Dodaj do ulubionych

bum. I co dalej ?

14.03.11, 10:01
Japonia wyłączyła część reaktorów po trzęsieniu ziemi. A chińczycy budują nowe.

Co w tej sprawie ma do powiedzenia słońce Peru ? Czy temat elektrowni jądrowej w Polsce jest nadal aktualny ?
Obserwuj wątek
    • poloeschatolo Re: bum. I co dalej ? 14.03.11, 19:25
      atak lobby atomowego trwa. myślę że zdwoją swoje wysyłki by zadłużyć nas i nasze wnuki po uszy
      • map4 Re: bum. I co dalej ? 14.03.11, 22:26
        poloeschatolo napisała:

> atak lobby atomowego trwa. myślę że zdwoją swoje wysyłki by zadłużyć nas i nasz
        > e wnuki po uszy

Komuna zabrała się już raz za budowę elektrowni atomowej i padła.
        A jeśli nad Polszą fatum jakieś wisi ?
        Może lepiej sobie odpuścić ?
        • poloeschatolo Re: bum. I co dalej ? 15.03.11, 09:58
          map4 napisał:

> Komuna zabrała się już raz za budowę elektrowni atomowej i padła.
          > A jeśli nad Polszą fatum jakieś wisi ?
          > Może lepiej sobie odpuścić ?

sam nie wiem choć myślę, że nie ma co być przesądnym. to raczej kwestia kultury technicznej, która wciąż kuleje (przywołam chociażby ostatnie jajeczka z warszawskim odcinkiem S8) i nic nie zapowiada poprawy...

wszystko wskazuje, że pomimo awarii (katastrofy!?) w EJ fukushima lobbyści westnighousea, arevy, simensa, mitsubishi, hitachi, toshiby i innych nie przestaną "urabiać" naszych polityków w firmowych, złotych moździerzach, przekonując że damy radę, damy do roku 2020 postawić nasz pierwszy narodowy grobowiec.

i co? no i co?

żadne rozwiązanie problemów: rozpadu technologicznego elektrowni konwencjonalnych, braków infrastruktury przesyłowej i prognozowanego deficytu energii elektrycznej, a także ich kosztów środowiskowych.
          mniej konsumować i oszczędzać energię wydaje się najprostszym i najtańszym rozwiązaniem, choć całkowicie sprzecznym z interesami większości technokratów, których podstępne działania skutecznie demontują demokrację

• map4 Re: bum. I co dalej ? 15.03.11, 10:30
            poloeschatolo napisała:

> mniej konsumować i oszczędzać energię wydaje się najprostszym i najtańszym rozw
            > iązaniem, choć całkowicie sprzecznym z interesami większości technokratów, któr
            > ych podstępne działania skutecznie demontują demokrację

"Mniej konsumować" oznacza również zmniejszenie wpływów podatkowych. Energetyka generalnie przynosi zbyt duże zyski, żeby świadomie jakikolwiek polityk było gotów zrezygnować z podatków. Do tego trzeba dodać masę pieniędzy, którymi energetyka dzieli się z politykami w ramach lobbingu i zatrudniania polityków przez firmy energetyczne. Przykład Gerharda Schrödera, który jako kanclerz promował nord stream aby teraz dla tej firmy pracować jest najlepszą ilustracją choroby pod nazwą legalne łapownictwo.

To mniej więcej tak, jakbyś namawiał tygrysa do przejścia na wegetarianizm.

Dzięki małym panelom słonecznym, wiatrakom, zbiornikom biomasy i tak dalej może jednak dojść do zmiany systemowej: zamiast grupki słoni wytwarzającej prąd dla całego kraju zadanie to może przejąć armia mrówek. Dywersyfikacja może spowodować, że politycy stracą lewizny a koncerny energetyczne padną. Oby.
          • kolejar Re: bum. I co dalej ? Nieszawa? 16.03.11, 01:21
            poloeschatolo napisała:
            > żadne rozwiązanie problemów: rozpadu technologicznego elektrowni konwencjonalnych, braków infrastruktury przesyłowej i prognozowanego deficytu energii elektrycznej, a także ich kosztów środowiskowych.

Włocławek się wali. Nieszawa???
        • skoonk Re: bum. I co dalej ? 15.03.11, 10:06
          map4 napisał:

> A jeśli nad Polszą fatum jakieś wisi ?
          > Może lepiej sobie odpuścić ?
          >
          Mag Donald zapowiada elektrownię na rok 2020.
          Spodziewam się, że wówczas oznajmi, iż nas ocalił od zagłady, oszczędził pieniądze i jednocześnie dostarczył energię z atomu na 30 lat. Od sąsiadów.
          Jak śmiem?
          Bo tymczasem oszczędzanie energii ekonomicznie nieuzasadnione, sadzenie lasów w JI Project bez polskiego kapitału, 30% polskiej redukcji emisji CO2 się nie liczy w UE.
          http://www.kashue.pl/index.php?page=slowniczek-terminow
          • skoonk Re: bum. I co dalej ? 15.03.11, 12:51
            skoonk napisała:

> Bo tymczasem oszczędzanie energii ekonomicznie nieuzasadnione, sadzenie lasów w
            > JI Project bez polskiego kapitału, 30% polskiej redukcji emisji CO2 się nie li
            > czy w UE.
            Kioto 1997 nakazało redukcję o 8%. EU zredukowała o 2%, Hiszpania zwiększyła o 40%, a
            Polska zredukowała o 30%. PO odpuściło ten wskaźnik.
            Na polskim rynku pojawiła się firma CO2 Reductions, która oferuje właścicielom zalesionych gruntów 1,5 tys. zł za prawo do dysponowania przez 40 lat jednostkami emisji pochodzącymi z pochłaniania CO2 przez hektar lasu.
            Za tym kryje się JI Project i prywatyzacja BUL, tzn. Polak nie dostanie kasy za las. Zasługa PO.
            Retencja węgla polskich lasów to aż 900 mln ton węgla, nie licząc poszycia i ściółki.
            www.rp.pl/artykul/172423,467977_Lasy_daja_zarobic_na_CO2.html
            Małe elektrownie są blokowane administracyjnie od lat wielu.

• kolejar Re: bum. I co dalej ? 16.03.11, 01:08
            skoonk napisała:
            > Spodziewam się, że wówczas oznajmi, iż nas ocalił od zagłady, oszczędził pieniądze i jednocześnie dostarczył energię z atomu na 30 lat. Od sąsiadów.

Tak, tak... prawda. Tej ej wg mnie w Polsce nie wybudują, a na pewno nie w 2020 i później. Natomiast prąd z ej będzie - z Ignalina i Królewca.
        • kolejar Re: bum. I co dalej ? Nieszawa? 16.03.11, 01:20
          map4 napisał:

Ta elektrownia miała mieć 400 MW. Stosunkowo (w porównaniu z potęgami węglowymi jak Turów, Kozienice, zwłaszcza Bełchatów - wówczas 3600 MW, dziś już 5200 MW) mało. Włocławek i Solina mają po 440 MW. Włocławek grozi zawaleniem. Trzeba zamknąć, albo wybudować Nieszawę.
      • kolejar Re: bum. I co dalej ? 16.03.11, 01:24
        poloeschatolo napisała:
        > atak lobby atomowego trwa. myślę że zdwoją swoje wysyłki by zadłużyć nas i nasze wnuki po uszy

W Republice Francuskiej 75% energii pochodzi z ej. Teraz planują budowę elektrowni... termojądrowej!!!
        • map4 Re: bum. I co dalej ? 16.03.11, 09:02
          kolejar napisał:

> W Republice Francuskiej 75% energii pochodzi z ej. Teraz planują budowę elektro
          > wni... termojądrowej!!!

Bundesniemieckie środki musowego przykazu twierdzą, że francuzi czerpią 80% swojej energii z atomu, ale o te 5% nie będziemy się przecież spierać. Jakby nie było - francuzi funkcjonują dzięki atomowi.

Co do elektrowni termojądrowej: ta nie jest planowana, ona jest już w budowie.
          Poza tym: to ma być prototyp. Co prawda w skali przemysłowej, ale ciągle jeszcze prototyp.

Polecam całkiem ciekawy artykuł w wikipedii:
          pl.wikipedia.org/wiki/ITER
          • kolejar Re: bum. I co dalej ? 16.03.11, 13:51
            map4 napisał:
            > Bundesniemieckie środki musowego przykazu twierdzą, że francuzi czerpią 80% swojej energii z atomu, ale o te 5% nie będziemy się przecież spierać. Jakby nie było - francuzi funkcjonują dzięki atomowi.

Nie będziemy się spierać, bo wg mojej dotychczasowej wiedzy również było 80%. Napisałem 75% z ostrożności za polskimi mediami, bo może coś się zmieniło? Moja wiedza o 80% pochodziła sprzed iluś tam lat. A Francuzi funkcjonują dzięki atomowi, tak, tak... że wspomnę przesławną instalację w Ardenach z lat 60' ub.w. Te ich reaktory są "na prędkie neutrony", żeby mieć pluton do produkcji broni A wink
            map4 napisał:
            > Co do elektrowni termojądrowej: ta nie jest planowana, ona jest już w budowie.

Powiedzmy, że można to tak określić. Podobno coś tam już grzebią pod Paryżem, ale do finału bardzo daleko - to wygląda wciąż bardziej na eksperyment koncepcyjny. Ale i tak sensacja - na coś takiego jeszcze nikt się nie porwał. Ciekawe, czy w ogóle im się kiedyś uda i będzie działało???
            • wubecja Re: bum. I co dalej ? 16.03.11, 17:58
              Ja si nie znam, ale słychać jak Francja zamykała kilkanaście reaktorów pare lat temu, to kosztuje, a jeden postawiła, tyle że cos nie wyszło i zamknęła... Zdaje sie 78% wykorzystują, ale na co? Prawdy nie dojdziesz.
              Najwięcej prądu z EJ robi Litwa 76,23%. Francja 75,17%.
              Ale nawięcej nowych reaktorów buduje Rosja.
              Pierwszy tokamak powstał w 1956 w Moskwie - Тoроидальная Кaмера с Мaгнитными Катушками. Teraz w świecie jest z 200 tokamaków. Do eksperymentów.
              A ten francuski internacjonalny projekt też do eksperymentu reakcji przez minutę. To potrzebne, żeby zbudować kolejny model. Może amerikanski Polywell.
              Propaganda.
              Japonia po katastrofie - godność, spokój i poszanowanie prawa.
              W razie stresu zawsze można dokonać seppuku.
              • kolejar Re: bum. I co dalej ? 17.03.11, 04:36
                wubecja napisała:
                > A ten francuski internacjonalny projekt też do eksperymentu reakcji przez minutę. To potrzebne, żeby zbudować kolejny model. Może amerikanski Polywell.

Ot i cała Prawda! Wg mojej przestarzałej wiedzy, to w ogóle był problem, żeby bilans reakcji był na +. Może udawało się osiągnąć + przez jakieś ms, ale o minucie nawet nie słyszałem jeszcze, chociaż postęp w eksperymentach tokamakowych ponoć wielki. Dlatego nie wiem, skąd optymizm Mapa. Ja napisałem, że "planują", on, że budują... Co budują pod Paryżem??? Coś na skalę eksperymentalną - tak. Instalacja przemysłowa, elektrownia? Gówno prawda! A może uczeni Republiki są już tak przed resztą, że pilotażowo chcą przemysłowo wdrożyć legendarną "zimną reakcję"??? Taaak... V Republika jest przecież supermocarstwem, które konkuruje w świecie z USA. To Prawda także za tych wszystkich cesarstw, restauracji, republik, dynastii, a nawet za Franków i Gallów - znaczy także przed istnieniem USA a za Cesarstwa Rzymskiego wink

wubecja napisała:
                > Japonia po katastrofie - godność, spokój i poszanowanie prawa.
                > W razie stresu zawsze można dokonać seppuku.

To niezwykle trafne spostrzeżenie. Premier, a ostatnio i sam Cesarz, porównał sytuację do 1945. Wtedy Mikado ogłosił przez radio kapitulację i natychmiast wszyscy się uspokoili - z gen. Tojo na czele! No i Tojo zadyndał w stylu anglosaskim bez jakiegokolwiek buntu. Wątpliwi sepuku - nawet po latach.
                • wubecja Re: bum. I co dalej ? 17.03.11, 09:49
                  Na froncie walki z rozpalonymi reaktorami pracuje 180 osób. Pracują oni na kilku zmianach, by zmniejszyć ryzyko przyjęcia groźnej dawki promieniowania. Najwyższy poziom promieniowania panuje w reaktorze nr 3, którego paliwo zawiera pluton.
                  Komando kamikadze... Cześć Bohaterom!
                  pl.wikipedia.org/wiki/ITER
                  tu o fuzji jądrowej pod Paryżem.
                  Pierwszy zapłon przewidywany jest na rok 2016. Według projektów ITER ma każdorazowo podtrzymywać reakcję fuzyjną przez około 1000 sekund, osiągając wydajność 500 MW.
                  Tokamak musi zapewniać próżnię wokół plazmy, oraz ochronę przed promieniowaniem neutronowym. Neutrony wydostają się z pułapki magnetycznej, bo nie maja ładunku, zabierając ze sobą ciepło. Dla ich absorbowania jest wiele modułów. Te oddają ciepło wodzie, która napędza turbiny (w ITER nie jest to przewidywane, gdyż jest to projekt czysto naukowy).
                • map4 Re: bum. I co dalej ? 17.03.11, 15:01
                  kolejar napisał:

> Dlatego nie wiem, skąd optymizm Mapa.

Jaki optymizm ?
                  Dziesięć miliardów euro to jednak kupa kasy. Poza tym wcale nie podoba mi się, że iter budowany będzie we Francji. Już raz zepsuli LHC, bo do szybu wpadła im bagietka ...
                  • kolejar Re: bum. I co dalej ? 26.03.11, 07:31
                    map4 napisał:
                    ...bo do szybu wpadła im bagietka ...

Tak, tak...
                    A ja się boję znów Placu Rewolucji. Nie, że to mnie wsadzą w "maszynę", ale w ogóle tych dążeń. Czy Sarkozy Nicklos będzie małym kapralem z Budapestu??? Teraz IV Cesarstwo przed nami (qu... jak się z numerkami pomyliłem, ale w historii tego Państwa można się pomylić w Republikach, Cesarstwach, Restauracjach - tych ostatnich dosłownie zwłaszcza wink
    • poloeschatolo Re: bum. I co dalej ? 18.03.11, 00:08
      memento mori

https://wp.gruene-halle.org/wp-content/uploads/2009/05/sicher-ist-nur-das-risiko.jpg
      • skoonk Re: bum. I co dalej ? 18.03.11, 08:41
        Istniej wpływ katastrofy gospodarkę - może wzrosnąć cena ropy naftowej; może dojść do wycofania japońskich funduszy z zagranicy, wzrostu kursu jena, spadku eksportu.
        Japonia posiada miliardy obligacji amerykańskich i europejskich. Wyprzedaż tych papierów mogłaby pogłębić kryzys. G7 dywaguje. Spekulanci zgarniają kokosy. Złoty traci.
        Nalewanie wody z helikopterów?! Awaria ujawniła słabe punkty instalacji reaktorów. Terroryści weryfikują strategię. Skandal, że zespół 6 reaktorów nie ma awaryjnych instalacji.
        • map4 Re: bum. I co dalej ? 18.03.11, 09:30
          skoonk napisała:

> Skandal, że zespół 6 reaktorów nie ma awaryjnych instalacji.

bo ja wiem, czy to skandal ?

To była rozsądna decyzja minimalizująca koszty budowy. Dzięki temu operator elektrowni atomowej co roku wykazywał większe zyski, których część odpalał politykom w zamian za zezwolenia. Politycy pisali nikomu niepotrzebne analizy na zlecenie przemysłu, kasując za tą pseudousługę miliony. Tak dobrze kurna żarło, i zdechło. Szlag by to trzęsienie ziemi trafił !

No i system zaczyna się walić. Teraz pytanie brzmi, czy stolicę Japonii trzeba będzie przenieść, czy Tokio stanie się drugim Prypeciem, czyli miastem duchów. Jeśli bogowie będą łaskawi i oszczędzą Tokio, nic się w systemie nie zmieni.

Jeśli Tokio padnie, to wyparują biliony zainwestowane w tokijskie nieruchomości jako zabezpieczenie funduszy emerytalnych. System zbankrutuje.
          • skoonk Re: bum. I co dalej ? 18.03.11, 16:06
            map4 napisał:
            > Jeśli Tokio padnie, to wyparują biliony zainwestowane w tokijskie nieruchomości
            > jako zabezpieczenie funduszy emerytalnych. System zbankrutuje.
            >
            Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej ostrzegała Japonię ponad dwa lata temu, że jej elektrownie nie są w stanie wytrzymać trzęsienia ziemi powyżej 7 stopni w skali Richtera. Rząd zignorował raport IAEA.
            Amerykańska agencja katolicka Catholic News Agency przypomina przy tej okazji o objawieniach Maryjnych w Akita nad Morzem Japońskim, które miały być kontynuacją Fatimy, i mówiły o grożących światu naturalnych klęskach. Widzenia, których nadprzyrodzoność potwierdził w 1982 r. miejscowy ordynariusz i zezwolił na oddawanie czci Matki Bożej z Akita, były udziałem zakonnicy, siostry Agnes Sasagawy ze zgromadzenia Sióstr Służebnic Eucharystii.
            W objawieniach z 1973 roku, z których jedno nastąpiło dokładnie w 56. rocznicę ostatniego objawienia w Fatimie, zakonnica ujrzała niezwykłe światło wychodzące z tabernakulum. Miała także zobaczyć i usłyszeć Maryję, która wzywała do modlitwy za grzeszników, którzy potrzebują pokuty i nawrócenia.
            „Będzie to kara większa niż potop, nieporównywalna z niczym, co widział świat. Ogień spadnie z nieba i unicestwi większą część ludzkości, dobrych na równi ze złymi, nie oszczędzając ani kapłanów, ani wiernych” – usłyszała wizjonerka od Maryi.
            • najglupszy-nick Re: bum. I co dalej ? 18.03.11, 17:27
              skoonk napisała:

> „Będzie to kara większa niż potop, nieporównywalna z niczym, co widział ś
              > wiat. Ogień spadnie z nieba i unicestwi większą część ludzkości, dobrych na rów
              > ni ze złymi, nie oszczędzając ani kapłanów, ani wiernych” – usłysza
              > ła wizjonerka od Maryi.

Boża sprawiedliwość...
              • wubecja Re: bum. I co dalej ? 20.03.11, 03:06
                najglupszy-nick napisał:

> Boża sprawiedliwość...

https://bi.gazeta.pl/im/7/9286/z9286647X.jpg
                - Libia stawi czoło agresji krzyżowców - zagroził w przemówieniu libijski przywódca Muammar Kaddafi. Wezwał mieszkańców krajów arabskich, Afryki, Ameryki Łacińskiej i Azji do przyłączenia się do narodu libijskiego w walce z wrogiem.
                Najgłupszy, spier... w moskwu póki czas!!!
                • wubecja Re: bum. I co dalej ? 21.03.11, 11:24
                  wubecja napisała:

> Najgłupszy, spier... w moskwu póki czas!!!

Ja też ujeżdżam.
                  Cytatw dolnej części reaktora nastąpi skoncentrowanie wielkiej ilości płynnych materiałów rozszczepialnych. Może to doprowadzić do zajścia “brudnej” eksplozji nuklearnej o niewielkiej sile. Jednak, skażenie promieniotwórcze będzie gigantyczne, wielokrotnie większe, niż skażenie spowodowane eksplozją, nawet największych, bomb atomowych. Nowoczesna bomba wodorowa zawiera około 1 kg plutonu w zapalniku. Rdzeń reaktora zawiera do kilkunastu ton różnych materiałów rozszczepialnych.
                  piotrbein.wordpress.com/2011/03/18/dr-marek-chmielowski-okiem-fizyka-jadrowego/
            • kolejar Re: bum. I co dalej ? 26.03.11, 06:50
              skoonk napisała:
              > W objawieniach z 1973 roku...

Dobra, pierdu, pierdu, ja się tam końca świata nie boję - wciąż to mam wink
              A może raczej sad
              Nieważne, ku końcu świata mi lepiej dziś!!!! O qu..., nareszcie od już nieźle na mnie dni przestałem mieć to, co mnie upier... dotąd! Po prostu mam już naprawdę przynajmniej dwie narzeczone, a przynajmniej dwie, jeśli nie trzy.... To LUZ!!!
              A poważnie?
              Poważnie, to chyba nikt nie panuje nad sytuacją, nikt nie wie, o co mu naprawdę chodzi. Ja przynajmniej, wydaje mi się od lat, że wiem - love & art. To mi Pauline & Martha??? wink
              Nikt - doniesienia znad reaktorów w niczym nie uspokajają. Jest po prostu coraz to postępujący brak kontroli nad reakcjami. Czuję się przygotowany na najgorszy scenariusz - tu ktoś już zacytował wizję fizyka jądrowego - to się powoli rozhuśta! Trudno, żeby władze snuły te czarne wizje. Jeszcze jedno:
              Nibiru znów??? wink
              • kolejar Re: bum. I co dalej ? 26.03.11, 06:56
                Jeszcze jedno:
                Hiroshima i Nagasaki, to było za mało im. To dopier...!!!
                A reszta świata niech płacze, że zdycha z powodu wynalezienia technik nuklearnych. IHVH za nogi zawsze chce się złapać. Ale kto zobaczy, ten trupem pada. Jako Ojciec Louis Thomas Merton O.C.R. trupem padł w Bangkoku.
                Ale fajnie mi się udało coś Wam nabredzić! Rozumicie Towarzysze przesłanie?
              • kolejar Re: bum. I co dalej ? 26.03.11, 07:37
                kolejar napisał:
                Ja przynajmniej, wydaje mi się od lat, że wiem - love & art. To mi Pauline & Martha??? wink

Przep[raszam, ale to z mojej strony przegięcie - odszczekuję (a nie), żeby nikogo nie zrażać, nie urażać - ja tylko tak sobie medytuję... Nad losami Świata medytuję, znaczy nad losami cywil;izacji dzisiejszej a źle ją widzę sad
    • wubecja Re: bum. I co dalej ? 23.03.11, 12:50
      map4 napisał:

> Japonia wyłączyła część reaktorów po trzęsieniu ziemi. A chińczycy budują nowe.
      >
      > Co w tej sprawie ma do powiedzenia słońce Peru ? Czy temat elektrowni jądrowej
      > w Polsce jest nadal aktualny ?
      >
      Niezależnie od koloru dymu z Fuku-kuku, niezależnie od gazu głupkowego za 2 lata, niezależnie od pokładów węgla brunatnego Legnica-Prochowice-Scinawa, niezależnie od energii geotermalnej, niezależnie od oszczędności energii, niezależnie od importu od bratnich sąsiadów ze wschodu - elektrownie francuskie powstaną, jeśli rządzić będą skorumpowani agenci globalizma europejskiego.
      BUM ! dosyć tego! żal że Jaruzelski nie pogonił całej tej sitwy.
      • map4 Re: bum. I co dalej ? 23.03.11, 14:24
        wubecja napisała:

> - elektrownie francuskie powstaną, j
        > eśli rządzić będą skorumpowani agenci globalizma europejskiego.

Electricite de France to jeszcze nie globalizm europejski, to zaledwie jeden koncern, który powiązany jest niewidzialnymi nićmi interesów z politykami Francji. A Francja to zaledwie jeden kraj Unii.
        • kolejar Re: bum. I co dalej ? 24.03.11, 21:17
          map4 napisał:
          > Electricite de France to jeszcze nie globalizm europejski, to zaledwie jeden koncern, który powiązany jest niewidzialnymi nićmi interesów z politykami Francji. A Francja to zaledwie jeden kraj Unii.

Nie jeden koncern, a nici wcale nie są niewidzialne. Można dodać lekko France Telekom, SNCF, Alstom i co tam jeszcze. Nici łączące polityków ze spółkami skarbu państwa (Skarbu V Republiki) są wyraźne i oczywiste.
          Zaledwie jeden kraj Unii... Przypomnę anegdotyczne zdarzenie:
          Pewien obywatel RP bezskutecznie walczył z TP SA o doprowadzenie do działania zdezelowanej sieci telefonicznej w bloku (pochodziła z czasów PRL - jak blok zbudowali). TP SA wciąż wyjaśniała, że w planach za 5 lat jest modernizacja, a teraz mają pilniejsze inwestycje. W końcu obywatel się wściekł i napisał skargę do ówczesnego Prezydenta Jcquesa Chiraca. Odpowiedź nigdy nie nadeszła, ale za to po tygodniu w bloku pojawiła się ekipa techników. Zapytani, co robią, odparli, że instalują światłowody! Obywatel dopytywał, czy wynajęła ich TP SA. Odparli, że nie, że France Telekom...
          Ciekawe, kto zostanie inwestorem strategicznym w PKP-Cargo SA? Pewnie koncern Veolia? Bo np. wrocławska EC Kogeneracja SA należy do... EdF oczywiście!
          • wubecja Re: bum. I co dalej ? 24.03.11, 23:35
            kolejar napisał:

> map4 napisał:
            > > Electricite de France to jeszcze nie globalizm europejski, to zaledwie je
            > den koncern, który powiązany jest niewidzialnymi nićmi interesów z politykami F
            > rancji. A Francja to zaledwie jeden kraj Unii.
            >
            > Nie jeden koncern, a nici wcale nie są niewidzialne. Można dodać lekko France T
            > elekom, SNCF, Alstom i co tam jeszcze. Nici łączące polityków ze spółkami skarb
            > u państwa (Skarbu V Republiki) są wyraźne i oczywiste.
            > Zaledwie jeden kraj Unii...

Te hieny was rozszarpią. Rząd pozbędzie się wszystkiego pod pretekstem wyższości ręki jakiejś niewidzialnej, a na końcu rzuci was. Musicie szukać oparcia na wschodzie. Wschód stabilniejszy i bogatszy i kulturowo czysty. Trzeba sprytnie zabezpieczyć odwrót.
            • napoj.chmielowy Re: bum. I co dalej ? 25.03.11, 03:28
              wubecja napisała:

> Musicie szukać oparcia na w
              > schodzie. Wschód stabilniejszy i bogatszy i kulturowo czysty. Trzeba sprytnie
              > zabezpieczyć odwrót.

Pieprzycie Towarzyszu Wubecja trzy po trzy para szesnaście. Jaki stabilniejszy ten wschós? Gdzie to bum nastąpiło? Na zachodzie? Japonia o ile się nie mylę na wschód od Polski leży.
              • map4 Re: bum. I co dalej ? 25.03.11, 07:45
                napoj.chmielowy napisał:

> Pieprzycie Towarzyszu Wubecja trzy po trzy para szesnaście. Jaki stabilniejszy
                > ten wschós? Gdzie to bum nastąpiło? Na zachodzie? Japonia o ile się nie
                > mylę na wschód od Polski leży.

Teoretycznie masz rację, towarzyszu Chmielowy. Ale radioaktywna chmura, która napłynęła nad Europę przybyła z zachodu, po krótkim tournee nad terytorium USA. Takie są skutki uboczne mieszkania na powierzchni kulki.
                • wubecja Re: bum. I co dalej ? 25.03.11, 08:49
                  map4 napisał:

> napoj.chmielowy napisał:
                  >
                  > > Pieprzycie Towarzyszu Wubecja trzy po trzy para szesnaście. Jaki stabilni
                  > ejszy
                  > > ten wschós? Gdzie to bum nastąpiło? Na zachodzie? Japonia o ile si
                  > ę nie
                  > > mylę na wschód od Polski leży.
                  >
                  > Teoretycznie masz rację, towarzyszu Chmielowy. Ale radioaktywna chmura, która n
                  > apłynęła nad Europę przybyła z zachodu, po krótkim tournee nad terytorium USA.
                  > Takie są skutki uboczne mieszkania na powierzchni kulki.
                  >
                  Wy Napoj wyskoczył jak filip z konopij. Zachód chce wam zamontować elektrowni, a jeszcze lepiej sprzedać elektryczność, a odciąć wasze zasoby naturalne. Tusk idzie jak ślepy w pakt konkurencyjności. Tymczasem wschód, znaczy Litwa, Bialorus, Ukraina, Rosja, Chiny. Tworzą pakt konkurencyjny. I to lepszy. Im więcej wolno.Tam Polska więcej znaczy.
                  • wubecja Re: bum. I co dalej ? 25.03.11, 08:52
                    wubecja napisała:

> Wy Napoj wyskoczył jak filip z konopij. Zachód chce wam zamontować elektrowni,
                    > a jeszcze lepiej sprzedać elektryczność, a odciąć wasze zasoby naturalne. Tusk
                    > idzie jak ślepy w pakt konkurencyjności. Tymczasem wschód, znaczy Litwa, Bialor
                    > us, Ukraina, Rosja, Chiny. Tworzą pakt konkurencyjny. I to lepszy. Im więcej wo
                    > lno.Tam Polska więcej znaczy.
                    i Unia musiałaby się z Polską liczyć !!!
                    • napoj.chmielowy Re: bum. I co dalej ? 25.03.11, 10:42
                      wubecja napisała:

> i Unia musiałaby się z Polską liczyć !!!

Do ilu?
    • map4 Re: bum. I co dalej ? 27.03.11, 22:16
      map4 napisał:

> Co w tej sprawie ma do powiedzenia słońce Peru ? Czy temat elektrowni jądrowej
      > w Polsce jest nadal aktualny ?

Niemcy się wypowiedzieli. Wyrzucili z pracy niejakiego Mappusa, człowieka partii CDU, premiera kraju związkowego Badenia - Württembergia. Zamiast niego premierem zostanie prawdopodobnie polityk z partii zielonych, po raz pierwszy w historii RFN. CDU rządziło landem nieprzerwanie przez 58 lat.
      • poloeschatolo Re: bum. I co dalej ? 27.03.11, 22:18
        map4 napisał:

> Niemcy się wypowiedzieli. Wyrzucili z pracy niejakiego Mappusa, człowieka partii CDU,
        > premiera kraju związkowego Badenia - Württembergia. Zamiast niego premierem
        > zostanie prawdopodobnie polityk z partii zielonych, po raz pierwszy w historii RFN.
        > CDU rządziło landem nieprzerwanie przez 58 lat.

alleluja i (nogami przemoczonymi pod reaktorami fukushimy daichii) do przodu
    • poloeschatolo bum bum bum bum 28.03.11, 12:12
      media przedstawiają mało optymistyczny scenariusz:

sceptyczny głos japońskiego specjalisty

widziane z nju jorku - polecam zwłaszcza infografikę

i zaskakująca glossa polskiego jądrowego konserwatysty

na pocieszenie optymistyczny, niebiesko-polipropylenowy akcent

https://graphics8.nytimes.com/images/2011/03/26/world/26japan2-span/26japan2-span-articleLarge.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka