tomek854 25.09.06, 16:22 Jak przyjezdzasz do Polski jako polski obywatel samochodem na obcych blachach, to co jest na granicy, zeby Ci cla nie dowalili? Musisz zadeklarowac, ze go wywieziesz z powrotem? Pytam, bo chce przyjechac ze szkocji autem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
map4 Re: Pytanie do Mapa 25.09.06, 17:27 tomek854 napisał: > Jak przyjezdzasz do Polski jako polski obywatel samochodem na obcych > blachach, to co jest na granicy, zeby Ci cla nie dowalili? Musisz > zadeklarowac, ze go wywieziesz z powrotem? A Wiesz, że nie spotkałem się jeszcze z tym problemem ? Niech się namyślę ... ... ... ... Wydaje mi się, że udowadniasz miejsce swojego zamieszkania prawem jazdy. Ja mam niemieckie. Polacy się mnie jeszcze nie czepiali, co najwyżej DDRowcy żądają papierów samochodu jak zobaczą mój kaczy paszport. Poza tym masz zagramaniczną rejestrację. Cła już nie ma. Teraz jaja z opłatami przeniosły się do urzędów rejestrujących te samochody. Oznacza to, że teoretycznie tylko mogą się jakieś niedouczone mędy burzyć, jak cię złapią. Myślę sobie jednak, że możesz tak długo jeździć, jak długo samochód jest na Ciebie zarejestrowany za granicą. > Pytam, bo chce przyjechac ze szkocji autem. z kierownicą po złej stronie ? No to życzę szczęścia. Nie po drodze, w Polsce ... Odpowiedz Link
map4 Re: Pytanie do Mapa 25.09.06, 17:47 map4 napisał: Suplement: Jeśli rzeczywiście pomroczni celnicy zaczną Ci marudzić, to wypełnij deklarację celną. Samochód sztuk jeden, którą oddasz przy wyjeździe. Ale nie sądzę, żeby do tego doszło. Samochód zarejestrowany za granicą, zagraniczne prawo jazdy i ubezpieczenie. Celników zresztą z przejść granicznych wywiało. Dawno już żadnego nie widziałem. Czasami Straż Graniczna szuka prochów czy innej kontrabandy, ale poza tym spokój. AHA: zatankuj pod korek koniecznie przed przejściem granicznym ! Paliwo w Polsce nie dość, że do dupy, to jeszcze jest droższe niż w Reichu. Odpowiedz Link
bonczek_hydroforgroup Re: Pytanie do Mapa 26.09.06, 18:31 AHA: zatankuj pod korek koniecznie przed przejściem granicznym ! > Paliwo w Polsce nie dość, że do dupy, to jeszcze jest droższe niż w Reichu. to ile kosztuje w Reichu skoro ja sie tankuje po 3,92-4,00 ? Odpowiedz Link
map4 Re: Pytanie do Mapa 26.09.06, 19:39 bonczek_hydroforgroup napisał: > to ile kosztuje w Reichu skoro ja sie tankuje po 3,92-4,00 ? Obawiałem się, kurde, tego pytania, bo wyrzuciłem już rachunki. Ostatnio jak byłem w Polsce, to: - ropa w Niemczech kosztowała 1,09 Euro/litr, - ropa we Wrocku kosztowała 4,42 Zł/litr, - jedno Euro sprzedawałem w kantorze za 3,79 zł. przeliczmy ... w Reichu za litr ropy zapłaciłem wobec tego 4,13 złotego, czyli o ~30 groszy taniej niż we Wrocławiu. Problem polega na tym, że jak już wspomniałem, rachunki wyrzuciłem, więc głowy za te liczby nie dam. Policzmy z cenami na dziś: 1 litr ropy u mnie pod domem: 1,04 Euro, 1 litr ropy we Wrocku: 3,92 zł, kurs euro z dzisiaj: 3,95 zł czyli u mnie ropa kosztuje 4,1 zł za litr. Czyli drożej niż we Wrocławiu. Bonczku, przepraszam. Decydującym czynnikiem jest tutaj kurs walut. Widocznie tankowałem w niesprzyjającym dla turystów okresie Odpowiedz Link
tomek854 Re: Pytanie do Mapa 26.09.06, 20:23 Ale jeszcze jest jedno: policz ile przejezdzasz na ropie z niemieckiej stacji a ile na ropie z polskiej stacji... Moze jednak sie oplaca? Odpowiedz Link
map4 Re: Pytanie do Mapa 27.09.06, 10:29 tomek854 napisał: > Ale jeszcze jest jedno: policz ile przejezdzasz na ropie z niemieckiej stacji a > ile na ropie z polskiej stacji... Moze jednak sie oplaca? Różnica wynosi od 100 do 200 kilometrów na baku. Dawniej tankowałem w Polsce wyłącznie na stacji "Petrochemii Płock" w Bolesławcu, przy rondzie. Paliwo mieli nieziemskie. Samochód szedł, jakbym mu drugą turbosprężarkę założył. Za Dreznem raz udało mi się na tym paliwie utrzymać 180 km/h pod górkę, przy działającej klimie. Odkąd jednak zmienili szyldy na Orlen jakość ropy wyraźnie spadła. Teraz tankuję w Niemczech, bo w Polsce boję się naciąć na jakiś opał. W Polsce tankuję tylko wtedy, kiedy muszę i tylko na Orlenie. Do wszystkich tych BP, Arali, Shelli i JETów dawno się zraziłem/naciąłem. W Niemczech polecić mogę Allguth'a. Odpowiedz Link
bonczek_hydroforgroup ropa ok a jak z Pb? 27.09.06, 12:22 A jak drogi Mapie kształtuja się ceny benzyny? Mam benzyniaka stąd przeliczam ceny benzyny a nie ropy. post-zdrówka Odpowiedz Link
map4 Re: ropa ok a jak z Pb? 27.09.06, 14:28 bonczek_hydroforgroup napisał: > A jak drogi Mapie kształtuja się ceny benzyny? > Mam benzyniaka stąd przeliczam ceny benzyny a nie ropy. > post-zdrówka Dzisiejsze ceny: benzyna (91 oktanów) : 1,16 Euro, super (95 oktanów) : 1,18 Euro, super plus (98 oktanów) : 1,27 Euro, Odpowiedz Link
tomek854 Re: Pytanie do Mapa 26.09.06, 19:29 Hm. 1. Mam polskie prawko. Ale karte do tachografu bede mial UK, jak cos moge im pokazac 2. Kierownica bedzie po prawej, ale jade dwuosobowa zaloga. Kumpel bedzie mi mowil, czy mozna wyprzedzac A tak powaznie, to zamierzam do wrocka wjechac 'autostrada'. Nawet na takiej gownianej wiekszej roznicy nie robi, po ktorej sie siedzi. Dopiero na jednopasmowkach jest problem, bo dopoki masz dobre lusterka to poza tym nie ma wiekszego problemu (chyba ze przy wyjezdzaniu ciezarowka z ukosnego wlotu, ale ja bede osobowym jechal) Odpowiedz Link
map4 Re: Pytanie do Mapa 26.09.06, 19:49 tomek854 napisał: > 1. Mam polskie prawko. Ale karte do tachografu bede mial UK, jak cos moge im > pokazac Doszedłem do wniosku, że nic Ci nie mogą zrobić. Przecież zawsze masz prawo pożyczyć samochód od kolegi zamieszkałego na wyspach i przyjechać nim do kraju. > A tak powaznie, to zamierzam do wrocka wjechac 'autostrada'. Nawet na takiej > gownianej wiekszej roznicy nie robi, po ktorej sie siedzi. Dopiero na > jednopasmowkach jest problem O wyprzedzaniu na nich myślałem. Na autostradzie - jasne, żaden problem. Kiedyś prawie dostałem zawału, kiedy wyprzedzałem na autostradzie jakiegoś Golfa, którego kierowca wygodnie spał oparty o boczną szybę, jadąc 140 km/h Dopiero w lusterku zauważyłem, że Golf ten kierownicę ma od strony pobocza, a śpiący kierowca jest pasażerem. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Pytanie do Mapa 26.09.06, 20:27 Z tym pozyczaniem to wlasnie nie do konca. Mamy w naszym kraju takie popieprzone prawo, ze nie moge skoczyc do sklepu samochodem przyjaciela mojego taty, ktory ma dwa paszporty, bo jak mnie zlapia to na lawete i clo - to wprowadzili dlatego, ze ludzie latami jezdzili samochodami zarejestrowanymi na luddzi za granica, zeby cla nie placic. Wiec jak to w Polsce zamiast sie zastanowic, dlaczego ludzie nie chca placic za wysokiego cla zakazali i juz. Odpowiedz Link
brody Re: Pytanie do Mapa 27.09.06, 14:43 tomek, map ci już wcześniej napisał, że cła już NIE MA.Cała Unia Eur. jest teraz w sprawach podatkowych traktowana jak jedno państwo, czyli jak kupujesz coś w UK i przywozisz do RP, czy np. Niemiec nie płacisz cła - tak samo jak byś kupił coś (samochód np. w Szczecinie a mieszkał i rejestrował go we Wrocławiu). pozdrawiam Odpowiedz Link
map4 Re: Pytanie do Mapa 27.09.06, 16:21 brody napisał: > tomek, > map ci już wcześniej napisał, że cła już NIE MA.Cała Unia Eur. jest teraz w > sprawach podatkowych traktowana jak jedno państwo, ... dlatego też jadąc do Polszy zahacz koniecznie o Luksemburg i zdaj nam relację, czy rzeczywiście przy stawce VAT wynoszącej 15 % opłaca się tam jechać po komputery, plazmy, samochody i tak dalej. Odpowiedz Link
tomek854 Re: Pytanie do Mapa 28.09.06, 20:02 Taaaa. Do Luksemburga. A moze od razu do Burkina Faso? Tez mam po drodze Odpowiedz Link
map4 Re: Pytanie do Mapa 29.09.06, 07:37 tomek854 napisał: > Taaaa. Do Luksemburga. A moze od razu do Burkina Faso? Tez mam po drodze Luksemburg to jest takie małe coś, wciśnięte pomiędzy Niemcy, Belgię i Francję. Nie mów, że nie jest Ci po drodze ... Odpowiedz Link
tomek854 Re: Pytanie do Mapa 29.09.06, 21:13 No wiesz, nie bardzo. Bo tak sie sklada, ze do Wielkiej Brytanii jedzie sie jedynie malutkim rozkiem francji. A nie przez Reims na przyklad. Odpowiedz Link