Dodaj do ulubionych

Nadchodzę

18.06.12, 22:45
Jestem bardzo lubiana przez rządy wzdłuż i wszerz naszej planety. Raport Google mówi o coraz większych naciskach.

Cytat
Since the search engine last published its bi-annual transparency report, it said it had seen a troubling increase in requests to remove political content. Many of these requests came from western democracies not typically associated with censorship.

It said Spanish regulators asked Google to remove 270 links to blogs and newspaper articles critical of public figures. It did not comply. In Poland, it was asked to remove an article critical of the Polish agency for enterprise development and eight other results that linked to the article. Again, the company did not comply.

Google was asked by Canadian officials to remove a YouTube video of a citizen urinating on his passport and flushing it down the toilet. It refused.

Całość:
www.guardian.co.uk/technology/2012/jun/18/google-reports-alarming-rise-censorship?CMP=twt_fd
Obserwuj wątek
    • map4 Re: Nadchodzę 20.06.12, 17:20
      censorship napisała:

> Jestem bardzo lubiana przez rządy wzdłuż i wszerz naszej planety. Raport Google
      > mówi o coraz większych naciskach.

Sieć się obroni. Po moich ostatnich przejściach zrezygnowałem z Google'a i zacząłem używać yandexa. Yandex to to samo co google kilka lat temu, zanim oklejono wyszukiwiwarkę reklamami i powycinano z niej masę wyników.

Zamiast google maps - openstreetmap. I tak dalej.

Problemem nie jest cenzura w wyszukiwarkach, a raczej cenzura łącz na granicy. Wystarczy wspomnieć tylko chińską ścianę ogniową zaprojektowaną i wykonaną zresztą w USA czy australijski firewall. To grozi rozpadem sieci światowej na sieci narodowe i/lub kontynentalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka