mea29 07.01.09, 07:56 Bede miala za miesiac laparoskopie z powodu 5 cm torbieli.Czy lekarz sprawdzi droznosc jajowodow.Czy badanie droznosci jajowodow przy laparoskopii to normalne HSG takie jak wykonywane oddzielnie?Pytam bo nie mam pojecia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexa47 Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 07.01.09, 08:54 Lepiej pilnuj tego i wyraźnie uzgodnij to z lekarzem, który będzie robił laparoskopię. Powinno to być normą, ale nie zawsze lekarze przy laparoskopii wykonują to badanie. Taki przypadek miała znajoma , której zależało na zajściu w ciążęi miała laparoskopie z powodu endometriozy, a lekarz podczas zabiegu nie zrobił HSG.Niestety dowiedziała się o tym już po fakcie. Pozdro.Życzę zdrowia. Odpowiedz Link
weronika1975 Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 07.01.09, 15:53 Odpowiedzcie mi czy to badanie HSG przy laparoskopii wyglada identycznie jak takie zwykle HSG robione oddzielnie( czyli wziernik- b. duzy i kontrast) Nie mam pojecia jak to jest? Odpowiedz Link
olalaa82 Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 07.01.09, 21:29 Dziewczyny mam pytanie...co sądzicie o takiej decyzji lekarza...mam torbiel endo na lewym jajniku ok 2 cm, narazie nic z tym torbielą lekarz nie robi bo skupiam się nad próbami zajścia w ciąże... już rok bez powodzenia :(,hormony w normie, 2 cykle monitorowane i pęcherzyki nie dojrzewają (około 8 mm) więc dostałam Clostilbegyt po jednej tabletce od 2 dc do 6 dc.Lekarz stwierdził, że jak po trzech miesiącach nie będzie ciąży to czeka mnie laparoskopia i nie wiem czy HSG ale chyba tak ????mam nadzieje dopilnuje tego!!!mam obawy czy nie za szybko ta laparoskopia???Co sądzicie ????Już miałam wycinany torbiel 1,5 roku temu :( jestem młoda i boje się że mogę pogorszyć swoją sytuacje i zmniejszyć szanse na ciąże. Ufff ciężko:( Odpowiedz Link
nninaa Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 08.01.09, 11:15 Witaj, jestem w podobnej sytuacji, 2 lata temu miałam usuniętą torbiel, od roku staram się o dziecko i miesiąc temu okazało się że pojawiła się torbiel. Mój lekarz powiedział że najpierw mam zrobić HSG a potem czeka mnie inseminacja. Twierdzi że na laparoskopie można zrobić za pół roku jeśli nie uda się zajść w ciążę a torbiel urośnie. Raczej nie pogorszysz swojej sytuacji przez laparoskopię,bo po zabiegu ponoć łatwiej jest zajść w ciążę. Możesz tylko zapytać lekarza czy nie lepiej się wstrzymać z zabieigiem. Ja na razie mam jeszcze nadzieje że uda się i uniknę laparo bo wspominam to bardzo źle. Odpowiedz Link
olalaa82 Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 08.01.09, 12:21 Ja też wspominam źle :(, ja miałam laparotomie wtedy bo torbiel była duża i Ca125 wysokie. Nie mam jeszcze dzieci i podobno lepiej było usunąć ją przez otwarcie brzucha ech szkoda gadać! A bierzesz jakieś leki?bo ja jeśli chodzi o endo i tą torbiel to nic nie biorę. Tylko na owulacje (wzrost pęcherzyków) ale już sama nie wiem czy ją mam czy nie, mi daje 3 miesiące na stymulacji, ale pogadam z nim bo przecież jak pęcherzyki nie rosną to laparo nic nie pomoże!!!No chyba że leki zadziałają i przy odpowiednich pęcherzykach nie będzie dzidzi to wtedy laparo? totalne zaplątane!!! mi nic nie mówił o HSG????czy to robią podczas laparo???wiem że to jest badanie na drożność jajowodów i na tym moja wiedza się kończy.Ja też mam nadzieje że uda się uniknąć szpitala. Odpowiedz Link
nninaa Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 14.01.09, 12:06 Tak HSG powinni zrobić prz laparoskopii. Ja trafiłam 2 lata temu do takich lekarzy, którzy nie zrobili nie wiadomo dlaczego. Nie biorę żadnych leków, ale pewnie dlatego że owulacja jest ok (kilku krotnie obserwowana przez ginekologa). Jutro idę na HSG i w pt na wizytę do mojego lekarza, więc jak będę wiedziała coś więcej to napiszę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
olka981 Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 09.01.09, 02:37 ja mialam 8 cm torbiel usuwana laporoskopowo i wtedy sprawdzili jajniki sami ale mi to nie bylo potrzebne za to nie usuneli zrostow i teraz ide znowu mam to juz rozsiane po calym brzuchu Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: badanie HSG PRZY LAPAROSKOPII??? 13.01.09, 16:25 ja mialam hsg przy laparoskopii, podaja kontrast i patrza jak przechodzi przez jajowody, wydaje mi sie, ze tak wlasnie to wyglada. Odpowiedz Link