alicja-wawrzynska
23.12.10, 23:07
Szanowni Państwo!
Po 16 latach rządzenia naszą gminą przez nieudacznika Rajkowskiego, mamy wreszcie nowego wójta. Fakt ten świadczy o tym, że stac nas na mądrośc i zjednoczone działanie dla dobra wspólnego, naszej gminy. Oznacza to, ze w naszej gminnej społeczności, jako zorganizowanej grupie mieszkańców gminy, tkwi ogromny potencjał, że razem jesteśmy w stanie dokonac rzeczy pozornie niemożliwych.
Z drugiej strony w naszej gminie mieszka wiele wartościowych osób, które ze względu na wykształcenie, doświadczenie i morale mogłyby piastowac ważne funkcje w urzędzie gminy, w radzie gminy, radzie powiatu, a także będąc posłami na sejm. Nie ma żadnego uzasadnienia, abyście Wy, czy wasze mądre dzieci chodziły ze spuszczoną głową, a wójtem żeby był nieudacznik mieszkający w innej gminie i na urzędników gminnych sprowadzał ludzi z całej Polski. To były jakieś absurdy i mam nadzieję, że nowy wójt szybko ten stan zmieni. Wy i Wasze dzieci, jeżeli posiadacie odpowiednie kwalifikacje, macie prawo walczyc o każde godne i możliwe miejsce. Każdemu mądremu Polakowi od lat powtarzam: jesteś dobry – pchaj się, a ja będę Cię wspierac.
Wybory samorządowe mamy za sobą. Zakończyliśmy je sukcesem.
Za rok mamy jednak kolejne wybory – parlamentarne. Jako społecznośc niezorganizowana, za rok pójdziemy i zagłosujemy na X, Y, lub Z nie wiedząc o żadnym z nich kompletnie nic. I korzyści dla nas będą z tego żadne, a nawet w nieświadomości możemy swoim błędnym wyborem zrobic krzywdę własnemu państwu, czyli także samym sobie.
Zastanówmy się, czy można inaczej?
Wielokrotnie to przemyślałam i wiem napewno, że można. Można zorganizowac się oddolnie i działac w sposób zorganizowany, który jest zawsze o wiele bardziej efektywny. Na Pana Andrzeja Zarebę głosowały 3.874 osoby. Gdyby te osoby stały się jakąś grupą formalną, zdolną do wspólnego szybkiego porozumiewania się i wspólnego działania, to mielibyśmy do czynienia z grupą zorganizowaną oddolnie. Grupa byłaby otwarta na włączenie do niej dalszych osób np. spośród tych, którzy wogóle nie głosowali, lub byli naszemu kandydatowi przeciwni, ale zmienili zdanie.
Korzyści płynące z oddolnego zorganizowania się:
1. Od wielu lat każde wybory samorządowe są dla nas wszystkich dużym przeżyciem i na ogół kończą się naszą porażką, ponieważ za każdym razem wybieramy do rady gminy i powiatu osoby niekompetentne i – niestety – w większości niemoralne.
Jeżeli wójt ma złą wolę i jest nastawiony na korzyści osobiste, osoby takie natychmiast wchodziły w układ z wójtem i wiernie mu służyły zupełnie zapominając o swoich zobowiązaniach wobec wyborców i mieszkańców gminy. Tak było przez 16 lat rządów Rajkowskiego.
Mieszkańcy zorganizowani oddolnie posiedliby wiedzę w jaki sposób dobierac kandydatów na wójta i radnych, a następnie wybraliby ich w sposób spokojny i bezstresowy, a beneficjentem korzyści płynących z takich wyborów byłaby gmina, a nie wójt.
2. Jeżeli potrafilibyśmy stworzyc zorganizowaną grupę liczącą np. kilka tysięcy osób, to wiecie Państwo co moglibyśmy zrobic? Zgłaszamy się do partii, którą gotowi jesteśmy poprzec w wyborach, ale stawiamy warunki. Przedstawiamy, że jest nas np. 5000 osób i że proponujemy nasze poparcie, ale żądamy 1-2 pierwszych miejsc na listach wyborczych. I co zrobi lider partii? Z pocałowaniem w rekę spełni nasze żądania. Jestem tego absolutnie pewna. W ten sposób nasza gmina mogłaby miec 1-2 swoich posłów w sejmie (dobrych i znanych nam posłów). Wiecie Państwo co to znaczy? Powiem ogólnie, że to znaczy BARDZO WIELE! np. szybką obwodnicę Raszyna.
Dla uproszczenia pozostanę tylko przy tych korzyściach, choc jest ich o wiele więcej.
DZIAŁAJMY RAZEM DLA DOBRA WSPÓLNEGO, A KORZYŚCI PRZEKROCZĄ NASZE WYOBRAŻENIA!!!
Proszę osoby z tego forum o spokojne przemyślenie mojej propozycji. Proszę o zainteresowanie nią znanych Wam mieszkańców gminy. Proszę o Wasze opinie. Musiałoby powstac jakieś ciało kierujące organizacją grupy, które chętnie będę wspierac jesli okaże się to konieczne. Moj email: awa3@tlen.pl
Wszystkim Mieszkańcom gminy życzę Wesołych i Szczęśliwych Świąt w gronie najblizszych.
Dzielmy się chlebem, dzielmy się niebem, a w wigilię podzielmy się opłatkiem.
www.poee.yoyo.pl/oplatek/?od=Alicja
www.youtube.com/watch?v=YA4c1rm706U&feature=fvsr
www.youtube.com/watch?v=LgO0ZTzVkzU