Dodaj do ulubionych

przerazona :(

15.04.06, 20:14
mam 22 lata. w grudniu stwierdzono u mnie torbiel na lewym jajniku, 1,8cm.
teraz paskudztwo ma 2,2cm. wynik ca 125 to 31,2 (norma dla tego laboratorium
to 0-21). od trzech lat biore Mercilon bez przerwy. nie mialam nigdy
strasznie obfitych czy bolesnych okresow, wrecz skape. mam skierowanie na
laparo diagnostyczne. lekarz prawie pewny ze to endo. jak to???? tak po
prostu endo znikad? mozliwe? jestem przerazona.
Obserwuj wątek
    • melania28 Re: przerazona :( 15.04.06, 21:54
      Witaj!
      Nie można być pewnym endometriozy do póki nie potwierdzi tego laparoskopia więc
      nie martw sie na zapas. Oczywiśćie istnieje takie ryzyko skoro jest podwyższony
      marker (aczkolwiek jeśli masz torbiel to choćby z jej tylko powodu możesz mieć
      podwyższony Ca-125)Pytanie tylko czy tat torbiel wygląda na krwotoczną? Z
      reguły taka jest ciemniejsza na ekranie i dobry lekarz powinnien to rozróżnić
      czy też jest torbiel surowicza, bo taka pod wpływem leczenia może zniknąć sama
      i z endo nie mam nic wspólnego.Myślę jednak że możesz mieć nadziejęże to nie
      endo skoro Twoje okresy są skąpe i niebolesne bo niestety zazwyczaj przy endo
      jest odwrotnie. Ale nie jest to regułą. Wiesz, co do Twego pytania czy endo
      przychodzi jakby znikąd... W zaszadzie tak jest nikt nie zna przecież przyczyn
      tej choroby, ale nawet jeśli po laparo okaże się że ją masz to jesteś młoda i
      jest duża szansa że nie rozwinęła się ona w stopniu zaawansowanym. Trzymaj się
      i nie załamuj. ja też od niedawna(właśnie po laparo) wiem że mam endo IV st i
      muszę się z tym godzić Tak naprawdę są gorsze tragedie na świecie. POwodzenia!!
    • mpalka6 Re: przerazona :( 16.04.06, 00:58
      Aniu...na mnie to tez spadlo jak grom z jasnego nieba, nigdy bardzo bolesnych
      stosukow czy okresow, czy innch objawow...zaczelo soe od torbieli. Jestem juz
      po laparo w styczniu i walcze o dziecko....jest mi rowniez ciezko, ale do poki
      nie masz laparo 100% pewnosci nie ma .Moja kolezanka miala podejrzenia przez
      torbiele a po laparo skonczylo sie na niepeknietych cialkach zoltych...badz
      dobrej mysli
    • rasmusek Re: przerazona :( 25.04.06, 19:36
      nie martw sie
      endo praktycznie bierze sie nie bardzo wiadomo skad ale nieraz juz tak jest i
      trzeba z nia jakos zyc i starac sie z nia walczyc
      ja mam 5 lat i endo IV stopnia jestem juz po dwoch laparo i wlasnie zaczynam
      kolejna 3 miesieczn akuracje zoladexem
      walcze bo innego wyjscia nie mam wzlaszcza ze marze o powiekszeniu rodziny
      objawow typowych tez praktycznie nie mialam poza bolesnymi miesiaczkami ale
      wiele z nas je ma a nie ma endo
      idz na laparo i sprawdz bo inaczej bedziesz sie martwic na zapas a nie warto
      3mam kciuki
      • mobka Re: przerazona :( 25.04.06, 20:09
        Witaj, tez mam 22 lata i tez mam torbiel na jajniku 26mm, CA125 35,1 - norma do
        35 i torbiel w obrazie usg prawie na 100% endometrialna. W czasie @ bolalo mnie
        tylko w czasie 1-go dnia, po Ibupromie przechodzilo, miesiaczki ok 6 dni, ze
        skrzepami, ale srednio obfite. DO wrzesnia mam brac Ciles, zeby chorobsko bardzo
        sie nie rozwinelo, a pozniej laparo i po niej starania o dzidzie jesli
        potweirdzi sie endo. Laparo dopiero we wrzesniu bo moja ginka chce mi dac
        jeszcze troche czasu, a poza tym jade na wakacje zarabiac na mojego dzidziusia
        :) A teraz korzystajac z tego, ze jest "Żółty tydzien" mam zamiar zaszczepić sie
        przeciw zoltaczce, zeby czegos w szpitalu nie zalapac:D
        Buziaki i nie poddawajmy sie. Glowa do gory :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka