Dodaj do ulubionych

Patelnia, wege i miesa, meskosc i dlugi...

14.12.05, 16:39
Mam awersje do patelni bo przeczytalem (a co, moze mam napisac ze wymyslilem
sam?), ze patelnia to problemy zdrowotne MUROWANE (czyli dla wrazliwych:
gwarantowane).

Nawet ten fajny przepis oli to patelnia, chociaz ja uzywalem garnka ale co za
roznica i tak lekkie palenie w zoladku bylo...). Cyberski tez: smazone
zimniaczki. Pewnie ze dobre ale te konsekwencje??

Ja patelnie uzywam tylko BARDZO rzadko i nawet to za duzo. Kto ma patelnie w
domu nie bedzie nigdy zdrowy. Czytam ze ola jeset na diecie: olu, pierwsze co
to wyeliminuj patelnie i zaraz sie wszystko zmieni i polepszy.

Ciekawe czy jest tu ktos kto uwaza ze ja nie mam racji a patelnia (no, nie
czepiajcie sie chodzi o smazenie na patelni, zadne takie inne, ok?)????

I drugie, jak sie wyeliminuje patelnie z kuchni CALKOWICIE to obawiam sie ze
wegetarianie steraca 90% wartosci smakowych bo czytalem tu o jakichs ladnie
podsmazonych kotletach sojowych.

Bedac z wizyta u mojego wegetarianskiego kolegi zawsze cos gotuje i
przysmaza...mocne przyprawy (ja nie lubie mocnych) po wyjsciu lece do
najblizszego sklepu po butlke wody... palenie w zoladku murowane do rana.
Wspomnienie o nastepnym obiadku pozwala mi natychmiast zapomniec o pieniadzach
ktore jest mi winien a sa to spore pieniadze.... Nie chce, niech je sobie
zatrzyma tylko nie karm mnie czlowieku tymi strasznymi potrawami. Co do soi to
przypominam panom ze niedobre sa na meskosc.
Obserwuj wątek
    • cyberski Re: Patelnia, wege i miesa, meskosc i dlugi... 14.12.05, 16:42
      splenda napisał:

[...]
      > Nawet ten fajny przepis oli to patelnia, chociaz ja uzywalem garnka ale co za
      > roznica i tak lekkie palenie w zoladku bylo...). Cyberski tez: smazone
      > zimniaczki. Pewnie ze dobre ale te konsekwencje??
      [...]

Oj daj spokój...
      Toż i gotowana kapusta może zaszkodzić jak jej wciągniesz 10 kg dziennie :)))
      Wszystko z umiarem i będzie OK :)))
      • splenda Re: Patelnia, wege i miesa, meskosc i dlugi... 14.12.05, 16:47
        nie mowily o ilosciach tutaj, cyber, nie zmienaij tematu. Ja sie pytam jak te
        cholere patelnie wykreslic calkowicie z mojego zycia i jak wy to robicie
        oczywiscie jak to robicie.

Od ciebie przyjmuje dwa komentarze:
        1. umiar, czyli uzywaj patelni az wiecej nie mozesz bo sie czolgasz w szpitalu
        po podlodze z bolu.
        2. Nie smaz 10kg kapusty na patelni bo raz ze bedzie bol a dwa to nie wejsdzie
        na raz chyba ze smazysz w wojsku.
        • cyberski Re: Patelnia, wege i miesa, meskosc i dlugi... 14.12.05, 16:50
          splenda napisał:

> nie mowily o ilosciach tutaj, cyber, nie zmienaij tematu. Ja sie pytam jak te
          > cholere patelnie wykreslic calkowicie z mojego zycia i jak wy to robicie
          > oczywiscie jak to robicie.

A ja tego przyrządu kuchennego nie eliminuję ze swojego zycia i nie mam takiego zamiaru :)))

>
          > Od ciebie przyjmuje dwa komentarze:
          > 1. umiar, czyli uzywaj patelni az wiecej nie mozesz bo sie czolgasz w szpitalu
          > po podlodze z bolu.

Mogę mogę... zdecydowanie częściej mogę niż uzywam :)))

> 2. Nie smaz 10kg kapusty na patelni bo raz ze bedzie bol a dwa to nie wejsdzie
          > na raz chyba ze smazysz w wojsku.

:)))))
          • splenda Re: Patelnia, wege i miesa, meskosc i dlugi... 14.12.05, 16:53
            zobaczysz ze ci ta patelnia ktoregos dnia zniknie z kuchni, lepiej jej pilnuj.

Wypowiadam wojne patelni (tej do smazenia oczywiscie!
      • ola787 splenda...zlituj sie 14.12.05, 18:14
        to traca obsesja. A patelnia grillowa??ja mam taka-jest super. Przeciez sosy i
        potrawki warzywne-raczej wymagaja patelni. Naprawde, jak przysmazysz przez
        chwile na OLiwie-odrobinie tej oliwy-to nic Ci nie bedzie. Ja mam problemy
        zoladkowe, dlatego JEDYNE,co robie na patelni to nalesniki-raz w miesiacu
        srednio...i ta potrawke selerowo-marchewkowo-pomidorowa. ale ja podlewam te
        warzywa woda, przekladam do garnka, i dalej dusza sie same. Ja przewaznie
        gotuje i to na parze:>>>natomiast ja nie polecam rzeczy wedzonych-podczas
        wedzenia wydzielajacy sie dym ma subst. smoliste podobne do skladu tych od
        papieroskow...
        • splenda jasne ze obsesja 14.12.05, 20:53
          wszyscy na tym forum sa opetani mania dobrego zywienia, nie jestes bez winy.

Zaczalem zapisy do PPP (Partia Przeciwko Patelni).

Chwile... wiesz, to jest argument za a ja jestem ciekaw czy ta chwila ma
          znaczenie dla skutkow po tej chwili. Nie wiem czy ma ale zawsze czuje rezulta
          po patelni a po gotowaniu nie. To nie bylo oskarzanie ciebie tylko przyklad.
          Zastanawiam sie nad alternatywa patelni ktora nie ma negatywnych jej skutkow,
          mozliwe ze nawet malych.
    • cyberski Eliminacja patelni :))) 14.12.05, 16:44
      Ja nie widze sensu jej eliminowania, ot i co :)))
      Mi to nie szkodzi...
      • splenda Re: Eliminacja patelni :))) 14.12.05, 16:49
        ci to nie szkodzi - razie a to nie znaczy ze ci nie zaszkodzi nie wiadomo tylko
        kiedy.

Pytanie jest niestety i dla wegetarian i dla miesozernych bo obie grupy tak samo
        chrzania jedzenie na patelniach. Smak jest bo ten atawistycznyb smak palonego
        miesa (czy ich imitacji) nam podchodzi. Jedz wedzonki dwa razy tygodniowo i
        skroc sobie zycie o iles tam lat- to jest drugie laczace wegetarian i miesniakow.
        • cyberski Re: Eliminacja patelni :))) 14.12.05, 16:52
          splenda napisał:

> ci to nie szkodzi - razie a to nie znaczy ze ci nie zaszkodzi nie wiadomo tylko
          > kiedy.
          {...].
          No to jak zacznie mi szkodzić to będę się martwił :)))
          "Jutrzejszy dzień sam o siebie troszczyć się będzie. Dosyć ma dzień swojej biedy"
          • splenda Re: Eliminacja patelni :))) 14.12.05, 16:54
            cyber, za pozno wtedy. Wtedy jest czas czytac fraszke Kochanowskiego. Patelnia
            to straszne narzedzie mordu, zobaczysz bedziesz mial zjawy patelniane w nocy.
    • splenda Re: Patelnia, wege i miesa, meskosc i dlugi... 14.12.05, 16:52
      jedzenie smazonek patelnianych jest kardynalnym bledem dietetycznym. Cieakwe ze
      tak wielu tu jest ekspertow biochemikow i innych aminospecjalistow a nikt nie
      wspomnial nigdy o szkodliwosci PATELNI na wyzywienie. Co z tego ze waga jest ok
      jak sa rozne bole i trzeba brac prochy tu i tam.
    • splenda a tu dokladam wam wiecej patelnia 14.12.05, 16:56
      ecomall.com/greenshopping/teflon.htm
      nie dosc ze smazenie ale jak kto ma taka fjna i sliska teflonowa to hehehe,
      dobranoc.
      • yuka66 Re: a tu dokladam wam wiecej patelnia 14.12.05, 17:48
        A pieczone w piekarniku jesz czy tylko na parze i gotowane?
        • splenda Re: a tu dokladam wam wiecej patelnia 14.12.05, 20:55
          dziekuje ci za komentarz bo nikt nie chce na ten temat pisac i moja partia PPP
          moze upasc. Przypomnialas mi ze mozna na parze, tak robie ryz. Gotuje tez. W
          piecu pieke chleb tylko i wczoraj kaczke. Boze jaki bajzel wyszedl z ta kaczka!
          Tyle ze byla dobra ale malo.
          • aszbinka Re: a tu dokladam wam wiecej patelnia 02.01.06, 03:58
            Obiecuje zapisać się do PPP, ale co z naleśnikami???
            • ola787 Re: a tu dokladam wam wiecej patelnia 02.01.06, 11:31
              moze na takim piecu upiec, na blacie:>Najpierw formujesz placuszki, a potem jak
              mace pieczesz??JA sie zgrywam, ale moze jak do ciasta dodasz troche oleju lub
              masla roztopionego, to juz daloby rade na suchej patelni jakos uprazyc.
              • aszbinka Re: a tu dokladam wam wiecej patelnia 03.01.06, 10:54
                Tylko i wyłącznie na suchej mam specjalna tefala do naleśników, mace tez na
                niej robię :) ze wszystkiego mogę zrezygnować, ale nie z naleśników;) (taka
                mała niegroźna obsesja;p)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka