Dodaj do ulubionych

Tikal z Meksyku

12.10.08, 18:55
Witam,
czy może mi ktoś pomóc, doradzić w kwestii wycieczki do Tikalu ????
Planuję pobyt w Puerto Morelos i stamtąd wycieczkę do Palenque. Tak patrząc na
mapę, to wydaje sie byc blisko (wydłuzy mi wyjazd o jakies trzy dni).
Doradzcie, czy jest sens pchac sie samochodem, czy lepiej autobusem ??? a moze
są organizowane bezpośrednie wyjazdy do Tikal ??
pzdrw.
W.K.
Obserwuj wątek
    • bukowski27 Re: Tikal z Meksyku 13.10.08, 08:41
      Witaj,
      myslę, że najlepszym rozwiązaniem jest wykupienie miejsca w zorganizowanym
      wyjezdzie - możliwe że wyjdzie troszkę drożej, ale zdecydowanie krócej. z
      palenque do flores (które jest baza wypadową do tikal) jest z 7-8 godzin podrózy
      zorganizowanym transportem. jeżeli zdecydujesz sie wybrac sam to nie licz na
      jakies przystanki, rozkłady jazdy i tym podobne;)

do samego tikal z flores (ok. 40-50 minut) polecam sie wybrac pierwszym
      transprtem (tak ok. 3 w nocy). wyposaż sie w latarke. z przewodnikiem idziecie
      ze 20 minut przez las. wspoinacie sie na jedna z piramid i czekacie na wschód
      słonca i budząca się dżnglę... wrazenie niesamowite;)

• wojtek.kozlowski Re: Tikal z Meksyku 13.10.08, 10:20
        Wielkie dzieki,
        wlasnie o takim przezyciu, jak swit w dzungli, widziany z piramidy marzylem.
        pzdrw.
        W.K.
        • bukowski27 Re: Tikal z Meksyku 13.10.08, 11:33
          nie wiem w którą stronę jedziesz z tikal, ale gdybyś jechał w kierunku jukatanu,
          to z flores można sie dostać jednym autobusem do chetumal przez belize. ok. 12
          godzin jazdy.

pozdrawiam
          • wojtek.kozlowski Re: Tikal z Meksyku 13.10.08, 11:53
            Wielkie dzieki,
            wlasnie z tego kierunku chcialbym jechac. Planowalem z Familia robic trip z
            Puerto Morelos do Palenke w wzluz Riviera Maya i zostawic ich w Chetumal na trzy
            dni i skoczyc do Tikal. Wiem, ze brzmi to strasznie o zostawianiu rodziny, ale
            jedziemy z synkiem (prawie 4 latka) i taka eskapada moze go troszke przerazic.
            Czyli moge jechac bezposrednio z Chetumal ? A z jakim kosztem musze sie liczyc
            /?????
            pzdrw.
            W.K.
            • agentcooper Re: Tikal z Meksyku 15.10.08, 10:23
              bedziemy rowniez pokonywac ta trase ok. 2 listopada: Planujemy z
              Palenque dojechac do Flores, stamtad Tikal i potem przez Belize do
              Tulum i Playa Del Carmen
              • bukowski27 cooper 16.10.08, 17:38
                pokonywałem dokładnie tą samą trase -

taka mała rada: autobus z flores to własciwie sami tursysci, dla niewielu z nich
                chetumal jest docelowa stacją. czesc wysiada w belize, ale wiekszośc rusza dalej
                na jukatan. jeżeli chcesz dotzrec do playa tego samego dnia, a jest was wiecej,
                to niech jedna osoba prosto z autobusu leci do kasy na dworzec i kupuje bilety
                do playa na najblizszy autobus. my nie byliśmy tego swiadomi i załapalismy się
                dopiero na drugi czy trzeci autobus bo wczesniejsze bilety sie wyprzedały.
                oznaczało to extra 3 godziny w chetumal na dworcu, a po całym dniu nie był to
                szczyt marzen;)podóztrawał aod ok. 5 rano (flores) do około północy (playa).

druga rada jest taka, że mimo, że bilety sa miejscówkami, to autobus był
                pełniutki i były sprzedawane np. 2 bilety na to samo miesjce. pakujcie sie do
                środka jak tylko autobus przyjedzie i siadajcie na swoich miejscach, inaczej
                mozecie stac całą drogę do playa.
                • agentcooper Re: cooper 16.10.08, 22:59
                  bukowski27 napisał:

> pokonywałem dokładnie tą samą trase -
                  >
                  > taka mała rada: autobus z flores to własciwie sami tursysci, dla
                  niewielu z nic
                  > h
                  > chetumal jest docelowa stacją. czesc wysiada w belize, ale
                  wiekszośc rusza dale
                  > j
                  > na jukatan. jeżeli chcesz dotzrec do playa tego samego dnia, a
                  jest was wiecej,
                  > to niech jedna osoba prosto z autobusu leci do kasy na dworzec i
                  kupuje bilety
                  > do playa na najblizszy autobus. my nie byliśmy tego swiadomi i
                  załapalismy się
                  > dopiero na drugi czy trzeci autobus bo wczesniejsze bilety sie
                  wyprzedały.
                  > oznaczało to extra 3 godziny w chetumal na dworcu, a po całym dniu
                  nie był to
                  > szczyt marzen;)podóztrawał aod ok. 5 rano (flores) do około
                  północy (playa).
                  >
                  > druga rada jest taka, że mimo, że bilety sa miejscówkami, to
                  autobus był
                  > pełniutki i były sprzedawane np. 2 bilety na to samo miesjce.
                  pakujcie sie do
                  > środka jak tylko autobus przyjedzie i siadajcie na swoich
                  miejscach, inaczej
                  > mozecie stac całą drogę do playa.

dzieki za info - na pewno skorzystamy:)

To mam jeszcze jedno pytanko - jak ustawic najlepiej zeby na wschod
                  slonca byc w Tikal ? Zakladam, ze podrozujac nawet pierwszym busem z
                  Flores przyjedziemy juz z cała masa turystow, ponadto bedzie to juz
                  duzo pozniej...z tego co sie orientuje hotele w Tikal sa z kolei
                  dosc drogie...jakas inna opcja poza noclegiem pod chmurka ?
                  ps. namiotu raczej nie bedziemy targac....
                  • bukowski27 Re: cooper 19.10.08, 11:49
                    gwatemala (czego nie doświadczyłem na szczescie)nie należy do
                    najbezpieczniejszych miejsc na ziemi, a raczej przeciwnie. noclegu pod chmurką
                    raczej bym nie polecał. w ogole mam wrazenie że flores-tikal to taka troche
                    turystyczna oaza. jak sie dowidziałem na miejscu cały biznes turystyczny w
                    gwatemali (jako całkiem dochodowy) jest kontrolowany przez prywatne osoby, które
                    w różny sposób zarabiają na życie;) niekoniecznie legalnie, dlatego tez jako
                    turysta czułem sie dopieszczony - nie zabija sie kury która znosi złote jajka;).
                    jakies 30 min przed flores do autobusu wsiada młody chłopak i proponuje
                    wszystkim noclegi albo jeżeli juz miałes zarezerwowany wczesniej szuka cie w
                    autobusie i odprowadza pod same drzwi hotelu. miło, ładnie i uprzejmie. wątpie
                    żeby na własną rękę udało ci sie znaleźć cokolwiek taniej, ale moze się mylę.

na wschód słonca do tikal jezdzą zorganizowane grupy i raczej marne szanse żebys
                    zrobił to na własną rękę. po pierwsze nie dostaniesz sie tam bez samochodu, a po
                    drugie 20 min marsz samotnie, w nocy (jest 3-4 rano) przez gęsty las deszczowy i
                    własciwie nie wiadomo w jakim kierunku, jest moim zdaniem bez przewodnika
                    niemożliwy.

ja na ncoleg zdecydowanie polecam flores, które tak przy okazji jest bardzo
                    pieknie położone - na cyplu na środku jeziora. w kąpieli mogą ci towarzyszyć
                    żółwie;)
                    • bukowski27 aha i jeszcze jedno... 19.10.08, 11:52
                      nie chce burzyc pieknych marzen;) ale romantyzm miejsca i magia chwili w tiakl o
                      wschodzie słonca są jednak dość ograniczone;) przygotuj sie na to, że oprócz
                      ciebie będzie na piramidzie jakies ze... 100 osób. z całego swiata;)
            • bukowski27 wojtek 16.10.08, 17:30
              kierunek z chetumal jest mi mniej oswojony. zakłdam, że skoro autobus przyjezdza
              z flores, to pewnie później wraca i raczej na pewno nie jest pusty. autobus w
              chetumal jest ok. 16-19 wieczorem. zatrzymuje sie w okolicy dworca autobusowego.

kosztu nie pamietam, ale nie były to jakies przerażające pieniądze w skali
              całego meksykańskiego budżetu. troche dolegliwe sa opłaty na granicach.
              własciwie na kazdej trezba usiścić bardziej albo mniej urzędową opłate;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka