Dodaj do ulubionych

i jeszcze coś wam opowiem

IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 21.03.03, 19:56
miałem sobie pieska... też się chyba przestawił,chętnie jadał chleb,ryż
słodycze i jabłka , pewnie gdyby mógł to zacząłby orać, siać i zbierać..
A teraz do rzeczy, może ktoś z tych jaśnie oświeconych mi wyjaśni co tak
nagle oświeciło naszego homo-pierwotniaka, że zaczął mozolić się nad uprawą
niejadalnych roślin????? - coś tu nie gra.
I jeszcze jedna bajeczka. Biblia podaje i powtarza to w 17 tekstach
istnienie na ziemi obok ludzi olbrzymów (gigantów),a w pierwszym opisuje ich
pochodzenie czy nie przemawia to za tym że cywilizacja na ziemię przyszła z
zewnątrz i zmieniła sposób odżywiania się ludzi.(księga I Mojżeszowa 6:4)
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycho Re: i jeszcze coś wam opowiem IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 21.03.03, 21:08
      Ali,człowiek jest wszystkożerny więc nic go nie musiało oświecać.Jeżeli coś nie
      gra to chyba w Twoim opowiadaniu.Pozdr
      • Gość: ali rychu IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 22.03.03, 11:57
        jeszcze do Ciebie nic nie dociera??????? skąd ludzie mogli posiadać taką
        wiedzę , że można zmodyfikować rośliny i przystosować je do jedzenia??????
        odpowiedz na pozostałą część a znajdziesz odpowiedz.
        • Gość: VIKI Re: rychu IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 22.03.03, 13:12
          ali, skończ z tymi bajeczkami, to już nudne się robi, i jeszcze ten twój
          zarozumiały ton..., a na biblie się powoływać może jedynie ten kto wierzy w
          bajki...
          • Gość: Rycho Re: rychu IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.03.03, 18:16
            Ależ Ali nie trzeba było niczego modyfikować, wystarczyło to
            niezmodyfikowane.Proces uprawy roślin na potrzeby wyżywienia trwa już bardzo
            długo i w tym czasie wychodowano wiele odmian bardziej wydajnych niż te ktore
            występują w stanie naturalnym.Nie widzę w tym nic nadzwyczajnego .Jest bardzo
            wiele różnych przykładów na postęp w każdej innej dziedzinie więc dlaczego z
            roślinami miało by być inaczej.
            Na marginesie mała uwaga: czytam to co piszesz i odpowiadam Ci konkretnie
            natomiast Ty sprawiasz wrażenie że słyszysz wyłącznie własne zdanie i dyskusja
            z tobą przypomina rozmowę z radiem.Czy o to Ci chodzi?Pozdr
            • Gość: ali Re: rychu IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 22.03.03, 20:42
              jakie rośliny?????????? a może wiesz ile czasu zajęłoby obecnie wyhodowanie z
              trawy zboża i jakie są potrzebne do tego środki? gdzieś tu gubi sie prosta
              logika.
          • Gość: ali Re: viki IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 22.03.03, 21:08
            zbyt realne opisy jak na bajkę, ponadto jest w tej bajce historia.
            ktoś wytropił występowanie tych gigantów na Nowej Zelandii, a i u nas
            słyszałem podobną bajkę o znalezieniu szkieletu dwukrotnie większego od
            normalnego człowieka.zbyt wiele podobieństw jak na bajki.
            • Gość: Rycho Re: viki IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.03.03, 23:56
              Ali,nie ośmieszj się.Rozruszaj sobie mózg,pomyśl trochę a póżniej opowiadaj
              bajki choć trochę sensowne.
    • Gość: ali rychu IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 23.03.03, 00:12
      • Gość: ali Re: rychu IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 23.03.03, 00:28
        dlaczego pierwotniak dysponował lepszą techniką niż my obecnie , skąd te
        wszystkie zagadki z przesłości????????
        • Gość: Rycho Re: rychu IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 23.03.03, 00:41
          Tu to się nie zgodzę.Porównaj w czym jego umiejętności są lepsze od naszych,a w
          czym gorsze.Liczba naszych przewag nad nim będzie bardzo długa.
    • Gość: ali rychu IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 23.03.03, 00:15
      ..... jeśli ktoś ma klapy na oczach.i myśli że jest tylko on we wszechświecie.
      • Gość: Rycho Re: rychu IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 23.03.03, 00:46
        Zapewne to odnosi się również do ciebie.
        Historia spisana ludzkości jest bardzo krótka w porównaniu do długości trwania
        życia i napewno zagadek z przeszłości jest bardzo wiele i ze świadomościa,że
        znakomita ich większość będzie nierozwiązana musimy się pogodzić.
        • Gość: ali Re: rychu IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 23.03.03, 18:46
          ja się z tym nie zgadzam. trzeba starać się sprawdzić wszystkie wątki -i tym
          się różnimy.
          • Gość: Rycho Re: rychu IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 23.03.03, 23:00
            Akurat tym to się nie różnimy.Z mojego punktu widzenia podchodzisz do
            poruszanych tematów w sposób jednostronny i dosyć wąski.
            • Gość: Diana Re: rychu IP: 213.25.91.* 24.03.03, 09:21
              Jak ktoś się powołuje na Biblię, to proponuję uprzejmie, aby na spokojnie
              przeczytał opis tworzenia świata. Najpierw powstał wszechświat,
              potem "środowisko"-ogród, zwierzęta, na samym końcu człowiek. Pan Bóg przecież
              umieścił człowieka w ogrodzie. Wyraźnie widać, że "zielsko" było od nas
              wcześniej. Jest też wyraźne sformułowanie, że: " rośliny (trawy? - nie pamiętam
              dokładnie słów użytych w tekście )będą wam pożywieniem." Z tego, co pamietam,
              Stwórca uczył ludzi uprawiać rolę (oczywiście mogło być inne sformułowanie)
              Pozdrawiam
              • Gość: VIKI Re: rychu IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 11:37
                któryś raz już powtarzam, że nie ma sensu powoływać się na biblię, to nie jest
                żadne świadectwo - zwłaszcza opis stworzenia świata, ale też tzw przekazy od
                boga to wszystko piękne lub mniej piękne wytwory wyobraźni
                *VICTORIA* WEGETARIANIZM
                • Gość: Diana Re: rychu IP: 213.25.91.* 24.03.03, 13:06
                  Widocznie mamy inny pogląd na tę kwestię. Z całym szacunkiem dla Ciebie:to
                  właśnie Biblia jest dla mnie autorytetem, a nie Ty, czy też jakieś czasopisma w
                  stylu "Nie", czy jeszcze inne. Mam prawo do własnych poglądów, tak jak Ty do
                  swoich.
                  Dlatego ja będę cytować Biblię, Ty możesz co innego. Może to się nawet okazać
                  bardzo ciekawe.
                  W Biblii jest wiele miejsc, które wskazują, że Bóg kocha także zwierzęta,
                  np. po potopie zawarł przymierze z Noe i jego zwierzętami a także ze
                  zwierzętami, które nie były własnością Noe- z dzikimi zwierzaczkami.
                  Gdyby zwierzaki były dla Boga byle czym, nie zawierałby z nimi przymierza.

W księdze Jonasza Bóg wzywa za pośrednictwem Jonasza mieszkańców Niniwy i
                  ich zwierzęta(!) do pokuty. "ludzie i zwierzęta - nałóżcie wory pokutne,
                  posypcie głowy popiołem...... I posłuchali i ludzie i zwierzęta, nałożyli wory
                  pokutne, posypali głowy popiołem.... I ulitował się nad nimi Bóg. Nie chciał
                  niszczyć miasta, gdzie jest tyle ludzi i z w i e r z ą t(!). To tak w
                  skrócie.

Czyli kolejne świadectwo: skoro Bóg przyjmuje ofiarę nie tylko od ludzi ale i
                  od zwierząt - to znaczy, że je ceni. Bóg nigdy nie chciał ofiary od kogoś, kto
                  mu nie "odpowiadał" (tak ujmując skrótowo)- przykład Kaina, który źle
                  postępował i jego ofiara została odrzucona.
                  W kościele na Mszy św. ten tekst jest czytany w skrócie i z tego względu nie
                  pojawia się kwestia zwierząt w tej skróconej wersji.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: viki Re: rychu IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 15:01
                    ależ ja nikomu nie zabraniam czytać bibli (sama też często do niej wracam),
                    chodzi tylko o to, żeby nie twierdzić, że jest tam jedyna i nieomylna prawda na
                    temat histori a zwłaszcza początku istnienia świata; jeśli dla Ciebie jest to
                    autorytet, to ok, mam cieszę się że masz w ogóle jakiś autorytet i mogę mieć
                    nadzieję, że starasz się żyć w zgodzie z zasadami etycznymi czy moralnymi do
                    jakich biblia nakłania, nie przypisuj mi jednak jakichś etykietek, że
                    czytam "nie" czy coś innego skoro prawie nic na mój temat nie wiesz, dla mnie
                    biblia poprostu nie stanowi dowodu na to m.in. jak wyglądał początek świata,
                    traktuje to raczej jako "legendę"
          • Gość: viki ali IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 15:16
            Gość portalu: ali napisał(a):

> ja się z tym nie zgadzam. trzeba starać się sprawdzić wszystkie wątki -i tym
            > się różnimy.
            ali, ja co prawda już pisałam, że nie opiram się na biblii, ale skoro ty się do
            niej odwołujesz to dlaczego jeszcze do tej pory nie odpowiedziałeś na post
            DIANY ?, czyżby to nie zgadzało się z twoja teorią i nie nie wiesz co
            odpowiedzieć? znowu zrobisz unik?
            *VICTORIA* WEGETARIANIZM
            • Gość: ali DIANO i VIKI IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 24.03.03, 17:20
              Koń by się uśmiał słuchając tego.
              w Biblii Bóg daje Mojżeszowi przykazanie nie zabijaj, a następnie każe wyżynać
              w pień mieszkańców ziemi obiecanej,za niewykonywanie tego są karani. o jakim
              Bogu my mówimy????
              A ponadto ciekaw jestem dlaczego nie są badane inne opisywane historie, nie
              wierzę że opisywano rzeczy o których nie słyszano, w każdej plotce jest część
              prawdy, a tu opisy się nakładają i są rzeczowe.
              • Gość: ali Re: DIANO i VIKI IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 24.03.03, 17:35
                chyba że żydzi mieli kilku bogów.... jeden stwórca, a drugi mięsożerca,
                któremu miła była woń pieczonego mięsa....
                • Gość: VIKI Re: VIKI - do zarozumiałego ali'ego IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 18:01
                  i ty mówisz, że czytasz wszystko, a nie zauważyłeś, że ja mam inne zdanie na
                  temat biblii niż ty i DIANA?, żałosny jesteś
              • Gość: VIKI Re: DIANO i VIKI - do ali'ego IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 24.03.03, 17:57
                ali sam sobie zaprzeczasz, śmieszny jesteś, ale tego się właśnie spodziewałam -
                powołujesz się na biblię jak ci akurat coś pasuje do twojej bajeczki, a jak już
                nie to zarzucasz innym coś co sam zrobiłeś, powtarzam więs specjalnie dla
                ciebie: ja nie wierzę w większość bajeczek w biblii, zwłaszcza w ST, ale skoro
                to TY SIĘ NA NIĄ POWOŁYWAŁEŚ W SPRAWIE JAKICHŚ GIGANTÓW, to nie udawaj teraz
                zdziwionego i nie wywracaj kota do góry ogonem, brakuje ci logicznych
                argumentów
                *VICTORIA* WEGETARIANIZM
                • Gość: ali Viki IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 24.03.03, 20:56
                  przepraszam Viki pomyliłem Twoje poglądy,- z Dianą nie mają nic wspólnego.
                  W biblii jest i mądrość i historia i ...... . Każdy może wybrać co mu pasuje,a
                  ja sobie nie zaprzeczam bo we wszystko nie wierzę,może naczytałem sie Denikena
                  i innych tropicieli przeszłości, tak naprawdę to jest bardzo interesujące.
                  a gdybym nie był kontrowersyjny to na tym forum wiałoby nudą.
                  • Gość: Diana Re: Viki IP: 213.25.91.* 25.03.03, 08:48
                    Viki, trochę może wyszło nie tak z mojej strony, za co Cię przepraszam.
                    Niepotrzebnie bierzesz akurat do Siebie tekst dot. czytania "Nie" czy innych.
                    Było to z mojej strony podane jako przykład abstrakcyjny(dla wielu osób
                    szmatławe czasopisma są autorytetem, stąd ten mój wtręd), ale jak widze po
                    Twojej reakcji, wyszło mi niezdarnie.
                    Zgadzam się że wiarą trza żyć na codzień. Często widzę jak ludziska modlą się
                    do miłosiernego Boga, a potem jak wylezą z Kościoła, to łups, kopa w zęby
                    psinę, trutkę dla kota. Ostatnie wiadomości o znęcaniu się nad psami - koszmar.
                    Ja - cóż, skromna osoba, jak wszyscy popełniam różności. Ale nie zrobię krzywdy
                    stworzeniu. Ludziom też, chyba, że będę musiała się bronić.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: ali Re: DIANO IP: *.pestar.com.pl / 192.168.3.* 25.03.03, 19:12
                      nie widzisz, że bozia dała owieczki, które jedzą trawkę i wilki które
                      zdechłyby z głodu gdyby nie było owieczek?????????
                      • Gość: Diana Re: DIANO IP: 213.25.91.* 26.03.03, 08:38
                        A czy głód jest powodem żeby się znęcać? Dla mnie nie. Nawet tzw. "ludy
                        prymitywne" (dla mnie to nasza cywilizacja jest prymitywna) stosują ziołowe
                        środki znieczulające i dopiero po znieczuleniu zabijają zwierzę. Wyjątki od
                        reguły się oczywiście zdarzają .
                        PS A gdzie Bóg powiedział, że należy się znęcać?
                        Pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka