Dodaj do ulubionych

Tabletki czy Zastrzyki

17.08.06, 23:01
Witam , podejrzenie endo mialam juz 2 lata temu ale troche bolalo i przestawalo, zbagatelizowałam. Teraz za to pokutuję mam endo i do tego wieelkie bule, Przy pierwszej ciąży wysiadła mi wątroba , lekarz sugeruje mi ze nie powinnam przyjmować leków hormonalnych doustnie - niewiem co robić bardzo boję sie efektów ubocznych, a chciala by miec jeszcze jedno szcześćie w domu. CZy jest jeszcze inna deska ratunku niż hormony?
Obserwuj wątek
    • rasmusek Re: Tabletki czy Zastrzyki 19.08.06, 19:02
      możesz przejść kurację analogami np zoladexem - max 6 miesięcy - wywołujesz
      sztuczną menopauzę - na pewno nie musisz się martwić o wątrobę. W Twojej
      sytuacji nie polecam danazolu bo on i wątroba to dwie sprzeczności.
      niestety zastrzyki są drogie bo jeden kosztuje 411 zeta a starcza na 28 dni
      a może pomyśl najpierw o laparoskopii pousuwają zrosty i wypalą ogniska endo

powodzenia w leczeniu
      • thayla Re: Tabletki czy Zastrzyki 19.08.06, 19:51
        witam ja juz jestem po laparoskopi, mialam ja miesiac temu.Na wczorajszej wizycie u ginekologa zostałam powiadomiona, ze mam 6 miesiecy na zajście. Inaczej chormony, Będiemy mainstrowac. Życze zdrówka.
    • sucherin Re: Tabletki czy Zastrzyki 21.08.06, 11:16
      cześc thayla,
      a może dobrze byłoby jednak zdecydowac się na laparo, wtedy na pewno lekarz
      usunie wszystkie zmiany i zrosty jeżeli będzie potrzeba udrożni jajowwody. Po
      laparo dobry czas na zajście w ciążę. Ja miałam laparo 31 maja w tym roku.
      Usunięto mi torbielendometrialna na jajniku i zrosty. Po laparo od dwóch
      miesięcy biore orgametril (hormon - progesteron) dwa razy dziennie po 1
      tabletce hamujacy zupełnie jajeczkowanie. Mam podobno brac trzy miesiące na
      wszelki wypadek żeby wyciszyc chorobe a potem starania.
      Powodzenia
      • thayla Re: Tabletki czy Zastrzyki 21.08.06, 23:03
        Witam ja jestem po laparoskopi, lekarz mówi że czas na staranie sie o dzidzie, więc zatarliśmy ręce do roboty i próbujemy coś zmaistrować.Mamy na to 6 miesiecy bo inaczej chormony w zastrzykach, a ja suie bardzo boje tych dołów w trakcie terapi.Musi być dobrze ....
        • justka_k Re: Tabletki czy Zastrzyki 29.08.06, 16:28
          Ja stwierdziłam ze jeszcze nie chce nic majstrowac... za wczesnie wiec tez
          musialam wybrac zastrzyki czy tabletki. jestem po 2 zastrzyku decapeptylu i
          czuje sie dobrze, zadnych dołów, ani nic tylko te uderzenia gorąca... jednak da
          sie je wytrzymac i bezsennosc, ale nie czuje sie jakos strasznie myslalam ze
          bedzie o wiele gorzej naprawde!!! pozdrawiam i zycze powodzonka w dalszym
          leczeniu lub zajsciu :D
    • olka981 Re: Tabletki czy Zastrzyki 30.08.06, 13:28
      to co zastrzyki nie niszcza watroby ???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka