napoj.chmielowy 09.05.10, 09:39 Obudziłem się rano (bolało mnie kolano), włączyłem telewizor i zobaczyłem schizo. Równe szeregi jednakowo ubranych grup po Czerwonym Placu robiły tup tup. Po co tego typu przedstawienia? Pytam ja i pyta Gienia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
map4 Re: Defilada 09.05.10, 10:21 napoj.chmielowy napisał: > Po co tego typu przedstawienia? Ponieważ Rosjanom zabrano już wszystko, co tylko się dało. Pozostała im tylko duma i nostalgia, połączona z tęsknotą za dobrymi czasami. Studiując dzieje dawnej Rzeczypospolitej mile łaskocze rozdział w którym jej ziemie i lenna rozciągają się na mapie od morza do morza. Kurde, kiedyś też byliśmy wielcy. Już Machiavelli zauważył, że jedną z niewielu rzeczy, na które władca nie może sobie pozwolić jest odarcie jego poddanych z iluzji. W Rosji jest to wojna ojczyźniana, w Polszy jest to martyrologia bohaterskiego męczeńskiej śmierci prezydenta K. a we Wrocławiu są to mrzonki o jego aglomeracyjności podkreślane na każdym kroku staraniami o igrzyska oraz światowej klasy wodotryskami. Odpowiedz Link
skoonk Re: Defilada 09.05.10, 13:09 map4 napisał: > Już Machiavelli zauważył, że jedną z niewielu rzeczy, na które władca nie może > sobie pozwolić jest odarcie jego poddanych z iluzji. Machiavelli opisywał jak tę iluzję tworzyć. Rosja tkwi w chaosie. Próbuje zatrzeć iluzje komunistyczne, wykreować lepsze, na potrzeby oligarchii. Reklamy dezodorantów znaczą więcej niż ogólna higiena, nie tylko w Rosji. Odpowiedz Link