Dodaj do ulubionych

Internet to tabloid?

09.05.08, 21:28
Zgadzam się z ogólnym wydźwiękiem tego tekstu, ale pozwolę sobie na jedną uwagę. To nie pierwszy raz, gdy "czepiasz się" filmów za to, jak obchodzą się z internetem.

Tymczasem to, że sieć staje się elementem filmowej "dekoracji" jest raczej skutkiem jego upowszechnienia, a nie jakimś manifestem. Tu stał się przyczynkiem do słabawej (opieram się na Twojej opinii - filmu nie widziałem) fabuły, co oczywiście chluby autorom nie przynosi, ale czy trzeba ich gromić?

To trochę tak, ja byśmy się czepiali reżyserów filmów sensacyjnych, że rozbija się w nich mnóstwo samochodów, podczas gdy w rzeczywistości większość kierowców bezpiecznie dociera do celu. Okej, nie sobie docierają - przecież nie o tym chcemy oglądać filmy w kinie, w full hd, dolby surround.

Kino to rozrywka. Dla wielu ludzi to źródło wiedzy o świecie, niestety, ale nie uważam, byśmy mieli prawo oczekiwać od reżyserów komercyjnego kina rozrywkowego, że będą się tym przejmować. Zresztą sami byśmy sobie odbierali zabawę - mnie trailer tego filmu wydał się intrygujący a fabuła - mimo że przecież jestem, tak jak Ty, entuzjastą internetu i też rażą mnie uproszczenia na ten temat - nawet pomysłowa.

Bo jest w tym coś niepokojącego, że ludzie naprawdę klikaliby taką stronę jak najęci. Nie wierzę, że nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: angelene Re: Internet to tabloid? IP: 80.55.219.* 11.05.08, 15:42
      zasadniczo gazeta nie ma pomyslu, w jaki sposob rozwijac posiadane juz serwisy, nie mowiac o wprowadzaniu nowych. Przykladem niech bedzie bebo, na ktore w ogole nie maja koncepcji. Przykladowo blox posiada ponad 100 tys blogow - w grupie bloxowej w bebo jeszcze miesiac temu bylo ok 30 uzytkownikow. inny przyklad - konkurs asterixa w bebo. Spi dalo im citroena, a zaden copywriter nie przylozyl sie do ciekawego wypelnienia profilu - dali plakat promocyjny i po sprawie. Itd, itp.

BTW po zjechaniu naszej-klasy przez gazete wszem i wobec, dzis na nk widzialam reklame fotoforum gazety.
      Doprawdy niezla spojnosc koncepcji rozwoju serwisow.
    • Gość: madagaskar Re: Internet to tabloid? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.08, 19:34
      Podobnie jak roody102 nie ogladalem filmu, ale wnioskujac z Twojego krotkiego opisu sens filmu odbiega nieco od tematu twojego wpisu. Napisalas ze "internet jest w filmie przedstawiany jako medium wywołujące w ludziach najgorsze instynkty". Ja uwazam ze internet raczej poteguje niz wywoluje zle zachowania. Masowy dostep do internetu, spowodowal ze praktycznie kazdy ma mozliwosc umieszczenia w nim takich tresci jakie uwaza za stosowne. Brak odpowiedzialnosci i anonimowosc, pozwalaja na spotegowanie agresji wielu mlodych osob, w tym takze dzieci (m.in. na czatach, forach, tworzac wlasna strone). Wlamania do bankow, pedofilia, nielegalna muzyka - to wszystko bylo - ale nie bylo to prowadzone z takim rozmachem, jak to umozliwia dzis internet. Jesli chodzi zas o same portale rozrywkowe, ktore byly Twoim tematem, to zgadzam sie tu w 100% - tabloidy istnialy juz wczesnie i to nie one decyduja o jego upadku (jesli wogole mozna o nim mowic).
    • Gość: polemizator Re: Internet to tabloid? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 10:06
      Hmm, autorka pewnie ogladajac "siedem" zamykala oczy? Ogladam duzo filmow i w miare jestem na biezaco ze wszystkim - "Untreacable" to film właśnie mocno nawiazujący klimatem do wspomnianego "Siedem". I jeden z lepszych thrillerów jakie sie ukazały na rynku od ładnych paru lat. Ok, nie jest jakimś wybitnym dziełem - jest jednak bardzo sprawnie zrealizowanym filmem z całkiem sensowną fabułą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka