Gość: e IP: *.icpnet.pl 07.12.03, 21:29 Chodziloby mi o 1 danie cieple (bigos? leczo?) i cos do gryzienia... Szukam inspiracji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misiu Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.chello.pl 07.12.03, 22:21 Leczo byłoby chyba ok. W Auchan jest do kupienia na przykład takie: fun.from.hell.pl/2003-12-03/LeczoVege.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
splenda Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 01:27 doskonale danie, hm, zdjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 09:13 Nie chodzi mi o kupowane jadlo lecz o przygotowane. Nie oczekuje "dowcipnych" komentarzy. Szkoda, ze na forum Kuchnia jest taka mila atmosfera, podczas gdy tu... szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 09:59 Ja polecam ryż z pieczarkami/boczniakami, papryką, groszkiem i/lub kukurydzą, masłem, jajecznicą ..., przepis znjadziesz przez wyszukiwarkę. Robiłyśmy kiedyś takowy na sylwestra u kumpeli, towarzystwo było mieszane, wszystkim smakowało. Normalnie dodaję jeszcze posiekaną szynkę ale zapewniam, że bez niej danie też będzie pyszne. Suchy ryż najlepiej wrzuć na rozgrzane masło, zamieszaj i po paru minutach podlej wodą, ryż nie będzie się kleił. Ciekawy smak można uzyskać mieszając ryż biały z dzikim (ale ugotować lepiej osobno). Polecam też sałatkę: puszka kiełków, ogórek zielony, 2 obgotowane marchewki, kilka grzybów mun (można obgotować razem z marchewką), makaron ryżowy lub sojowy (przygotowany, wystudzony), trochę sałaty lodowej (porwanej na małe kawałki), wszystko pokroić w paski (poza sałatą, kiełkami i makaronem, ten można jedynie skrócić :o)), wymieszać, dodać sos słodko-kwaśny (chyba z łowicza jest najlepszy), podawać. To jest pyszne! Acha, z ciepłych dań polecam jeszcze fasolę w sosie pomidorowym (z ziołami prowansalskimi, papryką, oliwkami, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, tabasco, zagęszczone mąką kukurydzianą) albo po prostu ... żurek na suszonych grzybkach, z dużą ilością czosnku, majeranku, plus, ewentualnie, jajko :o) Pozdrawiam, A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 12:58 Dzieki serdeczne Apolko (pozdrawiam przy okazji, czytalam watek o pierniku i trzymam kciuki zeby sie udal :) !) to jest calkiem fajna propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 13:14 Musi się udać, zawsze się udaje (czy to z pierwszyn, czy za n-tym razem) :o) Pozdrawiam również! A tym forum się nie zniechęcaj, bywało lepiej :o), w razie wątpliwości służę uprzejmie... Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 21:24 danie ciepłe: różnego rodzaju makarony, risotto, zapiekanki - jak podasz dokładniejsze dane co do preferencji smakowych (no i zasobności portfela), to podam konkretne przepisy :) do przegryzania: chipsy warzywne własnej roboty: ziemniaki, marchewka, buraki, seler itp usmażone w głębokim oleju, posypane grubą solą + jakieś dipy (jeśli towarzystwo niewegańskie, to np. jogurtowe) orzechy, suszone owoce paluszki z ciasta francuskiego (może być kupione gotowe, kto by tracił czas na wałkowanie tego samemu) z kminkiem/solą/kolendrą/rozmarynem albo na słodko (mak, cynamon, brązowy cukier itd) bruschetty - jak wersja lux to z pesto, pomidorami, oliwkami itp, jak taniej to po prostu masło czosnkowe, tzatziki pierożki z ciasta drożdżowego (małe, do pogryzania) - napychane przeróżnie - ruskie, kapusta z grzybami, szpinak + ricotta (albo twaróg - tańszy :), coś a la samosy... kulebiak, ziemniaki (pieczone) nadziewane mieszanką twarogu i przypraw, posypane żółtym serem, do popicia barszczyk no i nieśmiertelne surówki tak bezładnie wypisuję, ale tego naprawdę są miliony. Podaj konkretniejsze życzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katrinko Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.kedzierzyn-kozle.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 21:48 Na ostatniego sylwestra przygotowywałam ryż z brokułami i gorczycą (pycha na zimno i na ciepło!!) Przepis wzięty z Puszkki, odsyłam puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=299 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:22 to bigos jest wege? To nie lepiej zrobic ratatouille z warzyw? Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 09:01 Bigos wege jest pyszny. Kiedys tez Brumbaczek zamiescil przepis, ktory rowniez wydaje sie smaczny (bodajze z soja i suszonymi sliwkami..., nie chce zmyslac). POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 09:05 My na imprezy jedzeniowe robimy tortille (ja i moj luby). Ale wymaga to troche cierpliwosci. (tak z godzine na te placki) To jest tanie, bo robi sie je tylko z maki kukurydzianej i zwyklej pol na pol + woda. Smazy sie je na suchej patelni, a farsz to juz rzecz dowolna. My robimy na ostro z granulatem sojowym i warzywami, duzo chilli, czosnku + ser. (Warzywa nasze ulubione czyli cebula, pomidory, papryka, czerwona fasola) Gosciom zawsze smakowalo, nawet tym nie wege. POzdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 10:01 Bardzo proszę o łopatologiczny opis wszelkich działań przy wytwarzaniu placków! (zyskasz moją dozgonną wdzięczność :o) ) Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 16:30 Placki co prawda robi moj mezczyzna... a go tu nie ma, ale opisze, co widze. Bierze make kukurydziana i zwykla (taka sama ilosc, chociaz czasem zdarzalo sie ktorejs za malo, i i tak tortille dobre byly), potem troche wody ( no to juz na czuja robi, aby ciasto bylo sprezyste do walkowania. Wyrabia, dzieli na male porcje wielkosci jednej tortilli (mala kulka, srednica, a bo ja wiem, tak 3-5 cm??) rozwalkowuje, smazy na suchej patelni. Nic wiecej. Czasem wzbogacamy to ciasto (przed rozwalkowaniem i podzielenim na porcje, w trakcie wyrabiania czyli - solą, ziołami, czosnkiem granulowanym). Tortille smazy sie z jednej strony az pojawiwa sie bąbelki, wtedy trzeba obrócic. Na takie tortille mozna nakladac plasterki sera i farsz - a jak sie uda, zanim placek zesztywnieje mozna zawinac ( i tak to podaja w knajpie meksykanskiej) Nam to zwijanie roznie wychodzi, ale corac lepeij!! Kwestia wprawy. Moj facet juz sie wprawil. Pierwszy raz robil kilka porcji chyba ze 2 godziny, bo cos mu sie sklejalo, mylilo, a teraz na impreze to 30 zrobil! Ma juz niezle osiągi, no nie? Smacznego, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e a farsz do tortilli? IP: *.icpnet.pl 12.12.03, 17:01 taki, dajmy na to, w wersji ostrej? Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama Re: a farsz do tortilli? 15.12.03, 09:29 No farsz to moze byc kazdy w zaleznosci od upodoban, ale my robumi tak: biore granulat sojowy, mocze go, dodaje przypraw (duzo!!) np. mieszanka meksykanska, chilli. POdsmazam na oliwce czerwona cebule (duza, albo 2), posypuje je jarzynka, jak sie zeszkli dodaje granulat i tak to razem smaze i przyprawiam granulat znowu chilli, a potem dodaje kilka zabkow czosnku i eszystko razem mieszam, zeby sie dobrze przegryzlo, a potem kropie tabasco i dodaje papryczke czeresniowa(?) (taka mala okragla ze sloiczka firmy Rolnik), albo 2 (sa cholernie ostre), przed dodaniem oczywiscie siekam je na drobno. POtem reszta warzyw tzn. papryka (1-2), czerwona fasola (ok. puszka albo wiecej, czy taka objetosc jak robisz z suchej), i pomidory. Wszystko znowu doprawiam jezeli jest za malo ostre. (Ale mi to sie chyba kubki smakowe juz wypalily, wiec wlasnie mam odwyk;)))) I Voila! Farsz gotowy. W meksykanskiej restauracji jadlam tez podobny farsz tylko z tofu bialym zamiast granulatru i tez dobre, i w ogole moze byc bez soi dla tych co za nia nie przepadaja. Pozdrawiam, Kociamama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oliwka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.enterpol.pl / *.enterpol.pl 15.12.03, 15:18 jezeli danie ma byc niedrogie i na cieplo to mam super przepis - racuchy z marchwi!Wiem ze to moze nie brzmi zbyt zachecajaco,sama tak myslalam,ale one sa naprawde pyszne!poza tym mozna zrobic duzo,bo marchew kosztuje grosze.A przepis jest banalny: ucierasz marchew na najdrobniejszej tarce,robisz ciasto nalesnikowe,mieszasz wszystko i przyprawiasz(koniecznie curry,ostra papryke, bo to nie jest na slodko)i smazysz.A potem sie zajadasz. Pyszne,proste i tanie danie, polecam!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś