IP: *.freesurf.ch 22.02.01, 23:44
Przeczytałem w opisie takie zdanie:
"Na zakończenie dostajemy oryginalne dyplomy szwajcarskiej uczelni."

Jestem bardzo Ciekawy jaka jest to uczelnia szwajcarska. Przypuszczam, że jest to jakaś prywatna szkoła (z odrobiną kapitału każdy ją może otworzyć!). A jeżeli tak jest, to słowa „szwajcarskiej uczelni” nic nie oznaczają, bo i w Szwajcarii są słabe szkoły!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwona Re: MBA IP: *.proxy.aol.com 05.03.01, 02:15
      Podzielam Twoje zdanie. Na Zachodzie jest o wiele wiecej "trefnych" szkol,
      ktore bazuja tylko na niewiedzy ludzi, ktorzy chca w miare szybko i latwo
      zdobyc wyzsze wyksztalcenie.
      Polskie szkoly charakteryzuja sie wysokim poziomem! uwierz mi! Wlasnie koncze
      moje "degree" na University of Phoenix in San Francisco, CA. Jest latwo!
      • Gość: Paul Re: MBA IP: 205.253.98.* 10.04.01, 20:32
        How can you have uniwercity of phoenix in san francisco?
        • Gość: Vince Re: MBA IP: 209.101.111.* 21.04.01, 05:13

I think my friend even though as you allege you are studying at De Paul an MBA,
          your English is not as your good as you think. I believe your tough talk is
          just that, not much of a substance. University of Phoenix is very much for
          profit like most of the schools in the US, and whether they are good or not has
          little to do with that. And as its name indicates is based in Phoenix Arizona
          with affiliate all across the west of the US and I would not be surprised to
          find one in San Francisco CA
          I like to pay respect to all students in Poland that are learning English, from
          my own experience it's not easy at all but it is the key to your future success
          in professional life. Please, do not allowed any tough talking, individual
          like Paul, to discourage you from study or applying to any school you desire.
          Many of us that had been born in Poland actually consider this as an
          attribute. And if you think you are not getting the education you think your
          paying for in Poland you're most certainly could try the US, however there is
          no guaranty that the diploma will secure any success in your carrier. Your
          future is up to your ability to succeed in life the reputable schools are
          the "stepping stone".

Vince
          • Gość: Mikey Re: MBA IP: *.decatur.ssi-pci.net 23.04.01, 07:15
            I agree with you, Vince, that colleges are just stepping stones, but the bigger
            the stone, the easier and shorter the path to success. You agree that it makes
            huge diference whether you graduate from Harvard or from some unknown school,
            don't you?

Talking about University of Phoenix, I'm going to send applications to American
            Universities around October, so I've recently done a pretty comprehensive
            research on colleges. I remember reading on USnews.com about for-profit
            colleges like U of Phoenix. I might be wrong, but I'm pretty sure most private
            colleges in US are not for profit, which means that all the excess money goes
            either to research or to financial aid to students. That's why I guess U of
            Phoenix can't be good. Anyway, it doesn't matter...

You know what, I think it's certainly our advantage that we had or have to try
            a lot harder than Americans. It just makes us tougher.
            • Gość: krecha Re: MBA IP: *.hwr.arizona.edu 23.04.01, 07:26
              Gość portalu: Mikey napisał(a):

> I agree with you, Vince, that colleges are just stepping stones, but the bigger

U. Phoenix is *not* a place to get a basic university education. It concentrates on professional programs
              for people with a BS degree. For example, it has a reasonable "education" program.

It *is* a for-profit organization. And profit is the only thing they care about. This does not automatically
              mean that the university is bad. They cannot afford to be bad because noone will register.

krecha
      • Gość: Mikey Re: MBA IP: *.decatur.ssi-pci.net 11.04.01, 05:59
        z tego co wiem to Phoenix jest szkola tzw. "for profit", wiec wiadomo, ze
        poziom musi byc niski
        sprobuj pochodzic do CIT albo MIT to zobaczymy, :)
        • Gość: paul Re: MBA IP: 205.253.98.* 11.04.01, 19:33
          Hey what is CIT and MIT? In USA most of the
          schools are good, You just have to study hard to
          learn, and if you want to learn, you will rearn for
          sure,OK
          • Gość: Michal Re: MBA IP: *.tiaa-cref.org 11.04.01, 20:58
            kolego paul,
            W USA to sie bardzo prosto mozna zorientowac jak szkola jest dobra. I nie
            wszystkie sa. ... np. poprzez wymagany poziom GMAT i cene a pozatym co roku
            oglaszane sa roznego rodzaju rankingi. Oczywiscie ze jak sie chcec to sie mozna
            nauczyc wszedzie nawet w Bombaju, ale co to ma do rzeczy?
            pozdrawiam
            • Gość: Paul Re: MBA IP: *.lib.depaul.edu 15.04.01, 00:14
              ma do rzeczy. Bo mysle, ze ty nie dysponujesz $ 400,000 na nauke ani nie jestes
              zadnym geniuszem ktorego by najlepsze szkoly wziely na stypedium. I hope you
              got my point, so please be quiet about sproboj pochodzic do MIT. Chyba sie za
              duzo naogladales Good Will Hunting!? Czy kiedykolwiek tam byles? Moj MBA
              program mi wystarcza DePaul University i ponoc jest 5 w kraju, but you know
              what I don't give a shit,ok
              Pochwal sie ty na jaki program MBA ty chodzisz, ok. Z jakiego stanu piszesz?
              • Gość: Michal Re: MBA IP: *.tiaa-cref.org 16.04.01, 17:47
                kolego Paul:
                Wydaje mi sie ze nie zrozumiales mojego pytania.
                Sprobuje jeszcze raz. Wydaje mi sie ze dyskusja
                dotyczy jakosci szkoly, dlatego nie rozumie co maja do
                zeczy checi. Co do mojej sytuacji finasowej, pozwul ze
                nie bede ujawnial jej na tym forum. Zeby dostac
                stypendium to nie trzeba byc zadnym geniuszem
                wystarczy byc dobrym w tym co sie robi i ciezko
                pracowac. Co do moich podrozy: tak mialem okazje
                odwiedzic kilka uczelni w USA, szczescliwie dla mnie
                rownierz MIT, ale dalej nie rozumie co to ma do rzeczy.

"Chyba sie za duzo naogladales Good Will Hunting!? "
                (?????) - nie rozumie, przykro mi.

Wydaje mi sie ze sie czyms zdenerowales, nie bardzo
                rozumie czym? Uwazam ze kazdy podejmuje takie decyzje
                jakie uwaza dla siebie za najlepsze. Dlatego zycze Ci
                powodzenia w twojeje szkole. Dalej nie rozumie z ktora
                z moich opini sie nie zgadzasz.

Jeszcze jedno. Pytales o moje wyksztalcenie. MCS z UT,
                ale teraz mieszkam w CA. Chociarz nie widze tu zwiazku
                z dyskusja.

Pozdrawiam.
          • Gość: Michal Re: MBA IP: *.tiaa-cref.org 11.04.01, 21:00
            prestizowe uczelnie techniczne:

MIT Massachusetts Institute of Technology
            CIT Cornell Information Technologies
            • Gość: Mikey Re: MBA IP: *.decatur.ssi-pci.net 12.04.01, 05:25
              poprawka:
              CIT - California Institute of Technology - chyba najbardziej selektywna szkola
              w Stanach

a co to jest GMAT?
              test wymagany przez tzw. graduate schools?
          • Gość: krecha Re: MBA IP: *.hwr.arizona.edu 23.04.01, 07:37
            Gość portalu: paul napisał(a):

> Hey what is CIT and MIT? In USA most of the
            > schools are good, You just have to study hard to
            > learn, and if you want to learn, you will rearn for
            > sure,OK

In the US most schools *are not* good; it would be foolish to think otherwise. There are so called
            national-level schools (these are the best), regional, and local, and maybe some lower-level also. I
            would say that undergraduete education received at a national-level school is comparable to that at good
            universities and technical universities in Poland.

The second aspect is that while it is true that a smart person can learn anywhere, it does matter
            from where your diploma comes. Why? It is very simple: because a diploma from a reputable university
            opens more doors.
    • Gość: Michal Re: MBA IP: *.tiaa-cref.org 17.04.01, 21:48

Jeden z rankingow uczelni w USA:

http://www.usnews.com/usnews/edu/beyond/bchome.htm

Pozdrawiam.
      • Gość: Antoni Re: MBA IP: *.ym1.on.wave.home.com 18.04.01, 00:25
        Czytajac wasze posty podejrzewam ze powinniscie jeszcze pare lat pochodzic do
        ogolniaka zanim wybierzecie sie na studia.Za moich czasow za 3 bledy nie
        zaliczales matury z polskiego!!!
        • Gość: Mikey Re: MBA IP: *.decatur.ssi-pci.net 18.04.01, 06:03
          Gość portalu: Antoni napisał(a):

> Czytajac wasze posty podejrzewam ze powinniscie jeszcze pare lat pochodzic do
          > ogolniaka zanim wybierzecie sie na studia.Za moich czasow za 3 bledy nie
          > zaliczales matury z polskiego!!!

Bardzo pana przepraszam, panie Antoni, ale, wedlug mnie, popelnil pan wiecej niz
          3 bledy. Niepoprawne jest uzycie slowa "podejrzewam", a interpunkcja pozostawia
          wiele do zyczenia. Poza tym, zmienil pan adresata swojej wypowiedzi w sposob nie
          do zaakceptowania. Jesli sie nie myle, pan nie zdal matury, prawda?

:)
          przepraszam, jesli pana obrazilem
          to absolutnie nie bylo celem mojego postu
          chcialem tylko powiedziec, ze to forum jest z natury bardzo nieformalne i tutaj
          chodzi o to, aby dobrze sie zrozumiec, a nie uczyc sie do matury z polskiego
          gdyby kazdy dbal o wszelkie szczegoly, stracilibysmy wiele z bezposredniej i
          swobodnej atmosfrery
          a to jest duzo wazniejsze niz poprawna polszczyzna, mam racje?

pozdrawiam
          • Gość: Michal Re: MBA IP: *.tiaa-cref.org 18.04.01, 15:33
            Drogi Panie Antoni,
            Zgadzam sie ze ortografia jest wazna, i przepraszam za swoje bledy. Tylko jaki
            jest cel Panskiej wypowiedzi (jest z pewnoscia nie na temat)?
            Pozdrawiam.
            • Gość: Antoni Re: MBA IP: *.ym1.on.wave.home.com 19.04.01, 01:59
              Do Michala i Mikey:Tak, masz racje Michal,moja wypowiedz absolutnie nie byla
              zwiazana z MBA za co Szczerze przepraszam.Zdenerwowalem sie(a nie powinienem)
              wypowiedziami Mikey,ktory na jednym watku pyta sie o finansowanie uczelni
              amerykanskich,na drugim twierdzi ze byl w USA na szkole jezyka,dalej,ze uczy
              sie w amerykanskiej szkole sredniej.Gdzie indziej pisze ze jest uczniem LO
              im.Staszica,klasy 3, a tu chcialby juz robic"Master".A ja stary duren szczerze
              chcialem mu pomoc w zdobyciu informacji na temat uczelni w USA i
              Kanadzie.Informacje sa z pierwszej reki ,jako ze corka jest studentka York
              University,a syn w tym roku konczy Secondary School i przyslali do niego
              mnostwo reklamowek ze szkol wyzszych.Poza tym wszelkie informacje moge otrzymac
              na telefon.No coz Mikey, byc moze moj polski nie jest najlepszy,gdyz swoja
              edukacje zakonczylem na sredniej szkole technicznej w 71r,mature udalo mi sie
              zdac(patrz ANDY),a od prawie 20 lat niezbyt czesto pisze w tym jezyku.Poza tym
              Mikey ty nie masz sprecyzowanego kierunku ,ktory chcialbys studiowac, wiec nie
              wiadomo czego szukac.Raz jeszcze chlopcy przepraszam was,wiecej mnie tu nie
              bedzie!!!
              • Gość: Mikey Re: MBA - wyjasnienia IP: *.decatur.ssi-pci.net 19.04.01, 06:04
                hej hej, spokojnie
                zupelnie zle sie zrozumielismy
                po pierwsze, wszystko co napisalem na tym forum jest calkowicie prawdziwe
                2 lata temu bylem przez 6 tyg. w West Chicago, Il
                w Polsce chodzilem przez 3 lata i bede chodzil nastepny rok w IXV LO im.
                Stanislawa Staszica w Warszawie
                oczywiscie, bede za rok pisal nowa mature

teraz jestem w Decatur, In, w amerykanskiej publicznej szkole jako "foreign
                exchange student", ale wracam do Polski juz w czerwcu
                do amerykanskich i kanadyjskich szkol mam zamiar wyslac aplikacje na rok 2002
                juz z Polski
                nie wiem wiele o kanadyjskich uczelniach
                chetnie dowiedzialbym wiecej sie o financial aid w amerykanskich i kanadyjskich
                szkolach

powiedz mi, gdzie sa jakies niezgodnosci?
                na jakiej podstawie oskarzasz mnie o bajerowanie?
                czy nie zdenerwowalbys sie, gdyby ktos na tym forum watpil w to, ze zdales
                mature w 71. roku?

poza tym, gdzie na tym forum powiedzialem, ze chce robic master?
                powiedz mi gdzie?
                mam zamiar po 5-6 latach miec master z matmy albo komputerow, ale nigdy o tym
                nie wspominalem, a juz na pewno nie mowilem, ze chce teraz isc do graduate
                school

byc moze zdenerwowales sie moimi uwagami o twoich bledach?
                byc moze niewystarczajaco zaznaczylem, ze nie o twoje bledy mi chodzilo
                jesli przeczytasz tamten post jeszcze raz, zauwazysz, ze ja nie mam nic
                przeciwko bledom
                sam robie mnostwo bledow, bo nie zwracam na to uwagi i nie chce
                chodzilo mi wylacznie o to, ze to forum nie powinno byc miejscem na poprawianie
                formalne, oficjalne wypowiedzi

naprawde cieszylem sie, ze moglbys mi pomoc
                poza tym, nie mialem nic przeciwko tobie jako Antoni, Andy ani przeciwko nikomu
                na tym forum
                to nie jest miejsce na zlosliwe klotnie, ale na przekazywanie informacji i
                przemyslen

po raz kolejny zaznaczam:
                1. wszystkie moje wypowiedzi sa prawdziwe, bo nie mam dokladnie zadnego motywu,
                aby klamac
                2. nigdy nie mialem zamiaru nikogo obrazac na tym forum

mysle, ze to bylo tylko chwilowe nieporozumienie
                czekam na odpowiedz
                pozdrawiam
      • Gość: krecha Re: MBA IP: *.hwr.arizona.edu 23.04.01, 07:44
        Gość portalu: Michal napisał(a):

>
        > Jeden z rankingow uczelni w USA:
        >
        > http://www.usnews.com/usnews/edu/beyond/bchome.htm

Tak - jeden z... Ale nie koniecznie dobry, radze traktowac z przymruzeniem oka. Choc moze byc pomocny
        w poczatkowej fazie wyboru uczelni.

krecha
        • Gość: Michal Re: MBA IP: *.tiaa-cref.org 02.05.01, 17:30
          Cze

Zgadza sie ze jeden z wielu, ale czemu nie koniecznie dobry? Tego typu raporty
          zawsze posiadaja peewien blad, i nie byc do konca obiektywne. I oczywiscie
          trzeba samemu zbadac uczelnie i przeanalizowac czy ucza tego co Cie intersuje.
          Moim zdaniem daje pojecie o tym jakie szkoly w USA sa prestizowe.

Pozdrawiam.

Ps
          UA? co tam porabiasz? Hydrology and Water Resources?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka