Dodaj do ulubionych

Referendum - inna propozycja

24.04.17, 07:13
W ostatnim tekście określiłem zwolenników referendum dotyczącego przynależności do aglomeracji warszawskiej jako debili - i zdanie to podtrzymuję.
Jednak zbliżone stanowisko mentalne występuje po stronie władzy gminnej. W zasadzie, to chyba nie tyle debilizm, co sk...two lub coś tp.

W Kurierze, którego wkładką było oświadczenie Rady Gminy w sprawie inicjatywy referendalnej, jest artykuł Głównego Specjalisty Referatu Ochrony Środowiska i Gospodarki Komunalnej UG w Raszynie Jarosława Kozłowskiego dotyczący zanieczyszczenia powietrza.

Po przeczytaniu mogę stwierdzić, że głupota nie jest udziałem tylko członków PO, a dotyka w równym stopniu ludzi związanych z PiS.

Ostatnio, po utracie zajęcia związanego z urzędniczymi decyzjami dotyczącymi wycinki drzew na posesjach - parę osób z tego referatu należałoby wyrzucić na "zbity pysk", bo są obciążeniem dla podatnika. Tu właśnie zachodzi ten przypadek. Wspomniany "G(ł)ówny Specjalista", na podstawie ALERTU ogłoszonego przez Mazowiecki Wojewódzki Zespół Zarządzania Kryzysowego, który to alert zobowiązuje do jedynie zwiększonego monitoringu, wymyśla zalecenia i obostrzenia zupełnie bezpodstawne.

Z jednej strony straszy skutkami przebywania na świeżym powietrzu jako skutku zanieczyszczonego, a z drugiej zaleca jazdę na rowerze. Sugeruje zakaz palenia w kominkach, czy używanie sprzętu ogrodniczego. Rozumiem, że dalsza kolejność to zakaz grillowania, a przede wszystkim palenia papierosów - bo to i szkodliwe i zanieczyszcza środowisko. Podobno ma też być zakaz używania zapałek - to prosta konsekwencja rozwoju tej "twórczości".

Sam fakt, że z alertu, który mówi o MOŻLIWOŚCI wystąpienia przekroczeń - nie wolno wyciągać tak daleko idących wniosków - to jedno. Drugie - to jakie te wnioski. Czy my, jako mieszkańcy Gminy, musimy finansować tego typu urzędników?

I ciekawostka. Polskie przepisy dotyczące zanieczyszczenia powietrza są znacznie bardziej restrykcyjne niż w Niemczech. Na zachodniej granicy stan przekroczenia norm ma bez mała ciągły charakter. Tymczasem nam, Polakom, wmawia się nadmierne wytwarzanie zanieczyszczeń. Można domniemywać, że jest to działalność celowa - spuścizna rządów PO. Zatem wspomniany urzędas działa wbrew zamiarom i intencjom obecnego rządu tworząc medialną otoczkę dla np. ograniczenia wydobycia węgla. A jak się sprzeda kopalnie - to wtedy zmieni się normy. Tyle, że Niemiec będzie właścicielem. O to chodzi?

Ciekaw jestem, co na ten temat ma do powiedzenia Zaręba - chyba, że jest już tylko figurantem, którego urzędnicy okręcają dookoła palca.

Obserwuj wątek
    • sekler Re: Referendum - inna propozycja 24.04.17, 18:31
      panie kjwojtas nie rozumiem jednego... czemu pan nazywa mnie debilem (jestem za referendum) a Zarebę tylko figurantem?
      • kjwojtas Re: Referendum - inna propozycja 24.04.17, 22:09
        A czego ma dotyczyć referendum?
        Pytania referendalne nie dotyczą zupełnie kwestii związanych z projektowaną ustawą.
        PS. Debil to (medycznie) człowiek funkcjonujący w społeczeństwie, ale m.in. niezdolny do samodzielnej oceny zdarzeń. Panu nienawiść do Zaręby przesłania świat, a tak sytuacja wskazuje objawami na sugerowany debilizm.
        PS II. Czy słyszał Pan o tym, aby głupiec przyznał się do głupoty? Z debilizmem jest podobnie.
        • sekler Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 08:13
          widzę, że jakoś lekko przychodzi panu nazywanie ludzi którzy popierają wniosek referendalny debilkami a jakoś pan nie widzi debilizmu z drugiej strony. Owszem widać, że kjwojtas debilem nie jest bo wybrnął bardzo inteligentnie z tematu medycznego znaczenia debilizmu. Tylko, że panie kjwojtas czy przypadkiem nie za dużo tych "debili" w Raszynie (pod wnioskiem podpisało się blisko 2000 osób)? Nie che być niegrzeczny ale czy przypadkiem pan u siebie jakiejś choroby nie powinien zauważyć?
          • kjwojtas Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 08:49
            Skoro muchy ciągną do g..., czy to oznacza, że to dobre pożywienie?
            Podobnie z tymi 2000 ludzi, którzy podpisali wniosek referendalny - chyba większość z nich nie bardzo wiedziała czego dotyczy. Ilość ludzi ogłupionych (inaczej debili, durniów itp.) jest w każdym społeczeństwie znaczna. Socjologia podaje, że tylko około 10% społeczeństwa jest zdolna do samodzielnego myślenia, ale to nie znaczy, że akceptuje cele społeczne korzystne dla ogółu. Część z nich wykorzystuje to dla realizacji celów własnych manipulując innymi.
            Najbardziej znany przypadek, to Solidarność z "twarzą Wałęsy".

PS. Pisząc o Zarębie - mam dla niego szacunek, bo całkiem nieźle zarządza "raszyńskim grajdołkiem". Jednak to nie znaczy, że mam pewność, czy się już "nie wypalił". Jeśli objawy będą na to wskazywać - a do tego pojawi się ktoś z ciekawą wizją programową - nie omieszkam go poprzeć.
            Ale oba warunki muszą być spełnione. Na razie możecie szukać kandydata, bo programu, poza :teraz k... my", to żadnego nie widzę.
            • sekler Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 09:32
              ja też uważam, że się wypalił... ale widzę, że pan byłyby jego godnym następcą bo nie ma to jak na sesji byłoby usłyszeć od kjwojtasa k***a mać brać się do roboty. Tyle, że nie wiem czy może pan liczyć na głos ów 2000 mieszkańców bo chyba debilem to nikt nie lubi być nazwanym nawet w medycznym tego słowa znaczeniu
              • kjwojtas Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 11:35
                Oj, Sekler, Sekler, wam tylko dyrdymały w głowie.
                Niedługo skończę 69 lat. I co ja miałbym "ugrać" jako wójt?
                Trochę kasy więcej? Może, ale mam z czego żyć, a mogę robić, albo nie robić.
                A jako wójt - trzeba jednak mieć ciągłą kontrolę nad tym gniazdem os. To nie dla mnie.
                Mogę coś napisać, opracować projekt itp. Ale nic więcej. Jest tyle interesujących rzeczy do zrobienia.
                Napisałem 2 książki. Może napiszę trzecią. Jakie zainteresowanie tematem w Raszynie? Zerowe. Ale w wypowiedziach polityków, czy wielu ludzi na prestiżowych stanowiskach, pojawiają się widoczne wpływy moich poglądów. Dlatego raczej tamta aktywność jest dla mnie ważniejsza.
    • kjwojtas Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 09:07
      Skoro muchy ciągną do g..., czy to oznacza, że to dobre pożywienie?
      Podobnie z tymi 2000 ludzi, którzy podpisali wniosek referendalny - chyba większość z nich nie bardzo wiedziała czego dotyczy. Ilość ludzi ogłupionych (inaczej debili, durniów itp.) jest w każdym społeczeństwie znaczna. Socjologia podaje, że tylko około 10% społeczeństwa jest zdolna do samodzielnego myślenia, ale to nie znaczy, że akceptuje cele społeczne korzystne dla ogółu. Część z nich wykorzystuje to dla realizacji celów własnych manipulując innymi.
      Najbardziej znany przypadek, to Solidarność z "twarzą Wałęsy".

PS. Pisząc o Zarębie - mam dla niego szacunek, bo całkiem nieźle zarządza "raszyńskim grajdołkiem". Jednak to nie znaczy, że mam pewność, czy się już "nie wypalił". Jeśli objawy będą na to wskazywać - a do tego pojawi się ktoś z ciekawą wizją programową - nie omieszkam go poprzeć.
      Ale oba warunki muszą być spełnione. Na razie możecie szukać kandydata, bo programu, poza : "teraz k... my", to żadnego nie widzę.
      • osiolek31 Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 11:38
        1. Ostatnie numery gazetki gminnej pokazują, coś odwrotnego od kreowanego przez Pana obrazu wójta. Po lekturze wywiadu z wójtem odniosłem może niesłuszne wrażenie, że mam do czynienia z osobą o niskiej samoocenie, która dla poparcia swoich racji potrzebuje wsparcia partii rządzącej, a przeciwników uważa za szpiegów i dywersantów.
        Kiedyś w gminie było normalnie, wybieraliśmy radnych i wójtów spośród mieszkańców, w miarę możliwości separując się od polityki ogólnokrajowej (wiem zamierzchłe czasy). Teraz jest zabawa polityczna, bo każdy skażony partią rządzącą wszędzie widzi wrogów porządku publicznego. I powoli zaczyna być jak w piaskowni, wieczna dziecinada, kłótnie o kolor łopatki czy wiaderka, a jak ktoś ma grabki to szpan w całej piaskownicy.
        2. Demokracja charakteryzuje się tym, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie i je wyrażać. Referendum narzędziem demokratycznym gwarantowanym konstytucją, za pomocą którego można wyrażać swoje zdanie na temat różnych mechanizmów państwa i prawa. Oczywiście nie musi się Panu podobać pomysł referendum i ma Pan prawo to głośno wypowiadać i dyskutować na ten temat również na forum.
        3. Jak Pan raczył zauważyć debil jest to termin medyczny i bez opinii lekarza, raczej bym unikał nazywania kogoś debilem, gdyż jeszcze ktoś się poczuje obrażony...itd.
        • sekler Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 13:19
          mój ś.p. wujek mawiał nie patrz co mówi tylko kto mówi a więc słowa w ustach kjwojtasa brzmią inaczej niż w ustach np Zaręby... Tak więc panie kjwojtas bynajmniej ja nie czuje się urażony.
          • osiolek31 Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 18:12
            @sekler
            najlepsze w tym całym cyrku z metropolią, że naród ślepo wierzy w obiecanki cacanki posła z Marek, który poniósł klęskę starając się o fotel prezydenta Wa-wy. Każdy trzeźwo patrzący na życie wie, że Pan poseł obieca gruszki na wierzbie i nawet różowe słońce, byle tylko dolną część pleców położyć na miękko wyściełanym fotelu w Pałacu przy Placu Bankowym
    • osiolek31 Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 18:24
      1. Pan Zaręba jest aktualnie gorliwym członkiem partii rządzącej, i aktywnie wspiera te mądrzejsze i te głupsze pomysły partyjnych kolegów. I z wykorzystaniem jako oręża gminnego brukowca, wiesza psy na opozycji politycznej PiS-u.
      Szczerze wisi mi, czy na zebrania rady gminy wpadnie poseł PO czy LPR, zebrania rady są jawne i dostępne dla wszystkich chętnych, a to że ktoś ma problemy z bólami, to może powinien udać się do medyka.
      2. W kwestii zanieczyszczenia powietrza, to problemem nie są kominki, piece grzewcze, czy piły spalinowe, ale palenie w komórkowych kozach plastików, opakowań po chemii, oraz podrzucania na ognisko dywanów, wersalek, styropianu, opon itp. Smog jest aktualnie tematem modnym, stąd psychoza smogowa udziela się również urzędnikom.
      • kjwojtas Re: Referendum - inna propozycja 25.04.17, 19:25
        Z tym zdaniem się zgadzam.
        Jedynie nie odpowiada mi "wieszanie psów na wójcie" bez uzasadnienia, bo on i tak musi dobrze się nagimnastykować, aby wszystko jakoś działało.
        Niemniej - jeśli zacznie popełniać błędy - wtedy można rozważać zmianę, ale przy jakimś rozsądnym zastępstwie.
        Na razie nie widzę żadnego kandydata. Z kolei -"moja chata z kraja". Piszę, jak mnie coś wzbudzi, ale patrząc na reakcje, to i tak uważam, żę trzeba się trzymać jak najdalej od Gminy.

PS. Sugerowałem Zarębie zbudowanie drogi od Falent w rejon stadionu, ale to chyba był błąd. Lepiej, aby Falenty były oddzielone od Raszynia (tak się kiedyś mówiło).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka