Dodaj do ulubionych

przed operacją

14.09.06, 14:22
Za 2 tyg. poddam się operacji usunięcia ogniska endometriozy z otrzewnej
metodą laparoskopową. Czy jest ktoś, kto przeszedł taki zabieg? Chciałabym
poznać efekt.
Obserwuj wątek
    • agnes115a Re: przed operacją 19.09.06, 12:00
      Droga Agello wystarczy żebyś troszke poczytała to forum,a napewno wszystkiego
      się dowiesz.
      Moja pierwsza laparo. była w 2003r. a teraz w czwartek mam druga:( Także ta
      paskudna endo. jest bardzo podstępna!Wszędzie się dostanie cholera jedna!!!
      Jeśli laparoskopia zrobiona jest porządnie,ogniska usunięte dokładnie to
      wszystko powinno być ok. Nie martw się napewno będze dobrze.
      Pozdrawiam ciepło:)
    • jula1232 Re: przed operacją 19.09.06, 13:47
      ja jestem juz 2 tygodnie po laparoskopii. Nie jest to az takie straszne!!!! Nie
      wiem jaki jest jeszcze efekt, tzn za wczesnie zeby cos powiedzieć. czekam na
      wizyte kontrolną!!!!
      • weronusia Re: przed operacją 19.09.06, 13:58
        dziewczyny ja też jestem przed operacją ale na jajnikach.
        czy po zabiegu konieczne jest leczenie farmakologiczne przez poł roku cyz można
        odrazu się starać po @. ?
        • smilodona Re: przed operacją 19.09.06, 14:05
          Prawdopodobnie dostaniesz leczenie farmakologiczne.

Jestem 3,5 roku po operacji z powodu torbieli na jajnikach. Po laparoskopii
          dostałam lecznie Danazolem na rok. Lek ten jednak na mnie nie działał - nie
          hamowal krwawien. Brałam go niecale 4 miesiace. Odstawilam i od razu zaszłam w
          ciąże.
    • smilodona Re: przed operacją 19.09.06, 14:09
      Na formum jest nas wiele po takim zabiegu.

Ja mialam laparoskopie 3,5 roku temu. Z efeku byłam zadowolona. Znacząco
      zmniejszyły sie bóle podczas okresu. Szybko zaszlam w jedna, a potem w druga
      ciaze. Między ciązami endo wrocila - usunieto mi ja podczas drugiej cesarki.
      • weronusia Re: przed operacją 19.09.06, 15:00
        ja nie mam żadnych bolesnych @ ani objawów endo oprócz tych torbieli na jajnikach.
        Wolałabym odrazu starać sie o ciazę ale widzę ,ze wszystkim zlecaja leki.
        MAm juz swój wiek.
        Mój gin mówił o Dipherelinie.
        Ale to też pewnei zależy od stopnia endo?
    • toscana.1 Re: przed operacją 19.09.06, 14:54
      Witam, ja miałam dwie laparoskopie. Pierwsza we wrześniu 2001. Wówczas usuwano
      mi właśnie ogniska z jamy otrzewnej, zrosty, torbiele, ropę i wszystko co tam
      znaleźli. Było tego bardzo dużo i wdał się poważny stan zapalny - co ciekawe
      ginekolog, do którego wcześniej regularnie chodziłam na wszelkie moje
      narzekania o bolesnych i bardzo długich miesiączkach (nawet 10 dni, czasem
      jeszcze dłużej) odpowiadał, że taka moja uroda i ewentualnie da mi tabletki
      antykoncepcyjne, których nie chciałam. I tu podziękowania dla lekarzy
      przeprowadzających laparoskopię, robili wszystko, żeby nie musieć robić
      laparotomii, choć przed operacją uprzedzali, że jeśli nie da się zrobić zabiegu
      laparoskopią, będą musieli przeprowadzić laparotomię. Operowała mnie dr
      Maciołek Blewniewska + prof Malinowski z Łodzi (CZMP). Dodam, że na operację
      trafiłam "z biegu", zabrało mnie którejś nocy pogotowie. Po tej laparoskopii ze
      względu na rozległość tego, co miałam w środku dość długo dochodziłam do
      siebie. Dostawałam dwa tygodnie antybiotyki, miałam też dość długo dren. Potem
      pół roku Provera 30mg (co miesiąc kontrola, czy lek działa, w przypadku, gdyby
      nie działał, miałam mieć wymieniony). Po odstawieniu Provery miałam torbiel
      czynnościową, ale dało się wyleczyć w ciągu jednego cyklu farmakologicznie.
      Następnie ok. 3 lat Novynette (tabletki antykoncepcyjne), miały trzymać
      chorobę u uśpieniu. Potem ponad rok byłam bez żadnych leków i w lutym tego roku
      znów pogotowie zabrało mnie do szpitala. Tym razem do szpitala im. Madurowicza,
      torbiel 7 cm (na badaniu 1,5 miesiąca wcześniej jeszcze jej nie było!). Podczas
      laparoskopii stwierdzono brak nowych ognisk, są tylko blizny po poprzednich
      zrostach. Po tej laparoskopii w 4 dni byłam w domu - super się goiło, nie
      dostałam żadnych leków tylko polecenie :) zajścia w ciążę. Mam nadzieję, że się
      uda.
      • beata9655 Re: przed operacją 20.01.07, 14:36
        Witam czytam sobie rozne Wasze wypowiedzi poniewaz za tydzien mam miec
        laparoskopie w szpitalu im. Madurowicza a lecze sie u lekarza ,ktory pracuje w
        CZMP poniewaz tam sie czeka ponad 1,5miesiaca polecil mi szpital Madurowicza
        czy mozesz mi napisac kto Cie operowal i wogole cos o pobycie w tym szpitalu o
        opiece itd. itp.Prosze o odpowiedz jezeli wogole jeszcze wchodzisz na forum bo
        Twoja laparoskopia byla robiona przed paroma miesiacami Pozdrawiam
    • jula1232 Re: przed operacją 19.09.06, 14:54
      Najczęsciej lekarze stosuja leczenie farmakologiczne!!! Ale odmian endo jest
      wiele i to lekarz powinien zdecydować co dalej!!!! Ja biore danazol. Lekarz mnie
      poinformował ze kuracja farmakologiczna potrwa 6 m-cy
      • weronusia Re: przed operacją - 19.09.06, 15:01
        ja nie mam żadnych bolesnych @ ani objawów endo oprócz tych torbieli na jajnikach.
        Wolałabym odrazu starać sie o ciazę ale widzę ,ze wszystkim zlecaja leki.
        MAm juz swój wiek.
        Mój gin mówił o Dipherelinie.
        Ale to też pewnei zależy od stopnia endo?
    • rybka19831 Re: przed operacją 03.03.07, 08:33
      Witajcie mam ten sam problem wczoraj wyszłam ze szpitala gdzie spędziłam noc
      było podejrzenie ze torbiele zakręcają mi sie w okół jajnika ale całeszczęście
      nie. Zrobiono mi kolejne USG i porazka na prawym jajniku pojawiła mi sie torbiel
      i djagnoza lewy jajnik usuną mi cały bo nie ma szans na uratowanie a nad drugim
      będą walczyć z tego co mówią to jest wiele ognisk endo i będzie cięzko to usunąć
      dodam tylko że będę miała laporotomie za dwa dni nie jest mi łatwo ale mam
      jeszcze małą nadzieje ze będzie wszystko wporządku pozdrawiam wszystkie kobietki
      i życze szybkiego powrotu do zdrowia trzymam kciuki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka