Dodaj do ulubionych

SOLIDARNY RASZYN

23.12.10, 23:07
Szanowni Państwo!
Po 16 latach rządzenia naszą gminą przez nieudacznika Rajkowskiego, mamy wreszcie nowego wójta. Fakt ten świadczy o tym, że stac nas na mądrośc i zjednoczone działanie dla dobra wspólnego, naszej gminy. Oznacza to, ze w naszej gminnej społeczności, jako zorganizowanej grupie mieszkańców gminy, tkwi ogromny potencjał, że razem jesteśmy w stanie dokonac rzeczy pozornie niemożliwych.
Z drugiej strony w naszej gminie mieszka wiele wartościowych osób, które ze względu na wykształcenie, doświadczenie i morale mogłyby piastowac ważne funkcje w urzędzie gminy, w radzie gminy, radzie powiatu, a także będąc posłami na sejm. Nie ma żadnego uzasadnienia, abyście Wy, czy wasze mądre dzieci chodziły ze spuszczoną głową, a wójtem żeby był nieudacznik mieszkający w innej gminie i na urzędników gminnych sprowadzał ludzi z całej Polski. To były jakieś absurdy i mam nadzieję, że nowy wójt szybko ten stan zmieni. Wy i Wasze dzieci, jeżeli posiadacie odpowiednie kwalifikacje, macie prawo walczyc o każde godne i możliwe miejsce. Każdemu mądremu Polakowi od lat powtarzam: jesteś dobry – pchaj się, a ja będę Cię wspierac.

Wybory samorządowe mamy za sobą. Zakończyliśmy je sukcesem.
Za rok mamy jednak kolejne wybory – parlamentarne. Jako społecznośc niezorganizowana, za rok pójdziemy i zagłosujemy na X, Y, lub Z nie wiedząc o żadnym z nich kompletnie nic. I korzyści dla nas będą z tego żadne, a nawet w nieświadomości możemy swoim błędnym wyborem zrobic krzywdę własnemu państwu, czyli także samym sobie.

Zastanówmy się, czy można inaczej?

Wielokrotnie to przemyślałam i wiem napewno, że można. Można zorganizowac się oddolnie i działac w sposób zorganizowany, który jest zawsze o wiele bardziej efektywny. Na Pana Andrzeja Zarebę głosowały 3.874 osoby. Gdyby te osoby stały się jakąś grupą formalną, zdolną do wspólnego szybkiego porozumiewania się i wspólnego działania, to mielibyśmy do czynienia z grupą zorganizowaną oddolnie. Grupa byłaby otwarta na włączenie do niej dalszych osób np. spośród tych, którzy wogóle nie głosowali, lub byli naszemu kandydatowi przeciwni, ale zmienili zdanie.

Korzyści płynące z oddolnego zorganizowania się:

1. Od wielu lat każde wybory samorządowe są dla nas wszystkich dużym przeżyciem i na ogół kończą się naszą porażką, ponieważ za każdym razem wybieramy do rady gminy i powiatu osoby niekompetentne i – niestety – w większości niemoralne.
Jeżeli wójt ma złą wolę i jest nastawiony na korzyści osobiste, osoby takie natychmiast wchodziły w układ z wójtem i wiernie mu służyły zupełnie zapominając o swoich zobowiązaniach wobec wyborców i mieszkańców gminy. Tak było przez 16 lat rządów Rajkowskiego.
Mieszkańcy zorganizowani oddolnie posiedliby wiedzę w jaki sposób dobierac kandydatów na wójta i radnych, a następnie wybraliby ich w sposób spokojny i bezstresowy, a beneficjentem korzyści płynących z takich wyborów byłaby gmina, a nie wójt.

2. Jeżeli potrafilibyśmy stworzyc zorganizowaną grupę liczącą np. kilka tysięcy osób, to wiecie Państwo co moglibyśmy zrobic? Zgłaszamy się do partii, którą gotowi jesteśmy poprzec w wyborach, ale stawiamy warunki. Przedstawiamy, że jest nas np. 5000 osób i że proponujemy nasze poparcie, ale żądamy 1-2 pierwszych miejsc na listach wyborczych. I co zrobi lider partii? Z pocałowaniem w rekę spełni nasze żądania. Jestem tego absolutnie pewna. W ten sposób nasza gmina mogłaby miec 1-2 swoich posłów w sejmie (dobrych i znanych nam posłów). Wiecie Państwo co to znaczy? Powiem ogólnie, że to znaczy BARDZO WIELE! np. szybką obwodnicę Raszyna.
Dla uproszczenia pozostanę tylko przy tych korzyściach, choc jest ich o wiele więcej.

DZIAŁAJMY RAZEM DLA DOBRA WSPÓLNEGO, A KORZYŚCI PRZEKROCZĄ NASZE WYOBRAŻENIA!!!

Proszę osoby z tego forum o spokojne przemyślenie mojej propozycji. Proszę o zainteresowanie nią znanych Wam mieszkańców gminy. Proszę o Wasze opinie. Musiałoby powstac jakieś ciało kierujące organizacją grupy, które chętnie będę wspierac jesli okaże się to konieczne. Moj email: awa3@tlen.pl

Wszystkim Mieszkańcom gminy życzę Wesołych i Szczęśliwych Świąt w gronie najblizszych.
Dzielmy się chlebem, dzielmy się niebem, a w wigilię podzielmy się opłatkiem.
www.poee.yoyo.pl/oplatek/?od=Alicja
www.youtube.com/watch?v=YA4c1rm706U&feature=fvsr
www.youtube.com/watch?v=LgO0ZTzVkzU
Obserwuj wątek
    • alicja-wawrzynska Re: SOLIDARNY RASZYN 08.01.11, 14:05
      alicja-wawrzynska napisała:
      Szanowni Państwo!
      Po 16 latach rządzenia naszą gminą przez nieudacznika Rajkowskiego, mamy wreszcie nowego wójta. Fakt ten świadczy o tym, że stac nas na mądrośc i zjednoczone działanie dla dobra wspólnego. Oznacza to, ze w naszej gminnej społeczności, jako zorganizowanej grupie mieszkańców gminy, tkwi ogromny potencjał, że razem jesteśmy w stanie dokonac rzeczy pozornie niemożliwych.
      Z drugiej strony w naszej gminie mieszka wiele wartościowych osób, które ze względu na wykształcenie, doświadczenie i morale mogłyby piastowac ważne funkcje w urzędzie gminy, w radzie gminy, radzie powiatu, a także w sejmie. Nie ma żadnego uzasadnienia, abyście Wy, czy Wasze wykształcone dzieci chodziły ze spuszczoną głową, a stanowiska urzędników gminnych aby obsadzano ludźmi z całej Polski, często za łapówkę. Takie były dotychczasowe absurdy i mam nadzieję, że nowy wójt szybko ten stan zmieni. Wy i Wasze dzieci, jeżeli posiadacie odpowiednie kwalifikacje, macie prawo walczyc o każde godne i możliwe miejsce. Każdemu mądremu Polakowi od lat powtarzam: jesteś dobry – to pchaj się, a ja będę Cię wspierac.

Wybory samorządowe mamy za sobą. Zakończyliśmy je sukcesem.
      Za rok mamy jednak kolejne wybory – parlamentarne. Jako społecznośc niezorganizowana, za rok pójdziemy i zagłosujemy na X, Y, lub Z nie wiedząc o żadnym z nich kompletnie nic. I korzyści dla nas będą z tego żadne, a nawet w nieświadomości możemy swoim błędnym wyborem zrobic krzywdę własnemu państwu, czyli także samym sobie.

Zastanówmy się, czy można inaczej?

Mmożna. Można zorganizowac się oddolnie i działac w sposób zorganizowany, który jest zawsze o wiele bardziej efektywny. Na Pana Andrzeja Zarebę głosowało prawie 4000 osób. Gdyby te osoby stały się jakąś grupą formalną, zdolną do wspólnego szybkiego porozumiewania się i wspólnego działania, to mielibyśmy do czynienia z grupą zorganizowaną oddolnie. Grupa byłaby otwarta na włączenie do niej dalszych osób np. spośród tych, którzy wogóle nie głosowali, lub byli obecnemu wójtowi przeciwni, ale zmienili zdanie.

Korzyści płynące z oddolnego zorganizowania się:

1. Od wielu lat każde wybory samorządowe są dla nas wszystkich dużym przeżyciem i na ogół kończą się naszą porażką, ponieważ za każdym razem wybieramy do rady gminy i powiatu osoby niekompetentne i – niestety – w większości niemoralne.
      Jeżeli wójt miał złą wolę i był nastawiony na korzyści osobiste, osoby takie natychmiast wchodziły w układ z wójtem i wiernie mu służyły zupełnie zapominając o swoich zobowiązaniach wobec wyborców i mieszkańców gminy. Tak było przez 16 lat rządów Rajkowskiego.
      Mieszkańcy zorganizowani oddolnie posiedliby wiedzę w jaki sposób dobierac kandydatów na wójta i radnych, a następnie wybraliby ich w sposób spokojny i bezstresowy, a beneficjentem korzyści płynących z takich wyborów byłaby gmina, a nie wójt.

2. Jeżeli potrafilibyśmy stworzyc zorganizowaną grupę liczącą np. kilka tysięcy osób, to wiecie Państwo co moglibyśmy zrobic? Zgłaszamy się do partii, którą gotowi jesteśmy poprzec w wyborach, ale stawiamy warunki. Przedstawiamy, że jest nas np. 5000 osób i że proponujemy nasze poparcie, ale żądamy 1-2 pierwszych miejsc na listach wyborczych. I co zrobi lider partii? Z pocałowaniem w rekę spełni nasze żądania. Jestem tego absolutnie pewna. W ten sposób nasza gmina mogłaby miec 1-2 swoich posłów w sejmie (dobrych i znanych nam posłów). Wiecie Państwo co to znaczy? Powiem ogólnie, że to znaczy BARDZO WIELE! np. szybką obwodnicę Raszyna.
      Dla uproszczenia pozostanę tylko przy tych korzyściach, choc jest ich o wiele więcej.

DZIAŁAJMY RAZEM DLA DOBRA WSPÓLNEGO, A KORZYŚCI PRZEKROCZĄ NASZE WYOBRAŻENIA!!!

Proszę osoby z tego forum o spokojne przemyślenie mojej propozycji. Proszę o zainteresowanie nią znanych Wam mieszkańców gminy. Proszę o Wasze opinie. Musiałoby powstac jakieś ciało kierujące organizacją grupy, które chętnie będę wspierac jesli okaże się to konieczne. Moj email: awa3@tlen.pl
      • alicja-wawrzynska Re: SOLIDARNY RASZYN 08.01.11, 14:14
        Przepraszam, kliknęłam za wcześnie i nie napisałam o co mi chodzi.

Poprosiłam Państwa o komentarze i opinie na temat j.w. Uważam, że każdy myślący uczestnik tego forum posiada już zdanie na ten temat. Proszę je więc wyrazic. Czy nie jest to warte funta kłaków, czy też warto się z tematem zmierzyc.
        Prosze wziąc pod uwagę, że nic nie przychodzi łatwo. Ale może warto zadac sobie troche treudu by osiagnąc duuuuuuuużo!

Pozdrawiam, Alicja W
        • stoper57 Re: SOLIDARNY RASZYN 08.01.11, 14:35
          fajna idea, ale...
          -ten czterotysięczny "monolit" wybrał również 10 radnych z komitetu J.Rajkowskiego
          -pod jakim sztandarem/hasłem/opcją polityczną mógłby zaistnieć taki poseł
          ( wyobraża sobie pani, że mógłby w ogóle pod "jednym znakiem" zostać wyselekcjonowany jako kandydat?)
          -fajna idea, tyle że z gruntu nierealna, chociaż utopia może to nie jest...po coś mamy te marzenia..
          • alicja-wawrzynska Re: SOLIDARNY RASZYN 08.01.11, 16:02
            stoper57 napisał:
            > fajna idea, ale...
            > -ten czterotysięczny "monolit" wybrał również 10 radnych z komitetu J.Rajkowski
            > ego
            > -fajna idea, tyle że z gruntu nierealna, chociaż utopia może to nie jest...po c
            > oś mamy te marzenia..

W I turze ludzie nie czuli jeszcze zagrożenia. Więc to nie "monolit" wybierał starych radnych, absolutnie nie. Wybór 10 osób z poprzedniej rady z całą pewnością nie został przez Wyborców przemyślany. Myślę też, że na wybór tych osób miały wpływ także inne czynniki, nie tylko sami Wyborcy. Może kiedyś dowiemy się prawdy. Nie jestem gotowa uwierzyc, że ludzie z Raszyna świadomie podcięli gałąź, na której siedzą wybierając aż 10 dowiedzionych szkodników.
            Osoby głosujące na Pana Zarębę także nie stanowiły żadnego "monolitu". Ale tu już zagrożenie połączyło ludzi. W dniu 5 grudnia 2010 reakcja tych 4000 osób była absolutnie spontaniczna. Pomimo dużego mrozu, śniegu i często dużych odległości do punktu wyborczego, ludzie szli na wybory by zagłosowac na NOWE. To było piękne!!!!!!!!

-pod jakim sztandarem/hasłem/opcją polityczną mógłby zaistnieć taki poseł
            > ( wyobraża sobie pani, że mógłby w ogóle pod "jednym znakiem" zostać wyselekcj
            > onowany jako kandydat?)

Jak najbardziej wyobrażam sobie. Kto uważnie obserwuje zachowanie sceny politycznej w Polsce, to z łatwością widzi na tej scenie dwa rodzaje zachowań : propolskie i antypolskie.
            Grupa, którą proponuję miałaby charakter propolski i tylko o takim charakterze partię mogłaby poprzec. Jej nazwa byłaby bez znaczenia. Tak, widzę szansę aby w Raszynie wyselekcjonowac pood jednym znakiem nie tylko jednego kandydata, ale nawet dwóch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka