Dodaj do ulubionych

Coś z budowy S8

01.11.13, 13:04
W ostatnich dniach pojawiła się szansa na uwzględnienie postulatu mieszkańców i firm z Sękocina Nowego i Starego dotyczącego wyeliminowania ekranów na odcinkach drogi, gdzie nie ma domów mieszkalnych. Szansa jest związana z tym, że inwestor - GDDKiA musi ponowić decyzję środowiskową na projektowany odcinek od lasu do węzła Janki Małe. Tak więc po informacji, że drogowcy porozumieli się co do przeprojektowania węzła przy Franke ( Sadowa) jest to druga z dobrych wieści w sprawie tej budowy. Pozostał jeszcze postulat dotyczący pozostawienia pasa drogowego bez dodatkowych wywłaszczeń. Gdybyśmy nie mieli projektu zrobionego przez DHV, który uwzględniał ten wniosek mieszkańców i uzgodnień z 2009 roku, to sprawa byłaby dyskusyjna. Ale mamy, więc wydaje się, że powinniśmy GDDKiA przekonać. Co do spraw związanych z odwodnieniami to własnie wszczęto postępowanie w sprawie wydania decyzji pozowlenia wodno - prawnego. Tu trzymamy od samego poczatku rękę na pulsie.
Obserwuj wątek
    • stoper57 Re: Coś z budowy S8 01.11.13, 20:52
      niedobrze mi się robi kiedy czytam jak Jacek Wiśniewski "buduje" nam drogę S8.
      "mamy", "rękę trzymamy " - a my się przyglądamy i czekamy, czekamy....
      Niektórzy dłużej niż zasłużony obrońca lasu - Jacek W. - mieszka w Raszynie..
      ale skoro balon trzeba nadąć, bo nie znosi próżni...
      • grocholica Re: Coś z budowy S8 02.11.13, 06:28
        no, ale coś wie, a ja nic.
        Czytam te różne lokalne pisemka i co, nagle z zadziwieniem mi piszą, że drogi serwisowej w Grocholicach nie będzie i że za późno, by cokolwiek zrobić. I żałuję, że żaden Jacek Wiśniewski czy p. Stoperan nic na ten temat wcześniej nie pisali. I sądzę, że nie mnie jednej skazanej żal...
        • jacek-wisniewski Re: Coś z budowy S8 02.11.13, 08:18
          Co do drogi serwisowej w Nowych Grocholicach, to pomysł na jej budowę (od Traktu Grocholickiego do ul. Pruszkowskiej) pojawił się bardzo późno. Wcześniej nikt tym się nie interesował, bo Nowe Grocholice miały być skomunikowane poprzez Trakt do Al. Krakowskiej. Kiedy byłaby taka droga to po co komu jakas droga serwisowa? Zwłaszcza, że w ul. Pruszkowską "włączałaby się" na wysokości ok. 2 m nad gruntem z powodu wiaduktu.
          Wójt jednak odłożył budowe Traktu Grocholickiego na tzw. "święte nigdy" a pojawił się pomysł na drogę serwisową. Ja tam jestem za drogami budowanymi na koszt GDDKiA. Ale akurat ta droga jak powstanie to kosztem ... wału ziemnego, który ma chronić Nowe Grocholice przed hałasem z obwodnicy. Czyli coś za coś. Gdyby mieszkańcy świadomi tego zgodziliby się na takie rozwiązanie to dobrze. Ale z tego co pamiętam zebrano ok. 200 podpisów na "nie". Myślę, ze przede wszystkim sami mieszkańcy powinni sprawę przedyskutować i przyjąć jakieś wspólne rozwiązanie. Inaczej będzie tylko niepotrzebna awantura.
          • grocholica Re: Coś z budowy S8 02.11.13, 21:56
            No ok, może być wał ziemny, a może być ekran. Mnie tam te wały ziemne w środku miasta ( a tak mimo wszystko postrzegam Raszyn, że to miejscowość zmierzająca w stronę miasta smile) nie bawią. Osobiście wolałabym sensowny, ładny ekran zamiast wału ziemnego, który teraz zwieńczają jeszcze lamelamismile Kto widział obwodnicę ostatnio ten wie. Znajomy stwierdził, że lamele nadają się na działkę i tylko patrzeć jak zaczną znikać. No takie wały ziemne to dziadostwo i tyle...
            • jacek-wisniewski Re: Coś z budowy S8 03.11.13, 07:29
              I wał ziemny i ekrany w wysokosci 6 m od strony zachodniej nie są niczym fajnym dla mieszkańców ul. Partyzantów. Tylko, że obwodnica ma skutki w postaci hałasu, drgań i zapylenia. Ekran dla zapylenia i drgań ma skuteczność zerową. A co do ochrony przed hałasem to bardzo wątpliwą. Zamiana wałów na ekrany spowoduje nie tylko mniejsza skuteczność ochrony od obwodnicy ale również zwiększenie stref oddziaływania. To są argumenty, które powinny być brane pod uwagę w trakcie dyskusji o tej drodze serwisowej. I moim zdaniem po przedstawieniu wszystkich argumentów "za" i "przeciw" jako mieszkańcy Nowych Grocholic powinniście decydować o rozwiązaniach technicznych. Właśnie wy, a nie inwestor, bo to wy będziecie mieli tę drogę przez najbliższe 200 lat.
              • stl_m Re: Coś z budowy S8 04.11.13, 15:52
                Jak mówił klasyk, nie mylmy dwóch systemów walutowychsmile Poszukiwanie argumentów na potrzeby dyskusji dot. drogi serwisowej nie może oznaczać fałszywego przedstawiania obiektywnych właściwości poszczególnych rozwiązań ochrony przed oddziaływaniem drogi ekspresowej. Idąc po kolei:
                - wał ziemny nie posiada właściwości tłumienia drgań. Propagację drgań hamują jedynie specjalne przesłony wykonywane w gruncie (pod jego powierzchnią), wykonywane jako np. zachowujące ciągłość kolumny z cementogruntu (w technologii DSM), kolumny żwirowe KSS itp. W praktyce przesłona taka ma postać „muru” zagłębionego kilka, kilkanaście metrów poniżej poziomu terenu. Konstrukcje tego typu stosuje się niezwykle rzadko, ponieważ wpływ drgań ustaje w odległości 8-10 m od krawędzi pasa ruchu (w tej wartości zwykle zawiera się pas awaryjny, opaska, ew. skarpa, rów, przeciwskarpa, ogrodzenie oraz droga serwisowa/technologiczna). Nieliczne wyjątki dotyczą sytuacji, gdy nie ma możliwości odsunięcia drogi od istniejącego obiektu budowlanego, którego nie można wyburzyć (np. zabytku).
                - funkcja wału ziemnego jest identyczna z funkcją ekranu akustycznego, tj. ochrona przed hałasem. Różnice występują w dwóch aspektach: skuteczności i estetyki. Wał ziemny cechuje się co prawda wyższą skutecznością niż ekrany (niezależnie od ich konstrukcji), ale pełne osiągnięcie przezeń parametrów skutkuje wysoką zajętością terenu (powierzchnia podstawy). Stąd wały stosuje się tam, gdzie: a/ grunt do wykupu pod drogę jest tani (obszary pozamiejskie) oraz b/ występuje dodatni bilans mas ziemnych (materiał do budowy wału pochodzi z nadmiaru gruntu pozyskiwanego z wykopów). W przeciwnym wypadku bardziej opłacalne są ekrany, których skuteczność notabene jest odwrotnie proporcjonalna do odległości od źródła hałasu, co dodatkowo wpływa na minimalizację zajętości terenu. Kwestii estetyki nie poruszam, bo to rzecz gustu.
                Odnośnie udziału mieszkańców Grocholic w docelowym kształcie obwodnicy – decyzja o rozwiązaniach projektowych pod rządami specustawy należy niestety wyłącznie do inwestora, sankcjonowanej przez wojewodę. Społeczeństwu przewidziana została rola „upośledzonego współuczestnika” procesu decyzyjnego. Pierwszym sposobem eliminowania niewygodnych wniosków zgłaszanych w procedurze oceny oddziaływania na środowisko jest podmiotowość – prawo do zgłaszania uwag mają wyłącznie strony w rozumieniu k.p.a., którymi są mieszkańcy działek bezpośrednio przylegających do inwestycji oraz stowarzyszenia społeczne. Druga rzecz to legalność odwołań/wniosków – jeżeli uwaga jest uzasadniona poprzez stwierdzenie np. „bo wcześniej było lepiej”, „bo będzie głośno/brzydko” etc. z miejsca trafi na śmietnik historii. Na tym etapie rację bytu mają wyłącznie uwagi opierające się twardo na zarzucie niezgodności z aktem prawnym. Praktyka wykazuje, że uwagi dotyczące racjonalizacji przebiegu trasy mają realną szansę na uwzględnienie wyłącznie przed posiedzeniem KOPI (tj. gremium wyłanianego przez GDDKiA celem zatwierdzenia projektu koncepcyjnego drogi). Na obecnym etapie Generalna stara się sprawiać wrażenie otwartej na dialog, ale tak naprawdę zrobi wszystko, żeby nie zmieniać niczego, co w perspektywie nie przyniesienie oszczędności (redukcja ilości ekranów jest właśnie takim wyjątkiem, ponieważ za każdy m2 oszczędności GDDKiA potrąca wynagrodzenie Wykonawcy, czyli de facto oszczędza).
      • mikey777 Re: Coś z budowy S8 04.11.13, 17:39
        Jacek, informujesz nas, jakbys uczestniczyl w budowie S8. Tymczasem cala Polska wie, ze wykonawca tej drogi jest Strabag, a inwestorem GDDKiA. Czas na konsultacje spoleczne dawno minal, pierwsza lopata zostala wbita na budowie juz w lipcu, a od wrzesnia idzie pelna para.

Zdjecia i opis mozna na biezaco sprawdzac na stronie prowadzonej przez nadzór:
        www.s8-opacz-paszkow.pl/etap-i/galeria
        Mozna prosic o wyjasnienia, jako kto wystepujesz w rozmowach z GDDKiA?
        Radny, Pełnomocnik Wójta, Hamulcowy, czy Hydro consultant engineer, czyli doradca d/s rowów i odwadniania? No wiesz, jesli mamy oddac swoj cenny glos na Ciebie jako wójta czy radnego w przyszlorocznych wyborach, to musimy przeswietlic dobrze Twoja osobe smile
        • jacek-wisniewski Re: Coś z budowy S8 04.11.13, 22:28
          No nie uczestniczę jako budujący smile. Chociaż już kilka razy w "gumniakach" brodziłem w błocku smile. Na terenie Puchał, Janek i nawet w... Michałowicach. Uzgadniam na całym odcinku realizację wykonania przebudowy melioracji jako Gminna Spółka Wodna Raszyn. I jestem zadowolony, że firma, która wykonuje przebudowę na zlecenie STRABAG-u robi to dobrze. Co do odcinka od lasu w Sękocinie do węzła Janki Małe jestem stroną postępowania w sprawie decyzji pozwolenie wodno - prawne. Do tego jako członek zarządu stowarzysszenia mieszkańców "Sękocin" uczestnicze w postępowaniu dotyczącym zrid i nowego dotyczącego zmiany decyzji środowiskowej.
          Co do głosu w wyborach, to jest mi miło za ofertę, ale nie startuję ani na wójta, ani na radnego. Ale zawsze mogę podpowiedzieć na kogo tym razem będzie warto zagłosować smile. Siebie nie za bardzo umiem wypromować smile - patrz ostatnie wybory, ale moje poparcie pomaga smile - patrz ostatnie wybory.
        • grocholica Re: Coś z budowy S8 04.11.13, 22:35
          Może wyda się Wam to dziwne, że wspomnę o filmie, który właśnie obejrzałam. Ja, robot.
          Jak patrzę na zdjęcia w tej galerii to też mam wrażenie, że niszczymy coś po to, by było nam lepiej, ale tak naprawdę nie wiemy dokąd zmierzamy.

Codziennie jeżdzę obwodnicą i codziennie mam wrażenie, że wszystkie obszary przez nią przecięte (łącznie z Bielanami) dotyka powolna degradacja.
          Myślę, że coraz więcej ludzi widzi, że obwodnice wewnątrz miasta sa bez sensu, a więc teraz trzeba robić co się da, by były jak najmniej uciążliwe i sprzyjające degradacji środowiska i przyrodniczego i społecznego.
          • mikey777 Re: Coś z budowy S8 05.11.13, 18:11
            Grocholico, niestety taka jest cena mieszkania w aglomeracji stolicy Polski, tuż przy samej Warszawie. Nie da się czerpać profitów z niej i jednocześnie mieszkać w sielskich klimatach rodem z Białowieży, Mazur czy Roztocza. O przebiegu S2 i S8 wiemy od co najmniej 30 lat.
            A co do obwodnicy to S2 nią nie jest, to raczej trasa międzydzielnicowa i łącznik autostrady A2 z trasą S8 i S7. Przyszła obwodnica będzie biec dużo dalej, między Kampinosem, Pruszkowem, Piasecznem a Otwockiem. Za jakieś 20 lat.
            Mieszkańcy Grocholic i Michałowic i tak są w dobrej sytuacji, że będą mieć ekrany i wały ziemne. Wielu mieszkańców Polski mieszka przy ruchliwych drogach krajowych, gdzie takich zabezpieczeń nie ma i hałas jest niemiłosierny.
            • grocholica Re: Coś z budowy S8 05.11.13, 23:01
              właśnie mam problem, że tak skonstruowane drogi niszczą wcale nie piekną przyrodę, ale tkankę miejską.
              Na granicy bielan i Bemowa są nowe osiedla tuż nad trasą s8, ale składają się z samych bloków; nie ma tam żadnych miejsc gdzie ci ludzie mogliby wyjść, pójść na zakupy, spacer, cokolwiek.
              Ja coraz bardziej uważam, że te drogi niszczą właśnie wcale nie przyrodę, ale więzi między ludzkie, tożsamość lokalną.
              Moim zdaniem coraz wyraźniej widać, że nie należało niszczyć ani kolei jako przewoźnika towarowego ani komunikacji publicznej ..
              Ot taka refleksja off topic trochę...
              • stl_m Re: Coś z budowy S8 06.11.13, 15:16
                W przypadku części Bielan i Bemowa położonych wzdłuż S-8 trudno mówić o tym, że droga naruszyła tkankę miejską - istniejące osiedla są książkowym wręcz przykładem cwaniactwa dewelopera i nieświadomości/dyletanctwa nabywców połączonych z kulawym systemem gospodarki przestrzennej w naszym kraju. Osiedla można było wybudować w obszarze bezpośredniego oddziaływania drogi, ponieważ nie zabraniał tego miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, którego przecież nie było. Przebieg trasy był uwzględniony jedynie w studium zagospodarowania przestrzennego, które jak wiadomo nie jest aktem prawa miejscowego, w związku z czym nic nie stało na przeszkodzie wydaniu WZ na budowę osiedla. Wszystko w temacie. Z jednej strony mieszkańców żal, ale z drugiej, chcącemu nie dzieje się przecież krzywda: pół biedy jeżeli ktoś z pełną świadomością nabywał lokal, korzystając z niższej ceny. Jeżeli natomiast ktoś zasłania się twierdzeniem, że nie znał przebiegu drogi w momencie podejmowania decyzji... cóż, takiej osobie chyba już pomóc nie można, podobnie jak komuś, kto np. kupując samochód z drugiej ręki nie spojrzał choć raz pod maskę.
    • pablopic Re: Coś z budowy S8 06.11.13, 16:39
      > do węzła Janki Małe. Tak więc po informacji, że drogowcy porozumieli się co do
      > przeprojektowania węzła przy Franke ( Sadowa) jest to druga z dobrych wieści w

Czy stwierdzenie, że drogowcy porozumieli się co do przeprojektowania węzła przy Franke, oznacza że będzie on miał relacje skrętne, których brakowało w projekcie DHV? Dodatkowo czy przeprojektowany węzeł będzie uwzględniał przyszły wlot 721bis?
      • jacek-wisniewski Re: Coś z budowy S8 06.11.13, 22:01
        Takie są założenia przeprojektowania. Ma mieć wjazdy i zjazdy oraz pozwolić włączyć ewentualną 721 bis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka