Dodaj do ulubionych

kwasy omega3

11.05.06, 11:41
Witam,
mam pytanie, co jest najlepszym źródłem tych kwasów dla wegetarian.
Chodzi mi o uzupełnienie braków.
Olej lniany, rokitnikowy, sezamowy...
Ale co najlepsze(najwyższa zawartość) i jak dozować żebyby dobrze się to
wchłaniało???
Proszę poradźcie, sprawa ważna chodzi o chorobę serca niestety.
Pozdrawiam i z góry dziękuję:))

Obserwuj wątek
    • fittizio Re: kwasy omega3 11.05.06, 11:57
      Witam,
      Najbogtszym źródłem kwasów OMEGA 3 jest olej lniany nieratyfikowany
      (nieoczyszczony) tłoczony na zimno. Ja kupuję w oleofarmie. Najlepiej
      pzyswajalny przez organizm gdy jest jedzony w postaci tzw pasty dr Budwig.
      Sposób przyrządzenia pasty:

Dla jednej chorej osoby należy zmiksować przez min. 5 minut:

-6-8 łyżek oleju lnianego

-12, 5 dkg chudego białego sera

-mały kubek jogurtu naturalnego (0% tłuszczu) lub maślanki albo kefiru dla
      uzyskania prawidłowej konsystencji .

Do miksowania dodajemy zawsze szczyptę pieprzu cayenne i łyżeczkę miodu (
      naturalnego, nie podgrzewanego). Osoby przewlekle chore powinny zjeść także
      codziennie ok. 3-6 łyżek zmielonego siemienia lnianego ( można je dodać do
      pasty).

Porcja dzienna pasty dla osoby zdrowej powinna być przygotowana z chudego,
      białego sera i 2 łyżek oleju lnianego. Po przyrządzeniu należy ją przechowywać
      w lodówce. Dr Budwig szczególnie zaleca jeść pastę rano razem z muesli,
      płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem.
      Pastę można też zmiksować z innymi świeżymi owocami wg upodobania, ale zawsze
      po uprzednim zmiksowaniu przez 5 minut samego oleju z serem

Kwasy z grupy omega-3 powodują wzrost poziomu tzw. "dobrego cholesterolu".
      Dzięki temu olej z siemienia lnianego także skutecznie przeciwdziała miażdżycy,
      zawałowi serca, chorobie nadciśnieniowej.

Zakończone niedawno badania wskazują, że kwasy omega-3 zapobiegają skutecznie
      powtórnemu zawałowi serca, działają anty arytmicznie. Nienasycone kwasy
      tłuszczowe są prekursorami do syntezy prostacyklin- hormonów tkankowych
      działających przeciwzakrzepowo, wywierających wpływ na rozszerzanie naczyń
      wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego. Spożywanie kwasów
      omega-3 zmniejsza ryzyko zgonu zarówno po przebytym zawale, jak i nagłej
      śmierci w wyniku zatrzymania krążenia oraz obniża liczbę zgonów z powodu chorób
      układu krążenia o około 30 %.

Pozdrawiam fittizio
      • misiu-1 Re: kwasy omega3 11.05.06, 14:46
        fittizio napisała:

> Zakończone niedawno badania wskazują, że kwasy omega-3 zapobiegają skutecznie
        > powtórnemu zawałowi serca, działają anty arytmicznie. Nienasycone kwasy
        > tłuszczowe są prekursorami do syntezy prostacyklin- hormonów tkankowych
        > działających przeciwzakrzepowo, wywierających wpływ na rozszerzanie naczyń
        > wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego. Spożywanie kwasów
        > omega-3 zmniejsza ryzyko zgonu zarówno po przebytym zawale, jak i nagłej
        > śmierci w wyniku zatrzymania krążenia oraz obniża liczbę zgonów z powodu
        > chorób układu krążenia o około 30 %.

Niestety, te pozytywne właściwości mają tylko niektóre kwasy omega-3, nieobecne
        w roślinach. Chodzi szczególnie o jeden z nich - DHA, zawarty głownie w rybim
        tłuszczu, w niektórych organach zwierzęcych, a w mniejszych ilościach - w
        żółtkach jaj. W oleju lnianym i w innych tłuszczach roślinnych występuje tylko
        jeden kwas omega-3 - alfa-linolenowy (ALA lub LNA). Teoretycznie organizm
        ludzki potrafi przetworzyć go do EPA i w następnej kolejności do DHA, ale w
        praktyce jest to proces o wielce wątpliwej skuteczności. Niektóre badania
        wykazują, że zachodzi z małą wydajnością, inne - w ogóle podważają jego
        występowanie.
        Niedawno znaleziono niewielkie ilości tego kwasu w pewnym rodzaju morskich alg
        i rozpoczęto produkcję suplementów z jego udziałem:
        www.martekbio.com/home.asp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka