
      Niestety, skutków nie odczujemy wszyscy i niebawem. Niestety, bo może taka
      perspektywa by coś zmieniła.
      Wiekszość Polaków nie ma prawie żadnego, poza bardzo okazjonalnymi, kontaków z
      tymi ptakami, inni też nie spostrzegą ich braku, a jak spostrzegą, to przegryzą
      nowy rodzaj chipsów oglądając nowy serial i to ich ukoi... ;)
      A ponieważ trudno oszacować brak kontaktu z ptakami w kategoriach ekonomicznych,
      to są one praktycznie skazane. Chyba, że UE, gdzie zaczynają doceniać zubożenie
      środowiska jako własne zubożenie, tu na czas pieniędzmi pomoże. Wtedy, może...
      • Gość: misiobysio Dolina Rozpudy IP: *.zoominternet.net 03.08.06, 01:21
        I tu powracamy do kwestii puszczenia autostrady przez doline Rozpudy. Trasa
        autostrady musi byc zmieniona niezaleznie jakim kosztem. Inaczej bedziemy zyc
        na betonowo-asfaltowej pustyni za 20 lat.
        • dioskorides Kolejny dowód 03.08.06, 21:51
          przeciw tym którzy twierdzą ze jak się wybuduje czy wybudowało gdzieś tam drogę to nic się przeciez nie zmieniło.
          • Gość: sydu Jest za dużo drapieżników IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.08.06, 13:03
            Trzeba strzelac jastrzębie, lisy i inne szkodniki to bedzie dużo więcej
            zwierzyny drobnej.
            • Gość: lisek-chytrusek Re: Jest za dużo drapieżników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 20:55
              ale pierwsze należy zastrzelić ciebie sydu czyli największego szkodnika
      • europitek Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 14:57
        Pieniądze to jedno, ale nam potrzebna też jest wiedza, której UE raczej nie posiada, co można zobaczyć po skutkach dla ichniego ptactwa. Jest jeszcze taki aspekt problemu, że możemy spróbewać sensownie określić (zbadać) bezpośrednie przyczyny tego wymierania, bo "dobrodziejstwa" płynące z zachodu mają u nas ścisłe ramy czasowe - nadeszły skokowo, więc łatwiej ocenić mechanizmy i ich skutki.
    • heraldek Kiedy polskie Kaczki wyzdychaja..... 03.08.06, 01:57
      ...beda nowe wybory....
      • Gość: zorientowany Wspólna Polityka Rolna UE IP: *.kromera.osiedla.net 03.08.06, 18:30
        - oto największy winowajca !!!

Juz GW o tym pisala w Duzym Formacie
        rok albo 2 lata temu !!

Jak nie mają czego jeść to normalne, że wymierają.

Będzie DUŻO gorzej !!
    • zebonka5 Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 07:06
      Bardzo smutna wiadomość i smutne prognozy. Co ze zwykłym pospolitym wróblem ?
      Czytałam, że i on powoli wymiera i już niedługo zniknie na zawsze z nszych
      miast? A są tacy którym przeszkadzaja Obszary Natura 2000 i za wszelką cenę
      chcą je zniszczyć tak jak np w przypadku Doliny Rospudy.
    • jula56 Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 08:28
      Zrobiło mi się również bardzo smutno. Ptaki to takie piękne (i pożyteczne)
      stworzenia. Nie wyobrażam sobie wiosny bez śpiewu ptaków. Lasy, parki, pola i
      ogrody już od sierpnia tracą przynajmniej połowę na atrakcyjności przez to, że
      coraz mniej ptasich śpiewów. Co może zrobić dla ptaków taki zwykły mieszkaniec
      miasta jak ja?
      • europitek Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 14:46
        Możesz naciskać na władze miasta, żeby instalowały budki lęgowe dla małych ptaków - z obserwacji własnego otoczenia (osiedle plus sąsiedni park) wiem, że to znacząco wpływa na liczebność (i różnorodność) ptaków. Poza tym dokarmiaj, a nawet wystawiaj płaskie naczynie z wodą (w upalne lato). Nie pozwalaj wycinać drzew i krzewów (zwłaszcza gęstych), a najlepiej posadź ich kilka. I "wbijaj" swoim dzieciom do głowy sympatię dla zwierząt.
        • jula56 Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 21:43
          Dokarmiam ptaki masowo, nawet latem, bo to takie przyjemne patrzeć na nie jak
          jedzą i jak taplaja się w poidełku, które mam na parapecie (nie mam balkonu).
          Moje okno jest przez to ciągle zachlapane, ale nic to w dobie ściereczek z
          mikrofibry :)
          • europitek Re: Wielkie ptasie wymieranie 04.08.06, 05:06
            Zaatosowałem jeszcze taki chwyt, że zaprzestałem podcinania wysokich (i gęstych)krzaków przy oknie (parter), dzięki czemu cały ten "wróblowaty" drobiazg czuje się bezpieczniej, bo większe ptaki mają kłopoty z lądowaniem na parapecie. Pożyteczność tych krzaczorów jest widoczna zwłaszcza w zimie, jak przyleci stadko wróbli - część je, a kilka siedzi obok na straży. Zauważyłem też ciekawą rzecz, że w zimie sikorki przylatują prawie wyłącznie w towarzystwie grupy wróbli. Zupełnie jakby wykorzystywały wróble do ochrony.
    • Gość: miki Ptaki sraki - najlepsze kurczaki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.06, 09:46
      i to pieczone!!! ;)
      Co mi tam jakiś szczygieł
    • Gość: Wojtek Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 10:21
      Rzeczywiście przykre to wieści... Panie Adamie, warto byłoby napisać czy możemy
      coś zrobić żeby uchronić ptaszki z naszych podwórek...
      • Gość: sabina Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.trustnet.pl 03.08.06, 10:41
        Zauważyłam, że w moim mieście (Częstochowie)znikają wróble,których dawniej było
        mnóstwo. Miejsce pospoliych dawniej sierpówek zajęły gołębie. Jeszcze kilka lat
        temu żeby nakarmić gołębia trzeba było jechać do Krakowa. Teraz z roku na rok
        jest ich coraz więcej, całe stada pojawiają się na osiedlach. Za to zobaczyć
        sierpówkę to rzadkość-szkoda, brakuje mi ich charakterystycznego zawołania.
        • Gość: julka Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.mofnet.gov.pl 03.08.06, 11:25
          W Toruniu, całe szcęście, jest całkiem sporo sierpówek. Też bardzo je lubię,
          łatwo się oswajają, przychodzą na wewnętrzny parapet a nawet biurko obok okna
          jeśli im się coś wysypie. Też są przeganane przez zwykłe gołębie, które są
          dosyć bezczelne i nie tak sympatyczne.
        • Gość: krzysiek Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 16:41
          pociesz się że chociaz nadal w mieście jest nadal pełno grzywaczy ale zgodzę
          się z tobą że plaga gołebi skalnych, domowych i paradomowych niszczy dzikie
          gatunki i druga sprawa od 3 lat nie widziałem w Cz-wie dzierlatki! ale żeby nie
          kończyć pesymistycznie polecam Mirów z czajkami, czaplami, kszykiem ,
          derkaczem, krukiem, błotniakiem stawowym potrzosem i dzięciołem zielonym
          • Gość: krzysiek Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 16:43
            a i bym zapomniał naprzeciwko Pegaza - para brodźców krwawodziobych
            • jula56 Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 21:46
              Sorry, ale gdzie ten Mirów? Zazdroszcę Ci tych obserwacji i życzę wielu
              innych :)
            • Gość: sabina Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.trustnet.pl 03.08.06, 23:14
              Dwa lata temu w Cz-wie na Trzech Wieszczów zauważyłam dwa pierwsze grzywacze.
              Teraz jest ich już więcej-spacerują parami i wyglądają bardzo efektownie.
          • Gość: sabina Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.trustnet.pl 03.08.06, 22:59
            Dwa lata temu na Trzech Wieszczów zobaczyłam dwa pierwsze grzywacze. Teraz jest
            ich więcej. Spacerują sobie parami i wyglądają bardzo efektownie.
    • Gość: Mirek Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.zar.vectranet.pl / 80.51.235.* 03.08.06, 12:00
      Spadł na mój balkon malutki Jeżyk karmie go muchami i jajkiem. Czy ktoś moze mi
      pomóc w wychowaniu małego pisklęcia?? Znalazłem troche informacji na necie, ale
      to chyba za mało. Mój adres queenu@poczta.fm Pozdrawiam
      • Gość: krzysiek Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 16:45
        jeżeli masz w pobliżu ZOO oddaj go tam, trudno Ci będzie wyprowadzić małego
        jerzyka ale próbuj, powodzenia, drobne owady latające głównie błonkówki i
        pmietaj o wodzie
        • narciarz2 Mlody jerzyk 04.08.06, 00:09
          Jerzyki sa trudne do hodowli. jesli jestew w Warszawie, to zadzwon do ZOO. Byl
          w W-Wie artysta i ornitolog, autor chyba wszystkich polskich znaczkow z
          ptakami, ktory potrafil odhodowac praktycznie kazdego chorego ptaka. Za swoj
          najwiekszy sukces uwazal wlasnie odhodowanie mlodego jerzyka. Jak slyszalem,
          ktore ratowal u siebie w mieszkaniu, ostatnio przekazal do warszawskiego ZOO i
          teraz wspolpracuje z tamtejszymi ornitologami. Tak wiec doradzam jak najszybsze
          skontaktowanie sie z ZOO. Powodzenia.
    • Gość: taki sobie nick Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 12:40
      Za to w obalaniu jabola marki "De la'patique" jesteśmy pierwsi! Zwłaszcza na wsi
      polskiej. Tu dopłaty unijne zostały wykorzystane do cna.
    • Gość: JotKa Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: 62.233.249.* 03.08.06, 13:26
      ...i rozeszli się ludzie po Ziemi, i posiędli ją we władanie swoje.
      A jak włodarzą, pokazuje artykuł !!!
      Wyśmiewajcie się dalej z ekologów, a w niedługim czasie tylko głucha pustka na
      śmiech Wam odpowie !!!
      Dojdzie do tego, że ochroną gatunkową będziemy musieli objąć wróble i ...
      samych siebie !!!
    • Gość: debil Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 15:38
      Kulczyk to chyba ma się dobrze, on się czuje świetnie w każdym środowisku. Jego
      jedyną słaboscią jest to, że jest wiecznie nienażarty. Ale obrońcy przyrody nie
      dają mu zdechnąć z głodu i żrą znim z jednego koryta. Myslę, że również obecna
      ekipa nie da zginąć kulczykowi.
      • Gość: krzysiek Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 16:46
        potwierdzam: jesteś DEBIL i to do n-tej potęgi... potrafisz chociaż odróżnić
        kulczyka od dzwońca i samca czyżyka kretino???
        • europitek Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 18:23
          A ten "czyżyk kretino", to chyba jakiś italski gatunek? :)
          • Gość: krzysiek Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 18:58
            nie przyjacielu .. czyżyk to nazwa całkiem sympatycznego ptaszka, a kretino to
            delikatne określenie poziomu intelektualnego komentowanego przedmówcy...
    • hetmanwiechu Kiedy czas na Kaczki 03.08.06, 16:47
      Te powinny wymrzec w pierwszej kolejnosci.
    • Gość: skin Kulczyki wymierają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 18:48
      no nareszcie!! kara boska za rozkradzenie połowy majatku narodowego
      • Gość: sta Re: Kulczyki wymierają? IP: *.dynamic.qsc.de 03.08.06, 19:24
        trzeba wykorzystac fundusze unijne, o ktorych wspomina A. Wajrak. Od 19-stu lat
        mieszkam w Bonn, jak tu przyjechalem to gatunki takie jak np. pleszka,
        szczygiel, czy z innej beczki - dzieciol czarny, byly prawie wytepione. Od ok.
        10 - 12 lat, dzieki funduszom rekultywacyjnym UE powstaja tzw. zadrzewienia
        srodpolne, Unia placi tez rolnikom za trzymanie pol odlogiem i sytuacja znacznie
        sie poprawila. W tym roku widzialem juz 3 czy 4 kruki, i to w samym miescie, z
        mojego balkonu! I jeszcze jedno - trzeba chronic "chwasty" - nic tak nie wygania
        ptakow jak pieknie wystrzyzone trawniki z koniferami i innymi dziwolagami nie
        nalezacymi do naszej fauny.
        pozdro sta
        • jula56 Re: Kulczyki wymierają? 03.08.06, 21:53
          Masz rację, jestem zadowolona jak widzę gdzieś zarośnięte chaszcze a nie tylko
          przystrzyzone trawniki. Precz z odchwaszczanem przydroży. Chwasty nie tylko są
          pokarmem dla ptaków, ale i wychwytują róźne zanieczyszcenia. A jak miło
          zobaczyć kolorowe szczygły bujajace się na ostach i wydziobujące nasionka ...
          Ostatni mam posiane na działce kilka konopi ( nie indyjskich :) i przychodzi na
          nie wiele ptaszków.
    • Gość: hipolit Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.toya.net.pl 03.08.06, 19:50
      Jedyny ptak który ma się coraz lepiej to smierdzący gołąb miejski.
    • zebonka5 Re: Wielkie ptasie wymieranie 03.08.06, 20:17
      Ptaki potrzebują łąk, chwastów, terenów podmokłych i wszelkich rozmaitości
      roślinnych. Wielkie kilkusethektarowe monokulturowe gospodarstwa rolne są
      podstawowym wrogiem ptaków bo na ogronych obszarach sadzi się tylko jedna
      roslinę. Oprócz tego osuszanie mokradeł i traktowanie ich jako terenów
      bezwartościowych również przyczynie się do wymierania ptaków.
      • teodorkp Re: Wielkie ptasie wymieranie 04.08.06, 07:18
        a co teraz powie tych paru kretynów z Warszawki , którzy nie pozwalają myśliwym
        odstrzeliwać nadmiaru lisów -?? To jest dokładnie tak, jak z ofiarą
        bandyckiej napaści - Pan Bandyta chodzi po wolności i zastrasza w imieniu
        "PRAWA" poszkodowanych i świadków, a pokrzywdzeni mogą się WYPROWADZIĆ - no i
        mądre ptaszki właśnie to robią -!!!
    • Gość: Raspuda Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.domena.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 22:52
      To kto pisze?Polacy,czy anglosasi?
    • ppo Re: Wielkie ptasie wymieranie 04.08.06, 00:14
      Kulczyk? Nie wiedziałem, że jest taki ptaszek ;)
    • Gość: Kika841 Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.mpm.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.06, 07:23
      Jestem typowym mieszczuchem i może dlatego z ogromną przyjemnością obserwuję
      przyrodę. W Łodzi jest problem z nadmiarem srok, które niszczą inne małe ptaki,
      m.in. wróble. Jest ich coraz mniej. Atakują także wiewiórki, które zagnieździły
      się na ogromnym jesionie przed moim typowym łódzkim blokiem.
      Z kolei na działce pod Lutomierskiem nie widzę w tym roku kowalików. Za to jest
      rodzina dzięciołów średnich i sikorek bogatek. No i także wiewiórki, które
      podkarmiamy i poimy, bo to ogromna frajda obserwować je w akcji.
    • naroczanka Re: Wielkie ptasie wymieranie 04.08.06, 09:04
      Ludzie opamiętajcie się, dbajcie o swój kraj. Nie niszczcie środowiska, bo
      inaczej zostaniemy sami na wypalonym skrawku ziemi.
    • Gość: Moher75 A ja byłem pewien że Kulczyki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 09:16
      ...mają się dobrze ;-)
    • Gość: łosiu Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: 217.153.6.* 04.08.06, 10:54
      Chrońmy ptaki, chocby dlatego żeby nas owady nie zjadły!
    • Gość: zinteresowany Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 19:01
      Dziś można było zapoznać się na konferencji prasowej ze zdaniem premiera w
      kwestii ochrony przyrody. Straszna sprawa z tą przyrodą...Tylko blokuje
      inwestycje , a w ogóle to zawracanie głowy...Ciarki po plecach biegają mi
      jeszcze..Uciekam w teren nasycić oczęta pięknem, nie wiadomo co dalej
      będzie..Czy czeka nas los Europy Zachodniej?Już teraz z roku na rok coraz
      więcej mamy turystów nastawionych na naszą dzicz..U nich tego nie ma..
    • Gość: Tom Re: Wielkie ptasie wymieranie IP: 150.254.120.* 05.08.06, 17:25
      Cóż, trzeba bylo sie nie pchac do Unii.
    • bruzdek są wypierane przez kaczki pospolite 07.08.06, 11:55
      już nawet gołębie są lepsze od kaczek
    • Gość: LUCYFER Ba! W tym sek, ze jesli wymieranie ludzi nastapi, IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 07.08.06, 14:59
      to polepszy to ekosfere czy nie? Wymieranie gatunkow jest jednoczesnie
      otwarciem niszy dla nowych, ktore rowniez ciagle powstaja, ale o tym takie
      artykuly nie wspominaja. Zauwaz bowiem, ze wspolczesne gatunki tez musialy miec
      miejsce zwolnione przez poprzednie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka