Dodaj do ulubionych

WYBORY SAMORZĄDOWE 2010

04.09.10, 14:25
Chyba czas potraktować sprawę wyborów samorządowych odrobinę poważniej. Dla mnie to
prawdziwy czas propozycji, bo już trzy komitety zachęcały mnie do wejścia na listy albo do gminy
albo do powiatu. Powiem wprost, wszystkim odmawiam (tak już od 20 lat), a samorząd podobnie
jak politykę traktuję jako marnowanie naszych pieniędzy. Mam nazwisko i biznes, po co mi to. Nie
byłem, nie jestem i nie będę zasilać ligi darmozjadów, choć propozycje bywają kuszące. Dzięki tym
propozycjom wiele wiem, choć pewnie nie wszystko. Ale warto tę wiedzę propagować w imię
mądrego wyboru jesienią.
Mogę tutaj pisać z czystym sumieniem, że nie nabijam punktów komukolwiek, choć oczywiście mam
swoje preferencje. Do wyborów pójdę i podobnie jak moja trzypokoleniowa rodzina oddamy głosy
(będzie tego razem 9). Pewnie dosyć jednomyślnie. Ale dziwią mnie rozmaite koalicje, o których już
słychać. Przynajmniej sześciu kandydatów na wójta (Rajkowski, Iwicki, Zaręba, Wiśniewski,
Chmielewski, Wysocka) to najmniej 56 kandydatów na radnych (a może być nawet 90 nie licząc
niezależnych i „niezależnych”wink. Mówi się, że może na wójta startować jeszcze Szwed i Guzkowa.
Pewnie ktoś namówi Książka (albo pojawi się inny przedstawiciel wspólnoty samorządowej). Berło w
plecaku nosi dalej Wojtas a i Wawrzyńska może zapałać chęcią władzy. Może się też pojawić „Filip z
konopii” jak kiedyś Maciejewski (skreślił się sam z listy kandydatów, pamiętacie) albo jakaś
marionetkowa postać z jakiegoś dziwnego komitetu walcząca o rozdrobnienie elektoratu, ot choćby
po to, by Rajkowski nie przegrał w I turze (w wypadku kandydatury Zręby, Iwickiego czy
Wiśniewskiego to możliwe). Moje zdanie jest takie: liczą się ci czterej ostatni. Pozostali mają proste
zadanie, tak rozdzielić głosy, by była II tura. Może też dojść do ciekawych „poparć” albo wycofań z
walki o stołek wójta. Kto kogo? Zaręba – Iwickiego (albo odwrotnie), Chmielewski-Wiśniewskiego
albo Rajkowskiego, Wysocka, Wojtas, Szwed, Guzkowa też (wszyscy Rajkowskiego) itd. Na
pewno w wypadku II tury będą wybory opcji „rajkowskiej” z „nierajkowską”. Bez względu na to, kto
w niej będzie. Oczywiście jest też opcja, że jej nie będzie (takie szanse mają Zaręba, Iwicki i
Wiśniewski). Rajkowski w I turze nie wygra. Na 50% głosów nie ma co liczyć i dobrze o tym wie
(„Musicie liczyć się z tym, że mogę nie wejść do II tury” to jego własne słowa). Jak jeśli Pis wybierze
jednego kandydata, to wybory realnie ograniczą się do 3 nazwisk. W takiej opcji Rajkowski ma
marne szanse. Dlatego Rajkowski chce zaistnieć również na liście do powiatu. Tu układanka jest
czytelna.
Rajkowski z Lewandowskim ciągną jak lokomotywy listę PO (a co na to Walczak?). Może pojawić się
Żuchowicz, Gronek i Portas, ale to na razie plotki. Na mandat w powiecie ma chrapkę Gromek (z
jakiego komitetu, pewnie ze wspólnoty samorządowej albo innego szybko stworzonego tworu, bo
PO raczej go nie weźmie pod skrzydła, ponoć boją się tego inni kandydaci). Inni konkurenci to PiS,
pewnie z Kowalem, Iwickim, (podobno wpisze się jak zrezygnuje z wójtowania to wersja jego
przeciwników, podobno prawdziwa), Kwiecińskim i Włodarską jako lokomotywami. Głosy pewnie
podzielą między siebie PO i PiS (może na liście PiS będzie też Zaręba, to logiczne – pewna
lokomotywa, chyba, że wystartuje znowu też na radnego gminy jak Iwicki 4 lata temu).

I co dalej? Januszek z Mireczkiem podobno zawarli sojusz z Siepierą z Pis (był już starostą kiedyś,
potem przegrał wszystkie wybory na prezydenta Pruszkowa i posła. Organicznie nie cierpi Iwickiego i
Kwiecińskiego za to, że wyatutowali go z zarządu PiS w Pruszkowie). Jak uda się wyciąć Iwickiego z
listy albo przynajmniej go marginalizować to za zasługi jak uda się ułożyć powiat to ma pewny stołek
(starosta? wicestarosta? przewodniczący rady? tego nie wiem, ale pewnie się dowiem). Na starostę
nóżkami przebiera Mirek od dawna. Cel prosty, usunąć Smolińską, a metody wszystkie z tymi poniżej
pasa dopuszczalne.
PO liczy na 2 mandaty (śnią nawet o 3), przy 1 pisowców i 1 wspólnoty (razem w puli 4 mandaty
do wygrania).
Powstanie też jakiś komitet „niezależny” ma nastawiać się wyłącznie na powiat i ostatecznie
wspierać Smolińską (to podobno odpowiedź na plany PO).

Lewica się waha, nie ma konkretnych planów ani na gminę ani na powiat. Ale nie poprą na pewno
nikogo z obecnej władzy, może będzie lista radnych gminnych i do powiatu. \Pozostaje sejmik
województwa mazowieckiego. Tu na raszyńskiej giełdzie politycznej nazwisk brak. CDN
Obserwuj wątek
    • mieszkaniec.raszyna Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 04.09.10, 23:26
      Do mnie również dotarło trochę informacji. Część się potwierdza, część wyklucza.
      Najpierw wójt. Z dwójki Iwicki - Zaręba wystartuje tylko jeden,
      najprawdopodobniej Zaręba. Wysocka to wymysł Rajkowskiego a zwerbowana przez
      radną Szarek. Ma odebrać głosy głównie Zarębie, jest z Rybia. Grupa
      Wiśniewskiego nie podstawi żadnego kandydata od zabierania głosów. Podobnie PIS.
      To patent Rajkowskiego, który największy problem ma ze znalezieniem kogoś, kto
      odbierałby głosy Wiśniewskiemu. Sondowanie rynku zdało się na nic, bo grupa
      związana z Wiśniewskim jak na razie jest nie do złamania. Stąd pomysł z
      wystawieniem Chmielewskiego. To jednak bardzo duże ryzyko, ponieważ może on
      odebrać głosy Rajkowskiemu. Dlatego jeśli jednak do tego dojdzie, to Chmielewski
      wycofa się przed I turą. Ryzyko, że Rajkowski ani nikt z podstawionych
      kandydatów nie załapie się do II tury byłoby zbyt duże. Szanse Rajkowskiego na
      kolejną kadencje wyglądają bardzo marnie. Nawet jeśli znajdzie się w II turze,
      za kontrkandydata będzie miał Wiśniewskiego lub Zarębę. Który z nich by tam nie
      wszedł, ten drugi go poprze. Szanse, że głosy marionetkowych kandydatów
      przekazane Rajkowskiemu wystarczą są bliskie zera.
      W przypadku Rady Gminy, Rajkowski chce zastosować podobny plan. Namawia do
      kandydowania i tworzenia własnych komitetów osoby które mogłyby odbierać głosy
      jego konkurencji. Nic nowego. Reszta (Wiśniewski - Zareba/Iwicki) raczej
      podzieli między siebie okręgi aby nie wchodzić sobie w paradę. Większość będzie
      miał ten, komu dopisze szczęście polegające na wprowadzeniu kandydatów z okręgów
      na które nie liczyli (mam na myśli obóz Wiśniewskiego i PiS-u). Mimo wszystko
      największe szanse daję tym od Wiśniewskiego.
      Powiat. Oczywiście Lewandowski mocno przebiera nóżkami do stołka starosty. Jeśli
      jednak Wiśniewski nie wystawi nikogo do powiatu, to as PO wcale nie musi się tam
      załapać. Ma co prawda nr 1 na liście, ale to nie musi wystarczyć. Z nr 2 idzie
      Walczak, 3 to ponoć Bobowski, 4 Bobenko (mąż dyrektorki z podstawówki), 5
      Sieradzki, 6 Tokarz. Tyle słyszałem plotek. Jak będzie, zobaczymy. Nie ma na
      liście do powiatu Rajkowskiego. Nie chcieli też przyjąć do swojego grona Gromka.
      • podolszyn1 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 05.09.10, 13:28
        A może będzie II tura Wiśniewski-Zaręba? Uważam nie tylko ja, że to bardzo
        prawdopodobne. Ci panowie na pewno się dogadają. To najlepsze rozwiazanie dla
        gminy, bo oni nawet mogli by dzialac razem po wyborach. wazne zeby Rajkowski
        wypadl z gry, bo tej gminy nie stac na marnmotrawienie pieniedzy. Dobrze, ze juz
        w Po przekjrzeli na oczy i go pogopnili z listy do powiatu, ale jak znam PO to
        dziesiec razy jeszcze zmienia zdanie. A Raszyniak moglby cos napisac o jego
        spotkaniach z Sipiera, Chmielewskim sprzed 4 lat. A moze i Jacuś Gromek cos by
        dodal. A Pan Panie Jacku Wiśniewski co Pan tak milczy? Zapomnieliscie o waszych
        podchodach pod Iwickiego z Siepiera i tym jeszcze jednym facetem z Pruszkowa
        (nie pamietam nazwiska). A zauwazyliscie, ze ci z pisowcy to maja jakis taki
        nawyk, ze jak gdzies ktos dobrze dziala i ma sukcesy to go koledzy z partii,
        takie aparatczyki beda chceili zrownac do poziomu wlasnego, sredniactwa. W
        faktach Raszynskich czytalem, ze w naszej gminie Kaczynski wygral z Komorowskim,
        czyli PIs z PO, i to tylko tutaj w calym powiecie, wiec pewnie partyjni koledzy
        Iwickiego nie zniosa tego. Choc teoria spiskowa Wyborcy2010 jest dosyc
        pokretna, czy wierzysz, ze Sipiera za cene przegranej przez PIS mandatu albo
        mandatow do powiatu z Raszyna postawil by swoj interesik i ukladzik nad interes
        partii?To moze byc plotka platformersow, aby byla klutnia. Podobnie czy
        wierzycie, ze Rajkowski, ktory pewnie zdobedzie jak sie znajdzie na liscie PO
        wiecej gloswo od Lewego i reszty, nie trafi na liste? To strata dla partii.
        Mozna tutaj dyslkiutowac ale zycie przynosi rozmaite rozwiazania. To wszystko
        moze byc zaslona dymna, ale dobrze ze podajecie tutaj rozmaite ciekawostki, bo
        to naswietla sytuacje. I zgadzam sie, ze ta gra dotyczy Iwickiego-Zareby,
        Wisniewskiego i Rajkowskiego. Reszta to wyborczy plankton, razem jakie 10
        procent glosow w sumie. w tych wyborach nie pomoga nawet dwie dychy na wóde, bo
        ludzie widza, ze za dwie dychy teraz placa dwa razy wieksze rachunki za wode i
        scieki.
        • jacek-wisniewski Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 05.09.10, 19:03
          Nie milczę, a czytam. Ciekawy wątek. Pisują tu ludzie, którzy mam wrażenie, że więcej wiedzą niż
          do tej pory nam napisali. A z Sipierą w poprzednich wyborach nie rozmawiałem ( ale wiem, ze takie
          rozmowy były ) . Razem z Jarkiem woleliśmy opracowywać program wyborczy niż knuć przeciwko
          komuś. Koalicje "przeciw" do niczego nie prowadzą. Ale faktycznie człowiek z PiS - u, który
          rozmawiał nie tylko z "neutralnymi stowarzyszeniami" ale nawet z decyzyjnymi członkami PO
          wyglądał 4 lata temu dość dziwnie. Zapewne ugrupowanie polityczne, które tworzymy na
          najbliższe wybory nie wystartuje do powiatu. Ale jestem zwolennikiem poparcia konkretnych
          kandydatów, którzy naszym zdaniem dla Gminy Raszyn zrobią coś dobrego. Jest tylko jeden
          warunek, taki kandydat i jego partia musi mieć dobry program dla mieszkańców Gminy Raszyn.
          Zobaczymy.
          • wyborca-2010 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 20.09.10, 12:00
            Teraz Rajkowski jest liderem PO w Raszynie, nie ma już Mirka, człowieka który był "mózgiem" i pewnie prawda w tym, że to on rządził długo z tylnego fotela w Urzędzie, ale go wójt nie słuchał. Przy śp. Mirku, Janusz to miernota, amatorszczyzna samorządu. Sam w wybory otoczony klakierami polegnie. Już mówi się, że moralnie odpowiada za to co się stało. Pewnie powstaną nowe koalicje, może znowu będzie chciał startować Szwed (bo jednak wystartuje Chmielewski, ale kto wie, co będzie za tydzień czy miesiąc).
            Jacuś Gromek dusze zaprzeda byle tylko znaleźć się w powiecie (marne szanse, bo to człowiek Rajkowskiego o czym wiadomo). Pojawiły się też nowe "pewniaki", ale napisze jak będą pewniakami na 110%. szanse Rajkowskiego na reelekcje - mniej niż iluzoryczne. Chyba już tylko on sam wierzy w sukces po tym co się stało, niektórzy jego kandydaci na radnych wolą iść jako "niezależni". Nikt nie chce tonąć z wójtem. Za jakieś 3 dni będą nowe wiadomości.
        • hauptmannad Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 06.09.10, 20:49
          W wyborach 2006 liczyły się dwa ugrupowania: Rajkowskiego i Iwickiego. Po czterech latach grupa Wiśniewskiego jest uznawana za znaczącą siłę. Nie PO, nie PiS, tylko grupa mieszkańców. W porównaniu do roku 2006 mamy chyba istotną zmianę?
      • filip_bu Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 06.09.10, 22:03
        mieszkaniec .raszyna napisał:
        Wysocka to wymysł Rajkowskiego a zwerbowana przez
        > radną Szarek. Ma odebrać głosy głównie Zarębie, jest z Rybia.

No to p.Wysocka spalona . To teraz wójt Rajkowski wystawia Chmielewskiego/ a kilka razy mówił,że nie startuje, ale fotel zastępcy jest wygodny/ który powtórzy działanie p.Maciejewskiego/ to już było......../.
        A może z rozpaczy Rajkowski jeszcze namówi do kandydowania radnych Szweda i Pawlikowskiego?
        • jacek-wisniewski Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 07.09.10, 06:28
          Taak, to praaawda z tym Chmielewskim. Nagle ma inne zdanie nisz szef na to co się robi w urzędzie i w samorządzie? A może znalazł za swoją szafą w gabinecie oprawiony w ramkę program GRR, który mu w 2007 roku wręczyłem ku pamięci? Ciekawe co będzie miał do powiedzenia facet, który przez 4 lata opowiadał mieszkańcom, że on jest tylko urzędnikiem i nic nie może dla nich zrobić? No chyba, że 4 lata zastanawiał się czy być "za" czy "przeciw".
          Chyba, ze prawdą jest to co mówi się w urzędzie. Jak uda się GRR zdobyć 3 - 4 radnych i Mirosław Chmielewski poprze Pana Rajkowskiego w 2 turze to zostanie na kolejne 4 lata w swoim gabinecie. No cóz każdy ma poparcie na jakie zasługuje. Tylko czy mieszkańcy zasłuzyli na taką "kombinacyjną ekipkę"?
    • kjwojtas Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 06.09.10, 11:45
      Krzysztof J. Wojtas
      W tekście poczatkującym temat pojawiło się moje nazwisko w gronie możliwych kandydatów w zbliżających sie wyborach samorządowych.
      Nie przejawiam aktywności - jedyną notką było zaproszenie na pokaz zdjęć z Tybetu, jednak przeglądam niekiedy forum. Jestem mieszkańcem Gminy i niektóre poruszane tematy dotyczą wszystkich.
      Dlatego w poruszanym kontekście chcę jednoznacznie stwierdzić:

Nie jest moim zamiarem udział w zbliżających się wyborach w żadnej formie.

Wyjaśnienie.
      Jestem zainteresowany społecznymi problemami, jednak nie interesują mnie lokalne przepychanki raszyńskiego grajdołka, gdzie brak dochowywania podstawowych standardów etycznych.
      Znamienna jest tu np. postawa J. Wiśniewskiego w odniesieniu do kwestii przeniesienia ks. G. Krysztofika, gdzie tenże próbował mi przypisać działania, jakich nie podejmowałem.
      Nie chcę dalszych dywagacji z tym związanych - stwierdzam tylko, że podtrzymuję swą opinię w tej kwestii. Mogę też dodać, że samo ujęcie problemu przyczyniło się do ukształtowania się lepszych relacji między hierarchią lokalną, a wiernymi, i to nie tylko na terenie diecezji warszawskiej. Takie informacje do mnie docierały.
      Z kolei w żadnym przypadku nie podważam roli spełnianej w społeczeństwie polskim przez KK.

Moje zainteresowania społeczne dotyczą kwestii cywilizacyjnych, a zwłaszcza różnic między nimi ( opracowanie tego dotyczące zostało ocenione wyżej przez zewnetrznych obserwatorów, niż podobne zakresem tematycznym, opracowanie Macieja Giertycha, rozpowszechniane w ramach publikacji Parlamentu Europejskiego - u nas krytykowane, zwłaszcza przez GW).
      Tej tematyce poświęciłem kilkadziesiąt artykułów tyczących bardziej szczegółowych kwestii.
      Innym zakresem tematycznym są opracowania (cykle) tyczące zafałszowań istniejących w Biblii (Starym Testamencie). Łącznie z nieuzasadnionym żadnymi względami przyznaniem sobie roli "narodu wybranego" przez Żydów; potwierdzenia można znaleźć jedynie w Bibli, czyli na zasadzie
      "Mamo, chwalą nas!
      A kto?
      My was, wy nas".

Czynnikiem łączącym jest nawiązanie do stanu obecnej nauki, gdzie brak określeń takich kwestii jak, materia, energia, czy czas i przestrzeń.
      Podstawę tej wiedzy mieli Sumerowie, a jej "liźnięcie" spowodowało napisanie Biblii z zafałszowaniami rzekomo nadającymi status "narodu wybranego" tym, którzy mieli tylko przekazać tę wiedzę.

Tak więc, moje zainteresowania są wystarczające dla ciekawego spędzania czasu, bez konieczności wykazywania się aktywnością na raszyńskim forum.

Dodam jedynie, że mój wyjazd do Chin i Tybetu był częścią realizacji zainteresowań. Moim celem jest poznanie trasy Jedwabnego Szlaku - część wschodnią zaliczyłem. Tydzień temu złożyłem aplikację wizy irańskiej - to połączenie nawiązań Jedwabnego Szlaku i wiedzy Sumeru. Jeszcze we wrześniu chcę się tam udać - zatem choćby z tego względu mam określony program działania.

Dodam jednak, że w najbliższą sobotę odbędzie sie u mnie spotkanie grupy blogerów z różnych stron Polski, gdzie będziemy omawiać możliwość powołania społecznego ruchu, opartego o wartości etyczne i polską tradycję, a bez żadnych nawiązań politycznych.

Jeszcze o Raszynie.
      Nie popieram żadnego z kandydatów - równie krytyczny jestem wobec wszystkich, a wobec niektórych - bardziej.
      Podstawą oceny nie są kwestie finansowe - pieniądze można zdobyć, czy zarobić. To nawet w skali gminy - tylko rzecz pośrednicząca, lepiej, lub gorzej wykorzystana.
      Mój krytycyzm odnosi się do sprawy "udupienia" gimnazjum i tym samym obniżenie poziomu kształcenia, a zatem i szans rozwojowych, młodzieży.
      Powtórzę - pieniądze, to rzecz nabyta, ale wychowanie to czynność jednorazowa, którą można powtórzyć dopiero w następnym pokoleniu.
      Dlatego mój krytycyzm tyczy zarówno Rajkowskiego, jak i Wiśniewskiego, ale też innych, którzy przyłożyli "rękę", albo tylko wspierali proces degeneracji (zasługi Wiśniewskiego są tu oczywiste). A już za kuriozalne uważam wymienianie Guzkowej w gronie kandydatów na wójta.

Kończąc powtórzę to, co napisałem na zakończenie kampanii poprzedniej:

Ja tam sobie ujta, ujta,
      wy całujta w d.. wójta

Proszę mnie nie mieszać w sprawę wyborów gminnych.
      I to by bylo na tyle.
      • patrzacy.z.boku Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 06.09.10, 18:38
        ze sie wtrace...no to dobrze,ze sie pan zdeklarowalsmilemilego podrozowania po drogach i bezdrozach iranu i dalszego zglebiania zainteresowan.ale niech pan baczy na to,ze bedac juz tak blisko niebios w tybecie mozna"odleciec" w doslownym i w przenosni tego slowa znaczeniu...
        • kjwojtas Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 07.09.10, 05:32
          Dziękuję za rady i ostrzeżenia; w moim przekonaniu najłatwiej "odlecieć" - i to widać w wielu przypadkach - jeśli ktoś zajmuje sie tematyką poza swym umysłowym zasięgiem. Albo próbuje osiągnąc pozycję bez rozumienia konsekwencji nastepstw działań.
          Wtedy zdarza sie, że postronni mu tłumaczą -"chłopie, wyżej s... niz d... masz".
          Warto mieć świadomość tego stanu rzeczy, bo wtedy i samemu się nie "odlatuje", i nie sugeruje takich zachowań innym. A każdy sądzi wzgledem siebie.
          • patrzacy.z.boku Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 07.09.10, 09:13
            hmm.popelnil pan dwa wpisy i obydwa z d... w tlesmilea czymze zawinila panu owa "kuriozalna" niewiasta?...nie lubi pan kobiet,a co z parytetami?
      • filip_bu Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 06.09.10, 22:08
        kjwojtas napisał:
        > Nie jest moim zamiarem udział w zbliżających się wyborach w żadnej formie.

Szanowny Panie wyrazy uznania za to zdanie.
    • zorroczarny Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 07.09.10, 19:51
      Guzkowa - to skandal i jednocześnie bezczelność, ze strony tej osoby. Jak można, po doprowadzeniu do upadku gimnazjum ubiegać się o takie stanowisko, chyba po to aby rozłożyć Gminę Raszyn już całkowicie na tzw. łopatki. Wystarczy już durnot w wykonaniu tej osoby. Pa ostatecznie.
      • wyborca-2010 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 27.09.10, 15:16
        Oj Grocholica, wprowadziłaś jak widać cenzurę. Moderowanie to nie jest cenzurowanie. Jakoś dziwnie bronisz Rajkowskiego i jego układziku. Gdzie Twoja bezstronność. Przed wyborami jak widać, bezstronność nie obowiązuje. A zauważyłaś, że jeden zn nicków zniknął z forum jakoś tak niedawno? Ciekawe do kogo należał i co sprawiało, że piał peany dla Rajkowskiego. Chyba nie wątpisz w to, że Chmielewski i Rajkowski też tutaj sobie piszą. A to, że w urzędzie aż dudni od tego, że Mirek odszedł z przepracowania, że moralnie odpowiada za to, za tę przedwczesną śmierć jego wieloletni kolega, tego nie da się zagłuszyć. Mirek ratował co dało z unijnego projektu, naprawiał wszystkie głupie pomysły szefa. Uratował go przed kompromitacją. Brał to do serca i przepłacił to życiem. To, że gmina straciła 60 milionów, za to miał być obwiniony podobno właśnie On. Rzeczywistości nie zaczarujesz Grocholico. Znałem Mirka, choć nie zawsze było nam po drodze razem. I należy mu się ta prawda.
        • agrabara Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 28.09.10, 01:38
          wyborca-2010 napisał:
          > Oj Grocholica, wprowadziłaś jak widać cenzurę. Moderowanie to nie jest cenzuro
          > wanie.

Moderowanie to ingerencja w posty niezgodne z tematyką grupy (co z ubolewaniem niestety bardzo rzadko się tutaj dzieje) a także w tematy naruszające szeroko rozumiane "dobro społeczne" (w subiektywnym odczuciu moderatora) wink Grocholica napisała dlaczego wywaliła posta, więc się nie rzucaj. Zresztą za wrzucanie śmieci w różne wątki też ci powinna wyciąć posty...
          • groceries Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 28.09.10, 08:56
            agrabara napisał:

> Moderowanie to ingerencja w posty niezgodne z tematyką grupy (co z ubolewaniem
            > niestety bardzo rzadko się tutaj dzieje) a także w tematy naruszające szeroko r
            > ozumiane "dobro społeczne" (w subiektywnym odczuciu moderatora) wink Grocholica
            > napisała dlaczego wywaliła posta, więc się nie rzucaj. Zresztą za wrzucanie śmi
            > eci w różne wątki też ci powinna wyciąć posty...

Twój ani jeden nie powinien sie ostac.
          • grocholica Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 28.09.10, 09:42
            To nie cenzura, a odruch sercasmile

Jakoś nie rozumiem, że można takie rzeczy pisać w dobę od czyjejś śmierci.

Jak daleka jestem od popierania p. Rajkowskiego wie każdy kto umie czytać, ale, że jednocześnie staram się być przyzwoitym człowiekiem, nawet pisząc pod nickiem w Internecie to także mam nadzieję, że wielu zauważyło.

pozdrawiam
    • acilu-godebskiego Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 29.09.10, 10:33
      Myślę że twoje wywody Wyborca-2010są już bardzo nieaktualne. Nie wiem, czy op to chodziło, ale jakoś uleciał Tobie główny wątek, czyli koalicja Rajkowski-Chmielewski-Wiśniewski. Nie trzeba być analitykiem politycznym, aby widzieć, że to gra pozorów. Ci panowie szybko połączą siły. Rajkowski z Chmielewskim przez 4 lata nazbierali na siebie wzajemnie tyle kwitów, że o suwerenności decyzji trudno tutaj mówić. A Wiśniewski też w tym czasie nie próżnował, a w tym gronie to przykrywka, podobnie jak "niezależna kandydatka z Rybia". Ta gra jest czytelna. Brakuje tylko jednego lub dwóch kandydatów popierających linię programową Zaręby - walących w Rajkowskiego i Chmielewskiego tylko po to, żeby uwiarygodnić się jako opozycja Rajkowskiego i odebrać głosy Zarębie. Po co? By była II tura, wówczas dziwnie wszyscy poprą Rajkowskiego. Sądzę, że takich "przeciwników" Rajkowski sobie szybko wykreuje. Oczywiście niezależnych jak kandydatka Wysocka. Bo trudno sobie wyobrazić Chmielewskiego, Wiśniewskiego, Wysocką jako osoby niezwiązane z wójtem. Wszyscy już teraz liczą na II turę w której po dodaniu ich głosów do tych Rajkowskiego i wygranej z Zarębą, znowu będą nami rządzić. Sam wójt nie kryje się o czym mówią jego ludzie, że Wiśniewski pracuje na niego i da mu 3 lub 4 radnych, on weźmie 3 lub 4 i coś uskrobie Chmielewski (ten uskrobek to podobno Szwed i Marcinkowski). Razem 10 radnych. Większość w radzie. Ja się nie nabiorę na niezależność Wiśniewskiego i Chmielewskiego. Choć na tego ostatniego 4 lata temu głosowałem i potem na Rajkowskiego, zgodnie z ustaleniami. Teraz chodzę i głośno mówię, że zostaliśmy oszukani. Chodziło o stołki dla kilku kolegów i ich rodzin. Jeden ze straży w Raszynie nawet mieszka niedaleko mnie a jego córka szybciutko dostała robotę u Rajkowskiego. On już dawno ma robotę w Gminie, podobno myje wóz strażacki za pensję w Urzędzie.
      • alicja-wawrzynska Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 29.09.10, 12:25
        acilu-godebskiego napisał:

Nie trzeba być analitykiem politycznym, aby widzieć, że to
        > gra pozorów. Ci panowie szybko połączą siły. Rajkowski z Chmielewskim przez 4 l
        > ata nazbierali na siebie wzajemnie tyle kwitów, że o suwerenności decyzji trudn
        > o tutaj mówić.

Chmielewski i bez kwitów, zawsze był pachołkiem Rajkowskiego. Osiem lat temu był kandydatem (Rajkowskiego) na zastępcę wójta mojego komitetu wyborczego. Zorientowałam się dopiero po tym, kiedy na własne oczy zobaczyłam sklep w Jaworowej, należący do bliskiego krewnego Chmielewskiego, oblepiony Rajkowskim. Dziwnym też trafem w Raszyn poszły informacje, że Wawrzyńska jest żydówką - z ust pani Chmielewskiej.
        No i na koniec pytanie: skoro Chmielewski miał romans w Gminie, to dlaczego musiała odejśc ONA, a nie ON (sługus Rajkowskiego)?
      • j.aranowski Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 29.09.10, 12:55
        Zapomina Pan/Pani, że Wiśniewski to nie Rajkowski i nie jest jednowładcą w swoim komitecie wyborczym. Mocno upraszczając, połowę ludzi do tego ugrupowania namówiłem Ja. I nie są to osoby posłusznie podnoszące rękę tak jak im się każe. Nie ma takiej możliwości, aby cały komitet w przypadku nie wejścia Wiśniewskiego (a może innego wspólnego kandydata????) do drugiej tury poparł Rajkowskiego. Jestem przekonany, że ci którzy "przyszli ze mną" nie zrobią tego. O Jacku można mówić że był zwolennikiem Rajkowskiego ale o mnie to już raczej trudno. Przed czterema laty kiedy decydowano o poparciu Rajkowskiego w II turze, byłem jedynym który się nie bał zbuntować. W końcu uległem, ale takiego błędu już nigdy nie popełnię. Jestem jednak przekonany, że to nie my będziemy musieli decydować kogo poprzeć. W tym przekonaniu utwierdza mnie zdecydowanie to co czytam na tym forum. Wszyscy, bez względu na to z kim wystartują, usiłują coś wynaleźć na Wiśniewskiego. Bardzo ciekawa koalicja w tym temacie się zawiązała. To chyba o czymś świadczy?
        • alicja-wawrzynska Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 29.09.10, 13:11
          j.aranowski napisał:

> Zapomina Pan/Pani, że Wiśniewski to nie Rajkowski i nie jest jednowładcą w swoi
          > m komitecie wyborczym. Mocno upraszczając, połowę ludzi do tego ugrupowania nam
          > ówiłem Ja. I nie są to osoby posłusznie podnoszące rękę tak jak im się każe. Ni
          > e ma takiej możliwości, aby cały komitet w przypadku nie wejścia Wiśniewskiego
          > (a może innego wspólnego kandydata????) do drugiej tury poparł Rajkowskiego. Je
          > stem przekonany, że ci którzy "przyszli ze mną" nie zrobią tego. O Jacku można
          > mówić że był zwolennikiem Rajkowskiego ale o mnie to już raczej trudno. Przed c
          > zterema laty kiedy decydowano o poparciu Rajkowskiego w II turze, byłem jedynym
          > który się nie bał zbuntować. W końcu uległem, ale takiego błędu już nigdy nie
          > popełnię. Jestem jednak przekonany, że to nie my będziemy musieli decydować kog
          > o poprzeć. W tym przekonaniu utwierdza mnie zdecydowanie to co czytam na tym fo
          > rum. Wszyscy, bez względu na to z kim wystartują, usiłują coś wynaleźć na Wiśni
          > ewskiego. Bardzo ciekawa koalicja w tym temacie się zawiązała. To chyba o czymś
          > świadczy?

Odniósł się Pan do jakiejś konkretnej wypowiedzi, czy tak wewogóle, bo nie pojmuję o co comon?
          • sieporobilo Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 31.10.10, 23:57
            alicja-wawrzynska napisała:
            >
            > nie pojmuję o co comon?
            Nie pierwszy raz jak widać.
      • j.aranowski Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 29.09.10, 14:35
        "Nie wiem, czy op to chodziło, ale jakoś uleciał Tobie główny wątek, czyli koalicja Rajkowski-Chmielewski-Wiśniewski. Nie trzeba być analitykiem politycznym, aby widzieć, że togra pozorów. Ci panowie szybko połączą siły."
        "Sam wójt nie kryje się o czym mówią jego ludzie, że Wiśniewski pracuje na niego i da mu 3 lub 4 radnych, on weźmie 3 lub 4 i coś uskrobie Chmielewski (ten uskrobek to podobno Szwed i Marcinkowski). Razem 10 radnych."

I jeszcze w kilku innych miejscach by się znalazło.

Pozdrawiam
      • hauptmannad Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 29.09.10, 14:52
        Jeżeli Jacek Grzegorz Wisniewski jest malowanym przeciwnikiem Janusza Rajkowskiego, to ja też musiałem tylko na niby wytykać błędy w dokumetnach wychodzących z gminy w bierzącej kadencji.
        Mnie postawa Acilu-Godebskiego (Bo trudno sobie wyobrazić Chmielewskiego, Wiśniewskiego, Wysocką jako osoby niezwiązane z wójtem) dziwi. Chyba, że chodzi o innego Wiśniewskiego.
        • logotyp40 Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 29.10.10, 15:49
          Ale przyznacie, ze bez Lewandowskiego Rajkowski przysiadł. Chłopina miota się jak kot z pęcherzem. w urzędzie jak błyskawica, mignie na korytarzu i tyle go widzieli.
    • kandydatnaradnego Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 11.11.10, 11:25
      www.marcinstepien.pl
      • filip_bu Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 11.11.10, 23:48
        ale się nam Gmina Raszyn rozciągnęła wink
        • noxworld Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 12.11.10, 02:16
          mam nadzieje ze w końcu przegra koalicja Chmielewski Rajkowski ze wygra kandydat który postawi gminę na nogi a nie będzie ją zadłużał jak do tej pory było za rządów pana Iwickiego Gmina wyszła na 500.000 na plusie wiec myślę ze znów zostanie wybrany kandydat który ma pojecie o gminnych problemach i potrafi je rozwiać a tym kandydat który jest uczciwy i nie oszukuje wyborców jak na razie jest tylko Andrzej Zareba
          pozdrawiam
          N.S.P.
          • drugi-raszyniak Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 12.11.10, 10:47
            Poczytałem sobie program Pana Zaręby i porównałem z innymi dostępnymi w Internecie. Na mój gust, to wypada on raczej blado na tle konkurencji. Taka wyliczanka wszystkiego i dla wszystkich. Mnie nie przekonał.
            • ccelofan Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 12.11.10, 20:45
              drugi-raszyniak napisał:

> Poczytałem sobie program Pana Zaręby i porównałem z innymi dostępnymi w Interne
              > cie. Na mój gust, to wypada on raczej blado na tle konkurencji. Taka wyliczanka
              > wszystkiego i dla wszystkich. Mnie nie przekonał.

A może w Tobie jest coś takiego, ze trudno do Ciebie trafic.
              Mnie pan Zaręba przekonał zanim poznałem jego program. Po prostu znam tego Kandydata od 8 lat i ufam mu, bez żadnych zastrzeżeń.
              Fakt, ze nie przywiązuję zbyt dużej wagi do programów kandydatów. O wiele ważniejsze od programów są dla mnie : KOMPETENCJA I UCZCIWOŚC.
              Jeżeli Kandydat spełnia te dwa warunki, to spokojnie oddam na niego głos.
              • ccelofan Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 12.11.10, 21:33
                Gen. Berling w swojej biografii o Polakach : cyt. „dziwną mentalność ma ten nasz polski naród inną niż każdy inny naród na świcie, jest straszny w gniewie, wielki w miłości, dobrotliwy i wyrozumiały jak Bóg, a naiwny jak dziecko, dlatego też na jego czele mogło stać tylu łotrów”.
                • drugi-raszyniak Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 13.11.10, 10:42
                  Nie powiedziałem, że nie przekona mnie Pan Zaręba a jedynie, że nie przekonał mnie jego program. Szkoda, ze nie będzie debaty kandydatów (właśnie przeczytałem o tym na www.raszyn.net.pl) , to by mogło wiele rozjaśnić. Trochę to dziwne, że Pan Zaręba odmówił. Po obecnym wójcie można się było tego spodziewać, ale po Panu Zarębie? Nie rozumiem takiego zachowania. Ccelofan, czy możesz to wyjaśnić? Wydaje się, że dużo wiesz o Panu Zarębie.
                  • ccelofan Re: WYBORY SAMORZĄDOWE 2010 13.11.10, 16:37
                    drugi-raszyniak napisał:

> Nie powiedziałem, że nie przekona mnie Pan Zaręba a jedynie, że nie przekonał m
                    > nie jego program. Szkoda, ze nie będzie debaty kandydatów (właśnie przeczytałem
                    > o tym na www.raszyn.net.pl) , to by mogło wiele rozjaśnić. Trochę to dziwne, ż
                    > e Pan Zaręba odmówił. Po obecnym wójcie można się było tego spodziewać, ale po
                    > Panu Zarębie? Nie rozumiem takiego zachowania. Ccelofan, czy możesz to wyjaśnić
                    > ? Wydaje się, że dużo wiesz o Panu Zarębie.

O Panu Zarębie wiem tyle aby z czystym sumieniem 21 listopada oddac na Niego głos.
                    Z pytaniem adresowanym do Kandydata proponuję zwrócic się do Kandydata. Napewno odpowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka