fionka_23 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 23.08.06, 15:33 23 lata.Endo stwierdzono tydzien temu Odpowiedz Link
tofinio1 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 24.08.06, 21:59 32, w 2005 I usuniete torbiele z obu jajników, dzis bylam na usg, torbiel na jajniku 2,6 cm DRAMAT :((((((( Odpowiedz Link
jula1232 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 08.09.06, 07:36 27 lat włąsnie zdiagnozowana i po laparoskopii i histeroskopii Odpowiedz Link
smilodona Re: endometrioza - ile macie lat????????? 08.09.06, 09:28 Mam 30 lat. Pierwsze objawy zaczęły sie w wieku 19 lat. Prawidłowa diagnoza postawiona została dopiero 3,5 roku temu. Przez te 3,5 roku zdazyłam urodzic 2 dzieci i miec nawrot endo (miedzy ciazami). Odpowiedz Link
threekeys Re: endometrioza - ile macie lat????????? 15.09.06, 11:53 24 l. ale zaczęło się jakieś co najmniej 2 lata temu Odpowiedz Link
toscana.1 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 17.09.06, 19:59 28,5. I laparoskopia wrzesień 2001, II 14 lutego 2006 Odpowiedz Link
el_niunio Re: endometrioza - ile macie lat????????? 18.09.06, 22:48 33, diagnoza od 15 lat, 2 operacje. teraz juz czekam na menopauze. Odpowiedz Link
anna-9 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 11.07.08, 17:44 mam 37 lat endo od 8lat usuniety prawy jajnik z torbielem ,teraz na prawym jest to samo dostalam danazol ale chcą mi usunąć wszystko ,lekarz czeka na moją decyzję niewiem co robić Odpowiedz Link
olalaa82 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 07.11.08, 13:49 26 lat rok temu laparotomia guz 7 cm, jajnik cały, po 1,5 roku znów mała torbiel, ciąży brak :( Odpowiedz Link
darofer [...] 11.02.07, 12:12 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
kkaakkaa Re: endometrioza - ile macie lat????????? 27.09.06, 20:59 27, wykryto 4 lata temu, 3 laparoskopie na koncie, za miesiąc czwarta:( Odpowiedz Link
agnes115a Re: endometrioza - ile macie lat????????? 29.09.06, 08:36 23,rozpoznano 3 lata temu, ale musialam ją mieć dużo wcześniej bo były cysty po 8cm.! Jestem po 2 laparo. Odpowiedz Link
flavia17 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 30.09.06, 17:32 32, od dzisiaj żyć będę ze świadomościąposiadania torbieli endometrialnej jajnika... Odpowiedz Link
betus5 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 07.10.06, 18:06 mam 23 lata i jestem po laparoskopii. Wykryto u mnie endo IV stopień. Załamka :-(( Odpowiedz Link
ania_05 do evvvelin 23.10.06, 15:40 Witam Cie. Jestesmy w podobnym wieku, napisz mi jak jestes leczona, bo u nas odpada problem płodności, więc to leczenie jest trochę inne. Napisz mi coś bo juz sama nie wiem na co mam sie zdecydować. Możesz napisać na maila gazetowego Odpowiedz Link
evvvelin do Ania_05 24.10.06, 14:49 Witam cie Aniu. Ja mam taka sytuacje : mialam zapalenie cewki moczowej,wiec lekarka wyslala mnie na usg brzucha , tam sie okazalo ze mam torbiel na lewym jajniku i na macicy miesniaka wielkosci pomaranczy .Lekarka kazala zrobic badania krwi,moczu no i marker ca 125.balam sie okropnie wyniku .poszlam z wynikami do gina, - morfologia - b dobra, cale szczescie anemii nie mam, - mocz - tez ok, - marker ca125 - 31 norma 35 gin powiedzial jak by wyniki byly zle to zaraz operacja,ale ze sa ok to musze sie zdecydowac,miedzy operacja a obserwacja i leczeniem hormonalnym. Nie wiem na co mam sie zdecydowac :-((( Lekarza opinia to : usuniecie calej macicy i jednego jajnika ,a drugiego zostawiec bo jest zdrowy. Stwierdzil,ze mam juz dzieci i te wnetrznosci sa mi juz nie potrzebne. Ale decyzja nalezy do mnie. Puki co pije nafte i ziolka,a wczesniej robilam oklady brzucha z lisci brzozy (zalecernia innych forumowiczek).Mam nadzieje ze to swinstwo w moim brzuchu zniknie .teraz mialam isc w srode do gina ale dostalam okres , wiec musze poczekac do nastepnego tygodnia na wizyte.Moze sie cos polepszylo, musimy byc dobrej mysli. Aniu,a jak u ciebie wyglada sytuacja ??? Jesli mozesz to odpisz na forum albo na meila gazetowego. pozdrowienia i zdrowka zycze ps. chetnie sluze pomoca :-) Odpowiedz Link
aw1980 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 23.10.06, 12:44 Za miesiąc 26 lat, torbiel wykryto u mnie w lipcu. Perspektywa leczenia aż do menopauzy mnie przeraża... Odpowiedz Link
leia5 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 14.11.06, 23:10 23 i trzy laparoskopie na koncie:/. Odpowiedz Link
aga-gusia Re: endometrioza - ile macie lat????????? 02.12.06, 22:16 29 -po operacji laparoskopowej od młodej dziewczyny męczyły mnie dolegliwości lecz nikt nie wykrył powodu dopóki nie trafiłam do doktora w innym mieście z krwawieniem -prawie 10 mcy temu... Odpowiedz Link
julia333 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 12.12.06, 18:22 37 lat, 14.11.2006- operacja, torbiel "olbrzymka" endometrialna :-( od 11.12. na Danazolu :-((( Odpowiedz Link
isza7 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 12.12.06, 20:34 34 11 lat temu laparoskopia, czekam na laparotomie Odpowiedz Link
evelkaa Re: endometrioza - ile macie lat????????? 13.12.06, 11:00 witam 22 lata, endo stwierdzona wczoraj... jestem załamana :( Odpowiedz Link
rybka19831 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 20.02.07, 12:17 Mam 23 lata i 5 lat temu pierwszy zabieg po 2 miesiącach prawdopodobnie powruciło i dopiero teraz wykryto po raz kolejny. Teraz w marcu czeka mnie drugi (dwa torbiele czekoladowe pierwszy ponad 5cm a drugi 4cm) jestem załamana i bez zadnych nadziei na lepsze jutro!! trzymam kciuki za was wszystkie i za siebie!! Odpowiedz Link
bonda2 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 29.12.06, 14:49 28 - w czerwcu stwierdzono endometriozę, jestem po laparoskopii Odpowiedz Link
madzia824 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 12.01.07, 21:07 Witam, mam 24 lata, w listopdzie miałam laparoskopie, torbiel szybko się rozrosła, na usg wynosiła 7cm, przez nie cały miesiąc rozrosła się do 14 cm i zrosła z pęcherzem, macicą, jelitem grubym i drugim jajnikiem. Wystraszył mnie też marker ca 125 bo wynosił 127, a norma 35. Jestem po laparoskopi, a teraz biorę danazol przez 3 m-ce do kwietnia. Odpowiedz Link
mlimonka Re: endometrioza - ile macie lat????????? 14.01.07, 21:19 w lipcu skończę 28 latek :) do tej pory jeszcze nie rodziłam , co prawda szkoda ale to był świadomy wybór :) obecnie staramy się od września 2006(wiec na razie krotko) pierwsze objawy endo 09-12.2006 torbiel czekoladowa z 3 cm urosła do rozmiarów 6x7 cm. I laparoskopia 31.03.2004 po niej przez rok nie brałam nic , bo a nóz się uda i bedzie dziecko, po roku czasu znowu endo sie odezwała ale w małym rozmiarze 3x3 cm (właście to wtedy zdałam sobie sprawę ze mam torbiel na całym prawym jajniku, i tylko lewy jajeczkuje..o ile jajeczkuje), brałam tabletki anty non-stop, a pozniej 9 m-cy danazol (konska dawka hormonow), a pozniej znowu branie tabletek anty..... az do 08.2006 teraz czekamy na ...cud ,czyli ciąze :) tak sobie mysle, ze chyba juz sie pogodzilam z ta choroba, ale mam tylko jedno marzenie urodzic dzieci (chociaz 2-kę ) i swiety spokoj z endo , niech nigdy juz nie wraca :) przepraszam, troszkę sie rozpisalam , mam nadzieje ze nie przynudzilam :) Odpowiedz Link
zielona475 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 16.01.07, 17:15 Ja mam 20 lat i z tego co widze to jestem raczej najmłodszą z chorych:( Endometrioze wykryto u mnie w zeszłym roku po tym jak drugi raz poroniłam i w końcu stwierdzono,że"coś jest nie tak".Okazało sie że mam na obu jajnikach i na ścianie macicy guzy wielkości dorodnych śliwek.Po laparoskopi niby wszystko było ok.6 dni temu byłam na wizycie-endo znowu sie pojawiła, nasiliła i w dodatku kolejna diagnoza-PCO...Niemam już siły, odszedł ode mnie chłopak(bo po co mu taka wybrakowana baba:()i wcalenie widać poprawy w stanie zdrowia...:((((( Odpowiedz Link
barbra25 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 08.02.07, 12:40 Ja też miałam tyle lat gdy poddałam się laparotomii. Teraz mam 26 i znowu mam torbiel (7 cm). Lekarze poganiają mnie z ciążą i straszą,że później może być mi co raz trudniej zajść... Nie czuję jeszcze instynktu macierzyńskiego... Odpowiedz Link
miliaa Re: endometrioza - ile macie lat????????? 22.07.08, 12:25 ja mialam 20 jak sie dowiedzialam, ze mam endo, jestem po LSC...miesiac temu okazalo sie, ze znow mam endo...mam 21 lat...:( wierze, ze pokonam >to< lekami... Odpowiedz Link
glabuska Re: endometrioza - ile macie lat????????? 23.01.07, 21:33 witam!Gdy wykryto u mnie endometrioze miałam 20 lat, jestem po operacji, wycięto mi 10 cm torbiel.Obecnie mam 23 lata.Jakos z ta chorobą zyje ale każda wizyta u lakarza to dla mnie stres.Pozdrawiam! Odpowiedz Link
aniabj Re: endometrioza - ile macie lat? 33/34 24.01.07, 19:49 Świeżo po usunięciu torbieli ok 2 tyg. temu. Odpowiedz Link
ewelina158 Re: endometrioza - ile macie lat? 12.10.07, 13:31 mam 22 umnie wykryto podczas laparoskopi którom niałam 12 dni temu teraz co miesionc bende dostawac zastrzyk(Enantone)a w styczniu podchodze do ivf.lekaze twierdzom że jedynie cionza jest najlepszym lekarstwem na endometrioze ja im wieze a zresztom walczymy z menżem o dzidzie juz 4 lata wienc wkoncu widze koniec tej walki i wieze że wszystko dobrze sie ułozy co zresztom zycze wszystkim.Najwazniejsze to żeby sie niepoddawać.pozdrawiam i przepraszam za błendy. Odpowiedz Link
reniusia80 Re: endometrioza - ile macie lat? 14.10.07, 22:26 hejka,może ktoś mi odpowie, czy po endometriozie, tzn po operacji usunięcia guza, można zajść w ciążę, czy też jest prawdopodobieństwo, że nigdy nie będę mogła mieć dzieci? Od 6 miesięcy jestem mężatką i straszliwie bym chciała dzidziusia. Kiedy opóźniała mi się miesiączka i miałam nudności udałam się do lekarza z wiadomym nastawieniem...jednak ten oznajmił mi że mam guza na jajniku, zwanego endometriozą, który uniemożliwia mi zajście w ciążę. Podnieście na duchu, ale przede wszystkim powiedzcie mi prawdę, nie chcę mieć złudnych nadziei. Odpowiedz Link
aga-27 Re: endometrioza - ile macie lat? 33/34 22.10.07, 14:12 ja mam 27 lat i jakies 10 miesiecy temu zaczelam odczuwac dziwny bol w okolicy blizny po cc po 4 miesiacach poszlam na wizyte do mojego ginekologa a on po zbadaniu mnie i na podstawie tego co mowilam stwierdzil ze mam endometrioze nie wiedzialam co to a on mnie uspokoil ze to nic takiego i czy zamierzam miec jeszcze dzieci bo ciaza jest najlepszym lekarstwem wiec calyczas sie staramy z mezem i nic dlatego prosze o kontak do dobrego specjalisty z tej dziedziny najlepiej z okolic krakowa aga mozecie pisac na moj numer gg 4737623 z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link
olka981 Re: endometrioza - ile macie lat? 33/34 12.12.07, 09:39 a czemu tak szybko idziesz na operacje nie mozesz sprubowac leczyc tego torbiela zoladex czy danazol ?? ja biore juz tabletki czuje sie nie najgorzej troche mnie pieka jajniki jak siedze ale do zniesienia i bede odwlekac operacje bo to roznie a o dzieci nie musze walczyc trzymam kciuki Odpowiedz Link
kaja1999 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 26.01.07, 14:49 ja mam 39 endo wykryto umnie 2 lata temu po silnym krowtoku. Wcześniej leczeno mnie na przewlekłe zapalenie janików. Lekarz też mówił,że takamoja uroda bo często miałam te"zapalenia" Odpowiedz Link
liliana1986 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 23.04.07, 09:18 Mam 21 lat i dwójkę chłopców: 2,5 roku oraz 1,2.Od grudnia06 biorę danazol i czekam na wynik. Endo wykryto u mnie podczas 2 cesarki. Odpowiedz Link
magika18 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 01.07.08, 18:46 Widzę że jestem jedną z młodszych posiadaczek endo.Nie mam jeszcze nawet 19lat endo wykryto u mnie gdy miałam 16 Odpowiedz Link
kasia-1990 Re: endometrioza - ile macie lat????????? 16.07.08, 23:41 mam 18lat i ginekolog stwierdził, że mam endo. magika18, bierzesz jakieś leki? bo ja na razie nic. nie mam żadnych zmian, a Ty? co w ogóle powiedział Ci lekarz? mój gin powiedział, że jeśli będę miała stałego partnera za 2lata, to żebym nie odkładała decyzji o dziecku na później... a ja chciałam mieć dziecko po studiach... a jeśli potem mi się nie uda ;( strasznie się martwię Odpowiedz Link