olka981 25.09.05, 13:26 dziewczyny ktore braly depoprovere wpiszcie swoje opinie o tym zastrzyku i jak wam pomogly przy leczeniu endo ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spczolka Re: depo provera 25.09.05, 18:54 Ja miałam 3 zastrzyki z DepoProvery i muszę powiedzieć, że czułam się po niej dobrze, z wyjątkiem stanów lękowych, które się u mnie pojawiały (potrafiłam budzić się w nocy z takim dziwnym niepokojem). Po odstwieniu szybko "wróciłam do siebie". Jednak powszechnie wiadomo, że DepoProvera sprawia, że u wileku kobiet płodność wraca po wielku miesiącach. Na innym forum jakaś pani ginekolog pisała, że miała w swojej praktyce udokumentowany przypadek dziewczyny, u której płodność wróciła dopiero po dwóch latach. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że leków stosowanych w leczeniu endo jest stosunkowo niewiele i wszystkie są dość ciężkie, DepoProvera jest lekiem dobrym. Stosuje się ją przecież głównie jako lek antykoncepcyjny. Odpowiedz Link
magda-magda123 Re: depo provera 06.11.05, 11:09 Ja jestem teraz na drugim zastrzyku, wypadają mi troche włosy i mam krwawienia przy pierwszym i przy drugim zastrzyku trwajace 2 tyg. Nie wiem jeszcze jak zakonczy sie leczenie Depo -prowerą endometriozy, mam nadzieję że dobrze :-) Odpowiedz Link
olka981 Re: depo provera 06.11.05, 14:00 czytam te wypowiedzi i zaczelam sie zastanawiac czemu lekarz wam nie zaproponowal brac tabletki anty w cyklu ciaglym np.6 miesiecy ja biore zero plamien czuje sie dobrze nic nie przytylam brak okresu czy ktoras z was wie czemu ??? Odpowiedz Link
ap77 Re: depo provera 06.11.05, 16:49 Wlasnie, tez mnie to ciekawi? Albo czym sie rozni Depo-Provera od analogow? Sila "razenia"? Przeciez analogi Dipherelina, Zoladex) tez powoduja wiele skutkow ubocznych. Odpowiedz Link
spczolka Re: depo provera 10.11.05, 23:32 BO na takim leczeniu długo nie pociągniesz. Ileż moża brać hormony bez przerwy?? 6 miesięcy?? Rok?? To też się wprawdzie tyczy depo i danazolu, dlatego te trzy metody są jakby zamienne. Tak mi się zdaje, choć jak czytałam opracowania badań lekarzy zachodnich to udowadniali oni wyższość skuteczności depo nad metodą brania leków anty bez przerwy. Niestety nie potrafię w tej chwili przytoczyć odpowiednich argumentów bo to jest medyczna terminologia. Odpowiedz Link
wiewiorcia22 Re: depo provera 26.06.06, 00:59 Właśnie przeglądam forum i trafiłam na ten wątek. Lekarz mi powiedział, że najbardziej skuteczna jest farmakologiczna kastracja (poźniej można brać dodatkowo małe dawki estrogenów), następnie gestageny czyli Depo, zaś najmniej skuteczne są minipigułki. Odpowiedz Link
olka981 Re: depo provera 26.06.06, 08:06 co to jest kastracja ?? kazdego sie leczy innaczej tych co chca mniec dzieci i tych co juz je maja Odpowiedz Link
wiewiorcia22 Re: depo provera 26.06.06, 10:20 Kastracja to zablokowanie funkcji jajników. Są one ale nie funkcjonują:(( Daje to efekt sztucznej menopauzy:(( To są napisałam to sposoby na leczenie, gdy się nie chce dzieci. Zaś gdy się chce je mieć lekarz proponował menopauzę a póżniej starania. Odpowiedz Link