Dodaj do ulubionych

Problem w Rumunii

IP: 80.48.105.* 02.11.02, 23:46
Rząd rumuński nakazał zamknąć wegetariański dom dziecka prowadzony przez
AMURT, organizację wchodzącą w skład Ananda Margi. Dzieci mają być
przeniesione do placówek rządowych, które, jak powszechnie wiadomo bardziej
przypominają piekło niż dom dziecka. Zasadniczym powodem jest dieta. Władze
stawiają proste ultimatum: dajecie mięso, albo zabieramy dzieciaki. Co parę
dni zjawia się policja z "władzami" i starają się na siłę wyrwać przerażone
dzieci. Jak zapewne wiecie, w Rumunii istnieje poważny problem bezdomnych
dzieci, z którym państwo nie jest w stanie sobie poradzić. Do władz nie
docierają żadne argumenty - według nich mięso jest konieczne i kropka.
Zupełnie ignorują uczucia dzieci oraz ich opiekunów. Rozpętano w mediach
wielką kampanię przeciwko Amurtowi i Ananda Mardze, rozpowszechniając wyssane
z palca historie. Na szczęście udało się to w dużej mierze powstrzymać i
zdementować te wszystkie bzdury, ale pozostaje kwestia mięsa!
Ludkowie dobrzy, może macie jakiś pomysł, jakby tu przemówić do rozsadku
Rumunom? Jeśli wyrazicie zainteresowanie, mogę przybliżyć Wam szczegóły tej
całej zadymy.

Obserwuj wątek
    • sanvean Re: Problem w Rumunii 04.11.02, 18:20
      Gość portalu: Visnu napisał(a):

> Rząd rumuński nakazał zamknąć wegetariański dom dziecka prowadzony przez
      > AMURT, organizację wchodzącą w skład Ananda Margi

To istnieją wogóle takie rzeczy jak wegetariańskie domy dziecka?
      Jestem zaskoczony. U nas to chyba jeszcze niemożliwe (jak na razie
      szukam wegetariańskiego przedszkola i wiem, że niezły z tym problem).

Mam jeszcze pytanie - czy ma to związek z jakąś religią (sądząc po nazwie
      to może tak być)?

sanvean
      • Gość: Visnu Re: Problem w Rumunii IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 06.11.02, 10:16
        Drogi kolego, przyznam się, że od dawna nie jestem w temacie. Ja tam mówiłem o
        Rumunii, natomiast w Polsce nie sądzę, żebyś znalazł wegetariański dom dziecka.
        Z przedszkolami sprawa jest prostsza, bo dzieci przebawają tam tylko przez
        część dnia. Komuniści za Jaruzela nie mieli nic przeciwko temu, tylko chętnych
        nie było. Wiem jednak, że takie przedszkola działały w latach 90. Popytaj
        jeszcze na forum, to ludzie powiedzą. W cywilizowanym świecie takich placówek
        jest mnóstwo, rząd tylko sprawdza, czy dzieci są zdrowe. Daję głowę, że u nas
        jest odwrotnie: trzeba udowodnić, że chore nie będą, co jest oczywiście
        niemożliwe.
        Jeśli chodzi o to, kto to prowadzi, to AMURT jest organizacją organizującą
        pomoc w krajach Trzeciego Świata - powodzie, susze, trzęsienia ziemi, głody
        itp. Ma mnóstwo placówek w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Jest przybudówką
        Ananda Margi - pochodzącej z Indii organizacji propagującej jogę, zdrowy styl
        życia oraz służbę dla świata. Istotą działalności wspomnianych domów dziecka
        nie jest nawracanie dzieci na cokolwiek czy hodowla wyznawców, ale zapewnienie
        im minimum rzeczy niezbędnych do zycia. A tak naprawdę to chodzi o
        zainspirowanie tamtejszych ludzi poprzez pokazanie im, jak mozna poradzic sobie
        z pewnym problemem. Po rozwiązaniu kołchozów mnóstwo ziemi leży odłogiem, a
        ludzie nie mają co jeść i staczają się w coraz większą nędzę. Dlatego też AMURT
        wywołuje u nich złość, gdy pokazuje, że w ogródku da się wyhodować dość warzyw,
        aby utrzymać sporą grupę ludzi. Ludzie nie lubią, gdy im ktoś pokazuje, jacy sa
        niezaradni i nieinteligentni.
        Pozdrawiam
    • Gość: doku Nie spamuj. Gdy kogoś nie obchodzą problemy sekt IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 06.11.02, 10:31
      w Rumunii, to uszanuj to i już. W Afryce dzieci umierają z głodu, a my
      mielibyśmy się martwić tym, że w Rumunii każą dzieciom jeść mięso?! To byłaby
      już dewiacja wrażliwości.
      • Gość: Visnu Re: Nie spamuj. Gdy kogoś nie obchodzą problemy s IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 07.11.02, 11:31
        Gość portalu: doku napisał(a):

> w Rumunii, to uszanuj to i już. W Afryce dzieci umierają z głodu, a my
        > mielibyśmy się martwić tym, że w Rumunii każą dzieciom jeść mięso?! To byłaby
        > już dewiacja wrażliwości.

A kto mówił, że coś go nie obchodzi? Kto mówił, że masz się czymś martwić? Nie
        martw się i dalej pomagaj dzieciom z Afryki. Z pewnością dobrze robisz
        pomagając im. Przyznasz chyba, że pomaganie dzieciom w Rumunii nie jest czymś
        zdrożnym czy godnym potępienia. Nie wiem nic o problemach sekt w Rumunii i nic
        o takich nie mówiłem. Mówiłem natomiast o problemach wegetariańskiego domu
        dziecka. Tu jest forum wegetariańskie, więc chyba nie pomyliłem adresu. Myslę,
        że zaglądają tu ludzie, którzy są przekonani, że wegetarianizm jest ok i że że
        dzieciom on nie szkodzi, a wręcz służy (mam dwie duże córki wegetarianki od
        urodzenia). Dużo też się mówi o ekonomicznych walorach tej diety, że z tej
        samej powierzchni ziemi uprawnej wyżywi się więcej wegetarian niż jedzacych
        mieso. Niewielu jednak próbuje udowodnic to w praktyce, a właśnie to stara się
        czynić AMURT w Rumunii.

• Gość: doku Teoretycznie masz rację, ale spamujesz w ... IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 07.11.02, 13:59
          ... bliźniaczych wątkach, a to jest przesadnie natrętną propagandą, tak jakby
          od wegetarian właśnie rumuńskich zależały losy świata.
          • Gość: Visnu Re: Teoretycznie masz rację, ale spamujesz w ... IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 07.11.02, 14:48
            To przypadek, ze kliknęło się dwa razy. Czepiasz się. Ale gratuluję "twardej
            dupy", trudno z czymś takim dyskutować. Wegetarianin, któremu wisi los ludzi w
            innych krajach. Pewnie nie jesz miesa, bo współczujesz zwierzętom. Widziałem
            inne twoje wypowiedzi, ktos by pomyślał, że szczere. Niezłe jaja.
            • Gość: doku Trzeba było napisać od razu, zamiast prowadzić dwa IP: *.mofnet.gov.pl 07.11.02, 15:13
              Gość portalu: Visnu napisał(a):

> To przypadek, ze kliknęło się dwa razy.

Mnie też się to zdarza, ale zawsze to jest dla innych jasne. Dziękuję za
              wyjaśnienie.

> Widziałem
              > inne twoje wypowiedzi, ktos by pomyślał, że szczere. Niezłe jaja.

Ani jaja, ani szczerość. To fakty ekonomiczno-rolnicze.
    • Gość: Iza Re: Problem w Rumunii IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.02, 11:24
      Czesc!
      jestem wegetarianka od 7 lat. Bylam kilkakrotnie w Rumunii w Bukareszcie
      sluzbowo. Firma ktora obsluguje ma swoja spolke corke. Poznalam troche
      mentalnosc Rumunow. Powiem Ci jedno im jest naprawde wszystko jedno. Jezeli
      wladze zakazuja prowadzic weg. dom dziecka, ozanacza to ze nie dales lapowki
      odpowiedniemu urzednikowi. Oni nie chca duzo, ale musza dostac zeby cokolwiek
      ruszylo z miejsca. Jest to kraj jak slusznie zauwazyles bardzo biedny i z
      kwitnaca korupcja.
      Powiem Ci tylko jedno, ze z zawodu jestem prawnikiem. Sporo zalatwilismy dla n
      firmy dzieki lapowkom.
      A swoja droga jezeli potrzebny bedzie Tobie wolontariusz to chetnie sluze.
      Mnie bardziej interesuje problem rumunskiech niz afrykanskich dzieci.
      Powiem,ze mam doswiadczenie tego typu, gdyz pracuje w Fundacji, ktora zapewnia
      codziennie do roznych obiektow m.in dom dziecka 600 obiadow wegetarianskich.
      Nawet dostajemy dotacje na obiady u Urzedu Miasta w Warszawie.

Pozdrawiam
      Iza
      • Gość: Visnu Re: Problem w Rumunii IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 11.11.02, 13:16
        Niesłychana historia, już nie wierzyłem, że ktoś z czymś konkretnym się zgłosi.
        Dziekuję. Musimy się jakoś skontaktowac poza forum, bo tu zaraz włączą sie
        mądrale. Proponuję, żebyś wysłała mi sygnalizacyjnego maila na coompel@o2.pl
        • Gość: Iza Re: Problem w Rumunii IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.02, 17:57

Juz wyslalam Tobie emaila.

Iza
      • Gość: rsi Re: Problem w Rumunii IP: *.demo.pl / *.demo.pl 13.11.02, 21:13
        Kochani pomysł świadczenia posiłków wegetariańskich wart
        jest propagowania. Wiadomo mi, że bezdomnym/bezrobotnym/
        serwuje się byle co. Warto rozszeżyć tę inicjatywę na
        wszystkich ludzi, którzy potrzebują pomocy. Jeśli zaś są
        na to środki to z pewnością będzie to wspierać prawo do
        wyboru.
        Sam jestem zainteresowany konkretnym działaniem więc
        dajcie znać (Iza, Visnu, ...) co i jak czynicie pro
        publico bono.

rsi@o2.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się