Dodaj do ulubionych

Wegetariańska Wigilia

21.12.05, 09:43
Co robicie na kolację wigilijną? U mnie na pewno będzie barszcz z uszkami z
kapustą i grzybami, duszona kapusta... co do reszty jeszcze sie zastanawiam :)))
Obserwuj wątek
    • cyberski Re: Wegetariańska Wigilia 21.12.05, 09:46
      diablica.26 napisała:

> Co robicie na kolację wigilijną? U mnie na pewno będzie barszcz z uszkami z
      > kapustą i grzybami, duszona kapusta... co do reszty jeszcze sie zastanawiam :))
      > )

A było niedawno z mojego albo z Oli podjuszczenia...
      u mnie jeszcze ciućka z grochem czyli kapusta z grochem, sos grzybowy, wegetariański pierekaczewnik, pierogi z ziemniakami i ziołami...
      Olka serwowała kapustę z olejem lnianym i czymś jeszcze (sorki, nie pamiętam)
      Możliwości jest dużo, bo Wigilia w Plsce od wieków jest zasadniczo bezmięsna (z mięs to tylko ryby)
      • ola787 olej lniany 21.12.05, 10:08
        ja nie wiem, czy to ja bylam ta olka:>>olkow jak psow:>>>>>>>>ja serwuje z
        ziemniakami na codzien, albowiem olej lniany jest zdrowy. Tylko trzeba go
        odpowiednio przechowywac albo szybko zuzywac.natomiast od swieta-w wigilie,
        rzeczywiscie dolewam do kapusty. Ale ja robie pycha pierozki z grzybami.moge
        podrzucic przepis. Ciasto standardowe jak na pierogi.Farsz: pieczarki+grzyby
        suszone+cebula+jajko+pieprz bialy+sol+kminek+tymianek suszony. Grzyby mocze w
        cieplej wodzie przez noc, gotuje w calosci pieczarki, cebule podsmazam na
        patelni na oliwie. Na koncu miele w maszynce-pieczarki,grzyby i jeszcze ta
        cebule zrumieniona.odsaczam nadmiar wody,dodaje jajko,i przyprawy.Jak jest za
        rzadkie,to troche bulki tartej.i tym nadziewam pierogi. Ten sam farsz
        wykorzystuje jako material do kotletow pieczarkowych, formuje kotlety i
        obtoczone w moace, smaze lub gotuje na parze. Ten sam farsz sluzy jako material
        na pasztet grzybowy.
        • cyberski Re: olej lniany 21.12.05, 10:29
          Olka to Ty... No chyba, że nie chcesz być Olka tylko ola787
          • ola787 tak, to ja:> 21.12.05, 10:30
            ok,ja daje olej do ziemniakow oraz do kapusty z grzybami, tak pisalam na Forum
            kuchnia
            • cyberski Olej 21.12.05, 10:38
              ola787 napisała:

> ok,ja daje olej do ziemniakow oraz do kapusty z grzybami, tak pisalam na Forum
              > kuchnia

W sumie dobze go dodawać do gotowania każdych warzyw (byleby nie w nadmiarze....) Poprawia to smak i chyba przyswajalność "tłuszczorozpuszczalnych" witamin...
              • ola787 ok:> 21.12.05, 10:45
                Ty jestes w domu?ja tak, dlatego tak aktywnie dzialam,ale musze chyba sie
                zabrac za robote. Mam w domu pracy mnostwo,a w dodatku musze poczytac zawodowe
                rzeczy. Sprobuj tych pierogow grzybowych-sa rewe...
                • cyberski Re: ok:> 21.12.05, 10:52
                  W domu w domu... ja mam pracę którą osbie wymarzyłem już w dzieciństwie - pracę w domu :) Dzięki za przepis, będziemy z córką trenowali :)))
              • ola787 wit A,D,E,K 21.12.05, 10:53
                wit A,D,E,K, czyli na egzaminach i wykladach mowili na to "ADEK".one sie
                rozpuszczaja w tluszczach. ale musze Ci powiedziec,ze w masle tez, np.dlatego
                marchewki, np.gotowanej nie ma sensu podawac bez tluszczu jakiegokolwiek. I jak
                sie da troche masla, to smak o niebo lepszy,np.ja, choc stosuje oleje roslinne,
                w tym lniany i rzepakowy-ktory tez jest zdrowy., do marchewki daje JEDYNIE
                odrobine masla i sol. ale wlasnie maslo, tak samo jak jesz slate,czy cokolwiek
                co ma duzo zelaza,to dobrze do tego lyknac cos z wit.C-znacznie rosnie
                przyswajalnosc zelaza zaw.w zielonym
                • cyberski Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 11:02
                  To z wit. C zwiększającą przyswajalnośc żelaza zwłaszcza żelaza "zielonego" to wiem... Moja matka za życia była lekarzem więc mimo woli coś tam się zapamiętało :))))

Ale powiedz... bo to mnie nurtuje...
                  Wielu lekarzy sugeruje żeby osoby jedzące duże ilości marchwii (lub innych rzeczy z dużą zawartością wit. A) doprawiały to choć trochę tłuszczem, bo wówczas mniej się obciąża wątroba...
                  Prawda czy fałsz?
                  • troppo_bella Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 11:18
                    Mnie kazali doprawiać tłuszczem, bo wtedy się lepiej przyswaja witamina A. Z
                    tego też powodu w wyciskarniach soku z marchwi (tych lepszych) stoi na ladzie
                    butelka z oliwą do zakraplania do szklanki.

Jak ta nieszczęśna marchew miałaby zaszkodzić na wątrobę, to nie wiem. Chyba że
                    taka, co rosła przy autostradzie, ale takiej olej nie pomoże :-)

-----------------
                    • cyberski Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 11:21
                      troppo_bella napisała:

[...]
                      > Jak ta nieszczęśna marchew miałaby zaszkodzić na wątrobę, to nie wiem. Chyba że
                      >
                      > taka, co rosła przy autostradzie, ale takiej olej nie pomoże :-)
                      >
                      > -----------------
                      • miska_malcova Re: wit A,D,E,K 21.12.05, 14:56
                        zur biały własnoręcznie kiszony z grzybami i ziemniakami
                        barszcz czerwony własnorecznie kiszony z uszkami z kapustą i grzybami
                        groch z kompotem z suszu - ciekawe kto z Was zna takie połączenie :-))))
                        kutia
                        kulebiak
                        chałka
                        • ola787 polaczenia 21.12.05, 15:48
                          moze i nie znam, ale moja kolezanka bedac w ciazy jadala sledzie z czekolada.
                          Ja czesto jem kanapki zoltym serem i dzemem ananasowym-nauczyli mnie na
                          stypendiumw Anglii i jakos mi zostalo...ja podam na Wigilie barszcz czerwony z
                          wlasnej roboty uszkami kapustno-grzybowymi. Dla malzonka tunczyka pieczonego w
                          ziolach, mieszanke warzyw na cieplo (uduszona marchew.seler,pietruszka,cebula)
                          z olejem lnianym, makowki oraz moj przysmak, ziemniaki z olejem lnianym i sola.
                          Chyba te ziemniaki upieke w czosnkiem. Wigilie spedzamy we dwoje. Swieta u
                          rodzicow.
                          • miska_malcova Re: polaczenia 21.12.05, 16:35
                            pytałam o potrawe wigilijną, a nie zboczenie jedzeniowe. Znasz taką potrawę?
                            Szukam korzeni skąd pochodzi...
                      • ola787 nadmiar wit A 21.12.05, 15:42
                        nadmiar wit. A odklada się w wątrobie, tworzy tam złogi, co moze byc przyczyną
                        jej dysfunkcji. Tłuszcz wzmaga przyswajanie wit. A, dlatego je sie ja np. z
                        maslem. Jesli ktos je za duzo marchewki i bez powodu (tj. przy normalnej ilosci
                        plynow), pojawia sie mocz w kolorze pomaranczowym i wewnetrzna strona dloni
                        jest zolta, to moze znaczyc, ze juz ma za duzo wit. A. Czy tluszcz wraz z
                        marchewka czyni ja lzejstrawna? tego nie wiem, nie wypowiem sie. pozdr
                • asiabed Re: wit A,D,E,K 15.01.06, 18:44
                  Ja zawsze do surowek z marchwi, selera, dodaje olej zimnotloczony - zwykle
                  lniany, ale sprawdza sie takze olej z pestek winogron, oliwa z oliwek daje zbyt
                  silny aromat...poza tym zawsze dorzucam do takiej surowki sezam oraz natke
                  pietruszki. To taka moja bomba witaminowa (do innych surowek takze lepiej dac
                  oleje zimnotloczone niz smietane, a jesli juz to smietane proponuje zastapic
                  jogurtem - moj maz do czasu az go o tym nie poinformowalam nawet sie nie
                  zorientowal, ze w surowce kapuscianej jest jogurt a nie smietana:)).pozdrawiam
                  witaminowo!
                  • asiabed jak juz jestem przy temacie oliwe i olejow 15.01.06, 18:45
                    Poecam stronke:
                    /www.efavit.webd.pl/
        • szwedka_kredka Re: olej lniany - prośba 27.12.05, 12:37
          ja kupiłam po raz pierwszy w tym roku olej lniany - wydał mi się strasznie
          gorzki, czy to tak jest czy kupiłam zły egzemplarz? Jak się go przechowuje?
          Podobno trzeba zużyć w ciągu 2,3 tygodni - dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
          • ola787 Re: olej lniany - prośba 27.12.05, 12:54
            postaraj sie go zuzyc mozliwie szybko. Ja dodaje do ziemniakow, po prostu
            polewam ugotowane i utluczone ziemniaki, i do zsiadlego mleka z zielenina.Lu
            barszczu. Cyberski pisal,ze daje do ugotowanych warzyw, mozna dac do kapusty
            wigilijnej. Ja czasem mocze chleb, tak jak w oliwie z oliwek i do tego chleba
            ziola, warzywa lub jajko na miekko.Zalezy. Olej lniany jest bardzo zdrowy, ma
            specyficzny smak. Trezba go w miare szybko spozyc i starac sie przechowywac w
            ciemnej butelce. Ja okrecilam swoja butelke folia aluminiowa...
            • szwedka_kredka Re: olej lniany - prośba 27.12.05, 15:50
              dzięki, ale czy to normalne, że jest gorzki? mój jest wyraźnie gorzki i chyba
              mi nie smakuje :(
          • asiabed Re: olej lniany - prośba 15.01.06, 18:48
            Polecam Ci oleje firmy Oleofarm lub urolen (w Oleofarmie mozna nawet zamopwic
            specjalny olej nierafinowany w celach bardziej leczniczych niz spozywczych). Ja
            trzymamolej lniany w lodowce. Faktycznie lepiej zjesc go w ciagu kilku tygodni
            bo potem staje sie malo wartosciowy.
            Aha - unikaj kupowania olejow, ktore staly na polce sklepowej w temp pokojowej,
            a przede wszystkim byly narazone na dzialanie siwtala...szkoda kasy na taki olej.
      • diablica.26 Re: Wegetariańska Wigilia 21.12.05, 18:26
        cyberski napisał:
        > A było niedawno z mojego albo z Oli podjuszczenia...

Musiałam przegapić :)

> u mnie jeszcze ciućka z grochem czyli kapusta z grochem, sos grzybowy, wegetari
        > ański pierekaczewnik, pierogi z ziemniakami i ziołami...

Co to jest pierekaczewnik?
        Aha, Twój sos pomidorowy - rewelacja :)))
    • minerwamcg Re: Wegetariańska Wigilia 12.01.06, 20:16
      Ja jestem wszystkożerna, ale mój mąż jest wegetarianinem. Na rodzinnej Wigilii
      u teściów nie jadł tylko smażonej ryby i śledzi - wszystko inne "wchodziło" mu
      doskonale. A były tam:
      Barszcz z uszkami
      Kapusta z grochem
      Fasola jasiek z grzybami
      Pierogi z kapustą.

O jejku. Gdyby żyła moja babcia, na Wigilii u niej dopiero miałby bal! Tam było
      dwanaście dań, a ponieważ babcia ryb nie lubiła, robiła wszystkie dania jarskie
      z całego roku. Były więc:
      Jabłka w cieście
      Naleśniki z serem
      Makaron z jabłkami
      Łazanki z kapustą
      Kapusta z grochem
      Kasza ze śliwkami
      Ryż ze śmietaną i wiśniami
      Pierogi z kapustą...
      i tak dalej, już nie pamiętam.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się