dzioucha_z_lasu 23.02.07, 10:06 Mam pytanie - czemu część wege nie jada jajek, mleka, masła.. - przecież to nie wiąze się z zabijaniem zwierząt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rd1993 Re: Nabiał 23.02.07, 13:21 dzioucha_z_lasu napisała: > Mam pytanie - czemu część wege nie jada jajek, mleka, masła.. - przecież to > nie wiąze się z zabijaniem zwierząt? we współczesnych fermach pozyskanie mleka i jajek wiąże sie ze straszliwym męczniem zwierząt tu masz kilka przykładów: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=56185744 osobiście nabiału nie uznaje z tego własnie powodu a jajka od czasu do czasu jak mam 200% pewności że pochodzą od kur z tradycyjnych kurników Odpowiedz Link Zgłoś
szpilex Re: Nabiał 28.02.07, 17:28 Z tego co wiem dorośli nie powinni jeść mleka gdyż zawiera kazeinę, której organizm dorosłego nie trawi. Masło i jajka są bogatym źródłem złego cholesterolu. Wege pewnie o tym wiedzą, więc nie używają. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Re: Nabiał 28.02.07, 17:40 Poza tym im mniej przetworzonej żywności tym lepiej dla organizmu i ... umysłu. My naprawdę jako społeczeństwo jemy fatalnie na naszej rodzimej polskiej kuchni! I zapewniam że weganim wcale takie starszny nie ejst jak sobie niektórzy przyzwyczajeni do miecha wyobrażają!! Odpowiedz Link Zgłoś
rd1993 Re: Nabiał 28.02.07, 20:58 moim zdaniem nasza rodzima kuchnia w jest znacznie zdrowsza niż np. amerykańska, angielska, irlandzka(fuj!) i inne z krajów tzw. "lepiej sytuowanych" OCZYWIŚCIE wyrzucając z niej mięso,biały cukier i białą mąke !!! bo bigos, pierogi z kapustą i grzybami, z bobem, ze szpinakiem nalesniki z kapusta i grzybami lub konfiturami placki ziemniaczane kopytka lub lane kluski z gotowana kapusta kwaszoną kutia grochówka, krupnik, kapusniak w czasach dostępu do dobrego - tradycyjnego mleka przepadałam też za młodymi ziemniaczkami z koperkiem, masełkiem i zsiadłym mlekiem mmmm... i wiele wiele innych doskonałych dań które wegetarianizm z powodzeniem może zaadoptować to wszystko jest pyszne i zdrowe! aha - dawniej ludzie w ciągu tygodnia bazowali na tego typu prostej kuchni mięsne "przysmaki" jadano w niedziele i święta rosół, schabowy z kapustą i ziemniakami to był typowy niedzielny obiad wynikało to niestety bardziej z biedy niż wyboru (wyłączając bogatych) jestem gorącą zwolenniczką przywrócenia polskiej kuchni w wege wydaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinie Re: Nabiał 01.03.07, 11:25 Mleko krowie jest dla cielaków po prostu. Osobniki dorosłe jakiego innego gatunku piją mleka dla nie swoich młodych ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Nabiał 01.03.07, 14:44 brzoskwinie napisał: > Mleko krowie jest dla cielaków po prostu. I dla ludzi. Po prostu. > Osobniki dorosłe jakiego innego gatunku > piją mleka dla nie swoich młodych ? :) Osobniki dorosłe jakiego gatunku piszą książki i budują statki kosmiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
alispo Re: Nabiał 11.03.07, 14:34 dzioucha-nabial wiaze sie z zabijaniem,aby bylo mleko w ilosciach wiekszych zapladnia sie krowy a cielaki jako produkt uboczny ida na rzez..a w ciagu kilku lat i ta krowa jak juz bedzie umeczona,bo masowe hodowle robia z takich krow maszyny do rodzenia i dojenia.poza tym mleko zdrowe nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś