Dodaj do ulubionych

niedrogi wege sylwester? co polecacie?

IP: *.icpnet.pl 07.12.03, 21:29
Chodziloby mi o 1 danie cieple (bigos? leczo?) i cos do gryzienia... Szukam
inspiracji.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiu Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.chello.pl 07.12.03, 22:21
      Leczo byłoby chyba ok. W Auchan jest do kupienia na przykład takie:
      fun.from.hell.pl/2003-12-03/LeczoVege.jpg
      • splenda Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 01:27
        doskonale danie, hm, zdjecie.
      • Gość: e Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 09:13
        Nie chodzi mi o kupowane jadlo lecz o przygotowane. Nie oczekuje "dowcipnych"
        komentarzy. Szkoda, ze na forum Kuchnia jest taka mila atmosfera, podczas gdy
        tu... szkoda gadac.
    • apolka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 09:59
      Ja polecam ryż z pieczarkami/boczniakami, papryką, groszkiem i/lub kukurydzą,
      masłem, jajecznicą ..., przepis znjadziesz przez wyszukiwarkę. Robiłyśmy kiedyś
      takowy na sylwestra u kumpeli, towarzystwo było mieszane, wszystkim smakowało.
      Normalnie dodaję jeszcze posiekaną szynkę ale zapewniam, że bez niej danie też
      będzie pyszne. Suchy ryż najlepiej wrzuć na rozgrzane masło, zamieszaj i po
      paru minutach podlej wodą, ryż nie będzie się kleił. Ciekawy smak można uzyskać
      mieszając ryż biały z dzikim (ale ugotować lepiej osobno).
      Polecam też sałatkę:
      puszka kiełków, ogórek zielony, 2 obgotowane marchewki, kilka grzybów mun
      (można obgotować razem z marchewką), makaron ryżowy lub sojowy (przygotowany,
      wystudzony), trochę sałaty lodowej (porwanej na małe kawałki), wszystko pokroić
      w paski (poza sałatą, kiełkami i makaronem, ten można jedynie skrócić :o)),
      wymieszać, dodać sos słodko-kwaśny (chyba z łowicza jest najlepszy), podawać.
      To jest pyszne!
      Acha, z ciepłych dań polecam jeszcze fasolę w sosie pomidorowym (z ziołami
      prowansalskimi, papryką, oliwkami, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, tabasco,
      zagęszczone mąką kukurydzianą) albo po prostu ... żurek na suszonych grzybkach,
      z dużą ilością czosnku, majeranku, plus, ewentualnie, jajko :o)
      Pozdrawiam, A
      • Gość: e Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.icpnet.pl 08.12.03, 12:58
        Dzieki serdeczne Apolko (pozdrawiam przy okazji, czytalam watek o pierniku i
        trzymam kciuki zeby sie udal :) !) to jest calkiem fajna propozycja.
        • apolka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 13:14
          Musi się udać, zawsze się udaje (czy to z pierwszyn, czy za n-tym razem) :o)
          Pozdrawiam również!
          A tym forum się nie zniechęcaj, bywało lepiej :o), w razie wątpliwości służę
          uprzejmie...
    • schaetzchen Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 08.12.03, 21:24
      danie ciepłe: różnego rodzaju makarony, risotto, zapiekanki - jak podasz
      dokładniejsze dane co do preferencji smakowych (no i zasobności portfela), to
      podam konkretne przepisy :)
      do przegryzania: chipsy warzywne własnej roboty: ziemniaki, marchewka, buraki,
      seler itp usmażone w głębokim oleju, posypane grubą solą + jakieś dipy (jeśli
      towarzystwo niewegańskie, to np. jogurtowe)
      orzechy, suszone owoce
      paluszki z ciasta francuskiego (może być kupione gotowe, kto by tracił czas na
      wałkowanie tego samemu) z kminkiem/solą/kolendrą/rozmarynem albo na słodko (mak,
      cynamon, brązowy cukier itd)
      bruschetty - jak wersja lux to z pesto, pomidorami, oliwkami itp, jak taniej to
      po prostu masło czosnkowe, tzatziki
      pierożki z ciasta drożdżowego (małe, do pogryzania) - napychane przeróżnie -
      ruskie, kapusta z grzybami, szpinak + ricotta (albo twaróg - tańszy :), coś a la
      samosy...
      kulebiak, ziemniaki (pieczone) nadziewane mieszanką twarogu i przypraw, posypane
      żółtym serem, do popicia barszczyk
      no i nieśmiertelne surówki
      tak bezładnie wypisuję, ale tego naprawdę są miliony. Podaj konkretniejsze życzenia!
    • Gość: Katrinko Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.kedzierzyn-kozle.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 21:48
      Na ostatniego sylwestra przygotowywałam ryż z brokułami i gorczycą (pycha na
      zimno i na ciepło!!) Przepis wzięty z Puszkki, odsyłam
      puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=299
    • Gość: kaska Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 14:22
      to bigos jest wege? To nie lepiej zrobic ratatouille z warzyw?
      • kociamama Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 09:01
        Bigos wege jest pyszny.

Kiedys tez Brumbaczek zamiescil przepis, ktory rowniez wydaje sie smaczny
        (bodajze z soja i suszonymi sliwkami..., nie chce zmyslac).

POzdrawiam,
        Kociamama.
    • kociamama Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 09:05
      My na imprezy jedzeniowe robimy tortille (ja i moj luby). Ale wymaga to troche
      cierpliwosci. (tak z godzine na te placki) To jest tanie, bo robi sie je tylko
      z maki kukurydzianej i zwyklej pol na pol + woda.

Smazy sie je na suchej patelni, a farsz to juz rzecz dowolna. My robimy na
      ostro z granulatem sojowym i warzywami, duzo chilli, czosnku + ser. (Warzywa
      nasze ulubione czyli cebula, pomidory, papryka, czerwona fasola)

Gosciom zawsze smakowalo, nawet tym nie wege.

POzdrawiam,
      Kociamama.
      • apolka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 10:01
        Bardzo proszę o łopatologiczny opis wszelkich działań przy wytwarzaniu placków!
        (zyskasz moją dozgonną wdzięczność :o) )
        • kociamama Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? 10.12.03, 16:30
          Placki co prawda robi moj mezczyzna... a go tu nie ma, ale opisze, co widze.

Bierze make kukurydziana i zwykla (taka sama ilosc, chociaz czasem zdarzalo
          sie ktorejs za malo, i i tak tortille dobre byly), potem troche wody ( no to
          juz na czuja robi, aby ciasto bylo sprezyste do walkowania. Wyrabia, dzieli na
          male porcje wielkosci jednej tortilli (mala kulka, srednica, a bo ja wiem, tak
          3-5 cm??) rozwalkowuje, smazy na suchej patelni. Nic wiecej. Czasem wzbogacamy
          to ciasto (przed rozwalkowaniem i podzielenim na porcje, w trakcie wyrabiania
          czyli - solą, ziołami, czosnkiem granulowanym). Tortille smazy sie z jednej
          strony az pojawiwa sie bąbelki, wtedy trzeba obrócic.

Na takie tortille mozna nakladac plasterki sera i farsz - a jak sie uda, zanim
          placek zesztywnieje mozna zawinac ( i tak to podaja w knajpie meksykanskiej)
          Nam to zwijanie roznie wychodzi, ale corac lepeij!! Kwestia wprawy.

Moj facet juz sie wprawil. Pierwszy raz robil kilka porcji chyba ze 2 godziny,
          bo cos mu sie sklejalo, mylilo, a teraz na impreze to 30 zrobil! Ma juz niezle
          osiągi, no nie?

Smacznego,
          Kociamama.
          • Gość: e a farsz do tortilli? IP: *.icpnet.pl 12.12.03, 17:01
            taki, dajmy na to, w wersji ostrej?
            • kociamama Re: a farsz do tortilli? 15.12.03, 09:29
              No farsz to moze byc kazdy w zaleznosci od upodoban, ale my robumi tak:

biore granulat sojowy, mocze go, dodaje przypraw (duzo!!) np. mieszanka
              meksykanska, chilli. POdsmazam na oliwce czerwona cebule (duza, albo 2),
              posypuje je jarzynka, jak sie zeszkli dodaje granulat i tak to razem smaze i
              przyprawiam granulat znowu chilli, a potem dodaje kilka zabkow czosnku i
              eszystko razem mieszam, zeby sie dobrze przegryzlo, a potem kropie tabasco i
              dodaje papryczke czeresniowa(?) (taka mala okragla ze sloiczka firmy Rolnik),
              albo 2 (sa cholernie ostre), przed dodaniem oczywiscie siekam je na drobno.

POtem reszta warzyw tzn. papryka (1-2), czerwona fasola (ok. puszka albo
              wiecej, czy taka objetosc jak robisz z suchej), i pomidory. Wszystko znowu
              doprawiam jezeli jest za malo ostre. (Ale mi to sie chyba kubki smakowe juz
              wypalily, wiec wlasnie mam odwyk;))))

I Voila! Farsz gotowy.

W meksykanskiej restauracji jadlam tez podobny farsz tylko z tofu bialym
              zamiast granulatru i tez dobre, i w ogole moze byc bez soi dla tych co za nia
              nie przepadaja.

Pozdrawiam,
              Kociamama.
    • Gość: Oliwka Re: niedrogi wege sylwester? co polecacie? IP: *.enterpol.pl / *.enterpol.pl 15.12.03, 15:18
      jezeli danie ma byc niedrogie i na cieplo to mam super przepis - racuchy z
      marchwi!Wiem ze to moze nie brzmi zbyt zachecajaco,sama tak myslalam,ale one
      sa naprawde pyszne!poza tym mozna zrobic duzo,bo marchew kosztuje grosze.A
      przepis jest banalny: ucierasz marchew na najdrobniejszej tarce,robisz ciasto
      nalesnikowe,mieszasz wszystko i przyprawiasz(koniecznie curry,ostra papryke,
      bo to nie jest na slodko)i smazysz.A potem sie zajadasz. Pyszne,proste i tanie
      danie, polecam!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka