Dodaj do ulubionych

stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!!

IP: *.chello.pl 19.11.04, 20:45
Witam!
Jestem wegetarianką od kilku lat a poza tym zapalonym sportowcem (studiuje na
AWF-ie).
Od prawie roku mam ogromne problemy ze stawami, szczególnie dotyczy to stóp i
kolan. Notoryczne stany zapalne, opuchlizny i ból :(
czy nie jest to związane z brakiem mięsa? Domyślam się ze brakuje mi kolagenu.
Czy można zastąpić zwierzęcą zelatynę czymś pochodzenia roślinnego?
Bo nie mam ochoty jadać padliny...
proszę pomóżcie!
Pozdrawiam serdzecznie wszystkich vege :)
Obserwuj wątek
    • Gość: rodzynek Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.04, 09:24
      Tobie jest potrzebna wizyta u lekarza specjalisty, na forum za dużo się nie
      dowiesz. Poza tym, nawet jakby tu siedzieli i pisali lekarze, to diagnoza przez
      internet jest raczej mało pomocna. Jeśli Twoim problemem jest dieta to oznacza,
      że ją źle komponujesz. Nie jedząc mięsa mozna dostarczyć wszystkiego co
      potrzebuje do funkcjonowania organizm. Jednak czasami może to być bardzo trudne
      lub niemożliwe (zaburzenia wchłaniania itd.). Kolagen możesz sobie kupić w
      preparatach dla sportowców. Tylko czy warto płacić za środek, którego głównym
      składnikiem jest żelatyna wzbogacona witaminami?
    • brumbak Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! 20.11.04, 09:36
      dziwne

identyczny albo bardzo podobny post byl parę tygodni temu na forum zdrowie?
      czy to ty znowu ?
      >
      oczywistym jest ze dieta wegetariańska nie ma z tym NIC wspólnego
      to sa - jeżeli to tak jest
      - twoje cechy osobnicze
      ( na forum znajdziesz wątki podające informacje o sporotowcach wegetarianach
      np. wielu maratończyków jest veganami , frutarianami - ich stawy sa maksymalnie
      obciązone dlugotrwałym krańcowym wysiłkiem
      sa kulturysci
      są wioślarze
      sa sztangisći
      nie maja prolemów ze stawami
      druga rzecz: jeżeli jak piszesz studiujesz na AFW - to przecież jest tam
      znakomita opieka medyczna
      Dlaczego piszesz na to forum ??
      - Czyżby nik nie chciał ci udzielic fachowej porady na AWF ?
      • oladios Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! 20.11.04, 10:14
        Ja problemow ze stawami nabawilam sie w okresie dojrzewania .
        Moge polecic kwas Omega 3 , ktorego wegetarianskim
        zrodlem jest sieme lniane.
        Ja kupuje ten olej w kapsulkach.
        • Gość: Łania Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: *.chello.pl 20.11.04, 11:06
          Witam ponownie-
          zamiesciąłm swój post po raz pierwszy, wiec to zwykły przypadek,ze ktos napisał
          o tym na forum o zdrowiu :)
          W końcu problemy ze stawami dotyczą juz chyba większosci społeczenstwa.

Oczywiscei mam na tyle rozumku,z e pytanie na forum nie jest moim jedynym
          "czekaniem na pomoc"-
          w ciągu ostatniego roku pochodziłam sobie po lekarzach naprawde często.
          Zdiagnozowali zapalenie w obrębie torebki stawowej i poza dorźną pomocą-
          wstrzyknęciem środków przeciwzapalnych w staw zalecili normalne (ich zdaniem)
          żywienie i preparaty kolagenowe (żelatyna wieprziowa)

oczywiście wiem gdzie je kupic - to nie w tym problem, ale zwrociłam sie do was,
          licząc ze moze zaproponujecie mi coś zamiast żelatyny zwierzęcej.

A co do opieki medycznej na AWF to nie będę się wypowiadać, gdyż nie dotyczy ona
          studentów zamieszkałaych w Wawie (mogą sie tam leczyc jedynie
          pozamiejscowi,ktorzy przepisali sie ze sowjej przychodni na AWf)

A tak ogólnie to warszawski AWF jest zagorzałym przeciwnikiem diety wegetariańskiej.
          W sumie mi to rybka, niech sobie gadają co chcą, wciskając studentom,ze bez
          mięsa człowiek nie ma siły, ale żałuję tylko że w studenckeij stołowce nie mam
          czego szukać (nawet zupy musza robic na kościach). to już jest dyskryminacja :((

pozdrawiam

• Gość: rodzynek Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.11.04, 15:58
            > Oczywiscei mam na tyle rozumku,z e pytanie na forum nie jest moim jedynym
            > "czekaniem na pomoc"-

:] OK bardzo dobrze. Niektórzy pojawiający się tutaj są nastawieni anty-
            lekarsko ;) Jeśli specjaliści zalecali kolagen to najprawdopodobniej wiedzą co
            robią. Na co czekasz?

Powrotu do zdrowia.
          • la-zanzara Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! 21.11.04, 01:54
            Łania napisała:

>A tak ogólnie to warszawski AWF jest zagorzałym przeciwnikiem diety wegetariańs
            > kiej.

Jeżeli w AWF traktują sportowców-wegetarian po macoszemu to po co tam chodzisz?

> Nie chce mi sie wdawać sie w dyskusje czy to jest prawada co pisze czy nie,
            ale
            > czy wy nie potraficie jak ludzie odpowiedziec na pytanie czym można zastąpić
            > kolagen?

Tu nie biega o kolagen, ci ludzie chcą cię zmusić aby przyjmować kolagen.
            Po prostu przerwać trening iść do lekarza przyjaznego wegetarianom (znajdź w
            googlu), to wszystko.
            To nie pierwsza taka sprawa. Jak im się do tyłka niedobiorą to się nie zmieni w
            tym oddziale AWF.

La Zanzara
            www.fi.uib.no/~osland/enemies.html
        • krystynaopty1 Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! 20.11.04, 12:54
          oladios napisała:

> Moge polecic kwas Omega 3 , ktorego wegetarianskim
          > zrodlem jest sieme lniane.
          > Ja kupuje ten olej w kapsulkach.

Tak przy okazji mam pytanie do forumowiczów: czy ktoś wie, z czego
          wytwarza się kapsułki? Czy to czasem nie jest żelatyna?

Krystyna
          • Gość: karcia101 Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 14:23
            spotkalam sie w 80% ze kapsulki robione sa wlasnie z zelatyny
    • brumbak Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! 20.11.04, 15:18
      Gość portalu: łania napisał(a):

> Witam!
      > Jestem wegetarianką od kilku lat a poza tym zapalonym sportowcem (studiuje na
      > AWF-ie).
      > Od prawie roku mam ogromne problemy ze stawami, szczególnie dotyczy to stóp i
      > kolan. Notoryczne stany zapalne, opuchlizny i ból :(

.... to brzmi juz bardzo poważnie - tym bardziej nie ma to żadnego związku z
      dieta wegetariańską
      > czy nie jest to związane z brakiem mięsa?
      • Gość: telemasca po prostu ingorujcie...szkoda nawet komentowac n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 15:44
        • Gość: Łania Re: po prostu ingorujcie...szkoda nawet komentowa IP: *.chello.pl 20.11.04, 17:48
          Nie chce mi sie wdawać sie w dyskusje czy to jest prawada co pisze czy nie, ale
          czy wy nie potraficie jak ludzie odpowiedziec na pytanie czym można zastąpić
          kolagen?

• Gość: Kappa Re: po prostu ingorujcie...szkoda nawet komentowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 18:13
            Cóż, jeżeli ktoś potrafi, to z pewnością nie brumbrak. Jego interesuje tylko
            fakt, że skoro masz problem i w dodatku zmusza Cię on do korzystania z
            produktów odzwierzęcych, to znaczy, że jesteś spamerką i kibolem z rzeźni,
            siejącą propagandę antwegetariańską.

Ja sam niestety nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie. Próbowałaś szukać
            przez google, stosując różne kombinacje słów? (kolagen + zastępowanie, kolagen
            + substytuty... itp.). Ostatenie poszukaj jakiegoś portalu czy forum medycznego
            i tam zadaj pytanie - tylko nie pisz, że chcesz postępować wbrew zaleceniom
            lekarzy, bo nie uzyskasz odpowiedzi, tylko gadkę umoralniającą.
          • brumbak . Łania coś kręcisz z tym kolagenem 20.11.04, 18:18
            Gość portalu: Łania napisał(a):

> Nie chce mi sie wdawać sie w dyskusje czy to jest prawada co pisze czy nie, ale
            > czy wy nie potraficie jak ludzie odpowiedziec na pytanie czym można zastąpić
            > kolagen?
            >
            ......aha, JUZ jesteś przekonana ,że chodzi o KOLAGEN..
            skąd ta pewność ???????????????????????????????????????????????
            najpierw prosilas o poradę ogólną

teraz chcesz tylko odpowiedzi na jedno bardzo wąskotematyczne pytanie:
            czym zastapić kolagen
            a niby dlaczego zastępować ?
            wyjaśnij
            • Gość: Kappa Re: . Łania coś kręcisz z tym kolagenem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 18:22
              Brumbrak, znasz odpowiedź na jasno postawione pytanie? Nie? To się zamknij!
              Twoja hermeneutyka podejrzeń nikogo nie obchodzi.
              • Gość: Łania Re: . Łania coś kręcisz z tym kolagenem IP: *.chello.pl 20.11.04, 18:30
                Brumbaku kochany- pewności to ja nigdy nie będę mieć!
                Ale u nie-wegetarian kolagen tak czy siak byłby pomocny nie tylko w regeneracji
                chrząstki, ale równiez dla ogólnego poprawienia stanu skóry, włosów itd.

No więc zadalam konkretniejsze pytanie, gdyz bardziej ogólne probemy są jak
                widać na tym forum od razu traktowane jako podejrzane, a dyskusja schodzi na
                tory odległe od tematu wątku...

• brumbak lania wkopała się juz totalnie 20.11.04, 22:14
                  Gość portalu: Łania napisał(a):

> pewności to ja nigdy nie będę mieć!
                  > Ale u nie-wegetarian kolagen tak czy siak byłby pomocny nie tylko w
                  regeneracjichrząstki, ale równiez dla ogólnego poprawienia stanu skóry, włosów itd.
                  >-------
              • jedrus1a Re: . Łania bez-chello i kolagen 20.11.04, 22:49
                Kappa
                Kolagen jest syntetyzowany przez nasz organizm, to jest białko.
                A ten post to kompromitacja umyślna lub nie lekarzy sportowych.
                Niech to Łania-Chello wyjaśni.

Jędruś
                • Gość: Rycho Re: . Brawo Kappa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 22:57
                  >Cóż, jeżeli ktoś potrafi, to z pewnością nie brumbrak. Jego interesuje tylko
                  fakt, że skoro masz problem i w dodatku zmusza Cię on do korzystania z
                  produktów odzwierzęcych, to znaczy, że jesteś spamerką i kibolem z rzeźni,
                  siejącą propagandę antwegetariańską.<
                  Brumbak jest przewidywalny i dziecinnie łatwy do sterowania w dowolnym kierunku.
                • Gość: Kappa Re: . Łania bez-chello i kolagen IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 23:00
                  Że jest to białko to wiem, o syntetyzowaniu przez organizm nie, gdyż nie znam
                  się na biochemii. Natomiast nie podoba mi się Wasze podejście, choć akurat
                  brumbrakowi się nie dziwie, nie raz pokazał, że zwyczajnie w świecie jest chory
                  psychicznie. Ktoś ma problem. Przyjmuję za dobrą monetę, że problem ten jest
                  prawdziwy. I gdybym się znał na tym, starałbym się pomóc. Jeżeli Łania pisze
                  bzdury, to wyjaśnij jej dokładnie, na czym błąd jej rozumowania polega i co
                  powinna zrobić. Zauważ, że ona po prostu może nie znać się na tym. Postaraj się
                  pomóc jej, np. powiedz, jakie mogą być inne przyczyny jej problemów ze stawami
                  (niekoniecznie związane z dietą - mi np. przychodzi do głowy, że może chodzi na
                  siłownię i źle dobiera zestaw ćwiczeń - w zestawieniu z jej "wiodącym" sportem
                  może sobie naprawdę niezłą krzywdę zrobić w ten sposób). Tudzież wyślij ją w
                  miejsce, w którym otrzyma bardziej fachową radę, jeżeli znasz takowe.
    • Gość: Han Solo Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: 80.51.242.* 20.11.04, 23:06
      Czesc ,wydaje mi sie ze mialem kiedys podobny problem, mianowicie będąc kiedys
      na diecie wegetarianskiej dopadlo mnie zapalenie stawu kolanowego (zdziwilem
      sie na maxa bo przeciez wegetarianie powinni byc 100% zdrowi albo jeszcze
      zdrowsi od miesozernych-kwiczalem z bólu ile wlezie, nie moglem chodzic kolano
      mi napuchlo jak baniak ,lekarze juz mi chcieli kroic kolano ale sie nie dalem
      (wyszedlem ze szpitala na wlasne zyczenie i na szczescie wszystko pozniej
      minelo ;kilka dni wczesniej mialem taka chorobe -rwa kulszowa (tak sie dziwnie
      wszystko nalozylo)bol jest jeszcze wiekszy idzie od posladkow nie mozna sie
      przekrecic na bok ,pamietam ze do lekarza wyczolgiwalem sie z samochodu i co
      najdziwniejsze strasznie bylem zdziwiony ze mozna tak cierpiec jedzac przeciez
      zdrowe rzeczy ,na moja diete skladaly sie kasze(gryczna)soczewica zielona,
      migdaly ,suszone owoce (to byla zima) warzywa, owoce ,mąki
      pelnoziarniste ,miod, ).nie wiedzialem skad to sie wzielo zaczalem czytac
      wiecej ksiazek ,zastosowalem taka diete: jadlem duzo ziaren slonecznika sezamu
      i migdalow (namoczone) poniewaz podejrzewalem ze spowodowane jest to brakiem
      wapnia albo ze jest on wyplukiwany ( przez sole szczawianowe zawarte w
      suszonych figach (sory nie jestem lekarzem ani specjalista wszystko wyczytuje z
      tych ksiazek o wege), i na 100% zwiazane to bylo tez z soczewica bo po
      odstawieniu jej mialem mniejsze bole a po ponownym wprowadzeniu do diety bole
      nasilaly sie. Ponadto w rece wpadla mi ksiazka o diecie a grupach krwi ,ja mam
      grupe krwi B, i zaleca ona spozywanie produktow mlecznych (wczesniej nie
      jadlem) oraz niewielkich ilosci miesa(2-3 razy w tygodniu) - taka diete stosuje
      dzisiaj i taka dieta mi sluzy (co dziwne nie zaleca soczewicy a nawet
      odradza),czuje sie lepiej (chociaz jeszcze nie do konca ale mysle ze z czasem
      bedzie good). Pocyztaj sobie o tej diecie, wprowadz moze do diety produkty
      mleczne( kefiry ,jogurty naturalne- ale nie te z owocami i cukrem).jak chcesz
      to poczytaj sobie moja historie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=353&w=14218680 .Nie wiem jaka jest twoja dieta wtedy moznaby bylo wiecej
      powiedziec. nie wiem moze rzeczywiscie chodzi o kwasy omega-3 ,byc moze masz
      zachwiana rownowage midzy omega-6 a omega-3 - wiadomo ze tych pierwszych jest
      wieksza dostepnosc ,moze wprowadz wlasnie siemnie lniane ,olej rzepakowy,
      jezeli nie jestes zagorzala wegetarianka to moze tluste ryby morskie
      (makrela ,dorsz ,sledz- 2-3 razy w tygodniu). Oczywiscie wszystko zalezy od
      ciebie.Nie namawiam cie do jedzenia miesa bo sam wolalbym go nie jesc ale na
      dzien dzisiejszy nie moge sie bez niego obejsc (zle funkcjonuje i czuje ze
      jest cos nie tak,kiedy nie zjem miesa conajmniej 2 razy w tygodniu)) To tyle
      3maj sie,pozdro 600, nara .Jeszcze to:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=592&w=16927362
      • Gość: Kappa Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 23:18
        Kolejny spamer z rzeźni... Cóż, ja dziękuję, że chciałeś podzielić się swoim
        doświadczeniem na ten temat (w odróżnieniu od co poniektórych zamiast odnosić
        się merytorycznie do problemu, zabawiających się w internetową inkwizycję).
        Jeżeli rzeczywiście to kwestia jakiś składników zawartych w miesie, to trzeba
        zastanowić się, jakie to składniki i jak je suplementować. Nie wygląda mi na
        to, aby autorka chciała wrócić do diety z zawartością mięsa.
    • brumbak [...] 20.11.04, 23:08
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Kappa Re: ale chamstwo dogaduje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 23:10
        Zignoruję Twoje wyzwiska, powiem tylko jedno: silnie rekomenduję Ci leczenie
        psychiatryczne. Twoja nienawiść ze sfery wirtualnej może kiedyś przenieść się
        na rzeczywistość, w miarę postępowania choroby. A wtedy możesz zrobić komuś
        krzywdę.
        • brumbak Re: ale chamstwo dogaduje 20.11.04, 23:20
          ość portalu: Kappa napisał(a):

> Zignoruję Twoje wyzwiska, powiem tylko jedno: silnie rekomenduję Ci leczenie
          > psychiatryczne. Twoja nienawiść ze sfery wirtualnej może kiedyś przenieść się
          > na rzeczywistość, w miarę postępowania choroby. A wtedy możesz zrobić komuś
          > krzywdę.
          .........
          ciekawi mnie tylko , jak WIELKA MUSI być NIENAWIŚĆ TWOJA i innych spamerów
          do wegetarian i wegetarianizmu
          że tkwicie przy klawiaturach i zasmiecanie forum wegetarianizm
          reordzista psychol misiu walnał ty juz chyba z 2000 tsyiace postów !!
          to rzeczywiśćie choroba
          łatwo uleczalna - gdyby na tym forum był opiekun
          który by fanatyków rzeźni przekierował w inne rejony
          • Gość: Kappa Re: ale chamstwo dogaduje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 23:26
            Po czym wnioskujesz, że nienawidzę wegetarianizmu?
            • Gość: Rycho Re: ale chamstwo dogaduje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 23:35
              > Po czym wnioskujesz, że nienawidzę wegetarianizmu? <
              Nieładnie się wcinać,ale co mi tam.
              Nienawidzisz wegetarianizmu bo nie podzielasz w 100% poglądów Brumbaka.
              • Gość: Kappa Re: ale chamstwo dogaduje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 23:45
                Hmm, w takim razie może się okazać, że większość wegetarian nienawidzi
                wegetarianizmu...
                • Gość: Rycho Re: ale chamstwo dogaduje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.11.04, 23:47
                  Bardzo trafne spostrzeżenie.
          • Gość: misiu Re: ale chamstwo dogaduje IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.11.04, 00:13
            > reordzista psychol misiu walnał ty juz chyba z 2000 tsyiace postów !!

Pożałowania godne. Jakiś psychol misiu śmiał wyprzedzić największego eksperta
            od wegetarianizmu na forum. Co tam na forum! Na całym bożym świecie!
            A wszystko przez tego paskudnego moderatora. Gdyby nie kasował piękną,
            literacką polszczyzną, godną samego Mickiewicza, pisanych postów, brumbak jak
            nic wziąłby wawrzyn zwycięstwa, na pohybel kibolom i spamerom z rzeźni.
            • Gość: Kappa Re: ale chamstwo dogaduje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.11.04, 00:38
              Swoją drogą jak Ci się udało wyprodukować 2 miliony wpisów? ;)
    • Gość: Han Solo Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: 80.51.242.* 20.11.04, 23:10
      jeszcze raz link bo cos nie wyszlo
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=592&w=16927362
      • oladios Do Karci i Krystyny 21.11.04, 09:38
        Nie , kapsulki nie sa zrobione z zelatyny .
        Zostaly specjalnie zaprojektowane z mysla
        o wegetarianach :)
        • Gość: slawek Re: Do Karci i Krystyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 10:03
          oladios napisała:

> Nie , kapsulki nie sa zrobione z zelatyny .
          > Zostaly specjalnie zaprojektowane z mysla
          > o wegetarianach :)

Ale zawartość to w 80% zelatyna ;)

Slawek
          • Gość: łania Re: Do Brumbaka & Co. IP: *.chello.pl 21.11.04, 12:44
            ,,, skoro to Twoje Pierwsze Odwiedziny na tym forum
            >wystarczy sprawdzić ile postów wyslala łania...<

A kto powiedział że pierwsze? Zaglądam tu od czasu do czasu,ale nic nie pisałam
            do tej pory.

Ale u nie-wegetarian kolagen tak czy siak byłby pomocny nie tylko w
            regeneracjichrząstki, ale równiez dla ogólnego poprawienia stanu skóry, włosów itd.
            >-------
            • Gość: nie-wegetarianin Re: Do Brumbaka & Co. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 13:13
              Gość portalu: łania napisał(a):

> Podobno wegetarianie są mniej agresywni od mięsozerców :)

Podobno w Himalajach mieszka Yeti. :)
        • krystynaopty1 Re: Do Karci i Krystyny 21.11.04, 13:09
          oladios napisała:

> Nie , kapsulki nie sa zrobione z zelatyny .
          > Zostaly specjalnie zaprojektowane z mysla
          > o wegetarianach :)

No fajnie, ale z czego? Może gdzieś w sieci jest to opisane?

Krystyna
          • oladios Re: Do Karci i Krystyny 21.11.04, 18:08
            Jest nawet opisane na opakowaniu .
            A wiec :
            Capsule Shell : Modified Maize Starch , Glycerol ,
            Gelling Agent : Carrageenan , Acidity Regulator :
            Disodium Phosphate .
            Czy wszyscy juz zadowoleni ?
    • Gość: kj Re: stawy mi siadają-pomóżcie proszę!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:42
      Jedna z przyczyn, ktora warto byloby wziac pod uwage, moze byc alergia lub nietolerancja pokarmowa,
      zwiazana np. z nabialem lub pszenica (oczywiscie nie sa to jedyne mozliwe alergeny). Warto znalezc
      lekarza przyjaznego wegetarianom, co juz sugerowano wyzej, zrobic badania na alergie pokarmowe,
      moze zastosowac diete eliminacyjna, czyli wykluczyc np. nieprzetworzone mleko z jadlospisu. Dieta
      eliminacyjna jest dosc uciazliwa, niestety.
      Niezaleznie od badan na alergie i eliminacji alergenow, o ile to mozliwe, pomocna bywa medycyna
      chinska, akupunktura, a z nowszych metod - krioterapia, miejscowa lub ogolna (jest kilka osrodkow w
      Warszawie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka