Dodaj do ulubionych

Obwodnica Raszyna

18.04.12, 09:16
Czytam to ogłoszenie na budowę obwodnicy i nie mogę zrozumieć.
Jednym z elementów prac jest montaż bramek poboru opłat.
Gdzie będą te bramki?
No jak obwodnica będzie płatna (tak wymyslili chyba jakiś czas temu we Wrocławiu) to już widzę jak zmaleje korek na Krakowskiej

www.gddkia.gov.pl/zpDrukuj.php?id=15109
Obserwuj wątek
    • jacek-wisniewski Re: Obwodnica Raszyna 18.04.12, 12:08
      Ja mam nadzieję, ze chodzi o opłaty od TIR - ów. Takie urządzenia juz mamy na Al. Krakowskiej. Jeżeli byłby system opłat od samochodów tzw. "bramki" to potrzeba jeszcze ok. 5 ha gruntów. Nie ma gdzie tego wbydować.
      • maw01 Re: Obwodnica Raszyna 19.04.12, 09:41
        Mnie również wydaje się, że chodzi raczej o system Viatoll, bo jaki sens miałoby wprowadzanie opłat dla sam. osobowych na tak krótkiej obwodnicy o statusie drogi ekspresowej, gdy autostrada A2 w okolicach Warszawy, bodajże od Grodziska ma być bezpłatna.
    • kysiek1 Re: Obwodnica Raszyna 18.05.12, 07:48
      Czy może mi ktoś powiedzieć, co robi nasz samorząd w związku z ogłoszeniem przetargu na projekt i budowę obwodnicy Raszyna. W Kurierze ukazał się artykuł, w którym poza informacjami ogólnie dostępnymi np. w internecie nic nie ma konkretnego co stanie sie z Al. Krakowską. To, że ruch przez Raszyn spadnie to nie jest odkrycie. 2-3 lata jakie upłyną do czasu wybudowania obwodnicy to i tak za mało na przygotowanie dokumentacji na linię tramwajową do Janek. A może są jakieś plany?
      • jacek-wisniewski Re: Obwodnica Raszyna 18.05.12, 09:28
        Linia tramwajowa do Janek wymaga przejścia pod wiaduktem właśnie budowanym w Al. Krakowskiej. Byłaby na wielkim zbiorniku wód opadowych. Do tego przez 3 lata od odbioru nikt nie zerwie gwarancji na rondo. Tak więc .... to nie jest takie proste.
        Al. Krakowska będzie drogą wojewódzką, więc władającym będzie powiat.
        Dobrze byłoby teraz wynegocjować jak najwięcej prac GDDKiA na tej drodze, bo później..... łatanie jej może okazać się dużym problemem.
        Tramwaj był wprowadzony do projektu studium, ale to nie zostało wyłożone.
        • kysiek1 Re: Obwodnica Raszyna 23.05.12, 08:31
          To moze wróćmy do tematu co robi nasz Samorząd. Ja rozumiem, że "to nie jest takie proste", jakby było proste każdy z nas sam by sobie poradził i nie potrzebował samorządu, a od tego mamy lokalne władze, żeby w imieniu mieszkańców i dla mieszkańców rozwiązywały trudne sprawy i coś zrobiły.
          Pytanie, czy w ogóle coś w tym temacie się dzieje, bo mam wrażenie, że nic. Tramwaj do Raszyna i Janek rozwiązałby problemy komunikacyjne gminy na wiele lat.
          • jacek-wisniewski Re: Obwodnica Raszyna 23.05.12, 09:31
            No dobrze. Będę w urzędzie to postaram się wyjaśnić u Zastępcy Wójta, co oprócz uzgodnień związanych ze stiudium w tej sprawie jest robione. Chociaż jako realista wolałbym, aby równolegle byłyprowadzone prace dotyczące lepszego dostępu do trasy radomskiej PKP. Sama koncepcja studium wskazuje, ze za kilkanaście lat większosć mieszkańców Gminy Raszyn będzie miała adresy: Dawidy Bankowe, Łady, Falenty Nowe. Dlatego nawet wybudowany tramwaj z Raszyna nie załatwi naszych potrzeb komunikacyjnych.
      • grocholica Re: Obwodnica Raszyna 18.05.12, 09:37
        Myślę, że nie ma takich planów. Myślę, że nie ma żadnych, ale nawet nie wiem w jaki sposób mieszkńcy mogliby wpłynąc na gminę by się tym zajęła.

A mnie się marzy plan pod tytułem - REWITALIZACJA KRAKOWSKIEJ
        • maw01 Re: Obwodnica Raszyna 21.05.12, 10:42
          Grocholico, rewitalizacja Krakowskiej w Raszynie to plan bardziej dalekosiężny niż organizacja Euro 2012 wink a może też lot na Marsa wink

A tak na poważnie, w tym tygodniu otwierają odcinek E autostrady A2, w kolejnym odcinek D. Jak myślicie, czy fakt ten odbije się znacząco na ilości samochodów przejeżdżających przez Raszyn? Może część kierowców z rej. WGM wybierze dojazd do Warszawy autostradą?

Czy ma ktoś może dostęp do prognoz dotyczących zmniejszenia ilości aut w Krakowskiej po oddaniu wszystkich odcinków autostrady do Strykowa i POW?
          • konradzubko Re: Obwodnica Raszyna 21.05.12, 18:41
            Jeżeli oddadzą autostradę Styków - Konotopa to możemy liczyć na zwiększenie ruchu.
            Jeżeli do tego oddadzą POW to na pewno będzie zwiększenie ruchu.
            Jeżeli do tego oddadzą odcinek od Poleczki do Tarczyna lub łącznik Jerozolimski - Janki - Magdalenka to będzie zmniejszenie ruchu.
            • maw01 Re: Obwodnica Raszyna 22.05.12, 11:11
              Panie Konradzie, dlaczego przypuszcza Pan, że oddanie autostrady Stryków-Konotopa zwiększy ruch w Raszynie. Proszę zwrócić uwagę, jaka ilość samochodów z łódzką rejestracją stoi codziennie w raszyńskim korku. Przecież uruchomienie dodatkowej drogi wjazdowej zbierającej ruch z południowego-zachodu, powinno częściowo rozładować Krakowską i Jerozolimskie. A i wygodny dojazd na Ursynów przez POW, powinien zachęcić kierowców do korzystania z autostrady A2. Może to myślenie życzeniowe, a może jestem zbytnim optymistą, proszę sprowadzić mnie na ziemię wink
              • konradzubko Re: Obwodnica Raszyna 22.05.12, 11:33
                Oddanie autostrady Stryków-Konotopa może zwiększyć ruch w Raszynie, bo okolice Piaseczna mogą być zainteresowane używaniem autostrady. Część ruchu z tego regionu może przechodzić przez DK 50 jednak z powodu korków o wyborze trasy dojazdu do autostrady nie będzie decydować tylko odległośc na mapie ale realny czas dojazdu.

Minie trochę czasu zanim oddadzą kolejną drogę - Południową Obwodnice Warszawy. Pół europy może tu wygodnie przyjechać. Sama POW zakończy się na razie na ul. Puławskiej skąd tranzyt będzie się przebijał na wschód. Uprzedając korki na końcu POW można zjechać/wjechać także w Raszynie. Stąd kolejna szansa na wzrost ruchu.

Minie trochę czasu zanim oddadzą kolejną drogę - łącznik Jerozolimskie-Janki-Magdalenka lub ul.Poleczki-Tarczyn. Każda z nich nas odciąży bo przejmie ruch tranzytowy i skieruje na POW. Kiedy zrobią te drogi, może na jakieś Euro?
                • stoper57 Re: Obwodnica Raszyna 23.05.12, 10:31
                  POW, czyli PÓŁOBWODNICA W-wy, (bo na długo zakończy się na Puławskiej), będzie musiała "rozładować" się przed Ursynowem, więc Al. Krakowska to jedno z dwóch możliwych "wyjść awaryjnych". I Raszyn dalej stoi (?)
                  A na Mokotowie/Ursynowie-
                  nieprzejezdne Puławska i Dolinka S. i trudny wyjazd z Warszawy - bo brak obwodnicy Piaseczna i G. Kalwarii -takie pewnie perspektywy na najbliższe lata..
                  A w wersji optymistycznej
                  -Salomea wolica na 31.12.2015
                  -tunel pod Ursynowem i most do 12.2016
                  -S7 (Puławska bis) do 12.2016
                  -Tiry na tory
                  -tiry na DK 50 (tylko)
                  • grocholica Re: Obwodnica Raszyna 23.05.12, 12:55
                    A tak po ludzku to kiedy planują skończyć budowę tych wiaduktów nad Krakowską i tego co teraz jest rozkopane w Opaczy?
                    • jacek-wisniewski Re: Obwodnica Raszyna 23.05.12, 15:57
                      Tylko proszę się nie śmiej... w czerwcu 2012. Aktualnie negocjują i kontrakt z wykonawcą ( przedłuzenie o kilka miesiecy ) i finansowanie z EBI i ............. inwestycje w kanały dla Raszyna i Michałowic.
                      • konradzubko Re: Obwodnica Raszyna 24.05.12, 07:24
                        W miesiąc wszystko zrobią i to jeszcze dobrze oraz im tą robotę odbiorą i nie będą mieli uwag. Rzeczywiście trzeba uważać żeby się nie śmiać.
                        A te inwestycje w kanały, które przyjmą wodę z hektarów asfaltu, są koniecznie niezbędne.

Ja gdzieś czytałem, że mają zakończyć odcinek do Puławskiej na jesieni. Tylko nie pisali, czy w standardzie "operacyjnej gotowości", czy zgodnie z dokumentacją.
                        • grocholica Re: Obwodnica Raszyna 24.05.12, 08:55
                          jak jeżdżę przez Opacz to mi się płakać chce; szkoda mi tych ludzi, bo po prostu są osaczeni tymi wiaduktami i drogami serwisowymi; puste pole a droga biegnie prawie, że przez tarasy ostatniego rzędu domków.

A jak popada to miałam wrażenie, że to mosty, a nie wiadukty nad autostradą, bo tam gdzie ma byc droga to była rwąca rzeka. Nie wiem czy dobrze to rozwiążą
                          • maw01 Re: Obwodnica Raszyna 24.05.12, 13:03
                            Poczytajcie tutaj:

biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/619761,drogowcy_oddaja_a2_po_kawalku.html

Gdyby przyjać, że takie tempo prac będzie na POW, to zapowiadany termin zimowy jest możliwy. Z drugiej jednak strony odpadnie motywacja w postaci Euro 2012 i prace zaczną się ślimaczyć.
                            Są niby umowy i związane z nimi kary, ale jak widać wszystko można renegocjować.

Tutaj więcej:
                            www.skyscrapercity.com/showpost.php?s=eb52b9da1c062106cb60a7445a4f4cdb&p=91589680&postcount=7374
                      • osiolek31 Re: Obwodnica Raszyna 25.05.12, 12:58
                        Nie skończą tego ani Czerwcu, ani we Wrześniu, cała ta obwodnica jest w lesie. Na dużym obszarze nie ma wogóle zrobionej podbudowy pod jezdnie. Jedno co mogliby zrobić wcześniej to usunąć to śmieszne zwężenie, które dodatkowo zwiększa poranne korki w Raszynie. Jedyne co im się uda do Grudnia to całkowicie zniszczyć wszystkie ulice w pobliżu budowanej drogi, Środkowa w Opaczy na odcinku Jutrzenki Ryżowa, już jest trasą wysokiego ryzyka dla zawieszeń.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka