Dodaj do ulubionych

Co z baklazanow

21.10.03, 22:04
Szukam jak najwiekszej liczby przepisow z baklazanow. Uwielbiam je, a nie
wiem jak przygotowywac. Poradzcie
Obserwuj wątek
    • apolka Re: Co z baklazanow 22.10.03, 07:49
      Polecam musakę, jest pycha, przepisy znajdziesz na forumKuchnia, skorzystaj z
      wyszukiwarki. W przepisie występuje mięso ale z powodzeniem zastąpisz je
      granulatem sojowym (możesz tez dodać pieczarek). Reszta tak jak w przepisie.
      Naprawdę warto spróbować.
      Inny sposób to grilowanie - teraz raczej tylko w piekarniku. Surowe plastry
      poosmaruj oliwą (delikatnie), posyp ziołami np. mieszanką prowansalską, na to
      terty parmezan lub pleśniak, możesz pod ser dodać jeszcze plasterek pomidora,
      popróbuj, jak Ci będzie najbardziej smakować.
      Polecam przygotowanie do takich potraw aromatycznej oliwy grzybowej. Wystarczy
      pokrojonego, ususzonego borowika wrzucić do butelki, zalać oliwą i odstawić.
      Sprawdzaj co kilka dni, czy oliwa przeszła już aromatem grzybowym.
      • oladios Re: Co z baklazanow 22.10.03, 11:15
        Cala strona poswiecona baklazanom :
        home.att.net/~ashburysaubergines/index.html
    • schaetzchen Re: Co z baklazanow 22.10.03, 20:32
      Wiem, ze to trywialne i przepis znajdziesz pewnie w kazdej ksiazce kucharskiej,
      ale u mnie w domu hitem jest ratatouille. Dziecinnie proste do zrobienia:
      -na oliwie z oliwek nalezy podsmazyc posiekana cebule i ew. czosnek (ja dodaje
      go potem, bo inaczej zawsze mi sie przypala i jest gorzki :)
      -dodac baklazana pocietego w kostke (niezbyt drobna, powiedzialabym nawet, ze
      spora :), cukinia tez moze byc, do tego papryka zolta i czerwona. Chwile podsmazyc
      -wersja letnio-jesienna (tzn gdy sa dobre pomidory): sparzone, obrane ze skorki
      i pociete w kostke pomidory dodac do tego + ew. troche wody - zalezy, jak mokre
      sa pomidory. Poddusic tyle ile sie lubi, tzn doprowadzic do takiej miekkosci jak
      sie ma ochote. Ja lubie lekko twardawe.
      -wersja caloroczna: uzyc pomodori pelati z puszki. Ja wlewam calosc, razem z
      sokiem, bo danie ma sie troche poddusic, wiec nadmiar wody wyparuje.
      -wedle gustu mozna dodac ziola (ja daje mieszanine prownsalskich) i wspomniany
      czosnek. No i rzecz jasna sol/pieprz :)

To tyle. Oczywiscie, jak to w kuchni, warto eksperymentowac i mieszac inne
      jeszcze warzywa. Moj Tata dodaje np ziemniaki :) W zasadzie mozna to jesc samo,
      ale pysznosciowe do tego sa grzanki z bagietki z maslem czosnkowym, lampka
      czerwonego wytrawnego wina (ok, w lecie chlodne biale).....

Jeszcze jedna wariacja: robie czasem ¨gesta¨ wersje - bez wody - dusze do
      zupelnego rozpackania i uzywam jako pasty do chleba. Pycha z ciemnym, pachnacym
      razowcem!

smacznego!
    • Gość: midm Re: Co z baklazanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.03, 21:26
      Pasta. Pieczesz baklazana (trzeba ponacinac, zeby goryczka mogla wyplywac),
      obierasz ze skorki, miazsz ucierasz z oliwa, zmiazdzonym czosnkiem i oregano,
      no i solau. Sluzy do smarowania chleba, najlepiej ciemnego.
      • Gość: kaska Re: Co z baklazanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.03, 13:49
        fajne sa takie: kroisz w plastry, solisz, odsaczasz po pol godzinie. Smazysz.
        Do naczynia zaro wkladasz plastrym plastry pomidorwo, sos pomidorowy z
        kartonu, ze 2 rodzaje serow (np plesniowy i mozzarella), natke. Na wierzch
        parmezan i zapiekasz.
        • Gość: midm Re: Co z baklazanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 20:22
          Fakt, ja robie podobnie, tylko daje czarne oliwki, oregano zamiast natki, ser
          jeden.
          • Gość: midm Re: Co z baklazanow IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.10.03, 20:23
            Dobry jest tez nadziewany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka